Linux Microsoft'u Ezecek; Microsoft Teknolojiyi Yavaşlatıyor !!!

Başlatan Øguz, 17 Şubat 2010 - 18:58:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Øguz

Eski MS çalışanı: Linux mutlaka kazanacak.

Linux bir gün Windows'u geçecek: Bu sözler hayatının büyük kısmını Windows'a harcayan birinden geldi.

Keith Curtis tam 11 yıl Microsoft'un araştırma departmanında çalıştı ve Windows işletim sistemleri ve Office için kod yazdı. İlk defa 2004 yılında Linux yüklü bir bilgisayarın başına oturdu ve şu anda Linux'tan vazgeçemiyor.

Curtis, Microsoft'un işletim sisteminin pazar payının çok büyük olduğunu kabul ediyor ama eninde sonunda Linux'un kazanacağını savunuyor. Ona göre bunun başlıca iki sebebi var. Curtis, açık kaynak kodlu olarak geliştirilen yazılımların çok daha kaliteli ürünler hazırlanmasına yol açtığını söylüyor. Firefox ve Linux çekirdeğini buna örnek olarak gösteriyor. Curtis'in altını çizdiği ikinci konu ise Microsoft'un ücretsiz yazılımlara karşı kar marjını sürekli düşürmek zorunda kalıyor olması ve bir yerden sonra daha fazla indirim yapamayacak maddi sıkıntıya gireceği.

[IMG]http://i49.tinypic.com/161lr8i.jpg[/img]

Curtis şu an için Microsoft'un yarışta sadece PC'lerde önde olduğunu ama farkın kapandığını söylüyor. Ona göre Microsoft eninde sonunda açık kaynak ve ücretsiz yazılımı kabul etmek zorunda kalacak. "Bir süre sonra insanlar Microsoft'a OpenOffice varken niye Office için para istediğini sormaya başlayacaklar" diyen Curtis, ayrıca "eğer açık kaynak kodlu yazılımların baskısı olmasaydı, Microsoft bugün kaydettiği gelişimlerin yarısına bile ulaşamamış olacaktı" diye ekliyor.

Muhtemelen Bill Gates, yaklaşık 11 yıl Microsoft'ta çalışmış Keith Curtis'in Microsoft'tan ayrıldıktan sonra Redmond'un neden sonlanacağını anlatan kitabını pekte kayda değer bulmamıştır. Ve tabi ki, Curtis, Linux geliştiricisi olarak aklına gelenleri söylemekten hiçbir zaman korkmayacak gibi.

Curtis kitabında, tüm zamanların en başarılı şirketlerinden olan Microsoft'un yazılım geliştirme konusunda şirketlerinin işbirliğini ve katkısını nasıl engellediğinden, Microsoft modelinin neden başarısızlığa odaklandığından ve yeniliklerin önüne nasıl geçtiğinden bahsediyor.
Curtis, Windows üzerinde programlama yapan birisi olarak işinden ayrıldığı 2004 yılına kadar Linux kullanmadığını söylüyor. Geride kalan yıllar ise onu bir Linux hayranı yapmış. Linux'un ücretsiz olması ve açık kaynak kodlu yazılımların teknik olarak mükemmel bir yapıya sahip olması bu konuda onun için en önemli faktör. Curtis, Microsoft'un patent modeline sahip olduğu sürece bilgisayarların karanlık çağında kalacağımızı söylüyor.
CIO.com'dan Shane O'Neill'in sorularına ilginç yanıtlar veren Curtis, röportajda ücretiz yazlımın doğuşu ve Linux'un yazılım devlerinin çöküşünde nasıl rol alacağını anlattı.


