Gönüllü yazılımcıların linux'a katkısı sadece %18

Başlatan emingavas, 29 Ocak 2010 - 11:53:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emingavas

Linux gönüllü yazılımcıların kalesi olarak bilinir ama işin içinde başka işler var...

Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu yazılımın simgesi durumunda. Büyük oranda gönüllü yazılımcıların katkılarıyla geliştirilen Linux çekirdeği günümüzde Red Hat, Ubuntu  veya Debian gibi sürümlerin geliştirilmesine olanak tanıyor. Fakat geçtiğimiz günlerde ABD'de düzenlenen Linux konferansında; son zamanlarda Linux çekirdeğinin geliştirilmesinde gönüllü yazılımcıların katkısının sanıldığından çok daha düşük olduğunu ve çekirdeğin büyük oranda ücretli yazılımcıların profesyonel çabaları ile geliştirildiğini ortaya çıktı.

Linux geliştiricisi ve LWN.net'in kurucusu Jonathan Corbet konferansta, 24 Aralık 2008 ile 10 Ocak 2010 tarihleri arasında Linux çekirdeğinde yapılan geliştirmelere ait rakamları paylaştı. Corbet'in sunduğu rakamlara göre bu tarih aralığında Linux çekirdeğine tam 2,8 milyon satır kod eklenmiş ve 55 bin önemli değişiklik yapılmış. Linux çekirdeğinin 2.6.28 sürümünden 2.6.32 sürümüne yükseldiği bu süreçte çekirdeğe günde eklenen kod sayısı yaklaşık 7000.

Fakat bu inanılmaz yazılım havuzu sadece gönüllülerden oluşmuyor. Hatta Corbet'in sunduğu rakamlara göre gönüllü yazılımcıların çekirdeğe katkısı sadece %18.

Herhangi bir kapsama girmeyen katılımcıların oranı %7 olarak açıklandı ve IBM, Oracle ve Red Hat gibi ticari kurumlardan gelen katkı ise tam olarak %75 oranında. Yani 2,8 milyon satır kodun dörtte üçü, gönüllü değil, ücret karşılığı profesyonel olarak çalışan yazılımcılardan gelmiş durumda.

Kaynak
http://www.chip.com.tr/konu/gonullulerin-kalesi-linux-gercegi-degisiyor_17822.html

barış

Bence şirketlerim prim yapmak için yaptıkları birşey... İnanması zor geliyor bana... Ondan ziyade bu kadar programı bu kadar şeyi sadece ticari firmalar mı yapıyor?

maydin95

Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

sdelican

ya arkadaşlar Chip hep böyle haber yapıyor, bence chip mikrozort yanlısı haber yapıyor hep. Zaten mozillaya ve google a karşı bir iki aydır bir karalama kampanyası gibi bir şey var , bence ya  bu haberleri ciddiye almayın ya da ciddiye alıp karşı atak yapalım
-Bana haysiyetli bir çay getir.
--Çay yok, sana bir haysiyet versem??

barış

Haberde herhangi bir uydurmasyon yok. Haber doğru. Ancak son yıllara doğru, ticari sistemlerin satışlarında gözle görülür bir azalma var. Herkes açık kaynak kodlu sistemlere geçiyor. Chip, bunları reklam ediyor etmiyor o ayrı konu.
Bence firmaların bir yerleri tutuştu o yüzden böyle bir şey yapıyorlar. Para çok dönüyor ortalıkta. Konferans danışıklı olabilir mesela?

utdmr

Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

bsod1


eribol

Niye bu kadar büyük hayal kırıklığı yaşandı anlamadım. Çok doğal bir durum. Gönüllü sayısı fazla olabilir ama katkısı elbette ki parayla çalışan elemanlar kadar olamaz. Sonuçta kaynak yine açık kaynak değil mi? O zaman sorun ne? Herkesin parasız pulsuz linux için birşeyler yapmalarını beklemiyorsunuzdur umarım. Hatta bence çok iyi bir gösterge. Chip editörleri de linux ile para kazanılabileceğini ve hatta çok büyük şirketlerinde çok büyük yatırımlar yaptığını görür de eleştirmek yerine o da bir yerinden tutar.

