Kablosuz Ağ Yöneticisi Bağlantı Sorunu

Başlatan cgr98, 27 Nisan 2010 - 12:28:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cgr98

merhaba, ubuntu 9.10 sürümünü bir hafta kadar önce kurdum. şu anda bilgisayarımda windows ya da başka bir işletim sistemi de bulunmuyor. yaptığım cd ile iki başka arkadaşımın da kurulumunu yaptım. sorun kablosuz ağlarda. iki arkadaşım da kablosuz ağları kısa zamanda gördü ve bağlantı sağladı ancak ben network menager aracılığıyla sadece bir kez şifresiz bir ağa bağlanabildim. onun dışında eğer çok uzun süre beklersem listede bazı ağları görüyor ancak latin olmayan harferle isimlendirilmiş bir kablosuz ağ listesi buluyor. yeni ağ oluştur diyerek aynı ağa ubuntu ile bağlanan başka arkadaşların ayarlarının aynısını yaptığımda bile bağlantı sağlandı uyarısı almama rağmen internete çıkamıyorum. qcom kablosuz kartım var. usb. listelediğimde qcom olarak yazıyor listede, görünüyor yani. şimdi forumda yaptığım bir miktar gezinti sonucu  wicd kurdum. ancak burada da bir kablosuz ağ listesi çıkmıyor önüme bir türlü. ne yapmak gerekir acaba?

forumdaki ilk mesajımda ubuntu'ya ve kullanıcılarına katkıda bulunan herkesi selamlıyorum:)

if

Alıntı yapılan: cgr98 - 27 Nisan 2010 - 12:28:00
merhaba, ubuntu 9.10 sürümünü bir hafta kadar önce kurdum. şu anda bilgisayarımda windows ya da başka bir işletim sistemi de bulunmuyor. yaptığım cd ile iki başka arkadaşımın da kurulumunu yaptım. sorun kablosuz ağlarda. iki arkadaşım da kablosuz ağları kısa zamanda gördü ve bağlantı sağladı ancak ben network menager aracılığıyla sadece bir kez şifresiz bir ağa bağlanabildim. onun dışında eğer çok uzun süre beklersem listede bazı ağları görüyor ancak latin olmayan harferle isimlendirilmiş bir kablosuz ağ listesi buluyor. yeni ağ oluştur diyerek aynı ağa ubuntu ile bağlanan başka arkadaşların ayarlarının aynısını yaptığımda bile bağlantı sağlandı uyarısı almama rağmen internete çıkamıyorum. qcom kablosuz kartım var. usb. listelediğimde qcom olarak yazıyor listede, görünüyor yani. şimdi forumda yaptığım bir miktar gezinti sonucu  wicd kurdum. ancak burada da bir kablosuz ağ listesi çıkmıyor önüme bir türlü. ne yapmak gerekir acaba?

forumdaki ilk mesajımda ubuntu'ya ve kullanıcılarına katkıda bulunan herkesi selamlıyorum:)

Hoş geldiniz:)

Uçbirime wicd-client -n kodunu girdiğinizde kablosuz ağları görebiliyor musunuz?

cgr98

Has notifications support True
Loading...
Connecting to daemon...
Connected.
/usr/share/wicd/wicd/gui.py:151: GtkWarning: gtk_toolbar_set_icon_size: assertion `icon_size != GTK_ICON_SIZE_INVALID' failed
  self.wTree = gtk.glade.XML(gladefile)
refreshing...

kodu girdiğimde karşıma çıkan sonuç bu, ağ listelemeyi hala yapmıyor. sanırım sorun wicd özelinde değil. ama ne olabilir?

hoşbulduk bu arada:)

eribol

sudo ifconfigvesudo iwconfig çıktılarını alabilir miyiz?

cgr98

durumlar aşağıdaki gibidir, şimdiden teşekkürler

cgr@cc:~$ sudo ifconfig
[sudo] password for cgr:
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1b:24:6c:c1:6c 
          inet addr:192.168.2.2  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::21b:24ff:fe6c:c16c/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:16756 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:16593 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:16754111 (16.7 MB)  TX bytes:2731530 (2.7 MB)
          Interrupt:17

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:240 (240.0 B)  TX bytes:240 (240.0 B)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0d:f0:38:33:52 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

wmaster0  Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-0D-F0-38-33-52-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 
          UP RUNNING  MTU:0  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cgr@cc:~$ sudo iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wmaster0  no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11b  ESSID:"" 
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Tx-Power=20 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

pan0      no wireless extensions.

