Grafik Tabletler

Başlatan kedi_merdiveni, 01 Haziran 2008 - 01:18:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kedi_merdiveni

Merhaba;
UC Logic WP5540 grafik tabletimi bir türlü çalıştıramadım. Bütün gerekli ayarları yaptığım halde işe yaramadı. Ubuntu versiyonum Hardy Heron. Ayrıca Gusty de sorunsuz çalışabiliyormuş tablet ama ne kadar araştırdıysam hardy de çözüme ulaşamadım. Bu konuda bilginiz varsa yardımınızı bekliyorum...

munirekinci

lsusb çıktısını buraya yazabilir misiniz?
Ayrıca ne gibi ayarları yaptınız?

kedi_merdiveni

https://help.ubuntu.com/community/TabletSetupWizardpen adresinde anlatılanları birebir yaptım. yalnızca ordaki Tablet WP8060U yerine kendi tabletim olan WP5540 yazdım.
bir de ben yeni bir kullanıcı olduğum için lsusb çıktısı hakkında bir bilgim yok. nasıl ulaşacağım konusunda yardımcı olursanız size iletebilirim.

heartsmagic

Uygulamalar->Donatılar->Uçbirim

komutları buraya yazarsın.

O belgedeki her şeyi eksiksiz yaptın mı? Eğer eksiksiz yaptığına inanıyorsan işe yarmaması için bir neden görmüyorum. Eğer cidden yaramıyorsa,

1. Ya oradakilerden bazıları güncelliğini yitirdi
2. Hardy altında özel bir problem oluştu demektir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kedi_merdiveni

lsusb çıktısı:
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 
Bus 001 Device 003: ID 5543:0004 UC-Logic Technology Corp. Genius MousePen 5x4 Tablet
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 

ls -la /dev/tablet-event komutunu girince de;
lrwxrwxrwx 1 root root 12 2008-06-01 10:51 /dev/tablet-event -> input/event6
çıktısı geliyor.

yani orda anlatılanlara göre sonuç alınıyor ama yine de çalışmıyor. Sanırım dediğin gibi sorun hardy altında ki özel bir problemden oluşmakta.

mitril

benim de aynı sorunum var tabletim wp8060
takınca otomatik tanıdı ancak kalem üstündeki tuşlar çalışıyor kalem ekranda hareket etmiyor

adolffwangel

Alıntı yapılan: mitril - 18 Haziran 2008 - 23:16:53
benim de aynı sorunum var tabletim wp8060
takınca otomatik tanıdı ancak kalem üstündeki tuşlar çalışıyor kalem ekranda hareket etmiyor
aynı şey bende de mevcut şimdileri çizim yapmak için mecburen hardiskin bir kısmına windows kurup grafik tableti öyle kullanıyorum... wizardpen programı var kurulumu... ama ben hala bir dosyayı derleyip elle yüklemeyi öğrenebilmiş değilim.. ya gerçekten salağım bi türlü anlamıyorum ya da bilenler anlatırken önemsiz diye gördükleri ya da biliyorlar sandıkları için ufak bir ayrıntıyı es geçiyorlar (ama sorun kesin benden ya da benim ubuntum arızalı cd hatalar için kontrol etmemiştim )... wizardpen başarılımı bu konuda bilmiyorum... deneyemedim :) ama grafik tablet gerçekten önemli bir donanım olmasada bazı kişiler işi gereği ya da merakı dolayısıyla kullanıyorlar.. umarım bu başlğın altınada bilen biri yardım eder ve açıklamasını yapar.. ubuntusuz bir bilgisayar düşünemiyorum fakat bu grafik tabletle ilgili bir çözüm bulamadım...
Format isteme benden, buz gibi soğurum senden.

atomkarinca

Burada nasıl yükleneceği anlatılmış.

adolffwangel

maalesef ben anlayamıyorum.. çünkü ingilizce... deniyorum ama olmuyor.. en çok korktuğum şey ise yanlış yapmak.. eğer siz anlıyorsanız burada bir tercümede bulunabilir misiniz.. çünkü benim mac'te ve windowsda çalışan grafik tabletim ubuntumda çalışmıyor.. aslında çalışıyor şyleki sadece mouse görevi ile sağ tık olarak denk gelen görevi iş görüyor örneğin compiz kullandığım için aynı zamanda kalemle üst tıklayınca küp geri uzaklaşıyor... ama imleç hiç bir şekilde hareket etmiyor ve basıncı algılamıyor

heartsmagic

1. Sürücüyü indir: http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xhorak28/wizardpen-driver-0.5.0.tar.gz
2. Aç:
tar -vxzf wizardpen-driver-0.X.X.tar.gz
3.
cd wizardpen-driver-0.X.X
xmkmf

