KDE 4.4'ün Yenilikleri

Başlatan fortran, 15 Şubat 2010 - 14:07:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fortran

KDE, geçtiğimiz günlerde, özgür yazılım kullanıcılarına pek çok yenilikçi yaklaşım sunan, 4.4.0 sürümünü duyurdu. Yeni sürüm, içlerinde sosyal ağ ve çevrimiçi çalışma özellikleri, Netbook bilgisayarlar için tasarlanmış yepyeni bir arayüz, KAuth yetkilendirme çatısı gibi yeni altyapılar içeriyor. KDE hata takip sistemine göre, bir önceki sürümden bu yana KDE 4.4'de 7.293 hata düzeltildi ve 1.433 iyileştirme hayata geçirildi.

KDE 4.4'ün Plasma çalışma alanı, bir kullanıcının, uygulama başlatma ve yönetimi, dosya ve genel ayarlar konusuna ihtiyaç duyduğu tüm temel fonksiyonlara sahip. KDE çalışma alanı geliştiricileri, yeni bir netbook arayüzü ile Plasma alanı için, güzelleştirilmiş görsellik ve iyileştirilmiş iş akışı sunuyorlar.



Plasma Netbook, 4.4.0 ile sahneye çıkıyor. Plasma Netbook, netbook ve düşük kapasiteli dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış bir Plasma Masaüstü Yöneticisi alternatifi. Plasma çatısı, başlangıç olarak, masaüstü olmayan cihazlar için tasarlanmak üzere düşünülmüştü. Plasma Netbook, Plasma Masaüstü ile pek çok özelliği paylaşıyor. Plasma Netbook özellikle, daha küçük ekran alanını daha iyi kullanmak ve dokunmatik ekranlar için tasarlandı. Plasma Netbook kabuğu, tam ekran uygulama başlatıcı ve arama çubuğuyla gelirken; "Newspaper" gibi web içeriğini masaüstünde gösterebilen programcıklar da Plasma Netbook'un özellikleri arasında yer alıyor.



Sosyal masaüstü özellikleriyse, kullanıcıların, masaüstünde çalışan programcıklar üzerinden mesajlaşma ve arkadaş bulmalarına olanak sağlayan, topluluk (Sosyal Masaüstü programcıkları olarak da adlandırılan) programcıkları ile birlikte geliyor.

Yeni "Social News" programcığı, sosyal ağ üzerinde neler olup bittiğini kullanıcıya anında bildirirken; "Knowledge Base" isimli programcık ise, kullanıcının, aralarında openDesktop.org'un da bulunduğu, pek çok bilgi sağlayıcının bilgi bankalarında arama yapabilmesini sağlıyor.

KWin'in yeni sekmeleme özelliği, kullanıcıya, etkinlik ve kullanım kolaylığı sağlayacak biçimde, tüm pencereleri bir sekme arabirimi içinde bir arada gruplamasına olanak sağlıyor. Daha gelişmiş olarak ise, bu pencereleri, ekranın herhangi bir yerine taşımak ve sürükleyerek tam ekran yapmak gibi yetenekler geliyor. KWin ekibi, daha akıcı efektler ve yüksek performans için Plasma geliştirici takımıyla da işbirliği içinde çalıştı. Sonunda, tasarımcıların daha kolay tema geliştirip paylaşabilecekleri, çok daha fazla kişiselleştirilebilir pencereler oluşturuldu.

KDE Uygulama Yenilikleri

KDE topluluğu, güçlü ve bir o kadar da kolay kullanılan pek çok uygulama sunuyor. Yeni KDE 4.4 sürümü, etkinliği artırılmış ve yeni birçok teknoloji barındırıyor.

Uzun vadeli tasarım ve planlanma süreçleri sonucunda, bu sürümde, "GetHotNewStuff" arabirimi ciddi oranda geliştirildi. Bu çatı, KDE'nin muazzam üçüncü parti katılımcılarının, içeriklerindeki milyonlarca kullanıcı ile daha kolay ve etkin iletişim kurmalarına olanak sağlayacak şekilde tasarlandı. Kullanıcılar, KAtomic'in yeni bölümlerini gibi verileri, yeni yıldızlar ve yazılım içine girecek, fonksiyon yükseltici kodları da indirebilecekler. "Social News" programcığı ile yorum yazmak, beğeni derecelendirmesi yapmak ve bir ürünün hayranı olmak gibi sosyal çalışmaların yanı sıra; sosyal ağlardaki güncellemeler de görülebilecek. Yine bir web sitesine, kendi oluşturdukları içerikleri, pek çok sıkıcı paketleme ve yükleme işlemini atlayarak yapabilecekler.



Bu sürümle iki uzun vadeli proje daha geldi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve uluslararası bir arama çalışması olan Nepomuk, kararlılık ve performans bakımından tatmin edici bir noktaya ulaştı. Masaüstü aramasının Dolphin ile uyumu, kullanıcıya, verilerini depolama ve organize etmede Nepomuk çatısını kullanabilmesi için çok büyük kolaylık sağlıyor. Yeni "Zaman Çizgisi" görünüm özelliği, dosyaları, kullanım tarihine göre sıralamaya yarıyor. KDE PIM takımı da, veri depolama ve düzeltme sistemi olan Akonadi'yi kullanacak yeni uygulamalar oluşturdu. Yeni 3-Panel arayüzü ile KDE adres defteri yeniden yazıldı.

