[Arşiv]Xubuntu Hakkında?

Başlatan erola, 15 Haziran 2008 - 16:00:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erola

Sistemim Pentium III 733, 512mb ram 128 ekran kartı olduğu için xubuntu kurdum, İki gün oldu Xubuntu kuralı başıma ağrılar giriyor inat ettim öğrenecem diye, bikaç şey öğrenebildim ama çok insanı zorlayan bir arayüze sahip. Neyin nerde olduğunu bulmak çok zor. Sizin aranızda da kullanan var mı acaba bunu.

erola

#1
Ayrıca şunu da eklemeliyim Xubuntu hakkında bu sitede fazla içerik yok, çalışma ya da anlatım da yok.

munirekinci

Alıntı YapNeyin nerde olduğunu bulmak çok zor. Sizin aranızda da kullanan var mı acaba bunu.

Neyi aradın da bulamadın?
Yardım istediğin konu nedir?
Xubuntu kullanan var mı demişsin, buyrun benim desem ne soracaksın, biraz daha açık olur musun?

erola

Çöp kutusu ya da diğer adıyla Geri Dönüşüm Kutusu veya benzeri görevde bir uygulama xubuntu da var mı ? Var ise masaüstüne ikonu nasıl ekleyebilirim teşekkürler.

munirekinci

Launcher oluştur dersin;
Komut kısmına
thunar /home/KULLANICIADI/.local/share/Trash/files
yazarsın.
Bu şekilde çöp kutunu açmaya yarayan bi kısayol oluşturmuş olursun.

ynt

xubuntu kurduğumda belirtilen simgeler masaüstünde mevcuttu hatta panel dede çöp simgesi vardı. acaba verdiğiniz çözüm yolu bu simgelerin silinip daha sonra masaüstüne kısayol oluşturulması ile mi ilgili?

ufuk_k

Verilen komut, masaüstünde bir kısayol, başlatıcı oluşturmaya yarar. İncelersen görürsün ki, çöpün yolu belirtilmiş, ve yolun başında da thunar komutu var. Bu da belirtilen yolun yani çöpün, thunar dosya yöneticisi tarafından açılacağını gösterir. Silme durumu yok yani.

erola

Komutu söylediğiniz şekilde uyguladım ancak aşağıdaki ileti görüntülendi. kullanıcı adım erol olduğundan ilgili kısıma erol yazmıştım.

Benim Yazdığım komut.
thunar /home/erol/.local/share/Trash/files

Sistemin iletisi.
Thunar: "/home/erol/.local/share/Trash/files" açılamadı: "/home/erol/.local/share/Trash/files" dosyasının durumu görüntülenemedi : No such file or directory

Ben yine çöp kutusu oluşturamadım. Ne yapayım şimdi.

heartsmagic

XFCE kullanıcısı değilim ancak sıfırdan kurulan bir XFCE'de (yani önceden Gnome olmayan) ~/.local/Trash dizini sanırım yoktur.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=244900
başlığına göz atabilirsin. Haliyle İngilizce.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

munirekinci

O zaman şu iş görebilir;

thunar trash:///

erola

Onu da denedim olmadı.
Komut satırına
thunar trash:///             yazdım

ekrana şu uyarı geldi. Thunar: "trash:///" açılamadı: "/home/erol/trash:" dosyasının durumu görüntülenemedi : No such file or directory

Önceden uygulanmış ve kullanılan birşey yokmu bildiğiniz. Bu temelde çok basit gibi görünen birşey mesela.
Benim amacım Windowsdaki geri dönüşüm kutusu benzeri birşey kullanmak için masaüstüne bir ikon koyabilmek sadece

erola

Gördüğüm kadarıyla Xfce de hiç geri dönüşüm kutusu yok. Biz eklemeliyiz. Bunun için kutsal ubuntu topluluğunu bana yardım etmeleri için bu iletiyi cevaplamaya davet ediyorum. :)

atomkarinca

#12
Öncelikle şunu belirteyim, İngilizce kullandığım için menülerin Türkçe karşılıklarını ne yazık ki bilmiyorum, tahmin edeceğim:

1. Sağ-tık menüsüne eklemek için:

Thunar'ı (yani dosya yöneticini) açıp Edit (Düzen) menüsünden "Configure custom actions" (özel komutları yönet gibi bir şey olabilir) alt menüsüne gir. + butonuna tıkla, Basic (temel) bölümünde şunları gir:

Name (isim): Çöp Kutusuna Gönder
Command (komut): mv %N ~/.Trash

Diğer ayarlardan File Pattern'ı (dosya deseni) bul ve onu * olarak değiştir (eğer değilse). Burası tamam. Şimdi bu klasörü oluşturmamız lazım. Home klasöründe sağ tıkla ve yeni klasör oluştur, adını da .Trash yap. Son olarak da masaüstünde bir kısayol oluşturup çalıştırması gereken komutu

thunar ~/.Trash

yaparsan tamamdır.