4. config.h dosyasını düzenle
5.
make
sudo make install

6. /etc/X11/xorg.conf dosyasına aşağıdaki satırları ekle

Section "InputDevice"   
    Identifier  "tablet"
    Driver      "wizardpen"
    Option      "Device"      "/dev/input/eventX"
  EndSection

eventX WizardPen tablet için bir aygıt dosyasıdır. (Eğer neden bahsettiğimden anlamıyor ve eventX'i nasıl elde edeceğini bilmiyorsan
http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xhorak28/index.php?page=WizardPen_Driver_FAQ sayfasına gidip öğren - bunu da yazdım, 7. adımdan sonrasına bak, @heartsmagic)

ServerLayout bölümü altına

Alıntı YapInputDevice "tablet" "AlwaysCore"

ekle.

7. X'i yeniden başlat. (Oturumu kapat-aç)

eventX meselesini de anlatayım:

cat /proc/bus/input/devices

komutunu ver. Şöyle bir çıktı alacaksın:

Alıntı YapI: Bus=0003 Vendor=5543 Product=0004 Version=0000
N: Name="  TABLET DEVICE"
P: Phys=usb-0000:00:10.2-1/input0
H: Handlers=mouse1 event2
B: EV=1f
B: KEY=400 0 3f0000 0 0 0 0 0 0 0 0
B: REL=303
B: ABS=7f00 1000003
B: MSC=10

demek ki bu aygıt için /dev/input/event2 imiş.

Not: make aşamaları için build-essential paketlerine ihtiyaç vardır.
Not2: xorg.conf ile oynamadan önce bir yedek alınması sağlıklı olacaktırç
Not3: Aygıta sahip değilim, deneyemedim sadece çevirdim.

adolffwangel

"config.h dosyasını düzenle" tam oalrak ne yapmam gerekiyor burada...

heartsmagic

Alıntı yapılan: adolffwangel - 21 Temmuz 2008 - 00:13:26
"config.h dosyasını düzenle" tam oalrak ne yapmam gerekiyor burada...

Ah bir bilsem :D Bir şey de söylememiş orada, açıp bir göz at bakalım neler var içinde.

adolffwangel

sayın heartsmagic.. bilginizden, sabrınızdan ve konuşmasını bilmenizden dolayı size bir hayranlık duyuyordum zaten... gerçekten anlayışınız için çok teşekkür ederim... ben olsam bana tahammül edemem gerçekten... config.h dosyasını wizardpen içinde var sandım ben ve aradım.. ama öyle bi şey yok.. bende sistem dosyasında aradım ve sekiz tane config.h dosyası buldum.. 7 si boş biri dolu... ama o da çok dolu... yani içinde çok şey yazıyo hepsini atıp forum sayfa düzenini bozmak istemedim.. bende başından ortasından sonundan birazcık şeyler alıp koydum buraya... çünkü baktığım zaman anlamadım...

* This file was produced by running the config_h.SH script, which
* gets its values from config.sh, which is generally produced by
* running Configure.
*
* Feel free to modify any of this as the need arises.  Note, however,
* that running config_h.SH again will wipe out any changes you've made.
* For a more permanent change edit config.sh and rerun config_h.SH.
*
* $Id: Config_h.U,v 3.0.1.5 1997/02/28 14:57:43 ram Exp $
*/

/*
* Package name      : perl5
* Source directory  : .
* Configuration time: Tue Nov 27 10:56:10 GMT 2007
* Configured by     : Debian Project
* Target system     : linux palmer 2.6.15.7 #1 smp thu sep 7 19:42:20 utc 2006 i686 gnulinux
*/

sanırım bu ilkinde ne olduğunu yazıyor

define HAS_RECVMSG /**/

/* HAS_SAFE_BCOPY:
* This symbol, if defined, indicates that the bcopy routine is available
* to copy potentially overlapping memory blocks. Normally, you should
* probably use memmove() or memcpy(). If neither is defined, roll your
* own version.
*/
/*#define HAS_SAFE_BCOPY / **/

/* HAS_SAFE_MEMCPY:
* This symbol, if defined, indicates that the memcpy routine is available
* to copy potentially overlapping memory blocks.  If you need to
* copy overlapping memory blocks, you should check HAS_MEMMOVE and
* use memmove() instead, if available.
*/
/*#define HAS_SAFE_MEMCPY / **/

/* HAS_SANE_MEMCMP:
* This symbol, if defined, indicates that the memcmp routine is available
* and can be used to

* HAS_SETSERVENT_R:
* This symbol, if defined, indicates that the setservent_r routine
* is available to setservent re-entrantly.
*/
/* SETSERVENT_R_PROTO:
* This symbol encodes the prototype of setservent_r.
* It is zero if d_setservent_r is undef, and one of the
* REENTRANT_PROTO_T_ABC macros of reentr.h if d_setservent_r
* is defined.
*/
/*#define HAS_SETSERVENT_R    / **/
#define SETSERVENT_R_PROTO 0    /**/

