Ubuntu en baştan ücret karşılığı dağıtılsaydı kullanır mıydınız?

Başlatan heartsmagic, 16 Şubat 2010 - 16:08:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ubuntu en baştan itibaren ücret karşılığı (25-50 TL) dağıtılsaydı kullanır mıydınız?

Evet, seve seve alır ve kullanırdım
106 (27.5%)
Hayır, kullanmazdım
184 (47.7%)
Düşünürdüm
96 (24.9%)

Toplam Oy Verenler: 386

heartsmagic

Anket yoruma açıktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

uMiT

Güzel soru.  ;)

Eğer paralı olsaydı sanırım beklentiler de daha yüksek olurdu. Dolayısıyla elde edilen gelir nedeniyle çalışmalar da hızlanacağından ürün kalitesi de yükselebilirdi. Bu açıdan düşününce 25 - 50 TL makul görünüyor. Ayrıca Win + Anti-Virüs yazılımları + diğer yazılım masraflarını hesaba katarsak...

Burada şunu belirtmek isterim ki, kaliteden bahsederken ubuntu kalitesiz demiyorum ama Win'le kıyaslayınca kullanım açısından biraz daha ilerlemesi gerekiyor. (Örn: Wine'a olan bağımlılık...)

Saygılar.

garafatma

Ben kullanırdım, daha bile fazla olabilir bence eğer fiyatı olsaydı
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

canosayan

düşünürdüm. açık kaynaklı olması ticari olmayacağı anlamına gelmez zaten.
ama bu güne kadar yazılıma para vermek hiç mantıklı gelmedi bana.
Chmod bizim işimiz.

Göktürk

tabi ki kullanırım en azından verdiğim para değer hakediyor zaten .
anakart:asus intel p8h61-mlx rev 3.0
işlemci:intel pentium g620 2.60 ghz x2
ram:kingston 4gb ddr3 1333 mhz 2 adet
ekran kartı:asus ati radeon hd 6670 1 gb ddr3 Hdd: Western Dijital 750 gb 64 cache 1 adet Sata2 Western Dijital 250 gb Sata2 Seagate 500 gb sata3 16 cache  Mac os x Lion 10.7.4 tr X64 Apple Fan Hackintosh xd :)

erginemr

Ben ücretli olsa Ubuntu kullanmayı bırakırdım. Zira işletim sisteminin ücretli olmasının, Ubuntu felsefesine ve RMS'nin ideallerine taban tabana zıt olduğuna inanıyorum.

Evet, açık kaynaklı yazılımlar ticari olabilir. Canonical da, istenirse firmalara ticari destek veriyor. Ancak Ubuntu sadece açık kaynaklı bir yazılım değil, aynı zamanda ücretsiz bir işletim sistemi ve Canonical tarafından da ücretsiz olarak dağıtılmaya devam edeceği garanti edilmiş durumda.

Konu ile ilgili, Ubuntu kurucusu Mark Shuttleworth'ün görüşleri de bu yönde:
http://www.markshuttleworth.com/archives/77

uMiT

Yalnız burada şöyle bir durum oluştu. Ubuntu'nun ücretsiz olma sözünü verdikten sonra ücretliye dönmesinden mi bahsediyoruz, yoksa baştan daha ücretli olmasından mı? Bu aşamadan sonra ücretli olması birçok insanı düşündürecektir zaten.

kalender

olabilir, 20-25 lira fazla değil bence, kalitede çıtayı yükseltir diye düşünüyorum kaldıki şu anda da güzel ürünler ortaya çıkarıyorlar
Dal Rüzgara Küskün Değildir Ama Kırılmıştır Bir Kere!

ubuntuki lilith

Ücretli yazılım ile özgür yazılımı bağdaştıramıyorum. Ben almazdım.

ironic

Ubuntu için olmasa da başka dağıtımlar için verirdim. Ubuntu' nun bazı  politikalarını sevmiyorum.

