Ynt: [Nasıl] Grub Açılış Ekranını Değiştirme

Başlatan erginemr, 11 Haziran 2008 - 12:41:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Xenophobia

Dün Eren'e söylemiştim Ubuntu kurayım SuSE'nin yanına ama GRUB da etkilenmesin diye.

Ubuntu kendi GRUB'unu kurdu doğal olarak ama ben senin bu hazineni çoktan keşfetmiştim. :)

Şimdi SuSE GRUB ile kullanıyorum ve neredeyse kurulumda tek yaptığım şey kopyala/yapıştır oldu.

Çok faydalı ve gerekli bir çalışma, bunun için çok teşekkür ederim kardeşim.

Eren

@erginemr

Ubuntu grubunu silmeden sonradan kurulan dağıtımları bu gruba eklemeyi gösteren bir yazı yazarsan memnun oluruz.

erginemr

Eren,

Ubuntu dışında eşzamanlı başka bir Linux dağıtımı kullanmadığım için bunun nasıl yapılacağını bilmiyorum. Bunu, aynı anda birden fazla dağıtım kullanan bir arkadaşın yazması daha doğru olur.

erginemr

Arkadaşlar,

Üzgünüm ama Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex'e GFXBoot yüklenmiyor (en azından kendi sisemimde böyle). Sanırım artık versiyon uyuşmazlığı var.

yasars

Bende sabahtan beri uğraşıyorum ama olmadı.Acaba 8.10 olduğu içinmi.Birde ben neden boot/grub  dizinine birşeyler kopyalayamıyorum? başta anlattığınızı yaptım suse açılış paketlerini o dizine attı fakat arşiv olarak.O dizinde ne arşivi açabiliyorum nede oraya açılmış dizin atabiliyorum.

erginemr

Söylediğim gibi; üzgünüm ama Intrepid'de GFXBoot paketi çalışmıyor.

yasars

Yani başka bir alternativimiz yok gibi.Grub editör yükledim onda ise sadece mavi bir renk veriyor tema atayamıyorum.

erginemr

İlk sayfadaki splash-screen seçeneğini (madde 2) uygulayabilirsiniz:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,1753.msg17701.html#msg17701

Bir de "Grub 2" şeklinde henüz tam oturmamış bir girişim var, ancak şu an için hazır olmadığını, sorunlu olduğunu bir yerlerde okumuştum:
http://www.gnu.org/software/grub/grub-2.en.html
http://grub.gibibit.com/

yasars

Ubuntu neden diğer dağıtımlar gibi grub ekranı sunmuyorki anlamadım.Bilgilerinize emeklerinize minnettarım.Birde acaba neden dosya sistemine kopyalama yapamıyoruzki.Acaba kullanıcı haklarında sorunmu var benim.

erginemr

Bu konuda haklısınız. Yine Ubuntu tabanlı Linux Mint'in Grub açılış teması çok güzel mesela...

Dosya sistemine yazmak için root yetkilerine ihtiyacınız var, bunu da sudo komutuyla alıyorsunuz. Diyelim ki elinizde theme.tar.gz isimli bir dosya var ve başlangıçta masaüstünüzde olan bu dosyayı önce /boot/grub klasörüne kopyalamak, ardından da arşivi bu klasörde açmak istiyorsunuz. Bunu için sırasıyla vermeniz gereken komutlar:
sudo cp ~/Masaüstü/theme.tar.gz /boot/grub
cd /boot/grub
sudo tar xvzf theme.tar.gz

Sudo komutunu ilk kullanışınızda sistem sizden kullanıcı şifrenizi isteyecek, bu şifreyi, takip eden 15 dk. süre içinde yazacağınız sudo komutlarında hafızasında tutacak ve bir daha sormayacaktır.

yasars

Yani o bölüme yazmak için konsol bilgisi şart.Bu arada çabaladım ve grub resmi atamayı başardım.1024x768 çözünürlükte ve 800x600 boyutunda resim ataması yaptım şuan sorunsuz çalışıyor.Ama nedense benim yaptığım resmi kabul etmedi artık bende beğendiğim birkaç resim indiririm.

