[Çözüldü] Linux Kurulumunda Diski Tek Parça Olarak Görüyor ?

Başlatan Geany, 06 Nisan 2010 - 21:04:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Geany

Selamlar arkadaşlar. Birşeyler yazarak konuyu daha da karmaşık bir hale getirmek istemiyorum. Forumda daha önceden bu sorunu yaşayan olmuş ve sorun çözülmüş. Bu örneğin dışında bir - iki başlık daha var yine sorunlar çözülmüş. Bu sebeple bu konu hakkında tecrübeli sayılırsınız. Doctus'ta konuyu açmıştım. Sağolsun özellikle Felâsife elinden gelen yardımı yaptı. Doctus üzerinde 2 gündür sorunda bayağı ilerledik, bugün üçüncü gün ve hâla internetten araştıyorum ama bir sonuca ulaşamadım. Konunun detayı ve sorun hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Yardımcı olursanız sevinirim, düşünceleriniz için şimdiden teşekkürler.

ırmak

Diğer başlıktaki gibi bir
sudo fdisk -l
çıktısı rica etmemiz gerekecek.

yenihayat

Arada diğer üyelik uçtu ::) Konuda paylaşmıştım Irmak disk listesini bir değişiklik yok komut çıktısı bu ;

eribol

gparted ile olmuyorsa alternate ile kurulum yapabilirsiniz. Sonuçta alternate fdisk ile kuruluma devam ediyor.

ırmak

yenihayat

Linuxu kurarken windowsu kaybetmemem gerekiyor. Verilen sayfaya dünde girmiştim. Diski tek parça olarak gördüğü için bölüm oluşturma silme gibi işlemleri yapmakta tereddüt ediyorum. Live cd üzerinden windowsu kaybetmeden alanları tanıtmam gerekiyor. Asıl kurmak istediğim sistem debian lenny sürümü. Debianı USB boot yapamadığım için ve elimde ubuntu cd 'si olduğu için bunun üzerinden düzenlemeye çalışıyorum. Ulaştığımız sonuca göre disk tablosu bozulmuştu. Sistemi kurmak değilde disk tablosunu onarmak şuan birinci hedefim. Onu yaptığımda zaten debian ve diğer dağıtımlar için kurulum normal adımlarla devam edecektir.

eribol

O halde şu sayfayı okumanızda fayda var. http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-243536.html
Ayrıca olayın tablodan değilde mbr olduğundan da şüphe etmek gerek. Zira testdisk sorunu çözmemiş.

yenihayat

Verilen sayfadaki arkadaşın sorunu diskte primary & swap gibi alanları oluşturup yazdırdıktan sonra düzelmiş sanırım. Ben bunları yaptım bir yararı olmadı. Gözden kaçırdığım bir şey mi var? Dönüp dolaşıp çember çiziyorum  ::)

Ozmo

yenihayat

Ozmo mesajını okuyunca live cd'ye geçtim. Mount çıktısından ne kastettiğini anlamadım ama direkt yazdım bu mudur?

ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
tmpfs on /lib/modules/2.6.28-11-generic/volatile type tmpfs (rw,mode=0755)
tmpfs on /lib/modules/2.6.28-11-generic/volatile type tmpfs (rw,mode=0755)
tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
varrun on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
varlock on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777)
udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620)
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/sr0 on /cdrom type iso9660 (ro,noatime)
/dev/loop0 on /rofs type squashfs (ro,noatime)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/ubuntu/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=ubuntu)

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Ozmo

mount sisteme bağlı diskleri gösterir live cd yazmıyacaktın sistemde iken yazacaktın

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Nisan 2010 - 23:14:06

yani /dev/sda2 ve /dev/sda3 sisteme bağlı ise hangi klasöre bağlı olduğunu gösterir

yenihayat

Bytan alternate iso için ubuntu burada var ama bunun için birkaç engel var.  Birincisi internet kotalı bugün ayın altısı ve 2 GB'ı geçmiş. İkincisi kurmak istediğim dağıtım ubuntu değil. Debian kurmak istiyorum şuan normal kurulum için kalıp dosyası elimde ama sorun değil  eğer onda da böyle bir seçenek mümkün ise cafeye vesayre gider indirebilirim.