GNUbuntu

Oyumu iki defa değiştirdim. Önce neden olmasın dedim; evet alırım. Sonra düşünürüm dedim. Biraz düşündüm de,  :) herhalde ücretli olması hiç hoş olmaz. Felsefeye, mantığa aykırı doğrusu. Zaten isteyen bağışta bulunabilir.
Önce Saygı...

canosayan

kısa bir bilgi ekleyeyim.

ubuntu one'ın 10 gb'lık ücretli bir sürümü de var. aynı ticari destek gibi ticari satışta yapıyor canonical.
Chmod bizim işimiz.

kalender

bir de şöyle düşünün hepimiz kullanıyoruz ubuntuyu, ama sonuçta bir şirket ve işler ters giderde kilit vurma noktasına gelinirse istermisiniz ubuntunun iflas etmesini ve yeni sürümler çıkartılmayacak olmasını böyle bir durumda hangimiz üzülmeyiz
Dal Rüzgara Küskün Değildir Ama Kırılmıştır Bir Kere!

yusuftrb

Ben ücret ödeyerek alırdım, neden çünkü seviyorum, beyeniyorum, sonuçta sevdiğim ve beyendiğim her şeye para öderim.
Ben , Kendim ve Ubuntum :o

:.İnsan, susturuluncaya kadar konuşmaktan ziyade adam gibi bir şey konuşuncaya kadar susmasını bilmelidir.:

Alquimista

Özgür yazılım felsefesine sahip olduğu için Ubuntu kullanıyorum ben. Ubuntu şahane bir sistem olabilir ama bir Windows gibi satılacak olsa (1tl bile olsa) ne kadar iyi bir sistem de olsa buna para vermezdim. Gider ücretsiz bir dağıtım kullanır, insanların karşılık beklemeden üretebilecekleri düşüncesine olan saygımı en azından kullanarak gösterirdim. Sistem ile ilgili problemler yaşayabilirdim, beni sürekli sorunlarla da karşı karşıya bırakabilirdi ama yine de kullanmaya devam ederdim. Şu noktada kimilerinin aklına lisanslı işletim sistemi kullanıyor musun? sorusu gelebilir, evet kullanıyorum. Ama kullanmamın tek sebebi ticaret yapıyorum ve yaptığım ticaret gereği kullandığım programlar ve sistemler lisanslı olmak durumunda.

Ama öte yandan bir Ubuntu Türkiye vakfı kurulur ve bu forumda bu kadar bizim için emek sarfeden insanlar ve Canonical şirketinin Ubuntu gibi bir sistemi bizler için ücretsiz sunması gibi bir durum varken ben önce Ubuntu Türkiye'ye sonra Canonical'a destek olması için 20-50 TL'den fazlasını da gidip derneğe yardım olması için yatırırdım.

Buradaki kilit nokta beklentisiz olarak üretebilme cesaretini gösterebilmiş olan insanlara destek olmak ise bu tamam, ama bu sistemi kullanmak için ücret ödemelisiniz demek işletim sisteminin üretim amacının kapital ve kurumsal egolar ile hırslar olduğunu gösterir o nokta da bir kuruş bile katkı sağlamak istemezdim.
If you should go skating on the thin ice of modern life, dragging behind you the silent reproach of a million tear-stained eyes, don't be surprised when a c rack in the ice appears under your feet. You slip out of your depth and out of your mind with your fear flowing out behind you as you claw the thin ice.

canosayan

hım yeni bir anket açayım. ubuntu-tr.net ücretli olsa ne yaparsınız?

aslında burada ücret miktarı önemli. açıkçası zaten 25 lira için bir sistemi ücretli yapacaklarını sanmıyorum. Bunun muhasebeleştirilmesi, bu iş için harcanacak emek, uluslar arası ilişkiler gibi durumlar düşünülürse bu çok daha maliyetli olabilir. Ayrıca talebi azaltacağıda ortada.(aynı hotmailin bu gerekçelerle ücretli olmayacağına inancım gibi)(bu konu üzerine kurmuş olduğum facebook grubu bile var)

Bağış fikri bu durumda çok daha manalı.
Chmod bizim işimiz.


Alquimista

@canosayan, bağış fikri çok daha mantıklı dediğin gibi. Ubuntu-Tr.org ücretli olmayabilir yani Ubuntu ücretsiz bir sistem ve bu sistem için resmi olarak tanınan bir yerel siteninde bu bağlamda ücretsiz olması gerekli. Ama Ubuntu-Tr.org bağış alsa katkıda bulunur muydunuz? gibi bir anket belki daha uygun olabilir.

