[Çözüldü] Ubuntu'yu kaldırmam ve yeniden kurmam gerekli

Başlatan erenali, 04 Haziran 2008 - 01:13:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erenali

Merhaba,
laptop'un ekran kartını kurayım derken iyice cinlendirdi bu ubuntu beni  :D
iki defa kurulum yaptım.
şimdi vista ile birlikte 3 tane Os kuruldu
fakat hiçbirine de giriş yapamıyorum.
Live cd ile giriş yapıyorum şu an.
mecburen Ubuntuların ikisini de kaldırıp sıfırdan adam akıllı bir kurulum yapmam gerekli.
konsol'dan ne yapmamız gerekecek?

munirekinci

Konsoldan herhangi birşey yapmanız gerekmiyor.

Kurulumu gerçekleştirdikten sonra;
Donanımlarınızın sürücülerini (yüklü olmayanları) yükleyin, ve kullanım amacınıza göre şekillendirip kullanın.

erenali

tam olarak anlatamadım sanırım : )
3 os kurulu 3 ü de açılmıyor.
cd ile kurulum yapıyorum yine de kar etmiyor.
bu sefer fena tökezledik ;)
kaldırmadan işlem yapamam.
Çünki vista kurulu, xp falan olsa format cd si takıp olayı herşekilde çözerim ama...
vista büyük bir engel bu işlem için

halil010

Alıntı yapılan: erenali - 04 Haziran 2008 - 01:22:22
tam olarak anlatamadım sanırım : )
3 os kurulu 3 ü de açılmıyor.
cd ile kurulum yapıyorum yine de kar etmiyor.
bu sefer fena tökezledik ;)
kaldırmadan işlem yapamam.
Çünki vista kurulu, xp falan olsa format cd si takıp olayı herşekilde çözerim ama...
vista büyük bir engel bu işlem için

parduste açılış disketi gibi bir şey vardı. acaba sana öyle bir şey lazım. Açılışta hangisini seçeçeğim gibisinden o liste de yok galiba. Disket birisi oluşturup verirse belki açılır. zaten şimdi baktım sen cd ile açmışsın pc yi. Dostum parduste kullanıcılarla ilgili bir yerde açılış boot sırası çıkıyordu. Ubuntuda bende acemiyim onda da varmı bilemiyorum. Ubuntu için açılış disketi vs oluşturabilirsen olur gibi me geliyor. Ubuntu hakkında benim pek bilgim yok gerçi ama pc yi kullanan biri olarak bunları söyleyebilirm.

erenali

ubuntu da grub'u yükleyince senin bahsettiğin kurulu os'lar listeleniyor.
bahsettiğini halihazırında yaptım.
benim sorunum biraz farklı.
os'ların hiçbirine müdehale edemiyorum.,vista onarım cd sini takınca bile hata veriyor.
bu derece sıkıntılı bir durum var bende.

heartsmagic

Nasıl kuruyorsun da kar etmiyor?
Tekrar kurarsın Ubuntu'yu MBR'yi düzenler kendisi, tıkır tıkır açarsın. Sorun nerede tam olarak?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erenali

ilk başta vistayı açabiliyordum.
sonra açamadım ve
ERROR diye beyaz koca sayfa çıktı.
sonra ubuntu yu açtım grimsi bir sayfa açıldı ve devamı gelmedi.
yeniden ubuntuyu kurdum.
şimdi bilgisayarı açınca karşıma

GRUB Loading stage1.5
GRUB Loading, please wait...
Error 22
__

şeklinde hata kodu alıyorum.
grub önyükleyicisini yükledim ve yine çıkıyor.

heartsmagic

Ya grub kurulurken sorun oldu ya da grub yanlış bölümlerde arıyor sistemler. 22'nin ne hatası olduğunu hatırlamıyorum biraz bakınırsan sanırım bulursun.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erenali

/boot/grub
komutu çalışmadı
sudo /boot/grub
sudo boot
şeklinde de denedim.

ufuk_k

Şİmdi bir baştan alalım. Senin livecd (Ubuntu) ile yeniden grub kurulumunu düzgün bir şekilde yapman gerekiyor. Livecdyi tak ve sistemi aç, Ubuntu üzerinde değilsen şu anda, daha sonra seni yönlendireyim.

erenali

ufuk_k

Peki. Kaç tane diskin var (fiziksel disk bölüm değil) ? Sen ubuntuyu hangi bölüme kurdun (sda1,hda1 gibi)? Emin olarak cevap verirsen iyi olur.

halil010

Alıntı yapılan: ufuk_k - 04 Haziran 2008 - 02:22:19
Peki. Kaç tane diskin var (fiziksel disk bölüm değil) ? Sen ubuntuyu hangi bölüme kurdun (sda1,hda1 gibi)? Emin olarak cevap verirsen iyi olur.

laptop dediği için bende bir şey demedim ama bende 2 hdd var pardusu da kurayım dedim görmemiştir kurulumun başında dosya atmayı başlatmadı hata verdi daha öncde olduğunda ise ben biostan öncül disk boot olarak gösteriyordum sorun halloluyordu. ama arkadaşın laptop olduğu için iki diski varsa belirtmesi gerekir.