2. Terminalde çöp kutusuna göndermek için:

Öncelikle /usr/bin klasörüne istediğin bir kısayol ismiyle bir dosya oluştur. Mesela dosyamız "del" olsun:

gksudo mousepad /usr/bin/del

daha sonra oluşturduğun bu dosyanın içine şunları kopyalayıp yapıştır:

#!/bin/bash
mv -vi — "$@" $HOME/.Trash


kaydet, kapat ve en son bu dosyayı çalıştırılabilir yap:

sudo chmod +x /usr/bin/del

Artık terminalde herhangi bir dosya için "del dosya_ismi" yazdığında bu dosya .Trash klasörüne taşınacak.

erginemr

@atomkarinca,

XFCE için bulduğunuz çözüm için sizi tebrik ederim. Ancak beni asıl hayran bıraktıran, konsolda/terminaldeki silme yerine çöp kutusuna taşıma öneriniz.

Bildiğiniz gibi konsolda "rm" komutu, kullanıcının gözünün yaşına bakmadan dosyaları direkt siliyor. Bu şekilde silinen dosyaları ext3 biçemli bir dosya sistemi altında geri getirmek deveye hendek atlatmaktan daha zor. Bu şekilde bir "del" komutu oluşturup dosyaları terminalde "rm" ile direkt silmek yerine çöp kutusuna göndermek bence çok iyi bir seçenek.

#!/bin/bash
mv -vi — "$@" $HOME/.Trash


Ancak tabii yukarıdaki betiğin, olası her durumda uzun ve boşluklu dosyaları tırnak içinde "..." yakalayabilmesi lazım. (Bunu söylüyorum zira bazı BASH betiklerinde boşluklu dosyalarda tırnak bile yetersiz kalabiliyor.)

munirekinci

3 gün önce Xubuntu kurdum ve şimdi bu başlık gözüme çarptı.

Sorulan soruya cevap olarak verdiğim 2 yöntemde işe yarıyor.

thunar ~/.local/share/Trash/files

(Silinen dosyalar ~/.local/share/Trash/files adresinde tutuluyor.)

thunar trash:///

(Çöp kısayolu Xubuntu üzerinde de var.)

Şimdi anlamadığım benim bu dediğim yöntemler nasıl işe yaramadı, doğru biçimde yaptınız mı?

maxspacemax

XFCE ilk kullanıcı için karışık gelebilir. Ben kesinikle KDE veya Gnome'yi öneriyorum. Benzer özelliklerdeki bir bilgisayara Ubuntu kurduğumu hatırlıyorum. Memnuniyetle aylardır kullanılıyor.

munirekinci

Xfce'in yeni kullanıcılar için zor geleceğini düşünmüyorum, kullanım konusunda Gnome ile hemen hemen aynı. Bazı sistem araçları farklı ve Gnome'daki kadar ayrıntılı değil o kadar. Bunun dışında yeni başlayan birinin korkacağı türden birşey değil.Bazı konularda Gnome'dan daha fazla esneklik ve kolaylık sağladığı bile oluyor. Bu bağlamda Xfce'in önerilmemesini desteklemiyorum.

maxspacemax

Alıntı yapılan: munirekinci - 01 Temmuz 2008 - 23:48:58
Xfce'in yeni kullanıcılar için zor geleceğini düşünmüyorum, kullanım konusunda Gnome ile hemen hemen aynı. Bazı sistem araçları farklı ve Gnome'daki kadar ayrıntılı değil o kadar. Bunun dışında yeni başlayan birinin korkacağı türden * bir şey değil.Bazı konularda Gnome'dan daha fazla esneklik ve kolaylık sağladığı bile oluyor. Bu bağlamda Xfce'in önerilmemesini desteklemiyorum.