eribol

ipv6 mı kullanıyorsunuz bana mı öyle geliyor? Normal network manager yükleyip deneyin.

cgr98

ipv6 kullanmaktan kasıt nedir bilmiyorum. daha önce, yaklaşık bir haftadır normal network menager kullandım. orada ipv6 seçeneğini her zaman yoksay işaretleyip denedim. ilk mesajda da anlattım aslında sorunu daha geniş bir şekilde. o zaman da istediğim ağa sadece bir kez ve çok kısa bir süre bağlanabildim. zaten wicd kurmamın nedeni de normal network menager ile sorunu çözememiş olmam.
not: wicd kurduktan sonra normak ntwork menagerı nasıl tekrar kuracağımı da bilmiyorum. eğer oraya döndüğüm zaman daha kolay yardımcı olabilecekseniz, kodu yazmanız halinde yeniden oraya dönerim memnuniyetle.

eribol

Şu an pek kontrol edebilecek durumda değilim maalesef. Eve gidip bakmam gerekiyor. Ama bir de şu çıktıyı alabilir miyiz?sudo iwlist wlan0 scanning

cgr98

cgr@cc:~$ sudo iwlist wlan0 scanning
wlan0     No scan results

durum budur. eğer şimdi yapılacak bir şey yoksa sorunumu hangi başlık altına yazmam gerektiği konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.

eribol

Şu an kablosuz ağ yok mu civarda yoksa var ama görünmüyor mu? Kablosuz ağın olduğu yerde elle bir deneme yapabilirdik. http://wiki.archlinux.org/index.php/Elle_A%C4%9Fa_Ba%C4%9Flanma_%28T%C3%BCrk%C3%A7e%29

cgr98

etrafta bir dolu kablosuz ağ var
yanımda bir windows da var evdeki ağa bağlanabilen. durumunu net olarak bildiğimiz bir ağ var yani.

if

Alıntı yapılan: cgr98 - 27 Nisan 2010 - 13:39:27
etrafta bir dolu kablosuz ağ var
yanımda bir windows da var evdeki ağa bağlanabilen. durumunu net olarak bildiğimiz bir ağ var yani.

Şu an için bağlantıyı elle sağlamanızı öneririm. @eribol'un verdiği linkte anlatılanları uygulamayı deneyin. Bir sorun olursa yardımcı oluruz. Bağlanacağınız ağın şifresi sadece rakamdan mı oluşuyor yoksa harf ve rakam karışık mı?

cgr98

sadece rakamlardan oluşuyor.
bu durumda ben linkte söylenenleri yapıyorum şimdi.

if

Alıntı yapılan: cgr98 - 27 Nisan 2010 - 13:50:21
sadece rakamlardan oluşuyor.
bu durumda ben linkte söylenenleri yapıyorum şimdi.

Kolay gelsin:)

cgr98

wpa_passphrase KABLOSUZ-İSMİ KABLOSUZ-ŞİFRESİ > /etc/wpa_supplicant.conf

bu komutu verirken kablosuz ismi-parolayı yazdım, isim-123456 şeklinde yazım. ama aldığım cevap budur:

bash: /etc/wpa_supplicant.conf: Permission denied

ne demek istiyor sizce?

eribol

Alıntı YapPermission denied
bunu gördüğünüz her yerde sudo komutunu kullanmanız gerekir. Ama dikkat edip önceden o dosyanın yedeğini alın ne olur ne olmaz. Öncesudo mv /etc/wpa_supplicant.conf /etc/wpa_supplicant.conf_backup Sonra sudo wpa_passphrase KABLOSUZ-İSMİ KABLOSUZ-ŞİFRESİ > /etc/wpa_supplicant.conf

cgr98

suda koyarak yaptığımda da aynı uyarıyı alıyorum. yalnız yedek almak için ilk kodu yazdığımda da öyle bir dosyanın var olmadığını söylüyor.

cgr@cc:~$ sudo mv /etc/wpa_supplicant.conf /etc/wpa_supplicant.conf_backup
[sudo] password for cgr:
mv: '/etc/wpa_supplicant.conf' durumlanamadı: No such file or directory

eribol

Döküman archlinux için hazırlanmış. Ubuntu da dosya ismi farklı olabilir(/etc/wpa_supplicant). Ayrıca kurulu olmayabilir de bu wpa_supplicant paketi. Synaptic ile bakıp kontrol eder misiniz?

