[Çözüldü] Ubuntu 8.04 kurulumu hakkında?

Başlatan osmancan, 11 Haziran 2008 - 10:30:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

osmancan

İyi Günler

Ubuntunun 8.04 kurulumu sırasında karsılastıgım hata ekranını sizlerle paylasmak istedim.Konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim...

resimde scsi benzeri bir hata veriyor bende ide hdd var..bu hatayı hem linux mint 5.0 hem ubuntu 8.04 kurarken karsılastım acaba ikisinide internetten indirdim ondan dolayı bir sorun olur mu ?bide kontrol ettim cdleri hata denetiminde bi sorun olmamıstı..

Ubuntu User number is # 33126
Linux user number is #529943

ufuk_k

Windowsta ya da işte partition magic gibi bir windows programıyla bölümleme yapmışsan bu sorun olabilir. O programla tekrar yapman ya da ubuntu ile gelen gparted ile tekrar bölümlemen gerekebilir (kurulumda da çıkıyor). Vista'da bir komut vererek de çözen biri vardı forumda.

Kullandığın makinein bir engellemesi olabilir, bölümleme için buna da bakman lazım. Ama daha önce yapabilmişsen, sorun yukarda anlattıklarımdan birindedir.

osmancan

bende 40 gb hdd var 30 gb de xp kurulu 10 gb de ise ubuntuyu kurmaya calıstım.ben 10 gb lık alanı partition tarzı programla bölümlermedim xp ye kurulum esnasında 10 gb ayırmıstım ubuntu için.o zaman partition magic programı ile 10 gb lik bölümü tekrar düzenlemeye calısayım bakayım eger herhangi bir hata ile karsılasırsam yazarım yine yardımlarınız için tşk ederim..

osmancan

Yukarıda sorduğum hatayı giderdim yalnız bu sefer de grub hatası veriyor. Resmini çektim şekilde oldugu gibi biraz resim kalitesiz ama kusura bakmayın...

[IMG]http://img175.imageshack.us/img175/2029/4181gk5.th.jpg[/img]

heartsmagic

Linux kurulumu için 2 bölüme ihtiyaç vardır.

1. Kök bölüm
2. Takas alanı (swap)

İlk aldığın hatada muhtemelen kök bölüm oluşturmamıştın. İkinci aldığın hatada ise muhtemelen takas alanın olmadığı için gerçekleşiyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Haziran 2008 - 21:37:43

1. Kök bölüm
2. Takas alanı (swap)

İlk aldığın hatada muhtemelen kök bölüm oluşturmamıştın. İkinci aldığın hatada ise muhtemelen takas alanın olmadığı için gerçekleşiyor.

Aynen katılıyorum. Takas alanı oluşturulmamış.

osmancan

kök dizin oluşturdum yalnız ikisinde de takas alan ayırmamıstım ayırmasam olur diye okumustum bazı yerlerde.takas alanı oluşturmak zorundayım yani.

heartsmagic

osmancan

bu arada ben ubuntuyu 10 gb lik alana kuracagım bunun yaklasık 1,5 gb lik alanını takas alanı yaparsam geriye kalan alan ubuntu için yeterli mi güncelleme yapacagım program vb olacagı için yeterli mi sizce...

bebek

eğer herhangi bir dosya da (kişisel dosyalar) da barındırcaksan bence yeterli değil. benim dahili hdd fazla büyük olmadığı için 20gb ayırmıştım o bile yetersiz geliyor şu an. tabi senin ubuntuyu ne kadar sıklıkla ve hangi amaçlarla kullanacağın da baya etkiliyor bunu.

osmancan

benim hdd 40 gb 30 gb de xp 10 gb ye ubuntuyu kuracagım.ben aslında xp de yaptıklarımın aynısı ubuntuda da yapmak elimden geldiğince ubuntuyu öğrenmek ve yavas yavas xp den tamamen uzaklasmak istiyorum.zaten o noktaya geldiğimde 40 gb olan hdd min tamamına ubuntuyu kurcagım o zaman rahatlıkla bütün işlemleri yaparım diye düşünüyorum.

heartsmagic

/dev/sda6             9,2G  5,8G  3,0G  67% /

Temiz Hardy üzerine güncelleme. İhtiyacım olan her program kurulu değil. Kişisel dosya barındırmıyorum. 1GB'lik alan arşiv paketleri için durmakta onu çıkartırsak 7Gb gibi bir alan kaplamış. KDE ve XFCE paketlerinin de olduğunu düşündüğümüzde senin söyledin boyut aslında yeterli olabilir. Ancak ilerde sıkışacağın muhtemeldir.

osmancan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Haziran 2008 - 21:37:43

1. Kök bölüm
2. Takas alanı (swap)

ilk önce swap alan olusturmaya calısıyorum verdiğim degerde değilde kendiliğinden 10 gb lik hdd nin tamamını swap olarak işaretliyor ve ben bir türlü kendi verdiğim degeri atayamadım.sürekli orada sorun veriyor ve takılıp kalıyor o bölümde...

heartsmagic

Dikkatlice yaparsan olması lazım. Önce kök bölümü oluştur, kalan kısmı da takas alanı olarak işaretlersin.

