Debian hakkında?

Başlatan hasansahin, 07 Haziran 2008 - 12:24:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasansahin

Merhaba,

Debian kullanmış veya kullanmakta olan arkadaşlar aşağıdaki sorularıma cevap verebilirse çok sevinirim.

1. 4.0-r3 dağıtımının neden 3 DVD olduğunu anlamadım. Eski paketleri ve güncellemeleri mi içeriyor, yoksa apt deposunu dvd ilemi dağıtıyorlar :)
2. Debian temel olarak nasıl bir dağıtımdır? Kendine özgü görsel (veya değil) yapılandırma araçları var mıdır? Hızlı mıdır? Stabil olduğunu duydum doğru mudur? Deneme tahtası mıdır? (fedora gibi)
3. ftp://ftp.linux.org.tr/pub/mirrors/debian-cd/4.0_r3/i386/iso-dvd adresine 3 DVD ve 1 tane de update DVD görüyorum. Bu nedir?
4. Ubuntu ile ne kadar benzer, ne kadar benzemez? (apt-get ve dpkg dışında)
5. 3 DVD ile geliyorsa dünyadaki bütün masaüstü yöneticilerini barındırıyordur. Özellikle destek verdiği bir tanesi var mı?
6. Güncellemeler depolardan mı yapılıyor yoksa böyle dvd ile mi oluyor (yada her ikisi  ;D)
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

heartsmagic

Debian kullanmadım, bildiklerimi yazayım. Kullanan ve bu konuda benden daha tecrübeli arkadaşlar gerekli düzeltme/eklemeleri yaparlar.

1. O DVD'lerde yansılardaki programların büyük kısmı bulunur. Standart kurulum için gerekli değildir. Hangi paketleri içerdiği hangi sürümün DVD'lerini indireceğine bağlıdır.

2. Eğer yapısal olarak soruyorsan kendine özgü pek bir şeyi yok, GUI olarak yani. Masaüstü ortamı ne sağlıyorsa onunla geliyor diye biliyorum ben. Konsol bazlı araçları var orası ayrı. Hız göreceli olduğundan doğru düzgün bir şey söylemek güç ancak hantal olmadığı bir gerçektir. Kararlıdır ancak kararlı sürümü kullanırsan. Debian 3 farklı sürüme sahiptir.

a. Stable: Eskimiş ancak kararlı paketlerin bulunduğu sürüm. etch olarak adlandırılır.
b. Testing: Test edilmekte olan paketlerin bulunduğu sürüm. lenny olarak adlandırılır.
c. Unstable: Gelişim aşaması devam eden paketlerin bulunduğu sürüm. sid olarak adlandırılır.

Ne kullanacağımız bize bağlıdır.

Deneme tahtası kesinlikle değildir.

3. Son DVD muhtemelen adı üzerinde sonradan güncellenen paketlerin olduğu DVD'dir.
4. Ubuntu ile temel yön olarak benzer zira Ubuntu'nun babasıdır. Ubuntu sid üzerine geliştirilen bir dağıtımdır.
5. Deposu çok geniştir, bir çok paketi bulman mümkündür.
6. Elbette her ikisi de.

Debian çıkıp da hayatta kalan en eski ikinci Linux dağıtımıdır. (Birincisi Slackware) Mazisi çok eski anlayacağımız ve dağıtımlar arasında çok saygın bir yere sahiptir. Paketlerinin kararlı olması için çok sıkı bir süreçten geçmesi gerekir. Bu nedenle kararlı sürüm kullanan kaç kişi vardır bilemiyorum.

Alakasız not: İsmi Debian'ın oluşturucusu Ian Murdock ve onun eşi Debra'nın karışımından oluşur.

Kişisel not: Debian kurdum, kullanıyorum diyenler eğer sid kullanıyorlarsa bir daha düşünsünler. Debian mı Ubuntu mu kullanıyorlar :) Tamam Ubuntu'daki birçok araç olmayabilir ancak günden güne Ubuntu'ya yaklaşmıyorlar mı acaba?

Ek: Dediğim gibi Debian tecrübem yok sadece bildiklerimi yazdım. Debian'cı arkadaşlar kusuruma bakmasınlar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erginemr

Kısa bir süre Debian Etch kullandım. Debian'ı, Ubuntu Alternate CD'de kullanılan text modu kurulum ekranının aynısını kullanan, text modunda açılan, görünüş olarak Ubuntu'nun janjansız olan şekli olarak düşünebilirsiniz. Hız olarak pek farklı değil ancak kararlı paketler kullandığı için çok stabil olduğu kesin...