Bu uyumlulukların ötesinde, geliştirici takımları, kendi uygulamalarını pek çok biçimde geliştirdiler. KGet geliştirici takımı, sayısal imza kontrol desteği ve çoklu kaynaktan dosya indirme gibi özellikler geliştirdi. Gwenview'a, kolay kullanılır bir fotoğraf içe aktarım aracı eklendi. Palapeli, kullanıcıların, yap-boz bulmacası çözecekleri, dahası kendi bulmacalarını oluşturup paylaşabilecekleri bir oyun. Cantor, son derece güçlü ve kullanımı kolay arabirimiyle istatistiksel ve bilimsel bir yazılım. KDE PIM paketi, Blogilo adlı bir blog uygulaması da içeriyor.

Platform Performans Geliştirilmesi

KDE topluluğunun, mükemmel teknoloji için odaklanması, varolan platformlarda, uyumluluk, bütünlük ve etkinilik açısından gelişmeler sonucunu doğurdu. KDE 4.4 sürümü, sosyal ağ özelliği KDE kütüphanelerinde yeni uyarlamaları barındırıyor. Sürüm; güçlü, esnek ve mevcut teknolojilerin açık kaynak alternatiflerini sunuyor.



KDE'nin altyapısında, pek çok güncelleme yapıldı. İlk olarak Qt 4.6 sürümü, Symbian mobil platform desteği, yeni animasyon çatısı, çoklu dokunma ve geliştirilmiş performans ile geliyor. Sosyal Masaüstü uygulamaları, merkezi tanımlama yönetimi ve transparan web-hizmet giriş kütüphanesi "libattica" ile güçlendirildi. Nepomuk'un geliştirilmesi, onu meta-veri, arama ve indeksleme işlemleri için mükemmel bir seçim haline getirdi.

KAuth ile yeni bir yetkilendirme çatısı geldi. KAuth, yükseltilmiş ayrıcalıklarla görevler çalıştırmak isteyen geliştiricilere, güvenlik yetkilendirmesi ve kullanıcı arayüzü elementleri sunuyor. Sistem Ayarları'nda halihazırda birkaç ayarın içinde kullanılan KAuth, önümüzdeki aylarda, KDE Plasma Masaüstü ve KDE uygulamaları ile uyumlu hale getirilecek. KAuth, yetkilendirme prosedürlerini karşılama ve geçersiz kılma desteği, şifreleri önbelleğe alma ve uygulamalardaki kullanıcı birimleri elementleri için görsel ipuçları içeriyor.

Ve Daha Fazlası...

Yukarıda, KDE Masaüstü Yöneticisi, KDE uygulamaları ve KDE geliştirme çatısı kısımlarında yapılan değişikliklerin sadece belli başlı olanlardan bahsedildi. Gelecekte yapılacak olanlar, TechBase'deki KDE SC 4.4 Yol Haritası sayfasından izlenebilir. KDE topluluğunun, KDE uygulama paketi dışında kalan yazılımlarındaki gelişmeler ise KDE-Apps portalında bulunabilir..

Kaynak: KDE.org

ozgurlukicin.com


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : Pzt 15 Şub 2010 23:32:26 GMT-2

"KDE 4.4 yayımlandı" adlı başlık ile benim eklediğim "KDE 4.4'ün Yenilikleri" başlığının neden birleştirildiğini anlayamadım açıkçası. "Yayımlandı" malumunuz ayrı bir haberdir, "KDE 4.4'ün Yenilikleri" ise ayrı bir haber. Kaldı ki "KDE 4.4'ün Yenilikleri" başlıklı haberin diğerinin gölgesinde kalması ne demektir? Zira "KDE 4.4 yayımlandı" adlı başlık yalnızca bir linktir. Birleştirilen haberlere bakınız:

1.Haber: KDE 4.4 yayımlandı

Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 09 Şubat 2010 - 19:17:12
......


2.Haber: KDE 4.4'ün Yenilikleri

Alıntı yapılan: fortran - 15 Şubat 2010 - 14:07:19
.....

Sonuç olarak; yollamış olduğum "KDE 4.4'ün Yenilikleri" haberinin dejenere edildiği kanısındayım. İlgili arkadaşlara, bu konuda, özenli davranmaları gerektiktiğini hatırlatmak isterim.
Özgür yazılım dergisi: eniXma

mensch

ÜStadlar bir şey sormak istiyorum. Sayfanın ortasında gördüğünüz üç boyutlu masaüstü geçişini ve o temayı nasıl indirebilirm. kde'nin web sitesine baktım ama bir şey anlamadım. Ubuntuya daha yeni başladığım için biraz acemilik çekiyorum.