Ciddi anlamda Ubuntu Türkiye resmi olarak bir dernek olsa bence bu bağış konusunda kullanıcıların çok büyük bir kısımı destek olmak isteyecektir (Ubuntu'ya para vermek olmayacak bu, yardım aldığımız insanlara destek olmak olacaktır bu durumda). Broşür gibi öneriler var forumda mesela bu tür çalışmalar çok rahat gerçekleştirileblir bu durumda. Bunun yanında sunucu gibi masraflar var mesela, hiç olmazsa bunlar karşılanır.

Anket açısından şöyle bağlayalım o zaman, Ubuntu Türkiye'ye katkıda bulunmak ister miydik maddi olarak? Kesinlikle evet. Satılan bir şeye değil, destek olmak adına yapılan her şeye evet.
If you should go skating on the thin ice of modern life, dragging behind you the silent reproach of a million tear-stained eyes, don't be surprised when a c rack in the ice appears under your feet. You slip out of your depth and out of your mind with your fear flowing out behind you as you claw the thin ice.

canosayan

dernek kurmak kolay bir iş değil. yürütebilmek hiç değil. öncelikle dernek için bir yer ayarlamanız gerekiyor. her derneğin bir adresi olmalı. ayrıca bir çok formalite hazırlayım herhangi bir ilde dernekler masasına müracat edeceksiniz. eğer gerçek bir dernek adresi açıp burayı kullanmaya kalkacaksanız aylık gideri, kira + elektrik + telefon + su +stopaj aylık 1000 liraya yakın masraf ediyor.

ayrıca ülkemizde sivil toplumun öneminin daha farkedilmediğini düşünürsek bu dernek cidden üye sıkıntısı yaşayacak demektir. (kuzey avrupada sivil toplum kuruluşlarına üyelik miktarları nüfustan daha fazla. yani bir kişi en azından iki derneğe üye)

aylık 1000 lira çıkartıp kenara koyabilsek ben zaten sunucuyu başka yere değil bizim eve kurarım.

1000 lirayı nereden çıkardın dersen bir derneğin ankara şubesinin yönetim kurulu üyesiyim. iflas eşiğini geçtik. borç içinde yüzüyoruz.
Chmod bizim işimiz.

Alquimista

Haklısın canosayan. Çok ciddi bir şey dernek kurmak, özellikle de yürütebilmek. Burada hayali olarak konuşuyoruz, konuşmak kolay gerçekten. Ülkemizde derneklere katılmanın da çekingenliği ve eksikliği konusunda da haklısın. Bu maddi gücü ve katılımı arttırabilmek için önce forum gibi sanal olan topluluğu öncelikle gerçek hayata taşıyabilmek gerekli.

Dediğin gibi çok güç bir şey, ki bunu bir dernek içerisinde bulunarak sen daha iyi bilirsin bizlerden. Bu tür "gerçek" çalışmalar gerçekleştirebilmek için öncelikle bir yüzyüze gelmek lazım. Site buluşmaları gibi organizasyonlar ile insanların katılımı nasıl oluyor bir görmek lazım, bir süre denemek ve katılımların devam edip etmediğini takip etmek lazım bu süreç içerisinde maddi bir destekte mevcut sürekli katılımda bulunan arkadaşlar nasıl yardımcı olabiliyor görebilmek lazım. Lazım da lazım yani.

Ben biraz hayali olarak ortaya attım dernek konusunu işi maddi destek ile bağdaştırabilmek için gerekli olduğunu düşünerek. Ama daha çok zaman var Ubuntu Türkiye Projesinin önünde, umarım bir gün gerçekleşir diyeyim ve konuyu dağıtmayayım daha fazla en iyisi =)
If you should go skating on the thin ice of modern life, dragging behind you the silent reproach of a million tear-stained eyes, don't be surprised when a c rack in the ice appears under your feet. You slip out of your depth and out of your mind with your fear flowing out behind you as you claw the thin ice.

bytan

Buradaki şartları sağladığı sürece işletim sistemine bakış açımda bir değişiklik olmaz.

Ücret konusuna gelirsek, zor bir karar. Gelir gider dengeme bakar. :)
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

Önce bir iki şey için yorum yapayım :)
Açık kaynaklı veya özgür yazılım kategorisinde olması bir yazılımın/dağıtımın ücretsiz verileceği anlamına gelmez. Evet başlığa yazan hemen herkes bunun farkındayım demiş ama "felsefe"ye aykırı bulmuş bunu. Ne yazık ki bu pek doğru değil. Böyle bir felsefe de yok zaten. Bunu zorlayanlar (sözüm meclisten dışarı) da "bence" kendi düşüncelerini özgür yazılıma yığmak istiyorlar, hepsi bu. Kısacası buradan istirham ediyorum, lütfen arkadaşlar özgür yazılıma dahil/açık kaynak kodlu ücretli olan bir yazılımı dışlamayın :) Kimisi özgür yazılım kapitalizmin karşısına koyar, bu da yanlış. Hatta yukarıdaki cümleler de bunun yanlış olduğunu anlatmak için sarf edildi. 

