[Çözüldü] Ubuntu 9.10 En Sağlıklı Kurulum

Başlatan Sygate, 03 Şubat 2010 - 01:14:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sygate

Öncelikle iyi geceler diliyorum.
1. Sorum : Linux sistemine yaklaşık 1 hafta önce geçtim. Sistemimin C: bölümünde (20 GB)  Win xp yüklü. Birde D bölümümü arşiv (100 GB) olarak kullanıyorum. Ubuntuyu kurdum fakat benim sorum Ubuntuyu Live CD olarak açtıktan sonra mı kurmalıyım yoksa direk kurulumamı geçmeliyim. İki seçenekte de kuruluyor ama en sağlıklısı hangisidir?
2. Sorum : Kurulum yaparken C: bölümünde hiç bir değişiklik yapmadan (İşletim sistemleri seçilebilsin) seçeneği ile kuruyorum, kurulum kendisi C den 8 GB alarak kuruyor. El ile biçimlendirme yapmadan yani. Kendim el ile biçimlendirme yaparak mı kurmalıyım yoksa işi sisteme mi bırakmalıyım?
2 sorumun da amacı temiz ve sağlıklı kurulum nasıl olmalıdır.
Linux ailesinin yeni bir ferdi olarak ilgilenenlere şimdiden teşekkür ederim. :)
NoBoDY iS PeRFeCT...

Sherlock Holmes

ilk sorunuz için Live olarak kuruluma geçmenizi tavsiye ederim,
müdahale ve kendi isteğiniz doğrultusunda ilerlemesini sağlayabilmeniz için.
ikinci sorunuz için 8gb minimum gereksinimdir.
Tahminimce kullanım ve tecrübe edinirken,
sizin sisteme kurmak isteyeceğiniz uygulama,oyun,paket, vs. için alan gerekecektir. (8gb yetmeyebilir)
Kısaca:
20gb ext3/4
swap 250mb (RAM'inize bağlı olmak üzere)

Dosya sistemi ve disk bölümleme ile ilgili yeterli bilginiz vardır umarım.  :)

agritux

Canlı oturumda kurmak ile Direk kurmak arasında çok fark olacağını sanmıyorum. Sadece canlı oturumda kurarken daha fazla ram tüketimi olacaktır. Eski bilgisayarlar için sorun teşkil edebilir.
Ben herzaman direk kurulum yaparım.

2. sorunuza gelince; bence el ile biçimlendirme yapmanız en sağlıklısı olacaktır. Çünkü söylediğiniz üzere C de windows kurulu ve oradan 8 gb lık bir parça alıyor.

Swap için ayıracağınız miktar 1 ila 2 gb arasında olsa yeterlidir.

Kurulum notları için wikimizi inceleyebilirsiniz.
Hoşgeldiniz
Kolay gelsin.

Sygate

Beni aydınlattığını için ikinizede teşekkür ederim  :)  El ile biçimlendirerek kurulum yapmayı tercih ettim. Linuxa tam olarak alıştıktan sonra Windowsa güle güle diyeceğim  ;)
NoBoDY iS PeRFeCT...

badhero

Ben Windows'u silip de kurmuştum Ubuntu'yu. Sorun çıkarırsa geri dönüşü olmasın, yılmayayım diye böyle bir çılgınlık yaptım. Evet, işe de yaradı. Yıllar önceki Pardus denememde böyle yapmamıştım ve hemen Xp'ye geri kaçmıştım.

Sygate

Aslında windowstan kökten kurtulmak en iyisi ama çok uzun zamandır kullanıyorum. Windowsuda şimdilik oyunlar (Age of empires 1,2) için hayatta bıraktım. Birde ubuntu kurduğumda ağda bir problem yaşadım (halen yaşıyorum) o gözümü korkuttu açıkçası :)
NoBoDY iS PeRFeCT...

badhero

Ubuntu'da "Wine" yardımıyla Age of Empire oynanabilir diye sanıyorum. Kasıyor olsa da PES 2010 çalıştığına göre.. Tabi önce garantiye al. Eğer bir sorun yaşarsan Ubuntu ile ilgili, foruma ulaşman gerekebilir.

Sygate

Evet o programı duymuştum Age of 1 ve 2 serilerini de destekliyor. Ama öncelikle ağ problemimi gidermem gerekli. Şuan iş yerindeyim o yüzden sorunumu şimdiden yazmıyorum. Yarın sabah evden sorunumu çözemezsem başka bir başlık altında kafanızı ağrıtmayı planlıyorum :)
NoBoDY iS PeRFeCT...

badhero

Sabah derken? =) Sabah oldu sayılır artık. :)

Sygate

Yok benim için sabah 09:00 da oluyor. Gece mesaisindeyim de :) Bu arada ağ problemi mi yeni bir başlık açarak ilettim. Bakabilirseniz çok makbule geçer :)
NoBoDY iS PeRFeCT...

agritux

Play On Linux ile çoğu oyunu çalıştırabilirsiniz. FM 2010 çalıştığında şok olmuştum.

