[Nasıl] Gnome masaüstü ortamında maksimum pil ömrü

Başlatan Ozmo, 11 Mart 2010 - 12:30:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ozmo

Şunu belirtmek isterim kde güç yönetimi konusunda daha çok başarılı neyse biz konumuza geçelim gnome kullanan arkadaşlarımız pillerinin çabuk tükendiği konusunda sıkıntılı birazcık araştırma ve gnome appletleri ile güç tasarrufu yapa bileceğiz... Nvidia ekran kartları için ekran parlaklığını azaltmak için smartdimmer komutunu kullanacağız.

smartdimmer -g Güncel ekran parlaklığı hakkında bilgi verir.
smartdimmer -s sayı Parlaklık değeri 15 ile 100 arasında bir sayı.
smartdimmer -i Parlaklığı yükseltir.
smartdimmer -d Parlaklığı azaltır.

Bu kodları ben ubuntu tweak programı içinde kısa yol komutları ile çalıştırıyorum.
ubuntu tweak yüklü değil ise http://launchpad.net/ubuntu-tweak/0.5.x/0.5.2/+download/ubuntu-tweak_0.5.2-1~karmic2_all.deb
Evet komutları resimdeki gibi ayarladım...
[IMG]http://i43.tinypic.com/spyxyq.png[/img]
Şimdi sıra cpu ile ilgili işlemimize geldi. Panele ekle işlemci frekansı seviyesi izleyicisi ekliyoruz işlemcimiz kaç çekirdek ise
sonra applet üstüne sağ tıkılıyoruz tercihlerden izlenen işlemci seçiyoruz bende 2 çekirdek var 2 tane applet ekledim panele CPU 0 ve  CPU 1 güç tasarrufu için appletlerden powersave seçiyoruz ve kullanıcı şifremizi giriyoruz.
Sistemim şuanda performance seçili ve ekran parlaklığı en üst seviyede pil durumuna bakalım bir.
[IMG]http://i39.tinypic.com/admb06.png[/img]
1 saat 22 dakika yazıyor. Şimdi powersave seçtikten sonra ekran parlakğımıda düşürdükten sonraki duruma bakalım.
[IMG]http://i42.tinypic.com/2qtd9qf.png[/img]
Fark ortada... İyi çalışmalar yeni bilgiler buldukça paylaşacağım.

heartsmagic

Teşekkürler @Ozmo. Acil durumlarda oldukça işe yarayacak şeyler bunlar. Zaten işlemci meselesini bu şekilde ayarlamazsak fan susmaz diye düşünüyorum. Gerçi Ubuntu yanlış bilmiyorsam kendi hallediyor olmalı bunu. Ben panele eklerim izlemek için, genelde OnDemand konumunda gelir bende.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zaforitos

merhabalar sizin anlattıklarınız ubuntu 9.10 için mi? ben pek anlayamadım

BayboraKaan

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: Ozmo - 11 Mart 2010 - 12:30:44
İyi çalışmalar yeni bilgiler buldukça paylaşacağım.
Harika olur.
Konuya ek, panele'de eklenebilir etkili applet'ler mevcut.  :)

omergex

powersave secmek sağlıklı mı peki, ben bir çok yerde ondemond secin gibi ibareler görmüştüm de.. powersave secmenin artılarını pil ömrğnğ artırmak olarak göstermişsiniz. peki bu durum sıcaklığı da azaltır mı? bunun yanında eksileri var mı kasma gibi..? ve bilgisayar her başlangıçta powersave olarak başlataabilir miyiz. başlangıçta hep ondemond oluyor da?
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

Ozmo

powersave kullandığım zaman programların cevap vermesi biraz geç oluyor ama ısınmada his edilir derecede azalıyor ben performansda kullanıyorum powersave göre ısınma yapıyor ama benim için problem değil...

şuanda işlemci ısım 58'C arkada vmware virtualbox firefox opera amsn rhythmbox bunların haricinde 221 işlem :) normal demi :)

omergex

omergex

peki powersave i öntanımlı hale getirebilir miyiz, açılışta powersave olsun yani?

heartsmagic

powersave olarak seçtiğinde bir sonraki oturumda değişiyor mu bu?

omergex

heartsmagic

Panele eklediğin uygulamacık ile mi yapıyorsun bunu?

omergex

evet işlemci frekans izleyiciyle, ama son kontrollerime göre powersave olarak ayarlasam da pil ömrümde artış olmuyor malesef, durum üzücü.

heartsmagic

Açıkçası ne kadar iyi işlev görüyor bilemiyorum. Şu ana kadar sürekli ondemand kipinde kullandığım için karşılaştırma da yapamıyorum ne yazık ki.

Ahmet Y.

Programı yükledim fakat "smartdimmer -s sayı" kısmına 15 ile 100 arasında bir deger yazdigimda bana init_nvclock() failed! diyor gnome 3.x yüklü onla ilgili mi sorun ?
Alıntı yapılan:  AaronP
"We have no plans to support Optimus on Linux at this time."
Nvidia Forum Yöneticisi
Yaktın bizi.

heartsmagic

Ahmet Y.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 08 Nisan 2012 - 10:21:33
Nvidia sürücüleri kurulu mu?
sürücüleri değil ne yazık ki sadece intelinki kurulu 2cil ekrankartının -harici- kurulu değil ...
Nvidia Forum Yöneticisi
Yaktın bizi.

matrax_41

Nvidia optimus var ise sistemde senin daha çok bumblebee konularına bakman gerekiyor.

Ahmet Y.

orayı da inceliyordum ama ordada tam olarak bir şeyler çözümlemediğim için kafam karıştı işin aslı ... birazda sinirim bozuldu 2 saatten uzun dayanan laptopun pili dün yine en düşük ekran ışığında (fn tuşuyla ayarlama yapabiliyorum) 52 dkda gitti...
Nvidia Forum Yöneticisi
Yaktın bizi.

matrax_41

Bumblebee konusunda karşılaştığın hataları yazabilirsin bumblebee sayfasına.

Ahmet Y.

teşekkürler peki benim bumbulbee'yi yüklemem halinde pil sorunumda ve ısınma sorunumda biter mi? dün gece hiiçbir işlem açık değilken pc 97 C derece gördü ve 101 C derece kritik ... açıkcası çok tedirginim...
Nvidia Forum Yöneticisi
Yaktın bizi.

ironic

Alıntı yapılan: Ahmet Y. - 08 Nisan 2012 - 14:43:45
teşekkürler peki benim bumbulbee'yi yüklemem halinde pil sorunumda ve ısınma sorunumda biter mi? dün gece hiiçbir işlem açık değilken pc 97 C derece gördü ve 101 C derece kritik ... açıkcası çok tedirginim...

Bumblebee nin çözüm olacağını sanmıyorum. Öncelikle bios yazılımı güncel mi buna bakmak gerek.

Ahmet Y.

Alıntı yapılan: ironic - 08 Nisan 2012 - 15:04:23
Alıntı yapılan: Ahmet Y. - 08 Nisan 2012 - 14:43:45

Bumblebee nin çözüm olacağını sanmıyorum. Öncelikle bios yazılımı güncel mi buna bakmak gerek.
yazılım uyarısı yok şuanda .... kodu var mı bu kontrolün ?
Nvidia Forum Yöneticisi
Yaktın bizi.