webmin ile proftpd de kullanıcı tanımlama

Başlatan tahir_ergun, 07 Mayıs 2010 - 11:48:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tahir_ergun

Selamlar;

Ubuntu server 10.04 kurdum. Üzerine webmin kurulumu yaptım. Webmin den proftpd kurdum. Webmin menüsünde proftp yi görebiliyorum fakat yeni kullancılılar oluşturmak ve bu kullanıcılara özel klasörler oluşturmayı bir türlü beceremedim. Webmin ile nasıl yapılacağını anlatan türkçe döküman bulamadım. Yardımcı olabilecek kimse var mı ? webmin versiyon 1.510, proftpd versiyon 1.32.

burdem

izinlerde mi bir problem var? system/users and groups'a girip create a new user dediğinde mi veriyor hatayı? yoksa hata vermiyor mu?
yani biraz daha açıklarsan daha rahat yardımcı olabiliriz.
long live rock n roll

tahir_ergun

Şuan kalan tek sorunum kullanıcı oluşturuyorum fakat yazma okuma yetkilerini ayarlayamadım. Kullanıcı oluşturduğum zaman yazıp silebiliyor. Bazı kullanıcıları sadece okuma yapmasını istiyorum. Bunu nasıl yaparım ?

eribol

chmod komutunu enine boyuna öğrenmek gerekiyor bunun için.

tahir_ergun

chmod konusunda biraz araştırma yaptım. kalsör için yetki ayarlamasını anladım denedim oluyor fakat aynı klasör için farklı kullanıcılara nasıl yetki verebilirim. Dökümanlarda göremedim yada anlayamadım.

eribol

Eğer birkaç kullanıcıya birden aynı klasör üzerinden yetki verecekseniz bu kullanıcıları bir grub oluşturup gruba ekleyin. Sonra chmod ile o gruba yetki verin. Bu şekilde tüm grub aynı haktan faydalanacak.

tahir_ergun

deneme adında bir kullanıcı oluşturdum. /ftp/deneme3 klasörüne bağlanıp klasör oluşturup bir şeyler atabiliyor. Daha sonra test adında bir kullanıcı oluşturdum. test kullanıcısını deneme diye bir gruba dahil ettim. deneme3 klasörüne de chmod 755 deneme3 ile yetki verdim. Bu yaptıklarım ile deneme kullanıcısı tam yetki, gruba dahil olan kullanıcılarda okuma ve çalıştırma yetkisine sahip olacak diye düşünmüştüm. Ama olmadı :). Mantığını anlayamadım galiba yardımcı olabilir misiniz ?

heartsmagic

İzinleriyle oynadığın dizinin sahibi kim, hangi gruba ait? Eğer deneme grubuna ait değilse test kullanıcısı yazıp çizemez oraya.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ebubekirs

Şöyle bir özet geçelim;

2 kullanıcınız var diyelim; edi ve büdü adında

normalde bu kullanıcıları ilk oluşturduğunuzda edi kullanıcısı edi grubuna, büdü kullanıcısı da büdü grubuna üyedir.

Şimdi edi kullanıcısı ile

mkdir deneme

deneme adında bir klasör oluşturalım. Bu klasörün izinleri

drwxr-xr-x 2 edi edi olacaktır. Biz aynı zamanda bu klasörün içinde büdü kullanıcısı ile işlem yapmak istiyoruz. Bunun için önce büdü kullanıcısını edi grubuna dahil edelim;

sudo usermod -a -G edi büdü  burada büdü kullanıcısını edi grubuna dahil ettik. Aynı zamanda büdü grubuna da üye olmaya devam ediyor.

id büdü dediğimizde kullanıcının ait olduğu grupları görürüz.

uid=1002(büdü) gid=1002(büdü) gruplar=1002(büdü),1001(edi)  buna benzer şekilde.

Şimdi de deneme klasörüne, grubun değiştirebilmesi için izin verelim.

chmod -R 771 deneme Burada gruba da okuma yazma ve çalıştırma yetkisi verdik. Sizin yaptığınız 755 ile gruba okuma ve çalıştırma yetkisi vermiş oluruz, klasörün içine girerler ancak orada bir dosya oluşturup silemezler.

Artık büdü kullanıcısı ile deneme klasörüne girip dosya oluşturup silebilirsiniz. 

Burada dikkat edilmesi gereken, bir dosya ya da klasör, onu oluşturduğumuz kullanıcıya ve onun grubuna ait olur. Bütün izin değiştirme, kullanıcı oluşturma, grup değiştirme vs işlemlerini  kendi kullanıcınıza geçip yaptıktan sonra diğer kullanıcıya geçmenizi tavsiye ederim. Bir de kullanıcılar arası geçiş yaparken "exit"i kullanın, oturumun açık kalmaması için.

Biraz acele yazdım ancak umarım işe yarar.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

cem650

ardakaşlar bende proftp kurdum amacım apache web sitemizi evdende baglanıp gelştirmek proftp kurdum root user tanımladım baglanıyor ama yazmıyor okutamıyorum root useri bu nerden yetki vericeğimide bir türlü bulamadım kendim karıştırdım ama yapamadım vericeğim tek klasör var/www klasörüne tanımladığım user full yetki vermek istiyorum ama bir türlü beceremedim fikri olan varmı arkadaşlar
Bir Allahım Var Birde Sen Varsın

mcyegen

konu eski ama;
@cem650 aynı sorunu yaşıyorum şuanda araştırıyorum :)
edit:
şu iki adımı uygulayarak sorunumu çözdüm. <user> yerine webmin arayüzünden oluşturduğumuz kullanıcı adını yazıyoruz, izin olarak 755 verdim 777 de verebilirsiniz siz.

chown -R <user> /var/www

chmod -R 755 /var/www

Hello World!