XEN kurlumu için türkçe kaynak ve destek

Başlatan mccaner, 02 Haziran 2008 - 15:08:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mccaner

Arkadaşlar bu forumda baktım daha doğrusu arattırdım fakat bulamadım. xen virtual sistem diğer sanal makinelere göre çok yüksek ve çok daha karmaşık gelişmiş bir program. bu konu hakkında yabancı kaynaklar var fakat henüz linux yabancısı olduğumuz için bazı yanlış işler sonucunda sistemi hepten kaybedebiliyorum ki öyle oldu. bu açıdan xen ve kurulumu hakkında bilgi verebilecek olan varsa çok sevinirim. ben xen e windows kurulmadığını biliyodum fakat baktığım yabancı bi sitede bunun yolunun olduğunu söylüyordu. ewet bana  windows lazım. bazı programlardan dolayı elim mahkum. ve ayrı sistemler üzerinden yorucu oluyor. winden internete giremiyorum. e çalışırkende lazım oluyor. dolayısıyla ikisini bir arda olmasını arzuluyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

ufuk_k

O programı sen biliyosun, virtualboxın yapamadığı neyi yapabiliyor o program? Ya da diğer sana makine programlarının? Bari link filan verseydin.

mccaner

#2
xen diğerlerinin yapamadığı performans artışını veriyor. normal sistemden %2-5 yawaşlamayla çlışıyor. ve bu sistem kendinin sanal makine olduğunun farkında. ona göre çalışıyor. fakat çok iyi modifiye istiyor. benimde takıldığım nokta burası biz bu işin cahiliyiz. link derken programın linkinimi istiyosun. şu anda aklımda yok ama ben arattırarak buldum googledan. direk kendi sitesi var. birde çeşitli depolarda bir takım hataları ayıklanmış olan çekirdekleri de var.
bu arada çok hızlısın teşkkürler.

burda biraz bilgi var ama ingilizce.
http://www.cl.cam.ac.uk/research/srg/netos/xen/

bu da  bi kullanıcının xen hakkındaki yorumları
http://www.cagataycebi.com/free_articles/xen/xen.html
umarım faydalı lmuştur.

gaskiney

#3
Bendu bu linki buldum  http://www.cagataycebi.com/free_articles/xen/xen.html


:) aynı anda eklemişiz

ufuk_k

http://www.howtoforge.com/ubuntu-8.04-server-install-xen-from-ubuntu-repositories  Burada açıklayıcı bir rehber var. Ama:

...As you see we can install the following distributions:
Debian: Etch, Lenny (testing), Sid (unstable), Sarge
Ubuntu: Dapper Drake, Edgy Eft, Feisty Fawn, Gutsy Gibbon, Hardy Heron
CentOS 4, CentOS 5
Fedora Core 4, 5, 6, Fedora 7
Gentoo...


Böyle diyor. Windoz ile ilgili başka linkler var:

http://linuxvirtualization.com/articles/2006/08/03/xen-on-ubuntu-for-windows
https://help.ubuntu.com/community/Xen

Diyeceğim bu xen olayı daha zhmetli. Ve serverlarda kullanılması daha uygun görünüyor. Bence ev kullanıcısına daha uygun olan vbox gibi programları dene. Yok ille de kurarım diyorsan, bu linklerden faydalanarak kurulur. Howtoforge sitesinden bir sürü rehber var.

ufuk_k

Yani sen xen üzerinde 3D oyunlar oynarım, windowsu tam anlamıyla kullanırım diyorsan öyle şeyler bekleme, hiç bir sanal makine sana onu veremez. E birkaç program kullanacaksan, öyle sunucudur, güvenlik testleridir uğraşmayacaksan, vbox, vmware gibi programları yerine bununla uğraşıp zahmetine katlanmanın hiç anlamı yok.