@heartsmagic'in verdiği bilgilere ek olarak, Debian'ın Linux dünyasına kazandırdığı en büyük artılardan biri Debian Linux'un her zaman özgür yazılım felsefesine bağlı kalacağı sözünü vermesi (dolayısıyla M$'in bu alana da el atma çabalarına karşı bir sigorta işlevini görmesi) ile, Linux dünyasına kazandırdığı paket bağımlılık problemlerini başarıyla çözen dpkg ve apt-get paketleme sistemleriyle diğer pekçok dağıtıma ve paketleme sistemine ilham kaynağı olması...

hasansahin

teşekkürler,

Sanıyorum ki basic kurulum için tek cd yetiyor. 21 cd.lik veya 3 DVD'lik bir set indirmek istemiyorum. Tahmin ediyorum ki, aşağıdaki adresteki debian-40r3-i386-kde-CD-1.iso imajını çeksem yeterli olacak. Doğrumudur? Yoksa 21 cd'lik setin ilk cd.si mi gerekiyor?

ftp://ftp.linux.org.tr/pub/mirrors/debian-cd/4.0_r3/i386/iso-cd/
Albert Einstein.

munirekinci

Olması lazım. O 1. CD'nin KDE versiyonu olsa gerek.
Eğer Gnome düşünüyorsan doğrudan 1. CD;
ftp://ftp.linux.org.tr/pub/mirrors/debian-cd/4.0_r3/i386/iso-cd/debian-40r3-i386-CD-1.iso

izzetguntalaz

Vay beee, bunları okumak gayet iyi geldi..

munirekinci

Ayrıca popülerliği konusunda, bilgi edinmeniz açısından faydalı olabilir;
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=1586.msg16475#msg16475

izzetguntalaz

munirekinci

Özür dilerim, orayı sizlerin görme yetkiniz yok. Sizide uğraştırdım ya neyse.  :)

Mesajımı buraya kopyalıyayım;

Alıntı YapDistrowatch'ın ilk 5'i Google a göre şöyle;

http://www.google.com/trends?q=ubuntu%2C+opensuse%2C+fedora%2C+pclinuxos%2C+mint%2C+debian&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

Üstteki grafikten PCLinuxOS'un yerlerde süründüğü görülebilir, oysaki yaklaşık 1 sene boyunca Distrowatch sitesinde 1. sırada kalmıştı. İlginç.

Distrowatch sitesinde 8. sırada yer alan Debian ise Google'a göre Fedora'yla aynı seviyede;

http://google.com/trends?q=fedora%2C+debian
http://www.google.com/trends?q=ubuntu%2C+opensuse%2C+fedora%2C+debian%2C+mint&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

Yani aslında popülerliği en çok olan 2. dağıtım Debian.

Dahada ilginci Distowatch sitesinde 17. sırada olan Gentoo popülerlik bakımından Opensuse ve Mandriva'dan daha ötede:

http://www.google.com/trends?q=opensuse%2C+gentoo%2C+mandriva&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0
http://www.google.com/trends?q=ubuntu%2C+opensuse%2C+fedora%2C+debian%2C+gentoo&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

Kısacası birçok dağıtımı Google Trends ile karşılaştırdım ve en gerçekçi sonuç olduğuna inandığım dağıtımların popülerlik sırası şöyle;
(Popülerlik ile kullanımı arasında sıkı bir ilişki olduğunuda unutmamak lazım)

1. Ubuntu
2. Debian
3. Fedora
4. Suse
5. Gentoo
6. Kubuntu (Çok kısa süre sonra Gentoo'yu geçebilir, istatistikler bunu gösteriyor)
7. Mandriva
8. Centos
9. OpenSuse
10. Red Hat

İsterseniz sıraya göre bunları ikişerli gruplar halinde Google Trends ile karşılaştırıp ispatını görebilirsiniz.

Yani kısacası Distrowatch bence güvenilir değil. PCLinuxOS'un Distrowatch'ta nasıl 1. sıraya çıktığı ve şuan nasıl 4. sırada durduğu ise meçhul.

izzetguntalaz

Distrowatch sağdece hit i ölçüyor. PCLinuxOS in google da az çıkması beni şaşırmadı.(Başka dil desteği yok. Ne beklenebilir ki.)

Ubuntu sonuçları kesinlikle doğrudur.

Şeyede şaşırdım. OpenSuse ve mandriva yı Gentoo fena kıstırmış. Çoğunlukla deneyimli kullanıcılara hitabetmesine rağmen. Gentoo iyi götürüyo.