/* HAS_TTYNAME_R:
* This symbol, if defined, indicates that the ttyname_r routine
* is available to ttyname re-entrantly.
*/
/* TTYNAME_R_PROTO:
* This symbol encodes the prototype of ttyname_r.
* It is zero if d_ttyname_r is undef, and one of the
* REENTRANT_PROTO_T_ABC macros of reentr.h if d_ttyname_r
* is defined.
*/
#define HAS_TTYNAME_R    /**/
#define TTYNAME_R_PROTO REENTRANT_PROTO_I_IBW    /**/

#endif

bu da son parçaydı :)

heartsmagic

Öncelikle estağfurullah :)

Şimdi o config dosyasından önce sende xmkmf adımı doğru işliyor mu? Bende hata verdi şu an.

adolffwangel

mv -f Makefile Makefile.bak
imake -DUseInstalled -I/usr/lib/X11/config
Sırayla bir altındaki dosyada içerilerek:
/usr/lib/X11/config/Imake.tmpl:2293,
Imakefile.c:40:
./Imakefile:5: hata: /usr/X11R6/lib/X11/config/Server.tmpl: No such file or directory
imake: Exit code 1.
  Stop.

şöyle diyor

heartsmagic

Hmm, şimdi oradaki Imake dosyasını açıp

Alıntı Yap#include "/usr/X11R6/lib/X11/config/Server.tmpl"

satırını

Alıntı Yap#include "/usr/lib/X11/config/Server.tmpl"

olarak değiştir ve xmkmf adımından devam et. Vallahi ben config dosyası göremedim sen bir şeye dokunmadan devam et bakalım neler olacak.

Yalnız sudo make install yerine bence checkinstall kullan, böylece deb paketi oluşur ve bir aksilikte kaldırırsın. checkinstall depolarda var, ve sudo make install adımı yerine sudo checkinstall kullanıyorsun.

adolffwangel

evet xmkfk bölümünü geçtim make sudo make install yaptım :D (chekinstall yapçaktım ama içim içime sığmıyo acaba olcak mı diye... bi de ilk defa program kuruyorum böyle konsoldan... mesela dosyayı derlemek ve göstermek için başlangıca atılcağını bilmiyordum hep masa üstü neyse :) ) yaptım ve doğru gitti sanırım her şey... pek bi şey anlamadım

ayrıca event-x için verdiğim komutta da
I: Bus=0011 Vendor=0002 Product=0005 Version=0000
N: Name="ImPS/2 Generic Wheel Mouse"
P: Phys=isa0060/serio1/input0
S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio1/input/input5
U: Uniq=
H: Handlers=mouse1 event5
B: EV=7
B: KEY=70000 0 0 0 0 0 0 0 0
B: REL=103

I: Bus=0003 Vendor=5543 Product=0005 Version=0100
N: Name="UC-LOGIC Tablet WP8060U"
P: Phys=usb-0000:00:03.0-2/input0
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:03.0/usb1/1-2/1-2:1.0/input/input6
U: Uniq=
H: Handlers=mouse2 event6
B: EV=1f
B: KEY=c01 0 3f0001 0 0 0 0 0 0 0 0
B: REL=303
B: ABS=100000f
B: MSC=10

bilgisini veriyor...event6 ne oluyor ?.. usb girişlerinin numaralandırılmış halimi ya da bağlı donanımlar felan mı... usb felansa bende iki tane usb girişi var.. biride nerdeyse bozuk :) eski bir bilgisayar..

heartsmagic

O kadar teknik kapasiteye sahip değilim :) Ancak usb ile ilgili değildir o. Bu arada program derlemek için herhangi bir yer şart değil, istediğin bir dizin altında derleme yapabilirsin. Fakat keşke checkinstall kullansaydın, neyse dene bakalım.

adolffwangel

herhangi bir sonuca ulaşamadım ... hatta bir pardus forumunda ilgili konuya baktım.. uc logic forumuna da baktım.. xorg.conf dosyasına bi şey ekledim.. sonra sistem bi daha açılmadı.. açıldı ama grafik kartıyla ilgili bir hata verdi.. yapılandır diye bi seçenek çıktı... ordan da doğru sürücüyü seçtim nasıl seçtiysem.. ne seçtiğimi bile hatırlamıyorum eski haline döndü ama saatlerce uğraştım yanii :) neyse demek ki olmuyorsa fazla zorlamamak lazımmış özellikle benim gibi acemi biri için.. saolun sayın heartsmagic ... belki bunu deneyip başaran bir arkadaşımız yakın bir zamanda yorum yazar da bize de yol gösterir inşallah

heartsmagic

Şimdi, eğer xorg.conf dosyasına bir şeyler ekledikten sonra X açılmadıysa muhtemelen sen yanlış veya eksik ekledin ya da oradaki anlatımda bir gariplik var. Eğer ekleyip, X açılıp aygıt çalışmasaydı vazgeç derdim ancak şu an vazgeç demiyorum :)

xorg.conf dosyasını ellemeden önce:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.o_gunku_tarih

şeklinde yedek alırsan bir aksilik durumunda:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf.o_gunku_tarih /etc/X11/xorg.conf

ile tık diye dönersin yedeğe.