XRumer

Düşüncelerimi maddeler halinde sıralarsam sanırım daha anlaşılır olur:

1) Chip gerçekten de Microsoft yanlısı haber yapıyor, daha önce bunun çok örneğini gördük. Haberlerin altındaki yorumlarda da özgür yazılımcılar sanki topluma zararlı insanlarmış gibi saldırıya uğruyor. Chip de buna göz yumuyor. Fakat bu haber doğru.

2) Evinde boş zamanında yazılım geliştiren gönüllünün imkanları şirketlerinki kadar değil bu nedenle böyle bir durum normal.

3) Linux gittikçe büyüyen bir pazar ve şirketlerin buna yatırım yapması doğal.

4) %18'lik oran az görünebilir ama tek özgür yazılım Linux değil ki, Linux altında ve dışında da yüzlerce yazılım kullanıyoruz ve bunlara gönüllü katkısı çok yüksek, bunu da hesaba katmak lazım.

5) Herkes bir yazılım dili bilmiyor olabilir, özgür yazılıma katkı yapmak sadece yazılım geliştirmekten ibaret değil ki. İnsanların sorunlarına çözüm bulursunuz, hata bildirimi yaparsınız, cd/dvd dağıtırsınız, makale yazarsınız, e-dergi çıkarırsınız, forum kurarsınız, topluluk oluşturursunuz vs. Bunlar da Linux'a yapılan gönüllü katkılardır ve bol miktarda vardır.

6) Her ne kadar şirketlerin katkısı çoğunlukta olsa da gönüllü yazılımcılara da imkan tanınması, bu imkan kullanılmasa bile güzel bir şey değil mi?

7) Yarın bu şirketler özgür yazılıma desteği çekse ne olur, hiçbir şey, yazılım özgür lisansa sahip, gönüllü geliştirmelerle devam eder.

Kısacası üzülünecek bir durum yok. Kapitalist düzende şirketler elbette bu alana da el atacaktır ama özgür yazılım açısından bir sorun yok. Tam tersine kapitalist düzende işler en fazla ama en fazla bu kadar yürütebilirsiniz, şirketlere mecburen ihtiyaç duyuluyor. Fakat sonuç olarak kullanıcı görüşlerine, çabalarına, gönüllülerin eklemelerine yer veriliyor.

gotocan

Ben bunu çok normal karşılıyorum.
Para dünyasında yaşıyoruz. Çoğu programcı ne kadar istese de vaktini tamamen özgür yazılıma ayıramaz.
Oysa proje geliştirmek tüm vakti alan bir çabadır.

@XRumer:
Sana katılıyorum.
goto www.gotocan.com;
http://ubuntucounter.geekosophical.net//img/ubuntu-user.php?user=28544
Nam-ı diğer : macellan

XRumer

Katıldğınız için sevindim.
Şunu unutmayalum, Linux dışındaki diğer özgür yazılımları da hesaba katarsanız, ayrıca dergi çıkaran, topluluk kuran, yazı yazan, forum açan, cd/dvd dağıtan, sorunlara çözüm arayan, hata bildirimi yapan vs. insanların da çabalarını hesaba katarsanız görürsünüz ki gönüllü katkısı daha fazla.

heartsmagic

Alıntı yapılan: eribol - 30 Ocak 2010 - 12:25:47
Niye bu kadar büyük hayal kırıklığı yaşandı anlamadım. Çok doğal bir durum. Gönüllü sayısı fazla olabilir ama katkısı elbette ki parayla çalışan elemanlar kadar olamaz. Sonuçta kaynak yine açık kaynak değil mi? O zaman sorun ne? Herkesin parasız pulsuz linux için birşeyler yapmalarını beklemiyorsunuzdur umarım. Hatta bence çok iyi bir gösterge. Chip editörleri de linux ile para kazanılabileceğini ve hatta çok büyük şirketlerinde çok büyük yatırımlar yaptığını görür de eleştirmek yerine o da bir yerinden tutar.