erenali

tek hdd var 120 GB
bu hda sda olaylarını hala çözemedim  :-\
bunu nasıl öğreneceğiz hala bu konuda da net bilgim yok.

muhtemelen hd0 denilen sistem olabilir.

ufuk_k

Bunları öğrenmiş olman gerekirdi eğer kurduysan. Sistem-Yönetim-Bölümleme Yöneticisi (partition editor) programını aç ve ext3 dosya sistemine sahip bölümü buraya yaz. Dİğer bölümleri de yazabilirsin (ntfs-windows bölümleri). Eğer o programı bulamadıysan, kur programını çalıştır, bölümleme kısmına gir (el ile bölümleyi seçip), oradan bakarak yaz. Daha sonra devam etmeden çıkarsın.

erenali

dev/sda1
dev/sda2
dev/sda3
dev/sda5

diye alanlar var.
ext3 alanı yok.

ufuk_k

Abicim, o dediğin alanların hangi dosya sistemine sahip olduğu da yazıyor o programda. Onlara da baakr mısın lütfen? Seçip özelliklerine, yazılanlara baksan yeter...

erenali

tamam onlara da baktım zaten ama yok işte..
ekran görüntüsü atayım diyorum ama forumdaki yazı editörü resim yüklemeye müsait değil.
dev/sda1 =>fat32
dev/sda2 =>ntfs
dev/sda3 =>extended
dev/sda3 =>ntfs

ufuk_k

Şimdi şöyle anlatayım:
ntfs, fat32 diye yazdıkların o bölümlerin dosya sistemleri. Ubuntu kurmak için bir bölümü kurulumda ext3 olarak biçimlendirmek gerekir. Ayrıca 1-2 gb boyutunda bir de swap alanı gerekir. Extended diye yazdığın şey dosya sistemi değildir, extended bölümdür. Hadi diyelim o extended diye yazdığın bölüm Ubuntu bölümü olsun; ben burada swap alanı göremiyorum. Kurarken swap alanı (takas) belirlemedin mi?

erenali

ilk kurduğumda onları yapmıştım fakat ikinci kurulumda, var olan ubuntunun üzerine yazar düşüncesiyle
ikinci bir işlem olarak ayırmadım sistemi.
direkt kurdum geçtim.
sorun ondan sonra çıktı.

ufuk_k

Şimdi tamam anlıyorum da, sisteminde ext3 dosya sistemi ve swap alanı olmadan ubuntu nasıl kurulu oluyor onu anlamıyorum. Herşey aynı kaldıysa, bana bir tane Ubuntu kurulu olan bölümü /sda3 gibi ve swap kurulu olan bölümü ( o da aynı şekilde) gösteremez misin acaba? Yani diyorum ki hadi dediğin /sda3 extended bölümü Ubuntu bölümü olsun (tahmin ediyorum), swap bölümü hangisi acaba, bir bölüm daha olması gerekiyor, ufak diye gözünden kaçmış olmasın?

erenali

iki tane unallocated diye alan var
her ikisi de 1 mb alana sahip
muhtemelen senin bahsettiğin alanlar bunlar.
sonradan bozulduğu için bu şekilde kalmış olabilir.
bu dosyaların üzerine gelince new=>ext3 alanı yaratma şansım var
bu şekilde yapayım mı ?

halil010

bende o arkadaş gibi bir bölüm oluşturmadım direk başlangıçı da root bölümü olsun diye bir seçenek vardı kurulumda önerilendi galiba onu seçtim ikinçi bir alan olmasın diye öyle yaptım dı arkadaşta öyle yapmış  olmalı . fakat bende ki çalışıyor .

erenali

Alıntı yapılan: halil010 - 04 Haziran 2008 - 02:56:50
bende o arkadaş gibi bir bölüm oluşturmadım direk başlangıçı da root bölümü olsun diye bir seçenek vardı kurulumda önerilendi galiba onu seçtim ikinçi bir alan olmasın diye öyle yaptım dı arkadaşta öyle yapmış  olmalı . fakat bende ki çalışıyor .
evet dediğin gibiyaptım ikinci aşamada.
4-5 ay önce ilk kurduğumda da bu şekilde yaptım.
gayet çalışıyordu sorunsuz biçimde.

halil010

Alıntı yapılan: erenali - 04 Haziran 2008 - 02:55:18
iki tane unallocated diye alan var
her ikisi de 1 mb alana sahip
muhtemelen senin bahsettiğin alanlar bunlar.
sonradan bozulduğu için bu şekilde kalmış olabilir.
bu dosyaların üzerine gelince new=>ext3 alanı yaratma şansım var
bu şekilde yapayım mı ?

bence o 1mb çok küçük bölüm hard diskin kayıp kısımları olmalı muhtemelen hdd çok az bir alanı bilinmeyen bir alan diye görür. Bence odur arakdaş 1 ya da 2 gb kadar bir alandan bahsetmiş yanlış anlamdıysam.