Pardus-Linux.Org E-dergi 15. Sayısını Yayımladı

Başlatan badhero, 05 Ocak 2010 - 16:14:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

badhero

Pardus-Linux.Org Topluluğu tarafından, düzenli olarak hazırlanan görsel projelerden biri olan PLO E-dergi yılın ilk sayısını yayımladı.

Bu sayı içeriğinde kuşkusuz en çok dikkat çeken konu, 'İşletim Sistemi Seçme Özgürlüğü' başlığı.

Nihad Karslı'nın verdiği hukuk mücadelesinin konu alındığı makale, kuşkusuz bir çok konuda fikir sahibi olmamızı sağlayacaktır.

Derginin konu başlıkları şu şekilde ;

* Kendi Pardus CD'ni Kendin Yarat: PASO!
   * PAVI: Pardus için VirtualBox Kurucusu
   * Pardus'ta Django – 2
   * Montaj ile Bilişime Katkı Olur Mu?
   * 2009 Yılında GNU/Linux Dünyasının Gelişimi
   * İşletim Sistemi Seçme Özgürlüğü
   * Röportaj: Phil Thomson (PyQt)

İNDİR
Kaynak

Kişisel Not: Av. Nihad Karslı'nın verdiği hukuk mücadelesinin konu alındığı makaleyi okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Ayrıca dergi kapağındaki Uğur Mumcu resmi de gerçekten çok anlamlı, güzel olmuş; saygıyla anıyoruz.

ırmak

Bu dergi beni Pardus'a geçmeye teşvik ediyor resmen:)
Yine çok güzel bir sayı.
Emeği geçen herkese teşekkürler.

badhero

Pardus... Geçilesi bir işletim sistemi gerçekten. Beni Linux ile O tanıştırdı. İyi bir şekilde tanıştırmadı ama şimdilerde çok başarılı olduğunu düşünüyorum.

Shawn

Dergideki Sn.Nihat KARSLI'nın Dizüstü bilgisayarla ile gelen Winzortların iadesi konusunda takdire şayan çabasına ilişkin yazı Linux severler için güzel bir haber. Ancak Winzort da boş burmuyor bu arada.
NTVMSNBS'nin haberine göre;

"Kutulu olarak satılan Windows 7, Türkiye'de Windows Vista'nın tüm tarihi boyunca kutu olarak sattığı kadarını sadece 1 ayda sattı.... Microsotf Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Alper Mestçi, distribütörlerde sadece İngilizce Windows 7 kaldığını, Ocak'ın ikinci haftasına kadar kendi personellerine bile Windows 7 veremediklerini söyledi."

Ayrıca haberin içinde adı geçen şahıs;

"Bilgisayar aldığınız zaman onun içinde zaten Windows var ve fiyatta gerçekten minör farklılıklar oluyor. Zaten taksitle alıyorsunuz. Dolayısıyla Starter girişimi illegal kullanımı hiç azaltmadı. Çünkü orada asıl mesele, bir ürünü para vererek alma kararını vermektir." 

diyor.

Haberin tamamı : http://www.ntvmsnbc.com/id/25040551/#storyContinued

Sanki Linux'in zaferine karşılık bir hamle gibi geliyor bana.

Azıcık olasılık dışı olmak her zaman gereklidir.

Yusuff

Emeği geçenleri tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum.
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

badhero

Alıntı yapılan: Shawn - 05 Ocak 2010 - 16:52:24
Dergideki Sn.Nihat KARSLI'nın Dizüstü bilgisayarla ile gelen Winzortların iadesi konusunda takdire şayan çabasına ilişkin yazı Linux severler için güzel bir haber. Ancak Winzort da boş burmuyor bu arada.
NTVMSNBS'nin haberine göre;

"Kutulu olarak satılan Windows 7, Türkiye'de Windows Vista'nın tüm tarihi boyunca kutu olarak sattığı kadarını sadece 1 ayda sattı.... Microsotf Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Alper Mestçi, distribütörlerde sadece İngilizce Windows 7 kaldığını, Ocak'ın ikinci haftasına kadar kendi personellerine bile Windows 7 veremediklerini söyledi."