BayboraKaan

Forumumuzda Compiz diye aratırsan çözüme çabuk ulaşırsın ;)

mensch

Teşekkürler üstad hemen aratıyorum.

xwes

Alıntı yapılan: DevilTUX - 03 Mart 2010 - 03:21:50
Forumumuzda Compiz diye aratırsan çözüme çabuk ulaşırsın ;)

compiz degil o. Kde'nin kendi efektlerinde var. Sistem ayarlarinda gorunum altindan atarlanabilir.

bsod1

peki birşey sormak istiyorum, ilk ekran görüntüsünden dikkatimi çekti de, acaba aynı programdan birden fazla açtığımızda onları gruplayıp, üzerine geldiğimizde(alttaki panelde yani) önizlemelerini açıp seçme imkanı tanıyor mu(win7deki gibi)?

ilk resimde okular'a sanki öyle birşey yapmışlar

xwes

Alıntı yapılan: bsod1 - 03 Mart 2010 - 08:33:09
peki * bir şey sormak istiyorum, ilk ekran görüntüsünden dikkatimi çekti de, acaba aynı programdan birden fazla açtığımızda onları gruplayıp, üzerine geldiğimizde(alttaki panelde yani) önizlemelerini açıp seçme imkanı tanıyor mu(win7deki gibi)?

ilk resimde okular'a sanki öyle * bir şey yapmışlar
Evet yapabiliyorsunuz. Ayrica ekran koşesine geldiginizde pencerenin tam ekran ya da yarim ekran olmasi ozelligi de win7'deki gibi mevcut.

Felâsife

Öncekileri hatırlamıyorum ama KDE4.3.4'te de var gruplama, çeşiti ayarlarıda mevcut tabii.


Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

XRumer

Alıntı yapılan: xwes - 03 Mart 2010 - 16:39:07
Alıntı yapılan: bsod1 - 03 Mart 2010 - 08:33:09
peki * bir şey sormak istiyorum, ilk ekran görüntüsünden dikkatimi çekti de, acaba aynı programdan birden fazla açtığımızda onları gruplayıp, üzerine geldiğimizde(alttaki panelde yani) önizlemelerini açıp seçme imkanı tanıyor mu(win7deki gibi)?

ilk resimde okular'a sanki öyle * bir şey yapmışlar
Evet yapabiliyorsunuz. Ayrica ekran koşesine geldiginizde pencerenin tam ekran ya da yarim ekran olmasi ozelligi de win7'deki gibi mevcut.

Win7 çakma KDE zaten. :)

xwes

@XRumer, KDEnin tüm sürümlerini takip ediyorum. Bu özellikler yeni eklendi. Yani aslında KDE bunları win7'den aldı. Ama ben gayet memnunum bu durumdan, iyi bir şey varsa almakta sakınca yok benim düşünceme göre.

Contempt

Alıntı yapılan: xwes - 03 Mart 2010 - 23:57:16
@XRumer, KDEnin tüm sürümlerini takip ediyorum. Bu özellikler yeni eklendi. Yani aslında KDE bunları win7'den aldı. Ama ben gayet memnunum bu durumdan, iyi bir şey varsa almakta sakınca yok benim düşünceme göre.
Bende uzun zamandan beri kde kullanıyorum ama kde4 te smoot plasmoidi panele eklediğimde dediğiniz işlem çok kolay yapılabiliniyordu.  Üstelik aynı windows 7 gibi panele sadece iconlar yerleşiyor. Çok hoş tavsiye ederim.
Herşeye Rağmen...

bsod1

Alıntı yapılan: xwes - 03 Mart 2010 - 16:39:07
Alıntı yapılan: bsod1 - 03 Mart 2010 - 08:33:09
peki * bir şey sormak istiyorum, ilk ekran görüntüsünden dikkatimi çekti de, acaba aynı programdan birden fazla açtığımızda onları gruplayıp, üzerine geldiğimizde(alttaki panelde yani) önizlemelerini açıp seçme imkanı tanıyor mu(win7deki gibi)?

ilk resimde okular'a sanki öyle * bir şey yapmışlar
Evet yapabiliyorsunuz. Ayrica ekran koşesine geldiginizde pencerenin tam ekran ya da yarim ekran olmasi ozelligi de win7'deki gibi mevcut.
yiihaa hemen kde kullanan bir dağıtıma geçmeliyim(çok da alışmıştım ya :()

isocan42

arkadaşlar kde yi en iyi kullanan dağıtım hangisidir linux mint altında bir partition açıp kurmak istiyorum da

tavsiyelere açığım

saygılar...

eribol

Mandriva ve pardus bu konuda övülen iki dağıtım.

xwes

Alıntı yapılan: isocan42 - 06 Mart 2010 - 23:05:28
arkadaşlar kde yi en iyi kullanan dağıtım hangisidir linux mint altında bir partition açıp kurmak istiyorum da

tavsiyelere açığım

saygılar...
Forumda bununla ilgili bir başlık mevcut. Mandriva bence en iyisi ama ben yine de kubuntu'yu tercih ediyorum.

XRumer

Mandriva Kde konusunda en başarılısıdır. Ayrıca tam Türkçe.