Hangi Programlama Dilini Biliyorsunuz?

Başlatan barış, 20 Şubat 2010 - 11:25:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

apocuk

bende C/C++ biliyorum biraz da fortran ama hala öğrenme sürecim devam ediyor programlama bir derya
Mecburiyet Esaretin Diğer Adıdır.....
http://abdurrahmanakturk.wordpress.com/

demirekins

#26
c#,asp.net,html,c,c++,perl  en bildiğimden az bildiğime göre şu ara php ve python bakıyorum python çok çabuk alıştım beni pek zorlamadi açıkçası ama en çok öğrenmek istediğim dil lisp ve bu konuda iyi bir türkçe kaynak ve bir destek olarak kişi göremedim ingilizceyi biraz daha geliştirip lisp'ye sağlam adım atmak istiyorum açıkçası lisp konusunda bilen arkadaş ve beni destekleyecek kendisine sınırsız destek olurum çırağı olurum :)

Nano68

#27
Uzman derecede LUA for AMS biliyorum bir de Linux sürümü çıksa...
Bedava sürümü var Win için .

eribol

Alıntı yapılan: Nano68 - 07 Aralık 2011 - 10:24:25
Uzman derecede LUA for AMS biliyorum bide linux sürümü çıksa...
Bedava sürümğ var win için .
İnanalım mı yani? Uzman derecede Ams biliyorsanız pekala linux tarafında da lua kullanabilirsiniz.

Nano68

#29
Alıntı yapılan: eribol - 07 Aralık 2011 - 12:00:53
Alıntı yapılan: Nano68 - 07 Aralık 2011 - 10:24:25
Uzman derecede LUA for AMS biliyorum bide linux sürümü çıksa...
Bedava sürümğ var win için .
İnanalım mı yani? Uzman derecede Ams biliyorsanız pekala linux tarafında da lua kullanabilirsiniz.
Ams Lua komutlarını aynı bırakmamış ve yeni kodlar çalışır mı bilmiyorum.Yani lua tabanlı olduğu için komutlar uyuşuyor ama AMS'nin kendine özel kodları çalışmıyor.

Daha profosyeneller vardı ama silmişim apz dosyalarını.Neyse bu kalmış elimde:



Lua paketini indirdim ama ben bunu nasıl derleyeceğim? Bir de AMS gibi botton falan var mı yoksa her şeyi global funcitonstaki gibi mi yazacağız?

microanaliz

#30
C üzerinde çalışıyorum ve donanım ama istenilen düzeye gelemdim grafik yüzü canımı sıktı gelişemedim şimdi sadece konsolda işime yarayacak programlar yazıyorum...

MicroAnaliz

ekremsenturk

#31
Gördüğüm kadarı ile bazı çocuklar "Merhaba kullanıcı, lütfen adını gir, şimdi de şifreni gir : " yazdırabilen bir pencere açıldığında, ardından bir oyun çıkmasını bekliyorlar. Bazıları da resmini çizdiklerinde, program olduğuna inanıyorlar.

Başka bir forumda verilen bir linkte bazı yanıltıcı yazıları eleştiren bir kişi (yabancı kaynaklı ) üniversitede görülen ders saatlerini göz önünde bulundurarak, bir kişinin kendi olanakları ile programlama öğrenmesinin yaklaşık 10 sene sürebileceğini yazmıştı.

Programcıların yazıştığı Türkçe bir sitede ise, bir şahıs kendi tecrübelerini aktardığı bir yazısında, 11 senede amaçladığı düzeye ulaşabildiğini paylaşmıştı.

Kişisel bir tavsiyede bulunayım. Kapasitenizin üstünde konulara girişip, başarısızlığa uğramanız durumunda, bir daha yeni bir girişim için cesaretiniz kalmayabilir. (Her konu için geçerlidir.)

Şahsen C++ öğrenmeye başlamadan önce, iyi bir sıçrama tahtası (alıştırma) olur düşüncesi ile, ve bir tavsiyeyi dikkate alarak, C öğrenmeye başlamıştım. Tavsiye edilen kaynak ise "Programming with C for dummies" adında bir kitaptı. Adı üstünde, salaklar için C ile programlama. Bir üniversite sitesinden indirdiğim ve daha yüksek seviyede C dilini ele alan bir başka kitabı denediğimde ve konular beni fazlası ile zorlamaya başladığında, herkes nasıl başlıyorsa, ben de öyle başlayayım diye düşünerek, Basic öğrenmeye karar verdim. Şu an Basic öğreniyorum.