Ayrıca haberin içinde adı geçen şahıs;

"Bilgisayar aldığınız zaman onun içinde zaten Windows var ve fiyatta gerçekten minör farklılıklar oluyor. Zaten taksitle alıyorsunuz. Dolayısıyla Starter girişimi illegal kullanımı hiç azaltmadı. Çünkü orada asıl mesele, bir ürünü para vererek alma kararını vermektir." 

diyor.

Haberin tamamı : http://www.ntvmsnbc.com/id/25040551/#storyContinued

Sanki Linux'in zaferine karşılık bir hamle gibi geliyor bana.

Ürünlerini pazarlamak için oynadıkları oyunlardan birisi işte.

Davayı kazanan avukat arkadaşımızın anlattıkları bana zahmetli geldi. Yani satıcı zorluk çıkarmasa, sadece bize hangi işletim sistemini istediğimizi ya da Windows isteyip istemediğimizi sormaları yeterlidir. Ciddi yaptırımlar onları caydırabilir, sömürüyü biraz da olsa azaltabiliriz.

Hashimi

Hayırlı Olsun.

Gerçekten güzel bir çalışma.

Ama bazı yerlerde Kodlar düzgün formatta çıkmamış. Mümkünse sonraki sayılarda farklı bir font formatı tercih edilsin.

Ellerinize sağlık.

Yusuff

Ben bir şey anlamadım. Daha Aralık'ın 25'inde önceki sayı yayımlandı. Bugün de daha ayın 5'i...

ns

internet siteleri için tıklanma sayısı çok önemli diye biliyorum. plonun hazırladığı bir dergiyi plodan indirmek isterdim. habertuxta bizden ama sezarın hakkı sezara diyorum. yada habertuxtan ploya yönlendirilebilinirdi.

dergiyi pek okuyamadım pek vaktim yok şu an ama okuduğum kadarıyla güzel olmuş. Nihad Karslı başta olmak üzere teşekkürler dergi ekibine.
Madem ki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik...

baDibere

Alıntı yapılan: ırmak - 05 Ocak 2010 - 16:24:38
Bu dergi beni Pardus'a geçmeye teşvik ediyor resmen:)
Yine çok güzel bir sayı.
Emeği geçen herkese teşekkürler.

Etkileyebildiysek ne mutlu bize:)

Alıntı yapılan: Yusuff - 05 Ocak 2010 - 17:10:18
Ben bir şey anlamadım. Daha Aralık'ın 25'inde önceki sayı yayımlandı. Bugün de daha ayın 5'i...

Tamam önceki geç çıktı ama o kadar da değil :) 8 Aralıkta çıkarmıştık. Aslında bu sayımız 30 Aralıkta hazırdı, ancak belki gerekçeli karar çıkar diye son ana dek beklemek istedik.
Alıntı yapılan: Hashimi - 05 Ocak 2010 - 17:07:53
Hayırlı Olsun.

Gerçekten güzel bir çalışma.

Ama bazı yerlerde Kodlar düzgün formatta çıkmamış. Mümkünse sonraki sayılarda farklı bir font formatı tercih edilsin.

Ellerinize sağlık.

Beğendiğinize sevindik, Teşekkür ederiz. Düzgün çıkmayan yerleri tam olarak işaretleyebilir ve mümkünse yüksek çözünürlükte bir resmini gönderirseniz sevinirim. Bu sayede işletim sistemleri arasında bir fark doğuyor mu, bunu da görmüş olur gereken önlemleri alırız.

Yusuff

Mandriva forumda görmüştüm haberi :) Demek ki orada da geç yayınlanmış :D

zeitgeist

Yine güzel bir sayı hazırlanmış. Hem Aydın Bez ve Kemal Karataş makalelerini beğendim. Tasarım her zamanki gibi sade ve şık. Pardus kullanıcıları için önem arz eden yazılımlar incelenmiş.

Zevkle okuduğum bir sayı oldu. Dergide emeği geçen herkese teşekkürler.

24 Ocak Uğur Mumcu ölüm yıl dönümü nedeniyle yapılan kapak tasarımını da çok beğendim.   
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

sudo

Linux dergilerinde bu tip siyasi konulara, kavgalara yer verilmesine karsiyim.