munirekinci


mccaner

ewet dediğin gibi zahmetli bir program . ama vboxta windows kurmaya çalıştım olmadı. ki olsa bile bir solidworks çalıştırdığımda olacakları düşün. bu sitelere bende baktım fakat neyi niçin yaptığımı bilmeden yaptığım için sistemimden oldum. bu yüzden bu forumdan yardım istedim. ve aklımı okudun bir server planıda var aklımda burda yaklaşık 30 bilgisayar kullanıyoruz. ve bilindik yoldan kontrol sorun oluşturuyor yeterli gelmiyor. o yüzden makinelerin birine sanal olarak server kurmayı düşünüyoruz. eğer yapabilirsek tabi :)  

ufuk_k

Uğraşırım yaparım diyorsan xeni dene, dökümanları çok hem Ubuntu yardım sitelerinde hem de howtoforge gibi sitelerde. Ancak madem çok sayıda bilgisayar var ve dediğin gibi planlar var, vmware sanal makine programının lisanslı sürümünü denemeni öneririm. Lisans ücretinin pahalı olduğunu hiç sanmıyorum. Üstelik hem kurulumu ve kullanımı kolay, hem de epey bir iş yapıyor.

mccaner

teşekkür ederim benim için server şimdilik 2. planda. ben  daha çok performans isteyen 3d yazılımları kullanmak için istiyordum. sende diyorsunki sanla makineler bunu sağlamaz. o zaman kurmanın bi manası yok tabi. ama yinede bi denemek isterim. şu durumda saten ekran kartımın 3d desteğini almıyorum ayrı bi mevzu. ben linuxu kullanmaya çalıştıkça böle maniler çıkıyor.
ben denicem ama bana bu esnada nasıl yardımcı olabilirsiniz. sitelerde bir takım yollar gösteriyorlar ama sadece yazılacak komutlar bunlar benim bilgisayarım için uygunmu değilmi doğrumu linux un dilini henuz bilmediğim için sorun yaşıyorum. korkarak yapıyorum.

munirekinci

3D yazılımları emulatör veya sanal makinalar üzerinden çalıştırmayın bence. Hiç önermem. Normal bir Windows üzerinden işinizi görün.

heartsmagic

Üzülerek belirtmek isterim ki Xen için İngilizce olmazsa profesyonel mana da hatta bırakalım profesyonelliği deneme maksatlı bir şeyler yapmak bile çok güç. Xen diğer sanal sistemlerden çok daha farklı bir yol izliyor. Bir kere diğer sanal sistemler host edildiği sistemin kaynaklarını kullanırken Xen host sistemin bir katman üzerine kendisini giydiriyor. Daha sonra misafir edeceği sistemleri kurdurup kendisinin üzerinden değil de doğrudan host sistemin kaynaklarını bu misafir ettiği sistemlere kullandırıyor. Bu nedenle performans artışı yüksek oluyor. Başlığı en başından beri okuyorum ancak yorum yapmak istememiştim. Fakat sunucu planlarını görünce yapayım dedim, zira o ciddi bir iş. Aslında Xen'i az araştırınca senin istediğin şeyin çok makul olduğunu anlarsın fakat Xen kolay bir yol değil ve ciddi anlamda okumak,araştırmak hata çözümü yapmak gerektiriyor. Bu nedenle dediğim gibi birisi oturup Xen belgelerini bir kısmını hatta tamamını çevirse bile senin takıldığın bir noktada ciddi anlamda araştırma yapman gerekecektir. Sunucu yönetmeyi düşündüğünde bu da büyük bir problemdir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mccaner

yani bizim gibi çömlerin altından kalkacağı iş değil . anladım. o zaman biz yine böle kalacağız . çünkü benim bilgisayarla pek bi işim olmaz. ancak bu dediğim programlarla uğraşırım. bununla beraber linux açık sistem özgürlük değimi benim iştahımı çok kabartmıştı. windows denilen şeyden bulanır olmuştum ama görülüyorki geri dönüş yapacağız.
neyse yardımlarınız ilginiz ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
umarım daha sonraları bu problelerde aşılır. zira bu sistemden çok memnun kaldım.
hepinize tekrar teşekkürler.

munirekinci

Anladığım kadarıyla, 1. önceliğiniz Linux üzerinde 3D yazılımlarını kullanmak. Bu konuda Blender isminde bir yazılım var, açık kaynak dünyasında ki lider projelerdendir. Eğer 3D yazılımı olarak alternatif düşünüyorsanız işinize yarayabilir.


mccaner

çaban ve ilgin için sağol.
bu linux dünyası gerçekten çok güzel.

ewet blender kurulu bilgiisayarda. fakat blender studio şeklinde çalışıyor. ben daha çok cad şeklindeki programlarla çalışıyorum. autocad solidworks catia gibi. :)


bebek

#16
Topic'i başından beri okuyorum ama telefonda göreüşmede olduğum için anca yazabildim. Sanırım rastgele bir linkten aldığım bilgi bu; ne kadar işe yarar bir fikrim yok deneme şansım olmadı. Başlığın altında bulunsun dedim.