Aklımda kalan, başka bir siteden bir yazı: (İsmi yanlış hatırlıyor olabilirim) Zamanında Eflatun'a sormuşlar, siz nasıl oluyor da bu kadar çok şey biliyorsunuz diye. O da ben hiçbir şey bilmediğimi biliyorum. Oysa diğer bilginler her şeyi bildiklerine inanıyorlar demiş.

sem

Bakalım biz ne kadar sürede istediğimiz seviyeye gelebileceğiz...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

barış

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 08 Aralık 2011 - 17:47:06

... Başka bir Forum'da verilen bir link'te bazı yanıltıcı yazıları eleştiren bir kişi (yabacı kaynaklı ) Üniversitede görülen ders saat'lerini göz önünde bulundurarak, bir kişinin kendi olanakları ile Programlama öğrenmesinin yaklaşık 10 sene sürebileceğini yazmıştı. ...

Bayağı bir sallamış kendisi o zaman. İlla ders mi gerekir bunun için? Deneme yanılma ile yapacaksa komutları 10 sene alır evet. Ancak elinde kitap, kaynak kod, örnekler vs. her şey varsa güzel de öğrenir yani. Yılmamak önemli olan.

ekremsenturk

#34
Önemli olan hedeflenen seviyedir.

Ben iki ayda bir, bir programlama kitabını bitirebiliyorum. Ancak iki ayda programlama öğrenebildiğimi söyleyemem. Şu an 30 - 60 satırlık basit programları kendim tasarlayabilip, 3-5 gün uğraşırsam, yazabiliyorum.  Üstelik, Basic ile belirli tür programları yazabilmek, C veya C++ ile kıyaslandığında, çok daha az kod satırı yazarak mümkün. Buna karşılık da bilinmesi gereken Basic tanımlarının sayısı, kullanılan derleyicinin ve Basic sürümünün gelişmişlik düzeyine göre katlanarak artıyor.
Bundan iki sene önce planlı olarak programlama öğrenmeye başlamıştım.  Sözünü ettiğim yazıyı okuduğumda, sıradan vatadaş için geçerli olabilir, ama benim için geçmez diye düşünmüştüm.

Önemli olan hazmederek, kavrayarak öğrenmek. Doğru yöntem, çok şey öğrenmek yerine, doğru ve tam öğrenmek. Eksik bilinen bilgi, bilgi değildir. Genel bilgi her zaman uygulayabileceğiniz bilginin kat kat önünde gider. Sadece uygulayabildiğiniz bilge, sahip olduğunuz bilgidir. Kafanızda tasarladığınız her şey, sadece kafanızda doğrudur.

Çoğulcu ve aceleci olmak yerine kaliteci olmaya özen göstermenizi öneririm. Ve aynı anda bir çok konuya odaklanmaya çalışmayınız, dikkatiniz dağılır ve konular arasında karıştırdığınız detaylar olabilir.

eribol

Şu gerçeği unutmamak gerekiyor bence. Eğer gerçek anlamda teknoloji alanında kişinin kendisini geliştirmesi hedefleniyorsa ingilizce olmadan olmaz, olmuyor. Defalarca bir şeylere başlayıp hep aynı sebepten dolayı ümitsizliğe kapıldığımdan dolayı bunu söylüyorum. Ve evet 10 yıl geçti ama elde var sıfır.

rutku

#36
Programlama da devamlı ileriye gitmek için kendi bilgi seviyenizi yükseltecek programlar yazın. Bir projeye başladığınızda nelerin gerekli olduğunu anlayıp ona göre gerektiği kadarını öğrenip projeyi bitirirsiniz. Bir sonrakinde daha üst bilgiye ihtiyaç duyduğunuz projeler yaparsınız.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

travego0403

#37
@rutku Senin görüşüne katılıyor olmakla beraber şunu söyleyeyim. Programlama öğrenmek bence kitabı baştan sona okumak demek değildir. Temel konuları ve mantığını anladıktan sonra projeye başlanmalıdır. Yoksa şu konuyu öğreneyim, şunu da öğreneyim sonra başlarım derseniz sonu gelmiyor bu öğrenmelerin. Bu kafayla da gidince teorik bilgiden başka bir şeyiniz olmuyor. Ama sizin de dediğiniz gibi projelerle ilerlemek çok daha yararlı. Tabii ki proje dediysek kimse milyon dolarlar kazandıracak şeyler anlamasın.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

