Yeni kullanıcılar fare sever.

Başlatan barsoy, 12 Haziran 2008 - 11:27:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DeFacto

Birşeyler düşünüyorum da. Bu tarz farenin rahatlığına alışmış kişiler için sağ klik betikleri yazlıabilr de bu da tembelliğe iter.

umutubuntu


erginemr

#27
Alıntı Yap...Gerçi bu sizin "yeni kullanıcılar gereksizdir" anlayışınıza ters düştüğü için anlaşmamız olası değil. (Gerçi şuan farkettim ki o konuda aslında haklı olabilirsiniz, çünkü ben, enazından bu başlığı okuyan birkaç kişi sizin şu anlayışınıza itiraz eder diye düşünüyordum, kimse itiraz etmedi)...

Tartışmaya taraf olmak gibi bir niyetim yok, hatta bence en iyisi ikinizin de birbirinizi kırmadan bu tartışmaya şimdi bir son vermesi, ama @barsoy'un yukarıdaki çıkarımı için bir iki şey söylemek istiyorum.

"Yeni kullanıcılar gereksizdir." diye düşündüğümüz önermesi (mantıkta böyle deniyordu sanırım) %100 yanlış, hatta %200 yanlış. Tam tersine, Linux kullanıcıları (ve bu arada ben) aramıza yeni yeni arkadaşların katılmasını ve Linux'un daha çok insanca kullanılıp sevilmesini can-ı gönülden istiyoruz.

Ancak gözden kaçırdığınız bir nokta var; o da Linux'un temelinin, dayanak noktasının, iskeletinin komut satırı olduğu gerçeği. Bu yüzden X altında kullandığımız GUI programların azımsanmayacak bir bölümü, bu komut satırlarının ambalajlanmış ön yüzünden başka bir şey değil. Ve yine bu yüzden, herhangi bir X programı çalışmadığında, kullanıcılara tavsiyemiz, o programı komut satırından çalıştırmayı deneyerek geri dönen hata mesajını buraya yazmaları.

Windows'tan gelen kullanıcılar, Linux altında Windows mantığını devam ettirmeye çalışıyorlar. Bu aynı, bir konuda hiç bir şey bilmeyen bir insana o konuyu öğretmenin, o konu hakkında az buçuk bilgisi olana öğretmekten daha kolay olmasına benziyor. Halbuki Linux bambaşka bir sistem, farklı temeller üzerine oturtulmuş, farklı bir mekanizmaya sahip bir araç. Linux'u hiç bir önyargı beslemeden, Windows mantığından tamamen arınarak öğrenmeye çalışmalıyız.

Sonuç olarak; Linux'u hakkıyla kullanmak istiyorsanız, komut satırını öğrenmek zorundasınız.

DeFacto

#28
Yani bi laf vardır Türkler'de "hay ağzını öpeyim" ama forumun laubalileşmemesi için bu tarz bir ifade kullanmak istemem :D Ama sayın erginemr yine son noktayı koydu. İki paragraflık yazıda edebiyat gücüm olmasına karşın bu kısa amacı vermek istemiştim ama erginemr net konuşmuş dileklerimi yerine getirmedeki başarısını tebrik ederek +Rep :) Biraz soğuk savaş havası var bu topicte. "Hiç bir bilgisi olmayandan değil, yarım yamalak bilenden korkarım"

heartsmagic

#29
Gerçi @erginemr aşağı yukarı söyleyeceklerimi tekrarlamış, hatta benim bu başlığa ilk yazdığım mesajda söylediklerimi ve söylemek istediklerimi tekrarlamış. Ancak "kimse itiraz etmedi" konusunun üzerine ben de bir şeyler ekleme ihtiyacı duydum. Fakat hemen belirteyim ki fikir teatisini sevsem ve desteklesem de bunun kırıcılıktan uzak olması gerektiğini düşünmekteyim. (hepimiz için söylüyorum)

Yeni kullanıcıları her zaman görmek ister ve destekleriz. Zaten yeni kullanıcı olmazsa Linux nereye gider ki? GUI'lerin gelişmesini ve var olanların daha iyi yerlere gitmesini de isteriz. Onlar olmazsa bilgisayar hayatı kolaylaşmaz ki. Burada yanlış anlaşılan ve bizim itiraz ettiğimiz konu şundan ibaret: Burası bir yardım forumu ve genelde insanlar problemlerine çözüm aramaktalar. Bu problemleri çözmenin ve analiz etmenin en iyi yolu ise ecnebilerin 'diagnose' dedikleri bizde ise 'tanı koymak' olarak geçen mesele. Bunu da yapmanın en sağlıklı ve kısa yolu bazı komutları kullanarak sizlerden bilgi almamızdır. Öteki türlü GUI'lerle ne yazık ki bu işler olmuyor. Ha aslında olur da GUI'yi yazacak geliştiricinin programa kırk takla attırması lazım ki, bu da sanırım bir miktar da olsa GUI'lerin amacını aşıyor. Daha önce de bahsedildiği üzere mesele, bu detayların hepsinin komut satırı üzerinden geçmesidir.

