[Çözüldü] Program Stoklama Hakkında

Başlatan Polarity, 07 Nisan 2010 - 03:21:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Polarity

Arkadaşlar, sistem yedeklemeyle ilgili bazı arkadaşların yazdığı makaleleri okuyordum. Şu linkte http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Sistem_Yedekleme
arkadaşımız yedek almadan önce bazı kriterler belirtmiş "/var/cache/apt/archives" dizinindeki önceden yüklenen prog.ların deb paketlerini "sudo apt-get clean" komutuyla silin demiş.

Şimdi benim kafamda bazı sorular uçuşuyor. Bu yüklenen programların kurulum paketlerinin arşivlendiği yeri ilk defa öğrendim. Sadece bunları belli bi bölgeye stoklayıp daha sonra mesela sistem formatlandıktan sonra kursak olurmu? Gerçi örneğin bi program çekerken onun ihtiyacı olan bağıntılı ek programlar oluyor sanırım onlarda oraya yükleniyor tek tek, mesela inkscape diye bi program indirdim dün kendi sitesinden, tar.gz şeklinde " ./configure" komutunu verince bazı dosyaların eksik olduğunu söyleyip yüklemedi. söylenen dosyaları tek tek bulup indireyim dedim baya uğraştırdı :) yani amacım kaynak dosyalardan kurulum yapmaktı, ama en son vazgeçtim depodan indirip kurdum programı. şimdi diyelimki bu apt-get install ile indirdiğimiz prog.ların deblerini grafik arabirimden kursak, aynı uçbirimdeki gibi ihtiyacı olan dosyalarıda otomatikman yüklermi?
başka bir soru:  "apt-get install program-adı" komutunu verdiğimizde indilecek programı, bu sistem/yönetim/yazılım kaynaklarına bölümüne girdiğimizde eklenen bir takım linkler var, o linklerin içeriğine göremi arayıp indiriyor programı?
Kişi başına düşen insan sayısı her geçen gün azalıyor.

heartsmagic

Zamanla yere iner o sorular :)
Evet paket yöneticileriyle kurulan programlar ve bağımlılıkları o dizinde tutulurlar. Sen temizleyene kadar da saklanırlar. Bunları yedekleyerek daha sonra kullanabilirsin elbette. Fakat bir programı çift tıklayarak kurabilmen için bağımlılıklarını önceden kurman lazım. Kısacası sana "şu bağımlılığı bulamıyorum" der program. Gider onu kurarsın. Fakat o da bir başkasına bağlıysa bu böyle sürüp gider. Bunun için en güzeli kuracağın paketleri bir dizine koyarak:

sudo dpkg -i * komutuyla kurmaktır.

Bunun bir başka yoluysa yedeklediğin paketleri yine aynı yere taşıyıp:
sudo aptitude install falanca_program ile kurmaktır. Eğer depoda daha yenisi yoksa senin yedeklediklerinden kurar.

Son soruna cevap verelim. Linkler dediğin depolarımız bizim. Standart depolar zaten gelir, sen bir yazılım için harici bir depo ekliyorsan işte o harici depodan indirilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Polarity

Kişi başına düşen insan sayısı her geçen gün azalıyor.

eribol