Ücretsiz yazılım Microsoft'u hangi yollardan başarısızlığa uğratacak?
Ücretiz yazılımlar şu anda farkında olduğumuz iki yol ile Microsoft'u başarısızlığa uğratacak. Bunlardan birincisi ücretsiz yazılım topluluklarının iş birliği modeline sahip açık kaynak kodlu ve teknik olarak mükemmel ürünler ortaya koyması. Wikipedia'yı ansiklopedi olarak göz önüne aldığınızda, her ne kadar yazılıma benzer bir örnek olmasa bile, mükemmel bir kaynak olduğu fikrine katılmamak mümkün değil. Patentli benzerleriyle kıyaslandığında mükemmel başarı yakalamış birçok ücretsiz yazılım var. Örneğin Firefox birçok web geliştiricisi tarafından Internet Explorer karşısında geniş bir saygınlığa sahip. İşletim sistemi olarak ise Linux çekirdeği cep telefonlarından süper bilgisayarlara kadar her yerde çalışabiliyor. Hatta bu konuda Apple bile tescilli çekirdeğini ücretsiz olanla değiştirmeyi tercih etti.

İkincisi ise, ücretsiz yazılımların Microsoft'un gelirlerini etkilemesi. Servis şirketlerinin Microsoft olmayan ücretsiz yazılımlar aracılığıyla gelir elde edebilmesinin birçok yolu var.


Linux ve Google Docs gibi ücretsiz ürünler Microsoft ile kıyaslandığında bulundukların pazarın çok küçük bir bölümünü oluşturuyor.

Ücretsiz yazılımların tercih edilmesini arttıracak neler yapılabilir? Ve ücretsiz yazılımların yaygın olarak tercih edileceği zamanlar yakın mı?


Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar bulundukları alanda zaten oldukça iyi durumdalar. Google, Linux ile çalışan yüzlerce hatta binlerce sunucuya sahip. Masaüstünde ise durum biraz farklı. Linux bu konuda çözüme oldukça yakın ve oldukça hızlı ilerliyor. Web'e doğru bir yönelimin olması ise Microsoft'un altını kazan etkenlerden. Bu anlamda en popüler bilgisayar uygulamalarından olan web tarayıcıları önemli bir silah. Firefox ise ihtiyaçları karşılayan önemli bir tarayıcı.


Kullanımı en yaygın ikinci yazılım türü ise üretkenlik uygulamaları. Bu konuda ise OpenOffice'nin hala zamana ihtiyacı var. Ancak kullanıcıların yüzde 99'u için yeterli düzeyde. Öyle ki, Microsoft'ta beş yıl boyunca kelime motoru oluşturmada çalışan birisi olarak, bu kitabı OpenOffice kullanarak yazdım.
Linux'un masaüstü marketinde yüzde 10'dan yüzde 25'lik kullanım oranına ne zaman çıkacağını konusunda bir şeyler söylemem çok güç. Bazılarına göre bu, on yıldan önce olmayacak bir olay. Bu konuda görüş belirtmek zor olsa da bu hedeften pek uzak değiliz.
Google Docs ve web ortamına taşınacak uygulamalar ise hummalı bir tartışma. Ancak Linux dönüşüme uğramadan bunu başarabilir. Web ortamının basit uygulamalar için mükemmel bir platform olduğu düşüncesindeyim. Ancak bu konuda sınırlarımız oldukça net. Google Docs bu konuda önemli bir geçiş örneği olarak karşımıza çıkıyor.


Microsoft Windows'u nasıl geliştirebilir?
Eğer Microsoft bundan 20 yıl önce Windows'u açık kaynak kodlu olarak geliştirse idi Linux ortaya çıkmayacaktı ve birçok programlayıcı rekabet yerine Windows'u geliştirmeye uğraşacaktı. Ancak şu anda bunun için çok geç. Örneğin, eğer Microsoft Internet Explorer'in kaynak kodunu yayınlamış olsa idi, bu hiç kimse için bir şey ifade etmeyecekti. Çünkü Firefox ve WebKit (Apple Safari'nin tabanı) bunu çoktan yapmış durumda. Microsoft bu konuda her zaman olduğu gibi bildiğini okuyor. Windows 7 Vista'daki birçok eksiği giderecek gibi görünüyor. Ancak hala eksiklerinin olduğu bilinen bir gerçek.
Windows ve Linux arasındaki en önemli fark ücretsiz yazılımda binlerce uygulamaya birkaç tıklama veya düzenleme ile sahip olunabilmesi. Bir Linux işletim sistemi çizim, anında mesajlaşma ve tarayıcı gibi birçok uygulamayı bünyesinde barındırıyor. Ayrıca resim, müzik, sunucu ve geliştirme araçlarını da ücretsiz edinebiliyorsunuz. Linux insanların bilgisayarlar hakkındaki düşüncelerini değiştiriyor. Microsoft'un ise bu konuda herhangi bir açılımı yok. Buna ek olarak tescilli uygulamalar da Microsoft'u etkiliyor. Google birçok tescilli uygulama oluşturuyor. Ancak ücretsiz uygulamalar Google'ın başarısındaki en önemli etken.