Aynen katılıyorum ve ekliyorum. Hayırdır birilerinin etekleri mi tutuştu? :)
Gönüllü olmak isteyene yok deniyor mu? Hayır.
Profesyoneller, şirketlerde çalışanlar ekledikleri bu kodu GPL olarak veriyor mu? Evet.

Peki sorun nerede?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

iRoNMaSTeR

Dün üniversite sıralarında veya başka bir şirkette geliştiricilik görevlerini eğitimleri yada ekstra iş yükü olarak yapan kişiler artık linuxun dünya üzerinde ki öneminin oldukca artması sebebiyle büyük şirketler tarafından istihdam ediliyorlar.
Daha önce ücret almadan yaptıkları işler şimdi ücret alınarak yapılıyor.
yukarıda bir arkadaşın dediği gibi GPL GNU olarak yayınlanıyor mu bu kodlar?
O zaman sorun nere de?

Chip Doğan'a geçtikden sonra hepten değersiz bir mecmua oldu zaten.

euphoria

Chip bundan önce Microsoft yanlısı haber yaptı mı yapmadı mı bilmiyorum ama bu haberinde herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır. Foruma koymak isteyipte unuttuğum bir belgeyi bu vesile ile artık koyabilirim :). Bu bağlantıdan, The Linux Foundation'dan edindiğim pdf dosyasını indirebilirsiniz. Bu pdf dosyasında Linux çekirdeği hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıyetten diğer arkadaşlarında söylediği gibi profesyonel yazılımcıların Linux çekirdeğine katkıda bulunmasında herhangi bir yanlışlık görmüyorum. Bilakıs iyi bir gelişmedir bence. Firmalar Linux çekirdeğini geliştirip hem insanlık için hem de kendi bilgisayarlarında (özellikle sunucularında) herhangi bir yazılım firmasına (şu an için tabi ki microsoft) bağlı kalmaktan kurtulur. Hem onların maliyetleri azalır (çok büyük ölçüde) hemde bilgisayar dünyası gelişir. Böylelikle para belli bir firmaya akacağına firmalar arasında büyükleri ve yatırımları ölçüsünde paylaşılmış olur.
Linux değil GNU/Linux!

inspector

Bunun böyle olması çok doğal. Matematiksel hesap yaparsak gönüllü programcı haftanın 3 günü günde 2 saatten olmak üzere haftada 6 saatini kod yazmaya ayırsın. Para alan ve bu işten geçinen programcı ise günde 8 saat (mesai saati boyunca) kod yazarsa ve resmi iş günlerinde (haftada 5 gün) kod yazarsa haftada 40 saat kod yazmış oluyor.

Gönüllü programcı ayda 24 saat yani sadece 1 tam gün kod yazabiliyor.
Parayla çalışan programcı 160 saat kod yani yaklaşık 7 tam gün kod yazmış oluyor.

Bu şekilde değerlendirirsek para ile çalışanların gönüllü çalışanlara göre 6-7 kat daha fazla katkı vermesi çok doğal.

Hatti

Bu son iki yıl için yapılmış bir araştırma, peki daha öncesinde de durum böyle mi idi acaba? Gelcekte durum ne yönde gelişecek? İşin içine şirketler girince insanın aklına ister istemez soru işaretleri geliyor. Bakınız Cannonical, yeni Microsoft mu oluyor?

XRumer

O konuyla ilgili düşüncelerimi o başlık altına yazdım. Burada ise sadece iunu söyleyeyim:

Diyelim ki gelecekte Canonical, Microsoft gibi oldu, Ubuntu özgür olmaktan çıktı. Peki ne olacak, hiç sorun değil, Linux çekirdeği özgür kullanılan pek çok yazılım özgür. Başka dağıtım kullanırsınız, eğer böyle bir şey olursa.