Zaten hangi dağatımın nekadar kullanıldığını google dan başka kimse bilemez.

maxspacemax

Debian stable kullanıyorum.

Çok stabil bir sistem. Çökmez yavaşlamaz takılmaz.
Kullanımı rahattır. Verdiğiniz komutları anlar.
Donanım yapılandırma kabiliyeti yüksektir.
Az bellek ihtiyacı duyar. Gereksiz paketler sistemde yer almaz.
Debian sanıldığının aksine en rahat en kullanışlı dağıtımlardan biridir.

Bence googlenin  distro seçimi için ölçüt alınmaması gerekir.

izzetguntalaz

Şimdi Tükiye sonuçlarına baktım da 2005 öncesi fedora lidermiş sonra padus liderliği almış.
Şu an da sırası ile "pardus, Ubuntu, fedora" şeklinde.

izzetguntalaz

Yanlız bu Eskişehir de öğrenci memleketi olduğunu her noktada haykırıyo resmen.

hasansahin

Sanıyorum "debian hakkında" olarak açtığım bu konu çok başka yerlere gitmiş :)

@maxspacemax

Zaten sadelik,stabilite ve hız benim için çok önemli olduğu için slackware kullanıyorum. Ama senin debian hakkında yaptığın bu yorumlar iştah kabartıcı doğrusu :) Hem sade,hem stabil,hem hızlı hemde apt-get(dpkg) kullanıyor. Daha ne istenirki :)
Albert Einstein.

heartsmagic

@maxspacemax,
her dağıtımın eksiği, gediği vardır. Çökmez falan demek biraz uçuk kaçıyor bana göre. Dikkatli kullanıldıktan sonra hemen her dağıtım kararlılığını korur. Kaldı ki çökme çökmeme dağıtımdan çok üzerindeki uygulama setleri ile alakalıdır genelde. Misal sid kullananla etch kullanan aynı yorumu yapamaz. Komutları da anlar meselesi biraz garip olmuş :)

Tecrübem yok demiştim ancak bunu uzun süre kullanmadığım için söylemiştim. Bir ara kurup denemiştim zira. Karşılaştırma yaparsak eğer Slackware daha hızlıdır misal. Donanım konusunda da yine iş donanımda bitiyor bence. Destek varsa genelde hemen her dağıtım bu desteği karşılıyor bir şekilde.

@erginemr, ben de bir şeyi unuttum diyordum :) En önemli kısmını unutmuşum. Debian o konuda öncüdür ve çok geniş bir kitleye yayılmıştır, çok haklısın. Slackware ise biraz daha "minimalist" yaklaşımla aynı felsefeyi gütmekte zannımca. Gentoo diğer taraftan, ArchLinux beriden ve daha adını sayamadığım bir çok dağıtım, hepsi "Free" meselesinin en güzel destekçileri durumundalar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

maxspacemax

Alıntı yapılan: hasansahin - 07 Haziran 2008 - 17:34:00
Sanıyorum "debian hakkında" olarak açtığım bu konu çok başka yerlere gitmiş :)

@maxspacemax

Zaten sadelik,stabilite ve hız benim için çok önemli olduğu için slackware kullanıyorum. Ama senin debian hakkında yaptığın bu yorumlar iştah kabartıcı doğrusu :) Hem sade,hem stabil,hem hızlı hemde apt-get(dpkg) kullanıyor. Daha ne istenirki :)

Haklısın işte benim takıldığım noktada bu kullandığım sistem bana yetmiyor. Yeni şeyler arıyorum. İşletim sistemi ayrıca iyi bir öğretici olmalı slackwarenin isosu 4 Gbyte yakın. Ancak yarın kurarım yanında debian kullanmaya devam :D

Alıntı yapılan: heartsmagic - 07 Haziran 2008 - 17:45:45
@maxspacemax,
her dağıtımın eksiği, gediği vardır. Çökmez falan demek biraz uçuk kaçıyor bana göre. Dikkatli kullanıldıktan sonra hemen her dağıtım kararlılığını korur. Kaldı ki çökme çökmeme dağıtımdan çok üzerindeki uygulama setleri ile alakalıdır genelde. Misal sid kullananla etch kullanan aynı yorumu yapamaz. Komutları da anlar meselesi biraz garip olmuş :)

Tecrübem yok demiştim ancak bunu uzun süre kullanmadığım için söylemiştim. Bir ara kurup denemiştim zira. Karşılaştırma yaparsak eğer Slackware daha hızlıdır misal. Donanım konusunda da yine iş donanımda bitiyor bence. Destek varsa genelde hemen her dağıtım bu desteği karşılıyor bir şekilde.