Microsoft ücretsiz yazılımların tehdidinin önünü kesmek için ne yapabilir ve bu konuda ne yapacağını düşünüyorsunuz?
Linux'a adapte olmaktan başka Microsoft'un da yapabilecekleri var. Eğer Microsoft bu durumu önemsemez ise sadece gelirlerini tehlike atmış olmayacak; bunun yanında müşterilerine OpenOffice yeteri kadar iyi iken Office için ücret talep ettiğini açıklamak durumunda kalacak. Prestijle ilgili bir durum da söz konusu.
Microsoft geliştiricilerin kullanabileceği ve iş bilirliği yapabileceği ücretsiz kodlar sunan web sayfaları oluşturdu. Bu web sayfalarından sonuncusunun adı CodePlex. Bu da Microsoft'un ücretsiz yazılımın önemini kavradığını gösteriyor. Bu sitelerden tescilli Microsoft uygulamalarında kullanabileceğini eklentiler edinebilmeniz mümkün. Ayrıca Microsoft farklı açık kaynak lisansına sahip yazılımlar da yayınladı. Bu Microsoft için olumlu bir gelişme. Ancak söz konusu yazılımların topluluk dışındaki kişiler tarafından elde edilebilmesi de söz konusu. Bu nedenle bu önlem tehdidin önünü kesmeyebilir, aksine körükleyebilir.
Bu anlamda Microsoft'un neler yapabileceğini ise gerçekten bilmiyorum. Korsanlıktan hoşlanmayan bir şirketin ücretsiz uygulamalarla uğraşacak olması gerçekten ilginç.


İşletim sistemleri ve uygulama geliştirilmesi dışında tescilli uygulamalar dünyada nasıl bir etki oluşturuyor?


Yapay zekada daha hızlı işlev görmek ücretsiz uygulamalardan kazanabileceğimiz en önemli yarar. Eğer yapay zeka araştırmaları hayatımızda daha çok yer bulsa idi, bundan on yıl önce çevremizdeki arabalar ve makinelerle ilgili daha fazla düşünüyor olabilirdir.
Bu durum biyolojiyi anlamımıza da yardımcı olacağına inanıyorum. İnsan genetiğiyle ilgili bir konferansa gittiğimde konferans sırasında her zaman için tescilli uygulamalardan bahsedildiğini gördüm. Birçok şirket bu alanda Microsoft modelini benimsemiş durumda. Böyle bir ortamda geliştiricilerin bir şeyler üretmesi ise oldukça zor.