GUI'leri menülerde bulacak, kurcalayacak (ya da benim genelde tabir ettiğim gibi mıncıklayacak), onları kullanmasını öğrenecek kişiler yeni kullanıcılardır. Dilerlerse hiç komut satırına düşmesinler. Fakat problem yaşadıklarında eğer en kısa sürede ve en iyi şekilde yardım almak istiyorlarsa ne yazık ki bizim tarif ettiğimiz şekilde komut satırına inmeleri gerekmektedir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erginemr

#30
Alıntı yapılan: matafleur - 19 Haziran 2008 - 12:12:50
...
Siz linux kullandığınız için linux  gelişmiyor.  Siz sürekli insanların yardımıyla gelişen bir işletim sistemini tek bir emek bile vermeden (büyük olasılıkla)kullanıyorsunuz.

Ve emin olun daha fazla kullanıcının linux a tek bir faydası bile yok.Daha fazla gelliştiricinin linuxa faydası var.Ve insanlar size inatla linux tavsiye ediyorlarsa bunun sebebi bir çıkarları olduğundan değil ciddi anlamda sizin iyiliğinizi düşündüklerindendir.
...

@matafleur,

Bu görüşlerinize katılmıyorum. Bence Linux kullanıcıları Linux geliştiricileri kadar, belki onlardan da önemli. Kullanıcısı olmayan bir işletim sistemi ölmeye mahkumdur. Linux'un yumuşak karnı olan yeni donanımların sürücülerinin ve ticari oyunların Linux için üretilmemesinin ana sebebi; Linux'u yeterince kullanan insan olmamasıdır.

Bu nedenle Linux'un gelişimine desteği olsun ya da olmasın, bence Linux'un bir numaralı hedefi kullanıcılarının sayısını arttırmak olmalıdır.

heartsmagic

Aslında @erginemr anlatmaya çalışmış. Somut örnek için şunu verebiliriz.

100,000 tane A kullanıcısı Linux kullanıyor ve X oyununu talep ediyor. Haliyle oyun sahibi şirket Linux portu yapıyor.
100,000 tane B kullanıcısı Linux kullanıyor ve Y programını talep ediyor. Haliyle program sahibi şirket Linux portu yapıyor.

Bir yönden haklısın. Hatayı görüp de bildirmemek gelişime doğrudan bir katkı sağlamaz. Ancak herkes o aşamaya kolay kolay gelemiyor ne yazık ki. Biraz zaman geçmesi gerekiyor. Fakat kullanıcı sayısının artması dolaylı yoldan olsa da bu gelişime katkıda bulunmuş oluyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

izzetguntalaz

Hep merak etmişimdir, gönderdiğim "Çökme raporlarını okuyan, çözüm bulmaya çalışanlar varmı?" diye.

matafleur

#33
Alıntı yapılan: heartsmagic - 24 Haziran 2008 - 13:35:52


Bir yönden haklısın. Hatayı görüp de bildirmemek gelişime doğrudan bir katkı sağlamaz. Ancak herkes o aşamaya kolay kolay gelemiyor ne yazık ki. Biraz zaman geçmesi gerekiyor.

Kopyala yapıştır çok zor olmasa gerek.Gnome için bilemem ama KDE için bu böyle (:

Birazcık dürüst olalım.Yaşadığımız ortam için düşünelim.Açık ve net bir-iki soru.-

1)Sadece kullanıcılar- için onların gözünden sence linux un gelişimine katkısı olup olmaması önemlimi?

2)-a-eğer önemliyse neden taşın altına ben de elimi nasıl sokarım diyen insanlardan daha çok neden bu da yok diyen insanlarla karşılaşıyorum?

2)-b-Eğer önemli değilse  buna önem vermeyen bir insanın linuxun gelişimine ne gibi bir katkısı olabilir?

