[Çözüldü] Terminalden diske erişim

Başlatan mcan, 26 Mart 2010 - 19:51:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mcan

Merhaba arkadaşlar,

Mağdur görün ilk mesajımda sizden yardım istiyorum. Araştırdım ve uğraştım bir çözüme varamadım. Problemi mi anlatayım; ubuntu kullanıyordum, windows yüklemem gerekti dolayısıyla windows xp işletim sistemini kurdum bilgisayarıma. Bilgisayar başladığında direk windows yüklendiği için ubuntu 9.10 cd'si vasıtasıyla try ubuntu without any  changes on my computer seçeneğine girip grub 2 yi yeniden kurdum. Bilgisayarı başlattığımda ubuntu çalışmaya başlıyordu bu sefer. Hemen /boot/grub/grub.cfg dosyasına yazma yetkisi vererek içerisine windows xp için gerekli parametreleri girdim. Yalnız * bir şey farkettim windows xp kurarken diski bölmeyi unutmuşum dolayısıyla tekrardan windowsu kurdum. : ) Bu sefer sistem başladığında grub 2 kısmında hata veriyor çünkü daha önce kurduğum windows xp'ye ait uiid'li disk yok. Bende ubuntu 9.10 cd'si ile tekrardan takıp grub 2'yi yeniden kurdum çözüm olmadı. Tek aklıma gelen cd üzerinden çalışırken benim grub.cfg * dosyasını düzenlemem fakat terminalden yetki verirken o dosyaya ait dizini nasıl belirteceğime dair bir fikrim yok.

* sudo chmod +w /boot/grub/grub.cfg yapıyorken önceden bu sefer cd üzerinden çalışığı için geçici olarak açtığı işletim sisteminin boot dizinine bakıyor sda1 üzerinde kurulu olan linuxumun bu dizinine nasıl erişim? Bilgisi olan birisi paylaşırsa çok minnettar kalırım. : )

Teşekkürler, iyi çalışmalar.
M.Can
aquila non captat muscas!

agritux

fstab dosyanızdaki ve grub.cfg dosyanızdaki uuid leri düzenleyin
uuid lerinize

sudo blkid

komutu ile ulaşabilirsiniz.
fstab dosyanızdaki ve grub.cfg dosyanızdaki

sudo gedit /etc/fstab
/boot/grub/grub.cfg

şeklinde düzenleyebilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda diskinizi görebileceksiniz.

Bakalım ne olacak :)

mcan

Üstadım ilginiz ve zahmetiniz için çok teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz kodları denediğimde cd üzerinden çalıştığım için geçici olarak açılmış ubuntunun üzerindeki /boot/grub/... dizinine erişmeye çalışıyor. Benim erişmek istediğim geçici olarak açılmış ubuntu üzerinden, sda1 de kurulu olan ubuntumun /boot/grub/grub.cfg dosyasına erişmek. Bunun için gerekli olan dizin tarifini terminalde nasıl yazabilirim?

agritux

Yerler kısmından ubuntu kurulu diskinizi açın. Sisteme mount edilecektir kendiliğinden.
Daha sonra dizinine bakın. (nautilus da yazar zaten) Sonra kendinize uyarlayın.

Örnek verecek olursam
/etc/fstab şöyle bir hal alacaktır  /media/disk/etc/fstab

Ozmo

Pardon yanlış yere yazmışım kusura bakmayın :)

mcan

Alıntı yapılan: agritux - 26 Mart 2010 - 20:10:05
Yerler kısmından ubuntu kurulu diskinizi açın. Sisteme mount edilecektir kendiliğinden.
Daha sonra dizinine bakın. (nautilus da yazar zaten) Sonra kendinize uyarlayın.

Örnek verecek olursam
/etc/fstab şöyle bir hal alacaktır  /media/disk/etc/fstab

agritux, teşekkür ederim tekrardan bu çözümünüz ile problemimi aşmış oldum. : )

agritux