Windows 7 iyi reklam yaptı ancak gelecek Linux'da

Windows 7 Microsoft için çok önemli, çıkmadan önce başlayan reklam serisi çıktıktan sonra da devam ediyor. Ancak Microsoft'un bu ve bundan sonraki çıkaracağı ürünler artık eski önemini yitiriyor. Günümüzde İnternet çok önemli bir konuma geldi ve insanlar artık ne yapacaklarını daha iyi biliyor. Yenilik diye tanıtılan birçok şeyin kandırmaca olduğunu onlar biz geliştiricilerden bile daha iyi görebiliyor. Vista'daki yaşanan hezimet yenilikçi kullanıcıların Windows 7'ye olan ilgisini artırdı. Windows'un problemi şu ki ne kadar yeni yazılım çıkarırsa çıkarsın tabanı eski kodlardan oluştuğundan ve bu kodlara müdahale edilmesine izin vermediğinden büyük yeniliklere olanak tanımıyor. Bu yüzden 64 bite geçiş Windows cephesinde büyük sancılara yol açmasına rağmen Linux ve açık kaynak cephesinde çok daha kolay oldu. İşim gereği Microsoft'un gerek dahili gerek harici birçok kod yapısı ve kök verilerini gördüm. O ana kadar hiç Linux kullanmadığım için bir şey ifade etmiyordu ancak şu an Linux'un kodları ile karşılaştırdığımda çoğunun bir çöp yığını olduğunu görebiliyorum. Aslında bu çöp bir havayolu gibi olabilirdi ancak Microsoft her zaman kendi bildiğini okuyan bir şirket ve dediğim gibi bazı şeyler için artık geç kaldındı. Artık kodlar açılsa bile * her şey daha kötü olacak. İnsanlar Windows'un günümüz açısından ne kadar kötü kodlama yapısından oluştuğunu görecek ve şirket prestijini yitirecek. Bu yüzden kullanıcıların şirketlerin bazı oyunlarına nasıl kandıklarını görünce * her şey daha mantıklı geliyor. Windows 7 Vista'dan sonra bazı hataların giderilmesine karşılık büyük bir değişim içermiyor ve daha da önemlisi herşeyin sonu değil. Yazılım savaşları asıl şimdi başlıyor...



Alıntıdır.



Kaynak : http://forum.shiftdelete.net/linux/132316-linux-microsoftu-ezecek-microsoft-teknolojiyi-yavaslatiyor.html

gimpprofessional

Alıntı yapılan: Øguz - 17 Şubat 2010 - 18:58:10
Windows 7 Vista'dan sonra bazı hataların giderilmesine karşılık büyük bir değişim içermiyor ve daha da önemlisi herşeyin sonu değil. Yazılım savaşları asıl şimdi başlıyor...

Hak vermemek elde değil.
Gimp Uzmanı artık Full Circle Magazine 'de yazıyor. Son sayısını incelediniz mi? http://fullcirclemagazine.org/

Gimp Uzmanı blog
http://gimpuzmani.wordpress.com/

Şimdiye kadar yayınlanmış tüm makaleler.
http://www.facebook.com/pages/Gimp-Uzmani/325906387399?ref=mf

umutubuntu

@Øguz lütfen kaynak belirtip yazının altına eklermisiniz.

techworld

windows yazılımdan anladıgından degil ticaretten anladıgından bu kadar çok para kazanıyor.Önemli olan tekelleşmenin önüne geçmek ;baksanıza meb bile devlet yazılımını kullanmak yerine windowsu kullanıyor.Sayfaları internet explorer uyumlu hazırlıyor.Artık önemli olan insanlarda zihniyet degişimi.

canosayan

Alıntı YapEski MS çalışanı: Linux mutlaka kazanacak

Yazıyı okuyacak zaman bulamadım. Ama bu ibare zihnimdeki değerini çok düşürdü.
Chmod bizim işimiz.

euphoria

Alıntı YapLinux'un masaüstü marketinde yüzde 10'dan yüzde 25'lik kullanım oranına ne zaman çıkacağını konusunda bir şeyler söylemem çok güç
cümlesini anlamadım açıkcası. GNU/Linux dağıtımları masaüstü marketinde şu an için yüzde 1,5 gibi bir paya sahip. Sanırım yüzde 10'na geldikten sonra yüzde 25'e gelmekten bahsetmiş ama cümle açık olmamış bence. Bu arada çok uzun olmayan vadede yüzde 10 çok iyi bir sonuç, zira şimdikinin 7-8 katı. O zaman şu an için GNU/Linux dağıtımlarına çıkarılmayan birçok yazılım GNU/Linux içinde çıkarılabilir (tabi ihtiyaç kalırsa).
Linux değil GNU/Linux!