#Ozmo, komutu sistemde iken yazmama olanak yok. Sistem diye bir şey yok ki zaten. Şuan sadece windows kurulu linux çıktılarını live cd üzerinden alıyorum.

bytan

Şu an hangi sistemin kurulum adımlarına bakıyoruz? Buna uygun olarak da en azından konunun yerini ayarlarız.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

eribol

Naçizane tavsiyem cafeye gidip debian'ı cd'ye yazdırın. Zira durum biraz kötü. Herkes alternate ve yeniden bölümlendirme önermiş.

yenihayat

Konu baya karışık kusura bakmayın. Olayın özeti şu;

Şuan bilgisayarımda sadece windows7 kurulu ve iki tane işletim sistemi olmasını istiyorum. İkincisi ise debian lenny sürümü.

Elimde debian 'ın normal kurulum için kalıbı var. Fakat boş dvd yok usb 'ye boot etmeye çalıştım onda da sorun çıkardı. 

O arada evdeki cd' leri kontrol ederken ubuntu & pardus gibi dağıtımların cd'leriyle karşılaştım. Bunları cd-rom'a attığımda tüm diski boş olarak gördüklerini farkettim.

Şimdi debianı cafeye gidip dvd'ye çektirsem. Elimdeki kalıp dosyası normal kurulum için ve tüm diski boş olarak görme hatası onda da devam edicek.

Ama önerdiğiniz alternate kurulumu debian içinde geçerli ise cafeye gidip download eder dvd'ye aktarabilirim.

Korkum o değilde, bunları yaptıktan sonra elde ettiğim debian dvd'sinde yine aynı sorun ile karşılaşıp tekrar çemberin başına dönmem.

Sorunu daha iyi anlayabilmeniz için bir ekran görüntüsü koyayım ilk mesajımda verdiğim linkte paylaşmıştım.

Alttaki iki pencerede diske bağlıyım windows dosyalarını görüyor, değiştirebiliyorum. Ama kuruluma geçince tüm diski boş olarak görüyor.

Resimi görmek için tıklayabilirsiniz.

eribol

Önceki mesajda belirttim aslında. Bu bir hata(bug). Gparted ile ilgili bir sorunmuş. Dolayısıyla kurulumu gparted olmadan yapabilirseniz sorun kalmaz. Bu işlemi de ubuntu alternate veya herhangi bir debian sürümü ile yapabilirsiniz. Her ikiside kurulumu yazı(text-komut) ekranında yapar.

Aslında normal ubuntu ile de yapılıyor diye biliyordum text tabanlı kurulum ama şu an hatırlayamadım açıkçası.

yenihayat

Bilgisayarımda D:/ diskini (50 GB) tamamen boşalttım.

Söylediklerinize göre yapmam gereken sadece elimdeki debian kalıp dosyasını dvd'ye çekmem ve kuruluma geçmem.

Default olarak text modunda kurulum yaptığı için windows' u görecek ve iki sistemide sorunsuz kullanabilicem ?

Oturduğum bölge ile internet cafe arası uzak mesafe ve bu sorun yüzünden birden fazla gidip gelme oldu.

Eğer eminseniz ve doğru anladıysam şimdi tekrar gidicem ? İlginiz için teşekkürler, umarım bu sefer düzelir.

eribol

İkilemde kaldım doğrusu. Şimdi linux konusunda deneyiminiz varsa(ki debian dediğinize göre var sayıyorum) ve ingilizceniz iyi ise(ki iyi) sorun çıkacağını zannetmiyorum. Ama siz böyle deyince "yap, birşey olmaz" diyemiyorum. Gece gece beddua alma niyetim yok :)(iihtimali düşükte olsa).

yenihayat

Est, Eribol.  :)

Bugün bu sorunla uğraştığım üçüncü gün. Bir kaç kez cafeye gidip gelme oldu ve her gün ortalama beş kez live cd' den açıp internette okuduklarımı deniyorum.