Keşke donanım bende olsa da mıncıklayabilsem ancak uzaktan bu kadar yardım oluyor :D
Belki xorg.conf dosya değişikliğinden sonraki hatayı yorumlayabiliriz.

adolffwangel

şey şöyle bi şeyle karşılaştım yani.. xorg.conf dosyasına ekleme yaptım yeniden başlattım.. herhalde orda sürücü felan var ekran kartının bi şeyler yazıyor... açılışta bir sürü yazı çıktı.. dört beş kere ekran gitti geldi felan sonra grafik kart aaçılmadı gibi ingilizce bir uyarı verdi ya devam diyecektim ya da yapılandırcaktım ekran kartı video bi şey daha vardı :) işte onları doğru yaptım tesadüfi bi şekilde.. o xorg.conf dosyasına eklediğim şeyde sanırım eklerken elim kaydı ve başka şeyleri de mi değiştirdim naptım anlamadım.. çünkü
Section "InputDevice"   
    Identifier  "tablet"
    Driver      "wizardpen"
    Option      "Device"      "/dev/input/eventX"
  EndSection
bunun yerine birisi daha ayrıntılı bi şey girmişti.. öyle yaptım fakat şimdi o yazıyı bulamıyorum çıldırcam :)

adolffwangel

valla yine uğraştım şimdi en baştan yaptım..
https://help.ubuntu.com/community/TabletSetupWizardpen bu adreste anlatılanları yaptım...
xorg.conf dosyasında gene aynı hatayı aldım.. ekran kartı sürücüsü gitti.. 640.800 bi şey açıldı... sonra ordaki gibi bacuk yaptım allahtan söylediniz bana öğrettiniz... neyse düzeldi şimdi.. ama gene olmadı
"Configuring the buttons on the pen" bu başlığa kadar yaptım her şeyi tabi xorg.conf dosyasını backup yaptım... şimdi tabletin kalemi daha başka işliyor.. dokununca tablete sağ tık yapmışçasına menü açılıyor.. üst tuşa tıklayınca da mousda tekerleğe denk gelen görev... sayfa yeniliyor... ya da dokunuyor tam anlamadım... acaib bi şey oldu bundan sonrasına ne tavsiye edersiniz

heartsmagic

Bu anlatım bayağı güzelmiş, keşke ilk burayı görseymişiz. Başlığın başında da verilmiş halbuki.
Şimdi, oradaki tüm anlatılanı yapabildin mi? İngilizce olduğu için soruyorum bunu, zira adımlardan biri eksik kaldıysa muhtemelen işler yolunda gitmeyecektir. Gördüğüm kademe kademe bazı şeyleri yapman gerektiği.

adolffwangel

"Configuring the buttons on the pen" başlığına kadar yaptım.. xorg.conf dosyasındaki yazmamı istediği şey
XORG_CONF=/etc/X11/xorg.conf
if [ -e /dev/tablet-event ]; then
  sed -ie 's/^\(\s*\)\#\(\s*InputDevice\s\s*\"WizardPen\ Tablet\"\s\s*\"AlwaysCore\"\)\s*$/\1\2/' "$XORG_CONF"
  echo "Udev created /dev/tablet-event = Tablet present! - Tablet-driver enabled"
else
  sed -ie 's/\(^\s*InputDevice\s\s*\"WizardPen\ Tablet\"\s\s*\"AlwaysCore\"\)\s*$/\#&/' "$XORG_CONF"
  echo "Udev did NOT create /dev/tablet-event = tablet NOT present! - Tablet-driver disabled"
fi
yani bunu exit 0 dan sonra mı öncemi yazacağım.. fakat gene ekran kartım gidecek büyük ihtimal yaparsam herhalde.. o dosyanın benle alıp veremediği var..

heartsmagic

Yok bu xorg.conf'a yazılacak bir şey değil. Sadece aygıt takılı değilken de sürücünün yüklenmesi için yazılacak bir betik.
Eğer biraz beklerim diyorsan ben bunu çevirip wikiye koyarım, sen de Türkçe olarak bir daha karşılaştırırsın?