Ubuntu veya herhangi başka bir yazılım ücretli olduğunda onu terk etmek sizin kararınıza kalmış elbette, fakat bunu felsefe için yapmayın :) Anketteki soru şekli cidden oyları değiştirebilirdi. Soru sorulurken sanırım "Ubuntu'nun vermiş olduğu söz olmasa ve kendisi 20-50 lira olsa ne yapardınız?" denmek istenmiş. Zaten ortada böyle bir söz varken ücretli yapılması bu dağıtımın cidden çok itici olur.

Hadi bu kadar yazmışken ben de kendi fikrimi belirteyim. Ubuntu ücretli olsaydı sanırım ben de kullanmazdım. Fakat bunun sebebi felsefeye aykırı bulmam değildir, ortada başka dağıtımların olmasıdır. Gerçi son zamanlardaki tembelliğimle pek belli olmazdı bu. Tutar para da verebilirdim. Zira Ubuntu "segmentindeki" diğer dağıtımları Ubuntu kadar başarılı ve rahat bulmuyorum :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

nazim

bir işletim sistemi sistemi için 25 TL para değil. parasız pek bir şey dönmüyor.

25 tl verdiğimde beni deneme tahtası olarak kullanmasını istemezdim. çekirdek güncellemelerini binlerce PC bedava deneyip kararlığı sağlıyor ve en iyisini oluşturduğunda ücretli olarak sunduğu sürüme yansıtıyor.

almazdım ve Debian derdim

Alquimista

@heartsmagic'in mesajı ile fark ettiğim bir şeyi düzelmek istiyorum.

Alıntı YapÖzgür yazılım felsefesine sahip olduğu için Ubuntu kullanıyorum ben.

Sözüm yanlış ve iddialı olmuş yazarken fark edemedim, aktarmak istediğim düşünceye fazla kapıldım sanırım; afedersiniz düzeltiyorum. Felsefe sözcüğü ilk yanlış; ikincisi özgür yazılım düşüncesi ile paylaşılıp ücretli bir sistem olabilir ben bu kısımı yanlış ifade etmiş oldum.

Anlatmak istediğim esas düşünce şu şekilde; ben bir yazılım üretiyorum ve buna Özgür Yazılım demek istiyorsam nihayetinde kullanım, dağıtım, geliştirilme, değiştirilme gibi imkanları olmasını ve bu bağlamda "özgür" olmasını istiyorum demektir. Bu şekilde bir yazılımı geliştirerek bir takım ihtiyaçlara göre uyarlamak ve bunun ticaretini yapmak eğer bu geliştirme sonucunda ortaya çıkan özgür yazılım büyük ihtiyaçlara çözüm getiriyorsa anlamlı olabilir ve zaten ticareti yapılır (Redhat gibi) bu da normal bir durum olabilir kişiye göre.

Ama özgür yazılım düşüncesi ile "açık" olarak hazırlanan bir işletim sistemi ya da yazılımın ücretli olarak sunulması bence etik açıdan yanlıştır. Bu sistemi ister kendimiz yazalım, ister açık kaynaklı olarak alınıp geliştirilmiş olsun mantık eğer ki açıkça paylaşmak ise paylaştığımız için ücret talep etmemiz bence hoş değildir.

Hoş değildir derken de somut bir örnek verecek olursam konu üzerinden: Ubuntu ücretli oldu yarın diyelim, bu zamana kadar insanlara alın bunu ücretsiz kullanın denilen bir "özgür" bir yazılım, eğer bir popülarite yakaladıktan sonra ücretli oluyorsa o noktada o kişilerin kalan tek düşüncesi bence kurumsal hırslar ile gelen maddi bir beklenti olmuştur artık. Ayrıca öte yandan insanlar lisans ücreti ödemesin, içi-dışı bilinen ve tamamı ile herkesin kullanımına açık bir işletim sistemi olsun (insanlık için linux) derken ve bunun için çabalayan daha nice dağıtım için uğraş veren yüzlerce beklentisiz gönüllü insanın emeği bir yerde dururken ücret ödenmesi mantık olarak çelişiyor.