"Xen'i konsol üzerinden indirin.
sudo aptitude install ubuntu-xen-desktop bridge-utils

Bilgisayarıızı yeniden başlatın.
Sonra network ayarlarınızı düzenleyin.  /etc/xen/xend-config.sxp. Network bridge'i etkinleştirin.
(network-script network-bridge)
Xen araçlarını indirin:
apt-get install xen-tools

Xen araçları Xen ile bağlantılı birçok paket içeren bir sanal Makine yaratıcısıdır.
/etc/xen-tools/xen-tools.conf 'de sisteminizdekileri seçmek için kerneli ve "initrd"(?) parametrelerini düzenleyin.
Aşağıda isimlendirilmiş olanı bulun;

ls /boot/vmlinuz*
/boot/vmlinuz-2.6.19-4-generic
ve
ls /boot/initrd*
/boot/initrd.img-2.6.19-4-generic
bu satırları ekleyin.

#
# Default kernel and ramdisk to use for the virtual servers
#
kernel = /boot/vmlinuz-2.6.19-4-generic
initrd = /boot/initrd.img-2.6.19-4-generic
Daha sonra xen-tools.conf'ta şu özellikleri düzenleyin.

dir = /home/xen
debootstrap = 1
size = 4Gb # Disk image size.
memory = 128Mb # Memory size
swap = 128Mb # Swap size
fs = ext3 # use the EXT3 filesystem for the disk image.
dist = edgy # Default distribution to install.
image = sparse # Specify sparse vs. full disk images.
Tüm Xen sanal misafirleri için bir başlangıç dosyası yaratın.

mkdir /home/xen
mkdir /home/xen/domains


Ve sonra sanal bir makine/misafir yaratmaya hazır;
xen-create-image -hostname=mailserver -ip=10.0.0.21 -netmask=255.255.255.0 -gateway=10.0.0.1 –passwd

Daha sonra yeni yaratılan sanal makineyi başlatabilirsiniz:
xm create mailserver.cfg

Eğer aşağıdaki gibi bir hata verirse;
Error: Device 0 (vif) could not be connected. Backend device not found.
Network bridge'i aktif ettiğinizi kontrol etmeniz gerekmektedir; "(network-script network-bridge)", /etc/xen/xend-config.sxp'in içinde ve   xen deamon'ı  /etc/init.d/xend  ile yeniden başlatın."

umarım bir hata yapmamışımdır; kolay gelsin...

mccaner

#17
çok teşekkür ederim. verdiğin bilgiler ve ilgin için. hemen denicem .inşallah bi kaza bela çıkmaz. peki bu şekilde windows çalıştırır durumda olur mu acaba

bebek

hmm; bir fikrim yok çünkü denemedim:) eğer şu an sistemimin yedeği olsa korkmadan deneyeceğim tabi bu seni korkutmasın ama daha önce bir virtualbox faciam olmuştu; o yüzden sanal makinelerden korkar oldum:) bir dene bakalım yazılanlar aynen bu şekildeydi. eğer artık verilen hata raporlarından çözülemeyecek bir problem çıkarsa riske atıp kendimizi bakacağız bir çaresine:P

Felâsife

Pardus kullanırken nereden öğrendiysem bu Xen'i kurmaya karar verdim,Linux'un da bu yanı var insanı hep fit'liyor herneyse  burada bahsettiğim gibi de Xen'i kernelinden açıyordum da ama "Device 2049 hatası"nı bir türlü bulamadım,bu arada 2-3 kerede sistemi uçurdum tabi,Xen hiç hata affetmiyor.

"Xen'i deneyecek olanlar mutlaka Acronis veya benzeri bir yazılımla sistemlerini yedeklesinler."
Yoksa sistem her an uçabiliyor :(
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

erkane

Üzerinden çok geçmiş. Xen kurulumu ve yönetimi ile ilgili makale. Xen çok başarılı kesinlikle

http://www.acikyontemler.net/sanallastirma/linux-ile-sanallastirma/