Aynı home dizinini 2 işletim sistemi ile kullanmak

Başlatan umurcan, 09 Nisan 2010 - 00:40:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

umurcan

Arkadaşlar daha önce harici belleğe pardus kurma konusunda yardım istemiştim fakat daha sonra arkadaştan pardus kurup onu ubuntunun home klasörüne bağlamam önerisi geldi. Aklıma da yattı ama tabi birkaç sorum olacak yardım ederseniz sevinirim. Diyelim ki pardusu kurdum ve ubuntunun home dizinine bağladım;

1-) Ubuntu için kurduğum programlar pardusta çalışır mı (ve tersi) ?
2-) Böyle bir işlem ubuntunun (veya pardusun) kararlılığını, yapısını etkiler mi? (daha önce winzortun masaüstündeki bi klasörü ubuntunun masaüstüne yapıştırdığımda compiz gitmişti)
3-) Nasıl bağlarım ? (External HDe bağlarken home dizinine bağlamak gibi bir seçenek aldığımı hatırlamıyorum )

Yiğit Ateş

Kesinlikle önermiyorum başın beladan kurtulmaz.

eribol

Alıntı Yap(daha önce winzortun masaüstündeki bi klasörü ubuntunun masaüstüne yapıştırdığımda compiz gitmişti)
böyle bir durumu ilk defa duyuyorum. Alaka kuramıyorum bir türlü.

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: umurcan - 09 Nisan 2010 - 00:40:22
1-) Ubuntu için kurduğum programlar pardusta çalışır mı (ve tersi) ?

Dosya sistemi 'Home' dizinin içerisinde olmadığından, zannetmiyorum.
Olmuş olsaydı, yinede çalışacağını zannetmiyorum.

umurcan

@eribol Bende anlamadım ama silince hemen düzeldi :D Artık ne yapacaksam yerini değiştirmeden yapıyorum. Bu arada winzortta bişey değiştirince de winzort ilk açılışında sistem kurtarmaya giriyor :D

@Yiğit Ateş Valla bende aslen externalden kullanmak niyetindeydim ama bi yerde ayrdım istedim ve ses gelmeyince yerine geçebilecek bir yol aramaya başladım (isyanım eribola :D )

btermeli

Ben home klasörünü hep ayrı bir kesit olarak ayarlarım. Home'da kişisel dosyaların ve ayarların tutulduğu için pardus'a ve ubuntu'ya  aynı programları kurduğunda, iki tarafta da ayarların aynı olur. Tekrar tekrar ayar yapmazsın.

Ayrıca Home ayrı kesitte olduğunda sadece "/" kısmını formatlayıp aynı ayarlarla istediğin gibi sistem değiştirebilirsin.
Örneğin ben bu şekilde kullanıyorum, sıfır kurulum yapsam bile program ve genel ayarlarım hep sabit, sadece yeni sisteme istediğim programları yüklüyorum.

Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

umurcan

@btermeli 1. paragraf tamam da 2.sini anladığımı söyleyemeyeceğim. İki ayrı /home olduktan sonra ubuntu ve pardusu birbirinden bağımsız kurmaktan bir farkı kalmıyor sanki

heartsmagic

@btermeli'nin demek istediği bir tane ayrı /home bölümü oluşturmak ve her dağıtım için bu bölümü kullanmak. Açıkçası benim çok fazla tercih ettiğim bir durum değil bu, ancak @btermeli uzun süredir kullanıyorsa ve sorun yaşamıyorsa denenebilir. Gerçi kullanıcı adlarının ve uuid sayısının aynı olması gerekiyor gibi geliyor bana. Aksi takdirde sorun yaşama ihtimali çıkabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Felâsife

2 ayrı /home kullanmak veya 2 dağıtımı tek bir /home de birleştirmek bana göre bazı dezavantajları var.
2 ayrı /home de disk alanınız yetmiyor.
2 dağıtıma tek /home'de biraz riskli, çalışsa bile her şey birbirine karacak.

Olayı çözdüm.  ;D
Her /home kendi dağıtımı içinde ayrıdan değil.
* Linux'ta Ortak Alanın Senkronize Kullanımı

Ekstradan bir de Opera'nın ayarlarını senkronize kullanıyorum daha ne isteyim, hayat bu :)

Not:
Kde veya Gnome'nin ayarları korunmak isteniyorsa .kde veya .gnome klasörleri saklanabilir, ya da tüm ~/.  dizin saklanabilir.
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

umurcan

@felasife Valla mübarek adamsın :D Çok teşekkür ettim. İlk fırsatta bunu denemeye koyulacağım. Tam ara yolu buldun resmen :D

Felâsife

Rica ederim.
ee bu dünya böyle, herkes kolayına gelen yolu seçiyor, bizimkisi de o hesap :)
Kolay gelsin.

umurcan

sağolasın ve tekrar kucak kucak teşekkürler :D

Felâsife

Aslında hazır konusu açılmışken bu konuda bayağı çeşitli atraksiyonlar yapılabilir.

Senaryo 1:
Diyelim ki HDD'de 4. birincil bölüm var ve atıyorum Ubuntu, Pardus, Debian ve depo'nuz var ve Pardus bölümünün kök'ü (/) çok ufak, /home dizini de içinde.
Kara kara düşünüyorsunuz ne yapacağım ne edeceğim diye :D
Hiç disk bölümünü Gparted'le filan genişletmeye veya ayarlamaya gerek yok.

Depo dizinine örn. "yedek" diye bir dizin açın ve içine Pardus'ta ki "kullanıcı adı"nızla tekrar bir dizin açın.
Sonra Pardus /home/kul.adı dizininde ki her şeyi (görünmez dosyalar dahil) bu dizinin içine atın ve sonra Pardusta ki kul.adı dizininizi silin.
En son Depo dizininde ki /yedek/kul.adı dizinini Pardus /home içine ln -s ile kısayol atın.
Tabi bu durumda depo dizininin asla umount olmaması gerekiyor.

Senaryo 2:
Aynı yukarıda ki tablo gibi Pardus alanınız küçük, aksi gibi depo'nuzda küçük, yer kalmadıysa bir USB belleğe
/home/kul.adı dizinini bağlayabilirsiniz.

mount /dev/sd(x) /home
Gibi bir komutla bağlanmalı ama öncesinde USB bellekte /kul.adı dizini içinde olmalı tabii gizli dosyalarla birlikte

Bu atraksiyonları denemedim ama benzer şeyleri çok yaptığım için, böyle de çözüm üretilebilir diye düşünüyorum.
Fakat senaryo 1 ile bayağı /kul.adı dizin koleksiyonu bile yapabilirsiniz o kesin.
Sıkıldığınızda sadece kök'ü silin ve /kul.adı dizinleri depo'da kalsın, risk yok, sıkıntı yok vs.

Metrikse hoş geldiniz  :P