Eski hocam'a; Hocam neden Pardus degilde baska bir dagitim kullaniyorsunuz dedigimde hocamdan su cevabi aldim. Pardus paylasilamayan bir cocuk gibi, herkes bu cocukta hak sahibi olmak istiyor ama kimse bu cocugun hakkini veremiyor, icerisinde Linux disinda bircok fikrin ve dusuncenin oldugu bu cocuk acik kaynak yaklasiminin asilligini, kardesligini, tarafsizligini ve guzelligini ustlenemiyor demisti.

badhero

Ubuntu da Nelson Mandela ile bağdaştırılıyor. Bunlar beni rahatsız eden şeyler değil. Dikkat çekmek için emperyalist simgeler kullanılmıyor; özgürlük, bağımsızlık için büyük şeyler yapmış insanlar kullanılıyor.

sema

İşletim sistemi seçmekte özgürsünüz diyor ama tekelci işletim sistemlerine kendinizi sömürtmeyin diyerek seçimimize gizliden bir yönlendirme yapıyor.. Özgürlük bu değildir...

(Dergide geçen bir başka cümle: "Tüketicilerin artık bilgisayar alırken işletim sistemlerini özgürce seçebileceklerinin farkında olmalarını diliyoruz.." Verdiğim ilk cümle ile benzerlik arzediyor gibi dursa da hayır, ikinci cümleyi %100 kabul ederim. Abarttığımı düşünen insanlar olabilir, saygı duyarım..)

Genel olarak da dergiyi beğendiğimi söyleyeyim, yazıların akıcı olması okunulabilirliği arttrıyor, başarılarının artması dileğiyle..
susema

fadike

Alıntı yapılan: zeitgeist - 05 Ocak 2010 - 21:32:01
Yine güzel bir sayı hazırlanmış. Hem Aydın Bez ve Kemal Karataş makalelerini beğendim. Tasarım her zamanki gibi sade ve şık. Pardus kullanıcıları için önem arz eden yazılımlar incelenmiş.

Zevkle okuduğum bir sayı oldu. Dergide emeği geçen herkese teşekkürler.

24 Ocak Uğur Mumcu ölüm yıl dönümü nedeniyle yapılan kapak tasarımını da çok beğendim.    

Zeitgeist ve diğer arkadaşların yorumları için teşekkürler. Bu olumlamalar ve eksiklerin geri bildirimi bizi daha da kamçılamakta.

Gelecek sayı daha doyurucu bir içerik olacak, ççalışmalar tamamlanmak üzere! Ayrıca benim daha kapsamlı bir makalem olacak. Hatırlayan bilir "bir Arch Linux kurulumunun düşündürdükleri" gibi...

Kapak için benimde söyleyecek sözüm yaratıcılık ve dergimizin gündemin sıkı takipçisi olduğunu fazlaca hak ederek belirtmesi: Fevkalade.

Yazılara gelince;
* Onur Tuna'nın teknik makalelerini her sayıda daha teknik konularda yazılarını bekliyoruz. Phil Thompson söyleşisi de akıcı okunurlukta; ilgilenenler kaçırmasın.
* Kemal Karataş'ın GNU/Linux dünyasında bizlere ufuk turu attıran haber-yorum-araştırma tarzındaki makalesi yerinde ve doyurucu,
* Erdem Artan'ın iki yazısı da güzel ve bilgilendirici; bize Pardus'un da rakiplerini yakalamaya çalıştığını ve rekabet ettiğini göstermekte.
* Nihad Karslı'nın yol açan davasının emsal olması en büyük temennimiz. Bu haberi elimizden geldiğince üye olduğumuz forumlarda, sosyal ağlarda paylaşmalıyız ki, zincirler kırılsın.
* Benim yazımı burada övmem ahlaki olmayacağından değerlendirmeyi arkadaşlarıma bırakıyorum.
* Haberler kısmı gelişmelerden haberdar olmamız açısından iyi düşünülmüş ve genişlemesini bekliyoruz. Özellikle de GNU/Linux'un kazandığı kaleleri ve Microsoft'un kayıplarını görmek iyi olacaktır.
* Yazımda, dizilimde, çeviride, mizanpajda ve diğer alanlarda emek harcayıp katkıda bulunanlara da (Melike, Uğur, Ertan, Hamit, Mesut, Nihad) teşekkür ediyorum.