Exodus

Alıntı yapılan: yasars - 05 Aralık 2008 - 14:01:32
Yani o bölüme yazmak için konsol bilgisi şart.Bu arada çabaladım ve grub resmi atamayı başardım.1024x768 çözünürlükte ve 800x600 boyutunda resim ataması yaptım şuan sorunsuz çalışıyor.Ama nedense benim yaptığım resmi kabul etmedi artık bende beğendiğim birkaç resim indiririm.
Hayir;
Alt+F2
gksudo nautilus
ile root haklariyla dosya yoneticinizi acabilirsiniz ;)
Veya terminalde
sudo nautilus
seklinde de ayni sonuca ulasabilirsiniz.
Arch Linux FTW!

yasars

Çok sağ ol Exodus.Bu yöntem süpermiş artık dosya sistemine istediğimi kopyala yapıştır ile atabiliyorum.

engin_dlk

grub> find /boot/grub/stage1

verdiğimde Error 15: File not found alıyorum. Nasıl çözebilirim?

Linux> windows & Ubuntu windos işletim sistemlerini döver :)

engin_dlk

Arkadaşlar yukarıdaki aşamadayım. Diğer açılış yöneticisini sildim sanırım şu anda. Bilgisayarı  kapatsam tekrar açamama gibi bir durumla karşılaşırım diye korkuyorum :) Devam edecek yada eski açılış yöneticisini yükleyecek bilgilerinizi bekliyorum  :-[

Exodus

sudo fdisk -l

Komutu ile Ubuntu'nun bolundugu bolumu bulup

sudo grub-install /dev/sdX

veya hdx ise;

sudo grub-install /dev/hdX

komutu ile grubu tekrar kurabilirsiniz.
Arch Linux FTW!

engin_dlk

Böyle bir şey çıktı ikinci komutta. Bakarsan sevinirim.

Exodus

Alıntı yapılan: engin_dlk - 05 Aralık 2008 - 21:48:48
Böyle bir şey çıktı ikinci komutta. Bakarsan sevinirim.

Ters bir durum soz konusu, ustadlarimizin bakmasi daha mantikli. Yanlis birseyler yaptirmak istemiyorum..
Arch Linux FTW!

engin_dlk

Tamam teşekkür ederim. Ben o zamana kadar bilgisayarı kapatmayayım :)

engin_dlk

Arkadaşlar gözümü kararttım bilgisayarı yeniden başlattım.. :( Yukarıda bahsettiğim gibi açılış yöneticini sildim. açılırken grub> diye bir dos ekranı çıkıyor. Şimdi ben ne yapayım? Şu anda cd'den başlattım bilgisayarı.

Exodus

find /boot/grub/stage1

root (hdx,y)

setup (hdx)
dener misin ?
Arch Linux FTW!

engin_dlk

Bunu açılırken çıkan dos ekranında mı deneyeyim yoksa şu anda uçbirimde mi?

Uç birimde il komutta ubuntu@ubuntu:~$ find /boot/grub/stage1
find: `/boot/grub/stage1': No such file or directory
çıkıyor.

Edit: Hoş ben şu anda kendi hesabımda değilim sanırım ubuntu@ubuntu:

Exodus

Her yerde ayni cikmasi gerekli... Bayagi ters bir durum ile karsi karsiyasin.
Arch Linux FTW!

engin_dlk

Sanırım.. Bu güne kadar bir çok dağıtım kullandım ama hemen hemen hepsinde bir yerden sonra sorunu çözemeyince yeniden kurmak zorunda kalıyorum. Hoş Ubuntuyu seve seve yeniden kurayım ama çözüm bulmak daha güzel. Neyse şu anda cdden de olsa nete bağlanıyorum araştırayım biraz :(

engin_dlk

Grub'u sildim ve Live Cd'den yükleyemiyorum. ilgili başlık tam bana göre ancak oradan bir sonuç çıkmamış. Yapacak birşey yok kuruluma geçiyorum :(