rutku

#38
Alıntı yapılan: travego0403Tabii ki proje dediysek kimse milyon dolarlar kazandıracak şeyler anlamasın.
:D Çok doğru, yanlış anlaşılmasın, büyük küçük para kazandıranı kazandırmayanı projedir. Tabi merhaba dünya hariç. Basit uygulamaları ciddiyetle yaparsanız dikkat çekersiniz. O yüzden bazı kişilerin bloglarında rastlıyorum; "Karalarken ortaya bu program çıktı. Şu işi yapıyor ... rara rörö ..." . Aslında bilinir ki gece gündüz kasmıştır onu yapabilmek için.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

demirekins

#39
10 yılda ya da belli bir zamanda programlama diline hakim olunur ya da uzmanlaşılır diye bir şey olamaz bence; çünkü,
      1.Her programlama dilinde ihtiyacınız olan şeyi bilir ve o alanda uygulama geliştirirsiniz, yani eğer siz veritabanı ve muhasebe tarzı programlar yazıyorsanız 6 ayda bu tarzda programları rahatlıkla yazabilirsiniz, eğer siz bir derleyici yazacaksanız bunun için yıllarınızın geçmesi gerekebilir.
   2. Aslında 6 ayda rahatlıkla yazabilirsiniz demem de çok yanlış, çünkü programlama dilleri önemli olan komutları, yazım stilini öğrenmek değildir.Önemli olan algoritma mantığını anlamaktır. Bir Programcı, algoritma mantığını çözerse programlama dilinde rahatlıkla gelişebilir ama mantığı kapmıyorsa yüzlerce kitap alsa da boşuna. Algoritma dediğim şey, örnek olarak programcının programı kafasında oturmadan önce  bitirmesi demektir. Algoritma mantığı öyle işler ki yolda yürürken bile kodlar beyninizde uçuşur. Ve şöyle bir örnek de verilebilir: Binlerce İngilizce kelime bilmek sizi İngilizce bilen biri yapmaz, onların gramerini bilmeli, düşündüklerinizi söyleyebilmeniz lazım.
  3.Programcılık da bence bir zanaat. Her insanın yetenekleri ve becerileri farklı yönlerdedir. Bir Programcının iyi bir hayal gücü olmalı, sıkılan ya da sabit bir iş, sabit bir maaş tarzında hayalleri olmamalı.Program rahat kafayla yazılır. Cebinde para, vaktin bol, kafan boş olmalı, kafan sürekli meşgulse, sıkıntılı isen ekranı açmak bile istemezsin.
Gecenin bir vakti "iki haftadır yazmakta olduğum programımın" başından kalkıp belki de içimi dökmek istemiştim :)   


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Aralık 2011 - 06:01:23

Ve programlama dili öğrenirken tek bir kaynağa ve kişiye bağlı kalmayın, farklı kişilerin programlarına ve yazdıklarına bakın, en basit bir program bile 10-15 farklı şekilde yazılabilir ve herkesin mantığı bir değildir; kimisi başlamadan kafasında bitirir programı, kimisi başlar yazarak bitirir. for if döngüleriyle yazar, aynı işlem case ile yazılır, sizin mantığınız nasıl çalışıyorsa ona göre hareket edin. Siz nasıl anlamlandırıyorsanız öyle yazın. Bir programcı bir kitap yazarı gibidir; kendi üslubu vardır, tabi bu dediğim genelgeçer kurallar için değil. Sadece programcılıkta "bir hesap programı yazacaksan bunlar bunlar olmalı" diye bir şey yoktur. Tamamen sana kalmıştır, sen nasıl yazmak istersen öyle yazarsın metot, döngü, liste, veritabanı, değişkenler her şey size kalmış. Zamanla geçmişte yazdıklarına gülüp nasıl program yazmışım diye düşünebilirsiniz bile, ama başlangıçta aklınıza nasıl yazmak geliyorsa öyle yazın. Mesela ben 3 yıl önce yazdığım programı her 6 ayda bir açıp değiştirmeler, eklemeler yapıyorum. Programda hiçbir problem yok çalışıyor aslında ama ben kodları ve verimliliği artırmak için yenilik yapıyorum. Zaten gerçek bir programcının bence hobilerinden birisi geçmiş programlarını sürekli kurcalamaktır :)

mahira

Alıntı yapılan: demirekins - 28 Aralık 2011 - 05:38:35
... Zaten gerçek bir programcının bence hobilerinden birisi geçmiş programlarını sürekli kurcalamaktır :)