osmancan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Haziran 2008 - 09:38:26
Dikkatlice yaparsan olması lazım. Önce kök bölümü oluştur, kalan kısmı da takas alanı olarak işaretlersin.

ilk önce kök dizini ayarlıyorum sonra diski hazırlamaya basladıgında yukarda ilk resimdeki scsi  hatası veriyor ve bende scsi  disk yok ide disk var ve bir türlü gecemiyorum.acaba elimdeki cd mi problemli gerci basta hatalara karsı denetledim ama sorun çıkmadı..

osmancan

acaba ilk önce grub kursam sonra ubuntuyu kursam böyle bisey olabilir mi?acaba

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: osmancan - 12 Haziran 2008 - 11:59:15
acaba ilk önce grub kursam sonra ubuntuyu kursam böyle bisey olabilir mi?acaba

Olmayan grub u kuramasın diye biliyorum.
Var olan grub örneğin error17 veriyorsa tekrar menu.lst yazılıyor ama olmayan grub yüklenemiyor diye biyorum.  Krulumu normal olarak bitirmelisin. Grub kurulumun en sonunda yazılıyor.

Yanlışım varsa düzeltin.

osmancan

kurulumu yapıyorum %94 oldugu zaman resimdeki hatayı veriyor ve bir türlü grub u kuramıyor.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: osmancan - 12 Haziran 2008 - 13:09:20
kurulumu yapıyorum %94 oldugu zaman resimdeki hatayı veriyor ve bir türlü grub u kuramıyor.

Bu hata çoğunlukla swap yapılmadığında olur.

Bir diğer soru sisteminde kaç adet hdd var ide mi, sata mı?

osmancan

bende 40gb ve 80 gb olmak üzere iki hdd var ikiside ide.bende 40 gb olan hdd nin 30 gb si xp var 10 gb sinede ubuntu kurmaya calısıyorum.ilk önce kök dizin 9 gb atıyorum ama diski bir türlü ayıramıyor ve hata veriyor bu yüzden swapta ayıramıyorum mecburen swap olmadan tamamına kurmaya calısıyorum ve %94 de o hatayla karsılasıyorum.

Not:daha önce 10 gb lik bölümde pardus 2007.3 vardı ve sorunsuz hem xp yi hem pardusu kullanıyordum..

izzetguntalaz

Daha önce yazdıklarına bir göz gezdirdim de.
40gb diskin var. 30 u win 10 unuda linux yapacaksın bir de swap ın yok swap a da 1 gb versen alanın iyice daralıyor. Ya win alanını daralt yada bu kısıtlı alanına kuracağın ubuntu yu fazla şişirme.

Bir de şundan bahsedeyim. Sen şuan diskin son kalan 10gb alnını kullanacaksan bu alan diskin en iç alanı yani en yavaş olan bölüm. Yaşıyacağın şey ubuntu nun yavaş çalışması olacaktır.
Zaten 40gb diskler 2001-2002 yıllarında vardı. Okuma yazma hızları 30 mb/sn o da net değil.

Bence sağlam bir sataII 7200rpm disk al. Bu disklerin okuma yazmaları 90mb/sn dir. Çok faydasını görürsün ama sistemi up etmen gereke bilir.(işlemci/anakart/ram)

İstersen de böyle devam et. Ubuntu yu daha minimal kullan.

osmancan

suan için sata2 disk alamam.benim pc celeron 1,8 512 ram ses ekran kartı onboard 40+80 hdd

izzetguntalaz

Mesajı şimdi gördüm. Pardus yapısı gereği bu konularda daha esnek.
Ubuntu bu disk ve partisyon konusunda daha seçici.

Sen o 10 bölümü ayırırken bişeyler yolunda gitmemiş diyorum.
Şunu da deneyebilirsiniz. Disk bölümleme araçında 10gb alanı silin.(içinde veri olmadığını var sayıyorum.)
Sonra önce 9000mb "/" ayırın ve geri kalanı swap yapın. Bu sefer olacak diyorum.

Not:O 80gb olan diski kurulumdan önce sökermisiniz. Hem güç hem de veri kablosunu.

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: osmancan - 12 Haziran 2008 - 13:25:21
suan için sata2 disk alamam.benim pc celeron 1,8 512 ram ses ekran kartı onboard 40+80 hdd

tamam bana da pek olur yol gibi gelmemişti zaten. Az önce yazdıklrımı yaparsanız.

osmancan

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 12 Haziran 2008 - 13:25:52
Mesajı şimdi gördüm. Pardus yapısı gereği bu konularda daha esnek.
Ubuntu bu disk ve partisyon konusunda daha seçici.

Sen o 10 bölümü ayırırken bişeyler yolunda gitmemiş diyorum.
Şunu da deneyebilirsiniz. Disk bölümleme araçında 10gb alanı silin.(içinde veri olmadığını var sayıyorum.)
Sonra önce 9000mb "/" ayırın ve geri kalanı swap yapın. Bu sefer olacak diyorum.

Not:O 80gb olan diski kurulumdan önce sökermisiniz. Hem güç hem de veri kablosunu.

herşey için çok tşk ederim sayenizde ubuntuyu kurdum ve kullanmaya başladım tekrar çok sağolun.