Sygate

Alıntı yapılan: agritux - 03 Şubat 2010 - 15:45:12
Play On Linux ile çoğu oyunu çalıştırabilirsiniz. FM 2010 çalıştığında şok olmuştum.

Bugün sabah mesai biter bitmez pc yi açtım, ağ ve ekran kartı problemine yoğunlaştım. Uzun deneme yanılma yöntemlerinden sonra mutlu sona ulaştım. Wine programını kurup deneyim dedim, bir kaç program kurdum wine aracılığı ile. Age of empires hastasıyım (1 ve 2) sade ve abartısız olduğu için. Sonra bir baktım mesai saatim gelmiş saat 19:00 :)  Yarın sabahta Play On Linux için uğraşırım. Bilgisayarla tanışmam 1999 yılında oldu. Tam 11 yıl Windows gibi bir sisteme tahammül etmişim. Linuxa 1 gün feda olmuş çok mu :)
Elveda MS  :P hoşgeldin LinuX  ;D
NoBoDY iS PeRFeCT...

badhero

Aldığınız zor ancak radikal karardan dolayı tebrik ederiz. Kimisi Linux güzelliklerine yoğunlaşarak tercih eder, kimisi de -benim gibi- Windows'tan nefret etme derecesine gelir ve Linux'a yönelir. :)

agritux

@Sygate aldığın karar için tebrik ederim. Yalnız playonlinux konusunda çok fazla şey bekleme. Kendisi wine kullanıyor zaten. Tek özelliği kuracağın program ya da oyunu listeden seçip kurabiliyorsun ve gerekli işlemleri yapmanda yol gösteriyor.

Sygate

Kararım sayenizde arkadaşlar. Gördüm ki desteğiniz sonsuz. Büyük çabalar sarf ediyorsunuz asıl sizleri tebrik etmek gerekir...
Age of 1 ve 2 çalışsın yeterli. Birde Wippien ya da Hamachi gibi program çalıştırması gerekli ki internetten arkadaşlarımla kapışabileyim :) Daha da birşey istemem. Antivirüs yok, kaçak yazılım yok, cra*ck arama derdi yok lisans yok, yokta yok. Yaşasın özgürlük...
NoBoDY iS PeRFeCT...

agritux

Winehq da hamachi'ye ya da wippien'e ait güncel bir sunum bulamadım. Denemeniz gerekecek.

Sygate

Hamachinin Linux versionu varmış. Hamachi bu çok iyi oldu :) Wippien içinde varmış ama beta henüz. Hamachi işimi görür.
NoBoDY iS PeRFeCT...

agritux

Sanırım bu yüzden güncel bir veri bulamadım :D kimse wine ile denemeye kalkmaz linux versiyonu varken ;)

Sygate

Bu tür programların Linux'a destek vermesi çok güzel bir olay. Windowsta sürekli problemler yaşatıyordu. Linuxta bu sorunları yaşatmayacağını umuyorum.
NoBoDY iS PeRFeCT...

tedli_1453

Size bi sorum olacak ben şu anda win 7 yi kullanıyorum fakat ubuntu ya geçmek istiyorum ubuntu yu nasıl kurabilirim siteden setup u yükledim ama daha sonrası nasıl olacak windowsun kaldırılması vb yardımlarınız için teşekkürler

badhero

Ubuntu'nun Türkiye forumlarında bununla ilgili belge bulamayacak olmanızı düşündüren şeyin ne olduğunu çok merak ediyorum.

* Kurulum

tedli_1453

Öncelikle merhaba ben win7 kullanıyorum fakat ubuntu ya geçmek istiyorum ubuntu yu indirdim diski de bölümledim fakat bundan sonra yükleme işlemini nasıl yapacağım ? yardımlarınız için teşekkürler

agritux

İlk mesajınıza @bethiro güzel bir cevap vermiş. İncelemeyi deneseniz?

Sygate

Benim ağ problemim hala çözülmemiş :( Dün halletim sanmıştım bugün bilgisayarı açtığımda yine aynı sorun.
Buraya yazmıştım sorunumu halletim sanarak. Bakabilmeniz mümkünmüdür acaba.
NoBoDY iS PeRFeCT...

heartsmagic

Başlığın açılmasına sebep olan sorun halledildiğinden konuyu kapatalım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.