cgr98

synaptic aracılığı ie wpagui isimli paketi buldum ve yükledim. ama kodlar hala çalışmıyor. sanırım ubuntu için yazılmadığından kaynaklanıyor. şimdi bu kurduğum paket ne işe yaracak, bundan sonra denemem gereken nedir, wicd ile devam edeyim mi vs gibi sorular duruyor.

if

cgr98

wpasupplicant paketi yanındaki yeşil kutuya bakılacak olursa yüklü düyebiliriz. bu arada synaptic filan hep ilk kez kullandığım için umarım doğru işleri yapıyorumdur :) neyse ben ubuntuda ısrar ediyorum, hele ki şu kablosuz sorununu bir çözsek de şu iki büklüm kablolu bağlantıdan kurtulsam çok güzel olacak.

if

Alıntı yapılan: cgr98 - 27 Nisan 2010 - 15:42:55
wpasupplicant paketi yanındaki yeşil kutuya bakılacak olursa yüklü düyebiliriz. bu arada synaptic filan hep ilk kez kullandığım için umarım doğru işleri yapıyorumdur :) neyse ben ubuntuda ısrar ediyorum, hele ki şu kablosuz sorununu bir çözsek de şu iki büklüm kablolu bağlantıdan kurtulsam çok güzel olacak.

Evet, wpasupplicant kurulu:)

Arch kurarken ben de elle bağlamıştım kablosuz interneti. O iletiyi almanızın nedeni gereken yetkileriniz olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Ben denerken de olmuştu. İlk yapmanız gereken wpa_supplicant.conf dosyasının nerede olduğunu bulmak. BUlduktan sonra ona gerekli yetkiyi sudo chmod 0600 DOSYA_YOLU kodunu girerek vermek. Bunun yanı sıra kablosuz şifresini girerken tırnak işaretini kullanmak(") olacaktır. Az önce Arch'ı kontrol ettim ve öyle yapmışım.

cgr98

dosya yolunu buldum: etc/dbus-1/system.d/wpa_supplicant.conf

önerdiğin komutu da girdim, parola istedi verdim, sonra bir şey demedi ama olmuştur herhalde diye düşünüyorum.

ancak wpa_passphrase KABLOSUZ-İSMİ KABLOSUZ-ŞİFRESİ > /etc/wpa_supplicant.conf komutu hala permision denied diyor bana.

iki soru var. birincisi;

burada dosya yolu benimkinden farklı olduğu için kendi dosya yolumu yazmam mı gerek? benimki etc/dbus-1/system.d/wpa_supplicant.conf  olduğu için önerilen komuttaki /etc/wpa_supplicant.conf yenine benimkini mi yazmalıyım artık? gerçi böyle de denedim olmadı.

ikinci soru ağ anaharını tırnak içinde yazmakla ilgili, başından beri ağ ismi ve anahtarı yazma şeklimin yanlış olduğunu düşünüyorum aslında bir şekilde. son girdiğim komut aynen şu şekildeydi;

sudo wpa_passphrase slm-"123456" > /etc/dbus-1/system.d/wpa_supplicant.conf
bash: /etc/dbus-1/system.d/wpa_supplicant.conf: Permission denied

sorun nerede olabilir?

if

O bulduğunuz dosya bizim kullanacağımız dosya değil. Profil oluşturulmamış sanırsam. Şu yolu deneyelim.

sudo su root olarak giriş yapın ve ardından wpa_passphrase Kablosuz_İsmi "Kablosuz_Şifresi" > /etc/wpa_supplicant.conf

komutunu verdiğinizde onaylaması gerek.

cgr98

ilk komutu uyguladıktan soonra root@cc:/home/cgr# wpa_passphrase slm "123456" >/etc/wpa_supplicant.conf yazıyorum, uyarı filan vermiyor alt satıra geçiyor. verdiğim komutu aldı almadı mı bilmiyorum tabii, bir ses etmedi.

biz wpa meselesiyle uğraşıyoruz ama benim wicd hala hiçbir kablosuz ağ bulabilmiş değil. doğru yerde mi uğraşıyoruz acaba?

bu arada zaman ayıran arkadaşlara teşekkürler.