(:

Alıntı yapılan: heartsmagic - 24 Haziran 2008 - 13:35:52
Aslında @erginemr anlatmaya çalışmış. Somut örnek için şunu verebiliriz.

100,000 tane A kullanıcısı Linux kullanıyor ve X oyununu talep ediyor. Haliyle oyun sahibi şirket Linux portu yapıyor.
100,000 tane B kullanıcısı Linux kullanıyor ve Y programını talep ediyor. Haliyle program sahibi şirket Linux portu yapıyor.


Bu konuda haklısın.Ancak şu konuda da hemfikirizdir sanırım.Bu varolan gelişimin sadece ufak bir kısmı.

Sonuç olarak elinizdeki malzeme ihtiyaçlara göre şekillenir.Bu tarz şirket bazlı katkılar belki Linux için iyidir ama açık kaynak kodun gelişimi için yararından çok zararı olduğunu düşünüyorum.

@erginemr in hatırlattığı çok güzel bir nokta var."Kullanıcısı olmayan bir işletim sistemi ölmeye mahkumdur.".İşte bu noktada son kullanıcının önemli olduğunu düşünüyorum.

atomkarinca

#34
Tartışmaya katılmak istemedim zaten söylenecek  her şey söylenmiş durumda ; sadece @barsoy a güzel başlığı için ve Ufuk'a da güzel açıklaması için teşekkür etmek istedim.

heartsmagic

@matafleur, kopyala/yapıştır elbette zor değil ancak bir iki nokta unutuluyor:

1. Bir Linux kullanıcısının Windows dünyasından geldikten sonra "hata bildirim" mantığını kavraması biraz zaman alıyor. Malum orada böyle bir şey yok. Windows zaten doğru dürüst hata bildirimi yapmıyor ki kullanıcı bunu iletsin.

2. Hata bildirim işi sadece kopyala/yapıştırdan ibaret değil. Biraz açıklama gerekmekte. Bu nedenle de İngilizce şart. Çat pat bir şeyler yazılsa bile muhtemelen geliştirici kendisinden daha fazla bilgi isteyecektir (backtrace). Forumumuzda bir örneği bile mevcut.

3. Kullanıcı programın çöktüğünü görse ve hata bildirimi yapmak istese bile bazen nasıl yapacağını bilmiyor. Tamam belki Bugbuddy gibi bazı programlar bunu kolaylaştırıyor ama bu kaçta kaçıdır olayın biraz düşünmek lazım.

Bu nedenle diyorum ya biraz zaman tanımak lazım diye. Aslında başlık farklı bir noktaya kaydı. Ancak ana yol kenarındaki tali yollarda geziniyoruz, yararı var yani. Yeni bir Linux kullanıcısının gelişime yapacağı en büyük katkı araştırmak ve okumak olacaktır. İlk etapta bunu yapsın bence yeterli. Biraz daha piştikten, camiayı ve "literatürü" anladıktan sonra ben eminim arada bilinç kazanacak kullanıcılar da olacaktır. Bunun yolu da komut satırı kullanmaktan geçer diyerek başlığı bağlayalım :)

@barsoy, GUI meselesini bir iki mesaj önce açıklamaya çalıştım. Biz de isteriz elbette öyle olmasını. İtiraz ettiğimiz konu böyle bir destek forumunda sizden GUI kullanarak bize bilgi sağlamanızı isteyemeyiz. Benim anlatmaya çalıştığım şey buydu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DeFacto

Hata mesajı gönder diye bir seçenek vardı windows'ta. Fakat ne kadar göndersem göndereyim sorunum hep donanımsal çıktı :) Daha sonra virüs (şimdilerde adını unuttum tabe zar zor hatırladım :) ) bulaştığını gördüm temp klasörüme. Direk bir trial antivirus daha sonra format (çözüm ne kadar da kolay :) ). Daha sonra 15 gün özelleştir. Kısacası diagnose olayı (hata bildirim) en iyi konsoldan dönen cevaplar ile yapılabilir. (kısa da olsa deneyimim bunu gösteriyor :) ). Ve gerçekten bu hata bildirimini yaptığınızda linux aleminde çözemediğiniz sorun sadece (bence) donanım sağlayıcılarının vermediği destekten doğuyor. Ben de @barsoy kadar olmasam da grafik arayüzüne bağımlı biriydim. Ama cidden insan çabuk ısınıyor :)

heartsmagic

Konu son mesaj yüzünden kapatılıp, kilitlenmiş, tartışma saçmalığı içeren kişisel mesajlar silinmiştir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.