İlerleme olsa da hiç birisindan elle tutulur bir sonuç çıkmadı. Sıkıldığım için biraz düz mantık yazdım sanırım.

Yani söylediğiniz şekilde de sorun düzelmezse, ulen güvendin adama al işte bak böyle oldu! şeklinde düşünmem.

Burada bana yardım etmeye çalışmanız bile extra bir şey ki görüşleriniz benim için önemli.  :)

Söylediklerinizi yaptıktan sonra geribildirim yaparım. Tekrar ilginiz için teşekkürler.

heartsmagic

Merak ettiğim ilk şey var. Testdisk ile bölüm tablosu oluşturmaya çalışınca ne oluyor? Gerçi fdisk çıktısı normal ama merak ettim yine de.
İkincisi ise eski üyeliğe ne oldu?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yenihayat

Testdisk ile ilk denemem de SUDO 15'teki hatalar aynen bende de çıktı. Alanlar 'D' harfi ile simgelenmiş olarak yani silinmiş olarak görünüyordu.

Dergide anlatılanları izleyerek listeleyebildiğim alanları gruplandırdım (primary). Şuan her şey yolunda görünüyor ama hata da bir değişiklik olmadı.

Testdisk sonuçları için resimler çekmiştim ilk mesajdaki verdiğim adreste var onları koyayım buraya. Son hali bu şekilde ;

Hızlı aramayı başlatmadan önceki ekran ;

Hızlı arama sonrası bulunan sonuçlar ;

Bunlarda bir önceki resimde listelenen disklerin sırasıyla içeriği, 200 MG'lık alanın içeriği ;

Listelenen ikinci diskin içeriği, windowstaki karşılığı C:/ diski ;

Listelenen disklerden üçüncüsünün içeriği, windowstaki karşılığı D:/ diski ;

İlk taramada quick searchta istediğim sonuçları vermedi. Dergideki gibi derin tarama yaptım bozuk alanları sildim geriye kalanları bu şekilde düzenledim.

Windows 'taki ile aynılar, bir sorun yok gibi görünüyor ama linux kurulumunda tüm disk tek parça olarak görünüyor.

#Uzun süredir giriş yapmıyordum, forum üyeliği eski bir mail adresim üzerine alınmıştı. Yeni e-posta adresim ile değiştirdim.

Aktifleştirme e-postası yolluyor fakat yeni mail adresim @passport.com uzantılı. O sunucular da e-posta kutusu bulunmuyor bu yüzden yollanan maili alamıyorum ve aktifleştiremiyorum. Eski şifre ile de giriş yapmayınca ortada kaldım.

heartsmagic

Aslında Testdisk ile hiç tecrübem yok, eğer bölüm tablosunu oluşturmana rağmen kurulumda yine disk tek parça görünüyorsa sanırım diğer tavsiyelere yönlenmen lazım.

Eski hesabındaki sorunu hallettim. Giriş yapabilirsin. Fakat bu gibi üyeliklerde normal olmayan bir eposta adresi kullanmak çok makul değil. Tavsiyem erişebileceğin bir hesapla tekrar değiştir. İkinci üyelik meselesi de halledilmiş olsun böylece.

Geany

Tamam teşekkürler, güvenilir bir adresimle güncelledim.

Son olarak debianı dvd'ye çekip kurulumu denemek kaldı. Bu saatten sonra cafeye gitsem dahi çoktan kapanmıştır zaten.

Usb'den de boot edilemiyor. Yarını beklemekten başka çare yok :)

heartsmagic

Aslında benzer bazı durumlarda kernele parametre ekleyerek çözüm üretilebileceğini hatırlar gibi oluyorum ama bu sadece hatırlar gibi olmak. Bu parametre neydi şu an için bir fikrim yok.