Ubuntu'yu laptopa kurmak

Başlatan zaforitos, 11 Mart 2010 - 21:25:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zaforitos

Ubuntu'yu laptopa kuramadım.
Bende Windows Vista var, Ubuntu CD'sini taktıktan sonra yeniden başlattım, hiçbir şey olmadı. Normal olarak Vista çalıştı.
Bilgisayar açılırken en allta [F2 goes to setup] ve [F12 bios ayarları] galiba F2 olacak emin değilim.
Bilgisayarımda hem Vista hem de Ubuntu olmasını istiyorum mümkün mü? Bilgisayarın açılması veya işlem yapması bilgisayarın performansını etkiler mi? (çift çekirdek, 2.00Ghz, 4GB DDR2  Toshiba Satellite A300), wireless sorunu yaşar mıyım? A300 de Ubuntu'yu kullanan var mı?

superjax

ubuntu konusunda bilgisizseniz wubi ile ubuntu kurun.
vistaya bir programmış gibi kurulup kaldırılır
vista açıkken ubuntu cd takın ve cd sürün wubi seçeneği gelir.

Alquimista

http://wiki.ubuntu-tr.net/Kurulum

Wikimizi bir gözden geçirmenizi öneririm öncelikle. BIOS ayarları ile ilgili anlatım mevcut bu sayfada. F2'ye basarak çıkan sürücü listesinden cd-rom'u seçmeniz yeterli olacaktır sanırım.

Bilgisayarınızda hem Vista hem Ubuntu olması elbette ki mümkün. Acemiler İçin İlk Durak bölümümüz çok faydalı bilgiler içeriyor. Forumumuzda biraz gezinip hazır bir cevapla alacağınız kısa bilgiden ziyade detaylı olarak bir fikir sahibi olursunuz bu konuda da. Kurulumda Ubuntu ile Windows'u yanyana kurabilirsiniz, sabit diskinizde boş bir sürücü varsa oraya yükleme yapabilirsiniz. Bunları forumu gezdikçe göreceksiniz.

Notebook (Dizüstü) Bilgisayarlar bölümü altındaki Toshiba kategorisinde de daha önce aynı model bir bilgisayara Ubuntu yüklenmiş mi görebilirsiniz.

İki işletim sistemi yüklemeniz sebebi ile bilgisayarın açılması ve işlem yapması gibi bir performans kaybınız olmaz.

Bilgisayarınızda dikkat etmeniz gereken tek nokta ekran kartınızın modeli, ATI ekran kartlarının eski modelleri hemen hemen tüm Linux dağıtımlarında sorun verebiliyor. Ama mesela benim kullandığım dizüstü bilgisayarda bulunan ATI HD3430 en ufak bir sorun yaşatmadı bana. Ekran kartınızın modeline forumda bir arama yaparak bakın bence.

@superjax'ın önerdiği Wubi bir tercih olabilir sizin için söylediği gibi ama eğer Windows'ta bir C ve boş olan D sürücünüz varsa direk olarak D sürücünüze temiz, wubi'siz, cd'den kurulumu tercih ederdim ben. Ubuntu işte alternatifiniz çok =)
If you should go skating on the thin ice of modern life, dragging behind you the silent reproach of a million tear-stained eyes, don't be surprised when a c rack in the ice appears under your feet. You slip out of your depth and out of your mind with your fear flowing out behind you as you claw the thin ice.

barış

Herhangi bir performans kaybi olmaz. Ancak Ubuntu Netbook Remix adli bir surum var :) ha normal olmaz mi? O da olur.

eribol

Alıntı yapılan: barışubuntu - 11 Mart 2010 - 21:45:33
Herhangi bir performans kaybi olmaz. Ancak Ubuntu Notebook Remix adli bir surum var :) (adi ustunde notebook remix, dizustu bilgisayarlar icin tasarlanmis) ha normal olmaz mi? O da olur.
netbook remix olabilir mi? Bildiğim kadarıyla notebook halihazırda laptop için de kullanılıyor.

barış

@eribol,
ozur dilerim yanlislik olmus :)

heartsmagic

Konuyu daha uygun bir bölüme taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

defli

Alıntı YapBilgisayar açılırken en allta [F2 goes to setup] ve [F12 bios ayarları] galiba F2 olacak emin değilim.
Bios ayarlarına girdikten sonra Boot bölümünden cd'yi en üste getirin altına da harddisk gelsin.