Gerçekten öyle...Aslında bu durum gerçek bir zaman kaybı anlamına da gelebiliyor. Kişisel gelişim açısından doğru ancak ticari açıdan başarılı bir yaklaşım değil. Aslında Window$'un neden ticari açıdan mükemmel, teknik açıdan berbat bir ürün olduğu da sanki aynı bağlamda açıklanabilir gibi geldi bir an :)

Nano68

#41
Bir İngiliz çocuğa sormuşlar "Şunu ne zaman öğrenirsin? diye
"1 ay" demiş.
Türk'e sormuşlar, demiş ki:
"Yarın yazılı varsa bu akşam hallederim." :)

furkankalkan

QBasicle başladığım programlama hayatıma Visualbasic ile devam ettim (Bizdeki karşılığı Gambas) Çok çok az Python ve fahrenheit tan santigrata dönüştürcek kadar da c++ bilirim.En iyi bildiğim dil şuan için Bash Scripting. Bi ara elime assembly dergisi geçtiyse de 8084  işlemci için (bizim ms dos yüklü 20-30 yıllık pc lerdeki işlemci olur kendisi ) yazıldığı için assemlyden pek de bişey çaktığımı söyleyemeyeceğim.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

empax

C ile basladim, konsoldan skilinca C#'a gectim, ayni anda da VisualBasic ile ugrastim(hemen hemen ayni zaten). Simdi de Java'ya basladim.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

mahira

Java demişken; Java öğrenmeye nereden başlamalı? ilk ne yapılmalı?

ekremsenturk

İyi bir Kitap bularak. (Kitapçıdan veya İnternet'ten)

mahira

Süper cevap, teşekkürler :P Soruyu açayım o vakit; Ubuntu altında hangi geliştirme araçlarını kullanıyor Java'cı arkadaşlar, hangi IDE? Hangi yardımcı geliştirme araçlarını kullanıyorlar vb...

sem

Selamlar.. Bunun için bir anketimiz mevcut =)
Anketler bölümünde hangi IDE'yi kulanıyorsunuz gibi bir başlık olmalı.. Konuyu inceleyerek ve güncelleyerek istediğiniz yanıtı alabilirsiniz...

IDE adına Java, C, C++ vs her şeyde Eclipse kullanıyorum...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

Ozgurluk

Öncelikle programlama değil zor olan kısım algoritma tasarlamak, Çok iyi programcı değilim ama C'yi bitirdim Gantep'in notlarından, Pascal Biliyorum, Java az biraz biliyorum. Önemli nokta yapısal programalama (fonksiyon kavramı) ve nesneye yönelik programlama kavramlarının oturtulması, birde veri tabanı ile nasıl bağlanır ve sonuçlar tekrar veri tabanına nasıl işlenip gönderilebilir. Programlamnın kilit noktası bu! Nesneye yönelik programlama derslerini kapmış bir kişi bence C dilini ve C++ dilinide biliyorsa şuan ki mevcut tüm dilleri hap gibi yutabilir. İllaki Basic'den başlamaya gerek yok. Basic'in zamanında Fortran programlayamayanlar için oluşturulmuş bir dil, ben şunu söylim pascal öğrendim daha önce, pascalda bilgisayar mühendisliği ögrencilerine programlama dersi vermek için oluşturulmuş bir dil ama pascal ile yazdığım kodları C ögrenmeye başladıktan sonra zaman kaybı olarak görüyorum, Çünkü temel algoritmalar (C'de algoritmik bir dil olduğu için) C üzerinde çok basit öğrenilebiliyor ve yapısal programlama temelleri C üzerinde öğrenilebiliyor, döngüler, akışlar, dallanmalar, karar yapıları yine C üzerinde çok anlaşılır. Bence progrmalama için en iyi başlangıç C çünkü işinize yarayacak bir dil ögreniyorsunuz. Her şeyden önce bütün programalma dillerinin sytanx'i C ile yazılıyor. Pascal ögren, C'ye öyle geç bir mantığı yok!!! Basic'de aynı şekilde... Direk C ile başlamak gerek, bu işe. Gantep'in notları ise çok iyi, google'a gantep c programlama deyin kitap almanıza gerek yok! Türkiye'de ki en iyi hazırlanmış ve derlenmiş C notları karşınıznıda. Saygılarımla...

plymouth

This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it