@erginemr, ben de bir şeyi unuttum diyordum :) En önemli kısmını unutmuşum. Debian o konuda öncüdür ve çok geniş bir kitleye yayılmıştır, çok haklısın. Slackware ise biraz daha "minimalist" yaklaşımla aynı felsefeyi gütmekte zannımca. Gentoo diğer taraftan, ArchLinux beriden ve daha adını sayamadığım bir çok dağıtım, hepsi "Free" meselesinin en güzel destekçileri durumundalar.

Şimdiye kadar denemediğim dağıtım kalmamıştır. Şu ana kadar en iyi bulduklarım Debian PclinuxOS Mandriva Ubuntu PCBSD Zenwalk 'tır

Hızlılık ve stabilite açısından debian stable ve zenwalk en çok göz dolduran dağıtımlar olmuştur.

Debian kararlılık olarak sadece çok aşırı flash yüklü sitelerde sistemi yavaşlatmış ama donmamıştır.

Donanım hususunda web kameram ubuntuda hiçbir sürücü yüklemeden çalışıyorken Debianda GSPCA modüllerini yüklemem gerekiyor
Yazıcıyı tanıtmam ama tanıttıktan sonra sorun yaşamıyorum ve kusursuz çalışıyorlar.

Komutları anlar dediğim.

gspaca modüllerini yükledikten sonra

modprobe gspca

demem yeterli oluyor kameram kullanıma hazır.

Demek istediğim bu idi yarın Slackware kuracağım. Artık Debian değil Slackware deriz herhade :D

hasansahin

kamera konusunda slackware'de de aynı şeyi yapman gerekecek :)
Neyse ben debian kurdum. Gayet zahmetsiz ve hızlı bir kurulum oldu. KDE 3.5.5 ile beraber geliyor. Oldukça hızlı ve sorunsuz görünüyor.
Yanlız eklemem gereken depoları bulamadım. Bu depoların adreslerini nerden bulabilirim. Mesela mplayer yüklemek istiyorum ama doğru depoları bilmediğim için source.list
dosyam biraz mahsun kaldı :)

Alıntı Yap# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r3 _Etch_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20080217-12:08]/ etch contrib main

deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r3 _Etch_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20080217-12:08]/ etch contrib main

# Line commented out by installer because it failed to verify:
deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib
# Line commented out by installer because it failed to verify:
deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib
Albert Einstein.

ufuk_k

@izzetguntalaz, Gentoo hakkında ne gibi kötülemeler duydunuz, anlamadım?

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 07 Haziran 2008 - 17:11:51
Yanlız bu Eskişehir de öğrenci memleketi olduğunu her noktada haykırıyo resmen.

Evet öğle de ben  9 aydir Eskişehir deyim benden başka bir öğrenci görmedim linux kullanan  ::)
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

izzetguntalaz

Alıntı yapılan: ufuk_k - 07 Haziran 2008 - 20:13:30

Fazla grafik arayüzü olmadığı ve derleme yolu ile program kurulduğundan bahsediliyor.
Ben de bir çok sitede pek kullanıcı dostu olmadığını okumuştum.(Son kullanıcı açısından)

Bunları kastettim.

maxspacemax

Alıntı yapılan: izzetguntalaz - 07 Haziran 2008 - 20:49:40
Alıntı yapılan: ufuk_k - 07 Haziran 2008 - 20:13:30

Fazla grafik arayüzü olmadığı ve derleme yolu ile program kurulduğundan bahsediliyor.
Ben de bir çok sitede pek kullanıcı dostu olmadığını okumuştum.(Son kullanıcı açısından)

Bunları kastettim.

Tam aradığım dağıtım :D

ufuk_k

Bunlar kötü şeyler değildir, ben yanlış bir sıfat kullandığınızı düşünüyorum. Çünkü dağıtımların iyi ya da kötü olmasa son kullanıcı açısından değerlendirilmez. Ha bazı dağıtımlar son kullanıcı için uygundur/değildir denir tabii ki. Zaten bir çok yerde Gentoo, Frugalware, ArchLinux gibi dağıtımların başlangıç seviyesi değil de daha deneyimli kullanıcılar için olduğu belirtilir. Bir dağıtım hakkında kötü şeyler duymak denilince, benim aklıma bu dağıtımın açık kaynak felsefesine uymadığına ve yeterince emek verilmediğine dair duyumlar almak geliyor.

izzetguntalaz

Evet biraz talihsiz bir sıfat olmuş. "Deneyimli kullanıcılar için." denebilir.