Eğer Usb ile kurulum yapacaksanız Asus pc'lerde USB'yi taktıktan sonra Harddisk seçim alanı gibi bir alan var oradan USB'yi seçmek gerekiyor. Boot external drive gibi bir alan var yalnız onu seçmek yeterli olmuyor.

Alıntı YapBilgisayarımda hem Vista hem de Ubuntu olmasını istiyorum mümkün mü?

Evet mümkün yeni başlayan bir kullanıcı için de bana göre en iyi yöntem bu.

Öncelikle harddisk'inizde Ubuntu için ayrı bir bölüm açmanız gerekiyor. Windows'da Partition Magic programı verileri kaybetmeden bunu yapabilmenizi sağlıyor. Ama eğer Vista kullanıyorsanız 8.0 sürümünü kullanmayın programın çünkü Windows'u çökertiyor. 8.5 sürümü vista ile uyumlu onu kullanın. Yeni yaratacağınız Bölüm ext4 formatlı olsun bir de swap alanı ayırırsanız iyi olur onun için de 1gb bir alan ayırmanızı öneririm. Tabi bölümleme işleminden önce önemli verilerinizi her ihtimale karşı yedekleyin. Ben bölümleme yaparken herhangi bir veri kaybıyla karşılaşmadım. Ama yine de tedbirli olmak da yarar var.

Ubuntu kurulumu yaparken kurulum ekranlarına dikkat edin. Özellikle diskin kurulacağı bölüm alanında bölümlemeyi ben  yapacağım gibi bir seçenek var orayı seçin ve yarattığın ext4 sistemine Linux kurun Windows'un kullandığı bölümlere işlem yapmamaya dikkat edin.

Alıntı YapBilgisayarın açılması veya işlem yapması bilgisayarın performansını etkiler mi?
Bilgisayar açılırken İşletim sistemi seçme menüsü geliyor oradan sistemi seçerken kaybettiğiniz birkaç saniye'den başka  bir kaybınız olmaz. Çalışma esnasında herhangi bir performans kaybı yaşamazsınız. Sadece Windows'da kullanabileceğiniz harddisk alanınız Linux'a ayırdığınız ölçüde küçülür o kadar.

Alıntı Yapwireless sorunu yaşar mıyım?
Broadcomm wireless sürücüleri 9.04 ile otomatik kuruluyordu fakat 9.10'da onu aktive etmeniz gerekiyor. Eğer Broadcomm wireless kartı kullanıyorsanız bilgisayarı kablo ile modem'e bağlayıp "Sistem" -> "Donanım Sürücüleri" bölümünden kısıtlı sürücüleri aktive et tuşuna tıklamalısınız. 2 tane sürücü var böyle ikisini de aktif ettikten sonra sistemi yeniden başlatınca wireless'de sorunsuz bir şekilde çalışıyor olacaktır.

zaforitos

Herşeye rağmen ubuntuyu kurmağa karar verdim (masaüstü bilgisayarımda kurulu 9.10 karmic koala masaüstü bilgisayarım işi bitti artık demiştim ubuntuyu kurunca yeni doğmuş gibi oldu ramı 256mb olmasına rağmen hızlı işlem yapıyor) aynı cd ile laptopta da kurulur herhalde [F2 goes to setup] [F12 boot manager] açılırken hangisine basıcam

heartsmagic

F12 Boot Manager bölümüne bir göz gezdir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zaforitos

[Çözüldü] ubuntuyu başarılı bir şekilde kurdum. ubuntu 9.10 karmic koala cd sini taktıktan sonra yeniden başlattım, F12 tuşuna basılı tuttum karşıma 5 seçenek geldi ordan ok tuşlarıyla CD\DVD kısmını seçip enter a bastım dili seçip kuruluma başladım, bölümlemyi kendim yaptım. bütün güncellemeleri başarılı bir şekilde yaptı. wireless sorunu yaşamadım. hemen bağlandı laptobumda hem vista hemde ubuntu 9.10 var herhangi bir yavaşlama söz konusu olmadı laptobumum markasını belirtmek isterim başka arkadaşlarım kurmak isterlerse yararlansınlar (Toshiba Satellite A300-20F). Teşekkürler