Bugün açık kaynak bir yazılımı geliştirerek satmaya çalışalım, basit mantık ile hiç kimse tarifini bildiği bir yemek için para ödemez. Ayrıca bu yemek tanıtımı yapıldığı ölçüde duyulur ve ticaret ancak bu şekilde yapılır. Ancak tarif bilinse de yemek hazırlamak zor geliyordur ya da tarifi bilmek yeterli değildir bu noktada ücret ödemeye mecbur kalabilir ki insanlar bu mecburiyettir. Hazırladığınız yemek çok şahane olabilir ve o yemekte yakaladığınız tadı başka bir tat ile aynı kefeye koyamıyorsanız gidip ücretini ödersiniz elbette bu da tercihtir.

Özgür Yazılım Düşüncesi güzel, Ubuntu Felsefesi'de güzel (ki felsefe bağlamında bunun ile çelişir ücretli olması) ama amaç herkes için özgürce paylaşmak, dağıtmak ve geliştirebilmek ise ücretli olması her anlamda yanlış olur.
If you should go skating on the thin ice of modern life, dragging behind you the silent reproach of a million tear-stained eyes, don't be surprised when a c rack in the ice appears under your feet. You slip out of your depth and out of your mind with your fear flowing out behind you as you claw the thin ice.

heartsmagic

Anket sorusunu düzeltmek gerekecek sanırım :) En baştan beri olsaydı demek daha doğru olur gibi geliyor bana.

@AlmaMorena, sözüm meclisten dışarı derken ne demek istediğimi anlamışsındır sanırım. Aslında benim içerlediğim bu başlığa yorum yapanlar değil. Özgür ve açık kaynak olan yazılımları ücretten sıyırmaya çalışanlar içindi. Bu konuda fazlaca hırs yapanlar var :)

Özgür yazılımın veya açık kaynak kodun ücretsiz de olması gerektiği fikrine saygı duyarım. Bunu etik olarak belirtmişsin zaten sen de. Fakat eğer böyle olacaksa ne yazık ki ne özgür yazılım ne de açık kaynak camiası fazlaca yol alamaz. Kaldı ki bu işin -felsefe diyoruz sanırım :)- çıkış noktası da "ücet" değildir. Hiçbir yerde geçmez bu. Bana kalırsa bu durumdan çok memnun olan biz kullanıcıların oluşturduğu bir efsanedir. 

Mesele, eğer yazılım özgür ve açık olacaksa kaynak kodları dağıtılabilmeli ve alanlar tarafından kullanılabilmelidir. Bu da GPL ile garanti edilmiştir.

Şöyle sorayım o zaman. Ubuntu bizden para talep etti, ancak sonuçta kendisi GPL altında yayımlanmakta. Kendisinin üzerinden Mint gibi dağıtımlar çıktı ve yoluna devam etti (ücretsiz olarak). Canonical da buna ses çıkartmadı zira dağıtımın kendisi GPL. Bunun özgür yazılıma veya açık kaynak kod düşüncesine zıt tarafı nedir?

Eğer özgür yazılım tamamen ücretsiz olsun dersek ilerleme çok ama çok yavaş olur. Zaman içinde projeler zor ayakta kalır. Nitekim bu kadar sene içinde çokça örneklerini gördük bizler. Canonical bu yolda lokomotif vazifesi görmekte. Şu an tatlı tatlı kullandığımız Ubuntu'yu geliştirenler de hatırı sayılır ücretler almakta. Rahatsız mıyım bu durumdan? Elbette hayır. Google'ı geliştirenler, Windows'u geliştirenler para alacak da, neden bir özgür yazılım olan Ubuntu'yu geliştirenler para almasınlar? Evet, şu an için Ubuntu için Canonical ücret talep etmiyor bizden ve bunun da sözünü vermiş. Kaldı ki geliştiricilerine de ücret verebiliyor. Tam zamanlı çalıştırabiliyor onları. Böylece işler daha hızlı ve iyi yürüyor. Yarın bir gün isterse sözünden dönmüş sayılır doğrudur, hoş olmaz. Fakat bu sözü vermemiş olsaydı ve para isteseydi dediğim gibi ben vermeyi düşünebilirdim (tembelliğim ağır basarsa). 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.