XFCE değil. Linux zor geliyor. Hatta birçok Windows kullanıcısı KDE kullanıyor. İnsanlar alışkanlıkları seviyorlar ve vazgeçmek istemiyorlar.

ufuk_k

Heh, forumda XFCE ile ilgili "onu göremedim", "bu nerde bulamadım", "masaüstüm bomboş açılıyor" tarzı bir sürü konu/mesaj varken yeni kullanıcıya zor gelmediğini söylemek biraz "zor". Eh, fluxbox da zor gelmez diyorum, hodri meydan :)

munirekinci



munirekinci

#21
Yahu ben Xfce ile Gnome'un kullanım oranından mı bahsediyorum da bana Xfce, KDE, Gnome üçlüsünün popülerlik istatistiğini gösteriyorsun.

Ben Xfce ve Gnome masaüstü ortamlarının son kullanıcı için kullanımından bahsediyorum. Xfce'i az kullanan olması zor olduğu anlamına gelmez tıpkı; Windows kullananların K/X/Ubuntu, Pardus vs. kullananlardan sayıca çok olması gibi.

Sanırım olayın koptuğu nokta şurası; varsayılan olarak Xfce ile gelmeyen dağıtımlara Xfce yüklendiğinde Xfce çıplak biçimde gelmektedir, bu da ilk bakışta ürkütücü gelebilir. Tıpkı çıplak bırakılmış Gnome gibi.

Oysaki öntanımlı olarak Xfce kullanan dağıtımlarda (Xubuntu) Xfce kullanıma son derece hazır biçimde gelmektedir. Tıpkı Ubuntu üzerindeki Gnome gibi.

Önceki mesajlarımda """Xfce Gnome ile hemen hemen aynı. Bazı sistem araçları farklı ve Gnome'daki kadar ayrıntılı değil o kadar."""

yazmıştım.Bunun anlamı Xfce Gnome'u döver mi, * ya da KDE ikisini döver mi? Burada bir açıklama var kim ne yaparsa yapsın bunun aksini ispatlayamaz. Zira Xfce Gnome'un hafif sürümü denebilecek kadar Gnome ile benzerlik gösterir. Yine bunuda yanlış anlayıp Xfce ile Gnome'un aynı olduğumu düşündüğümü zannetip yanılmayın.

Belli başlı bazı programları farklıdır örneğin;
nautilus>thunar
gnome-panel>xfce4-panel
nautilus>xfdesktop
gedit>mousepad
metacity>xfwm4
gnome-terminal>xfce4-terminal
vs.

Bu gibi belli başlı, masaüstü ortamının belkemiğini oluşturan yazılımların farklı olmasıda bu iki masaüstü ortamının birbiriyle alakasız olduğunu göstermez, zira Xfce birçok alanda Gnome uygulamalarını kendine dahil etmiştir.

Yönetim konusunda önceki mesajımda da belirttiğim gibi Xfce araçları Gnome'daki yönetim araçlarının bazıları kadar güçlü olmayabiliyor. Bazı yerlerde kullanıcının Gnome'un yönetim araçlarını yüklemesi veya elle ayar çekmesi gerekiyor.
Amma ve lakin; bu son kullanıcıyı etkileyecek * bir şey değil. Bilgisayarı biraz fazla kurcalayan kişilerin farkedebileceği türden şeyler. Kaldıki bu gibi kişiler gerekli ayarlamaları ellede yapabilir. Tıpkı Gnome veya KDE üzerindeki ayarlamaları elle ayarlamak gibi.

Son olarak; Xubuntu ile birlikte gelen Xfce, varsayılan ayarlarda şu görünüme sahiptir.
(yenilerin aklı karışmasın, Xubuntu'nun geldikten sonraki standart görünümünden bahsediyorum)

xfwm4, xfce4-terminal, thunar
[IMG]http://img98.imageshack.us/img98/982/200807031847171280x1024sz6.th.png[/img]

compiz (metacity), xfce4-terminal
[IMG]http://img98.imageshack.us/img98/7642/xubuntu804kr1.th.png[/img]

Görüldüğü gibi oldukça user-friendly.

Not: Masaüstündeki simgelerin boyutu biraz artırılmış ve varsayılan ayarlamaların dışında bir duvar kağıdı kullanılmıştır.

erginemr

@munirekinci,

Eline sağlık, XFCE'ye hakkını veren çok güzel bir yazı olmuş.