Ubuntu ABD hükümetinde

Başlatan Fidel, 25 Şubat 2010 - 08:47:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fidel

ABD Federal Hükümeti tercihini popüler bir GNU/Linux sürümü olan Ubuntu'dan yana kullandı.

ABD Federal Hükümeti'ne hizmet veren Autonomic Resources şirketi, sivil, istihbarat ve savunma bakanlığı hizmetlerinde bir Gnu/Linux sürümü olan Ubuntu işletim sistemini tercih etti. 2001 yılından beri ilgili birimlere hizmet veren şirket, güvenli, özgür ve düşük maliyetli olması dolayısıyla Ubuntu işletim sisteminde karar kıldı.

ABD Federal Hükümeti'nin Ubuntu tercihinde, Ubuntu'nun 'Bulut hesaplaması' (cloud computing) alanında en çok tercih edilen platform olmasına bağlanıyor. Bulut hesaplama, internet üzerinden erişilebilen, dağıtık olan, istemci ihtiyaçlarına göre kolayca yeniden şekillendirilebilen bir bilişim hizmeti sağlama yaklaşımı. Kullanıcıların gerçek bilgisayarlarla değil büyük bir işlemci, hafıza ve disk kapasitesi üzerine kurulmuş sanal işletim sistemleriyle etkileşime girdiği bu yapıda, sistemleri idame ettirme masrafı, servis sağlayan şirketlere ve uzmanlara ihtiyacın azalmasıyla birlikte ciddi oranlarda düşüyor. Yapılan bir araştırmaya göre, hükümet bu şekilde bilişim altyapısı harcamalarında yüzde 85 oranında tasarruf yapacak.

Ubuntu için destek hizmetlerini, bu popüler işletim sistemi projesinin arkasındaki şirket olarak bilinen Canonical verecek.

Kaynak: soL Haber Portalı

XRumer

Microsoft ve Apple gibi iki tekele sahip olan ve dünyadaki bilgisayarların ezici bir çoğunluğunda bu ki tekelin (özellikle de Microsoft) işletim sistemleri kullanılan, hatta hükümetinin Windows'un kaynak kodlarını görme yetkisi olan ülke ABD bile Linux kullanıyor.

Bizimkilere ders olsun. Gerçi Türkiye'de de Pardus 2010 bütçesine alındı, kurumsal versiyon geliştirmeleri var. Tanıtıma kaynak ayrıldı. Tübitak pek çok kamu ve özel kuruluşla işbirliğine gidiyor. Özgür yazılımın hakim olacağı günler yakındır, sadece Tükiye değil, tüm dünya için.

Fidel

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 1,5-2 yıl kadar önce Firefox yükledi sistemindeki tüm bilgisayarlara. Yanlış hatırlamıyorsam intranet üzerinden kullanılan bazı programlara erişim için firefox'u tavsiye etmişti. Pardus kullanımına geçerse Türkiye öncelikle bir yaşıma daha girerim, sonra da çok sevinirim.

superjax

zaten bazı ülkeler bizim gibi linux tabanında sistem üretiyorlar.benim bilkilerim ispanya,brezilya falan

kernel

Amerika'ya büyük bir para ödüyor Microsoft, vergi ve dolaylı yollardan. Ama bu avantaja rağmen, bir GNU/Linux dağıtımı seçiliyorsa, bu cidden önemlidir. E-Devlet projesi hakkında yeniden düzenleme yapılabilir, bu değişimle belki.
Dünyada herkese yeticek kadar kaynak var. Ama açgözlüleri doyurucak kadar kaynak yok..

heartsmagic

Hani habere sevinmedim değil ancak biraz çarpıtılmamış mı?
Amerikan hükümetine servis sağlayan "özel" bir şirketin, bazı servisleri için Ubuntu'yu seçmesi haberi "Amerikan Hükümeti tercihini Ubuntu'dan yana kullandı" tarzında bir açıklamaya sebep olabilir mi?

Kısacası Ubuntu'yu seçen ABD hükümeti değil, ona servis sağlayan bir şirket. Hükümet bu servisin nasıl sağlandığına bakmaz, sağlanıp sağlanmadığına bakar. Tekrar edeyim, habere sevindim ancak veriliş tarzı doğru olmamış.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Fidel

Evet, ortada ABD Hükümeti'nin "biz artık Ubuntu kullanacağız" diye bir kararı yok ve bu açıdan yanlış anlamaya müsait bir haber olmuş.

Ama ABD Hükümeti herhangi bir hükümet değil. Yukarıdaki bir mesajda belirtildiği üzere Microsoft'un kaynak kodlarını görme yetkisine sahip tek hükümet. Yani çalıştıkları özel şirketin hangi işletim sistemini kullandığını önemsiyor olmalı. Dolayısıyla Ubuntu kullanımına bir itirazının bulunmaması olarak yorumlanması uygun sanırım.

heartsmagic

İtiraz konusunda sözüm olmaz, ancak tutup da illa şu işletim sistemini kullanacaksın dayatması da yapacağını sanmıyorum. Yanlış anlaşılmış olmayayım, habere sevindim. Fakat mesele cidden çok yanlış aktarılmış. Benzetme yapayım.

Türkiye'de bazı resmi kurumlar -bakın özel değil resmi- Pardus kullanımına geçti. Bunların arasında çok ciddi kurumlar da var. Şimdi ülkemizdeki X gazetesi ya da büyük bir internet sitesi çıkıp şu manşeti atsaydı ne olurdu?

Alıntı Yap"Pardus Türkiye hükümetinde"

Haber açıklamasında da şu olsaydı?
Alıntı Yap
"Türkiye Hükümeti tercihini popüler bir GNU/Linux sürümü olan Pardus'tan yana kullandı."

Ne olacağını söyleyeyim. Gidip verip veriştirirdik o gazete veya internet sitesine. Eleştirideki çıkış noktam bu. Hani çok fazla pembe tablo sunmamak lazım kamuoyuna.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

özgürubuntu

Nedense devletleri (otorite, iktidar) Linux ile bağlantılı bir haberde yanyana görünce irrite oluyorum ister istemez. Che'nin tişörtlerinden deli para kazanmış kapitalist geliyor gözümün önüne.. sevemiyorum devlet ve linux kelimelerini yan yana...

XRumer

Alıntı yapılan: özgürubuntu - 25 Şubat 2010 - 11:32:43
Nedense devletleri (otorite, iktidar) Linux ile bağlantılı bir haberde yanyana görünce irrite oluyorum ister istemez. Che'nin tişörtlerinden deli para kazanmış kapitalist geliyor gözümün önüne.. sevemiyorum devlet ve linux kelimelerini yan yana...

Katılıyorum.

Fakat aynı zamanda devletlerin Linux kullanması vatandaşları da Linux kullanmaya teşvik edebilir.

Fidel

Haklısın heartsmagic.

Ama özgürubuntu'ya katılamıyorum. Özgür yazılımın yaygınlaşmasını istiyoruz, o halde devletler de kullansın hatta geliştirilmesine kaynak aktarsın. Bunda irite olacak bir şey yok bence. Che tişörtü başka ubuntu tişörtü başka.  ;)

özgürubuntu

Özgürlük kelimesi ile devletin varlığını yanyana düşünemediğimden öyle söyledim.. Ubuntu tişörtü demedim yani ;) Mesela Küba'nın resmi(!) linux'u Nova ne kadar özgürse, Pardus'ta o kadar özgür..