Güzel bir sayı olmuş: kısa ve öz, doyurucu ve özgür.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

badhero

Alıntı yapılan: semagkyz - 05 Ocak 2010 - 22:39:13
İşletim sistemi seçmekte özgürsünüz diyor ama tekelci işletim sistemlerine kendinizi sömürtmeyin diyerek seçimimize gizliden bir yönlendirme yapıyor.. Özgürlük bu değildir...

Bence burda bilinçsizce alınan Windows'lara deyinmek istemişler. Yani Windows almayın demiyor ama bilgisayarın Windows ile satılmasının dayatma olduğunu söylemeye çalışıyor. Windows kullanmayı istemeyen, bilgisayarı aldıktan sonra başka bir işletim sistemi kullanmak isteyen tüketicileri "sömüren" tekelci işletim sistemi. Şu da bir gerçek: Bilgisayarı satmadan önce tüketiciye Windows isteyip istemediğini sorsalar, ücretsiz Linux dağıtımlarından birazcık bahsetseler durum farklı olur. :)

sema

@bethiro, verdiğim ikinci cümle ile onu demek istediklerini anladığımı düşünüyorum :D
İşletim sistemi seçmekte özgürsünüz diyor ama tekelci işletim sistemlerine kendinizi sömürtmeyin diyerek seçimimize gizliden bir yönlendirme yapıyor.. Özgürlük bu değildir..

Benim bildiğim kadarıyla tekelcilik zaten sadece Win için kullanılıyor, bunu da biliyorum :D Verdiğim ikinci cümle (+1).. Neyse.. Öyle işte...
susema

badhero

Tamam ne demek istediğini anladım ama insanları Windows konusunda bilinçlendirmek için de kullanılmış bir cümle olabilir. Zorla Linux kullanın demiyor ama zincirlerinizi kırın diyor. Bak bu cümleyi sevdim. O yüzden tekrarlıyorum: "Zincirlerinizi kırın" diyor. :D

sema

Alışkanlıkların zincirleri, önce duyulmayacak kadar hafif, sonra kırılamayacak kadar güçlü olurlar.

BENJAMIN DIZRAELLI..

(Windows bir alışkanlık mıdır!! -bu bir soru değildir)
susema

badhero

Bence çok kasmaya gerek yok. Evet alışkanlıktır.

Bu arada B. Dizraelli çok güzel söylemiş. İçinde bulunduğumuz durumu nitelemiş.

baDibere

@bethiro, verdiğim ikinci cümle ile onu demek istediklerini anladığımı düşünüyorum :D
İşletim sistemi seçmekte özgürsünüz diyor ama tekelci işletim sistemlerine kendinizi sömürtmeyin diyerek seçimimize gizliden bir yönlendirme yapıyor.. Özgürlük bu değildir..

Bu cümleyi yazarken öyle anlaşılabileceğini hiç düşünmemiştim.
Öyleyse şöyle kıvıralım:

O yazının, özgür yazılım kullanıcılarına ve benim yaptığım gibi daha malum işletim sisteminin yüzünü görmeden silen insanlara hitaben yazıldığını ve bethiro'nun dediği gibi bizim gibi tutsaklara "zincirlerinizi kırın" lafını söylediğini düşünürsek, gayet normal bir cümle gibi gözükecektir:D

badhero

O cümle aslında yanlış anlaşılmıyor. Sadece "semagkyz" arkadaşımızın aklından başka şeyler geçirirken cümleyi okuması sonucu ortaya çıkan bir karışıklık. :)

sema

@baDibere, demek siz yazdınız :) Tebrik ederim (ciddi anlamda).

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe - i aklı eserinde, sözü gereği birilerini (bir şeyleri ya da) yükseltmek için başka birilerini (bir şeylari ya da) alçaltmak gerekmemektedir demek istemiştim sadece, umarım yine cevap hakkı doğurmaz :D

Ben sizleri anlıyorum ve hak da veriyorum, emin olabilirsiniz..
susema

baDibere

Alıntı yapılan: semagkyz - 05 Ocak 2010 - 23:33:31

@baDibere, demek siz yazdınız :) Tebrik ederim (ciddi anlamda).

İlk hali üzerinden küçük değişiklikler yapıldığını ve takım işi olduğunu desek daha doğru olur diye düşünüyorum.
Ben de sizi anlıyorum. İlginiz için teşekkür ederim.