omergex

toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

eribol

%1.5 nereden çıktı? Bu hesaplama neye göre yapılıyor bilmeden yorum yapmak sağlıklı olmuyor. Beni windows kullanıyor diye hesapladıkların eminim ama maalesef kullanmıyorum. üstelik bu 2 bilgisayar için geçerli. Kaçımız kullandığımız linuxu bu hesaplamaya kattık ki? O hesaplama sadece lisanslı olarak alınan linux dağıtımları(mesela dell'in ubuntu yüklü bilgisayarları) baz alınarak yapılıyor. Evime gelip sayım yapmıyorlar.

cemale

Alıntı yapılan: eribol - 08 Mayıs 2010 - 03:08:02
%1.5 nereden çıktı? Bu hesaplama neye göre yapılıyor bilmeden yorum yapmak sağlıklı olmuyor. Beni windows kullanıyor diye hesapladıkların eminim ama maalesef kullanmıyorum. üstelik bu 2 bilgisayar için geçerli. Kaçımız kullandığımız linuxu bu hesaplamaya kattık ki? O hesaplama sadece lisanslı olarak alınan linux dağıtımları(mesela dell'in ubuntu yüklü bilgisayarları) baz alınarak yapılıyor. Evime gelip sayım yapmıyorlar.
gerçekten bu konuda detaylı bilgisi olan yazabilirmi.veriler,hesaplamalar neye göre yapılıyor.resmi satışlarmı..
mesala ubuntu ve türevlerinin online edinenler bu hesapta varmı..
dün eşimde bu konuda bana bazı sorular sordu.araştırma yaptım ama şöyle güvenilir detaylı bir veri elde edemedim.. :-[
Gerçekçi Ol İmkansızı İste !

Yiğit Ateş

Sitelere giriş yaptığınızda tarayıcılar hangi işletim sistemi ile geldiğinizi de belirtiyorlar.

özgürubuntu

Alıntı yapılan: canosayan - 18 Şubat 2010 - 00:14:51
Alıntı YapEski MS çalışanı: Linux mutlaka kazanacak

Yazıyı okuyacak zaman bulamadım. Ama bu ibare zihnimdeki değerini çok düşürdü.

Neden öyle diyorsun @canosayan, insan yaptığı hatadan dönebilir, bir önceki yaptığı davranışın yanlış olduğunu anlayabilir. Muhtemelen sen açıklamayı yapanın hamaset duyguları ile hareket ettiğini, objektif olmadığını düşünüyorsun. Ancak yazıda 2004 yılında Linux yüklü bir bilgisayarın başına oturduğundan beridir Linux kullandığı yazılı. Bir çoğumuz öyle değil miyiz? Linux yüklü bilgisayarla dijital hayata başlayan şanlı nesil hariç, hepimiz bir şekilde Windows kullandık c.r.a.c.k, s.e.r.i.a.l, p.a.t.c.h vs ile Ben yaklaşık 3 sene önce bıraktım Windows kullanmayı evimdeki bilgisayarlarda yok, bu kararımdan çok memnunum.

Bir yazı yazsaydım ve yazıya ; Eski bir MS kullanıcısıyken Linux'a geçen bir aceminin öyküsü diye başlasaydım.. benim yazımda okumadan gözünden düşecek miydi?

omergex

bu yuzde olayı çok buyuk teknoloji sitelerinin ne win ne de linux a yakın olan, ikisine de aynı uzaklıkta olan bir teknoloji sitesinin anketleriyle belirleniyor diye biliyorum ben ve benim de bildiğim yuzde 2, mac için yuzde 5..
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

GNUbuntu

Linux kullanıcısı olarak azınlıkta olmayı seviyorum. Kendimi özel hissettiriyor. Bastır Bill  :)
Önce Saygı...

erhangulsum

ezecek ezecek de ne zaman ezecek kardesim?

bildim bileli 2.planda linux ve dagitimlari...

caeliscalpium


Gesko

"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin.''

M.Kemal ATATÜRK