Belirli Bir Bölümün Unmount Özelliğini Kaldırma

Başlatan qunti, 10 Mayıs 2010 - 12:19:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

qunti

Başlıktaki ile aynı soru forumda bulamadım bunu nasıl yapabilirm?

ironic

fstab konularına bakarsan, gerekli çözümlere ulaşabilirsin... (bkz wiki ve temel bilgiler bölümü) Ayrıca başlıkta ve sorunumuzu ifade ederken, olabildiğince Türkçe sözcükler seçelim.

qunti

Orada araştırdım ama genelde hapsi yazdırma okuma ile ilgili özellikler yada kullanıcı özellikleri hiç ''bağı kaldır'' özelliğini nasıl kaldırabileceğimeze dair bir bilgiye ulaşamadım :/.

heartsmagic

Hani yapılabilir mi bilmiyorum ama neden böyle bir şeye ihtiyaç hissettin? Ayrıca tam olarak anlayamadım ben olayı. Bir bölüm var ve sistem açılışında bağlanıyor. Sen tam olarak ne istiyorsun? Kimse bu bölümü ayıramasın mı istiyorsun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

qunti

Aynen yani mesela ben avant pencere yöneticisi kullanıyorum diyelim oraya dosyaları yönetmek için bir eklenti yapıyorum benim depomun yanındaki simgeye yanlışlıkla tıklayıverince oratlık 56 oluyor mount edilemedi hataları çıkıyor , ben onların olmasını istemiyorum aynı Dosya Sistemi gibi hep bağlı ve bağı koparılamayan olsun istiyorum.

zeitgeist

Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

ironic

Bölümü fstab' a işlersen , normal kullanıcı haklarıyla ayıramazsın.. Her  açılışta otomatik bağalnır..

qunti

/dev/sda6  /media/Archive  ntfs    defaults,utf8,umask=000,gid=1002 0 Şimdi ben o parçayı şu şekilde bağlamıştım zaten ne ekliyeceğimi bulamıyorum, Dosya Sisteminden kopya çekmeye çalşıyorum ama şimdi ubuntu orada ara komutu gibi bişey eklerim sonra bende toparlayamam,bundan korkuyorum.

zeitgeist

Aslında Wiki belgelerinde de belirtmiştik bunu. En doğrusu kurulum aşamasında sistemdeki diskleri bağlamaktır. Madem bu yapılmamış ve madem sürekli bağlı olmasını istediğin disk ntfs formatında, ntfs-config uygulamasını yüklemen sorunu çözecektir. Forumda anlatımları var. Yok eğer fstab girdileriyle bunu yapmak istiyorum diyorsan çözüm; fstab belgeseinde geçen  "auto" ibaresi. 

qunti

Şu anda benimkide auto zaten direk bağlanıyor ben dosyalar arasında gezersek hani disk çıkar işareti varya yada bağıkopar işareti onun kalkmasını istiyorum veya tıklayınca hiçbir eylem yapmamasını,auto işlemi sadece otomatik bağlamaya yarıyor tıpkı usb harici diskleri bağlamak gibi.Ntsf-Config uygulaması tehlikeli mi? yani G-Parted gibi ise hiç denemicem. :P

zeitgeist

Hımm, şimdi anladım meseleyi. Öyleyse bu konunun fstab, netfs config ya da kurulum aşamasında diskleri bağlamayla ilgisi yok. Senin bahsettiğin mesele pencere yöneticisinin bir özelliği olsa gerek. Bahsettiğin işareti kaldırmak için bir yöntem varsa eğer tahminimce gonf-editor yolundadır. Gerçi biliyorsundur ama ben yine de hatırlatayım; klasör penceresinde görünüm seçeneklerinde yan paneli kaldırırsan bahsettiğin ayırma işaretlerinin olduğu bölme kapanır.

qunti

Hadi onu yaptım diyelim avanttan dosya yöneticisi eklentisini eklediğimdede aynı sorun çıkyor yani o bir çözüm diil en azından şifre sorsun diyorum ben bakalım hala okuyorum umarım bişeyler bulurum.

heartsmagic

Şöyle bir dene:
/dev/sda6  /media/Archive  ntfs    defaults,user,utf8,umask=000,gid=1002 0

Meseleyi ben de yarım anlamışım. Sonuçta bölüm ayrılmak istenirse illa biri ayırır, örneğin yetkili kullanıcı. Böyle bir dene bakalım, kabul görecek mi. Haliyle bu değişiklikten sonra:

sudo mount -a gerekecektir.

qunti

İ-ih sonuç vermedi :/ ,ordaki user yerine root yazsam olur mu acaba?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 12 Mayıs 2010 - 06:25:10

/dev/sda6  /media/Archive  ntfs    defaults,[b]root[/b],utf8,umask=000,gid=1002 0

^Gibi yazsam?

heartsmagic

Hayır olmaz, zira fstab öyle bir parametre almıyor. user kim bağlarsa o ayırır anlamında, users kim bağlarsa bağlasın herhangi biri ayırabilir anlamında kullanılır. Fakat user neden işe yaramıyor bilemiyorum.

qunti

Zaten ben bağladım yine çıkaran ben olabilirim :) , yani şöyle söyleyim sanırım o user komutu sadece kullanıcı değiştiğinde işlevini gösterebiliyor ki bilgisayarı sadece ben kullanıyorum(tek kullanıcı) :P.

heartsmagic

Nasıl sen bağladın? fstab ile bağlanıyorsa aslında senin bağlamamış olman lazım. Fakat kendiliğinden bağlatınca hangi kullanıcı üzerine bağlanıyor bunu ben de merak ettim şu an.

Evet root oluyor düşündüğüm gibi. Uçbirimden denediğimde olmadığını biliyorum zira senelerdir böyle kullanırım. Fakat bir ara Gnome'dan şüphelendim acaba yaptırabilir mi diye ancak olmuyor. Kısacası senin istediğin şey bende şu an çalışmakta. Ayrıca user parametresi de yok. Üç bölümüm için de durum böyle. Bu üç bölümün dosya yapıları da farklı aynı zamanda. ext3,ext4 ve ntfs.

qunti

Senin tavsiye ettiğin gibi değiştirdim şu anda , yani bende öyle kullanıyorum belkide az önce sudo komutunu az önce kullandığım için root haklarım vardı hala o yüzdende bağı kaldır simgesine tıkladığımda kalkmıştır hemen.Bu arada güvenle kaldırabilirsiniz demesi sinir bozucu.

heartsmagic

Dediğim gibi aslında bende user parametresi de yok. NTFS için şu şekildeymiş, dene istersen:
defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1

qunti

heartsmagic

Değil aslında. Sen normalde fstab ile bağlattığın için sistem bağlıyor, kısacası yetkiyle bağlıyor. Dediğim gibi normal şartlar altında ayıramaman gerekiyor. Yerler-Bilgisayar yolunu izlediğinde de ayırabiliyor musun bu bölümü?

qunti

Evet en sonki seçenekleride uyguladım bilgisayarı yeniden başlattım ve dosyalar arası gezintide solda çıkan pancereden ayırma simgesine tıkladım ayırda bölümü yine :/.

heartsmagic

Açıkçası bir fikrim yok şu anda. Ben de söylediğim üzere ayrılmıyor bölümler. Diğer arkadaşlarda durum nasıldır acaba?