[Çözüldü] Ext HDD ile ilgili soru

Başlatan Sypro, 28 Mayıs 2008 - 18:08:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sypro

Dün gece ubuntudan defrag'e bırakıp sabah çalışır halde aldığım 750gb freeagent seagate hdd az önce windows altında sorun çıkardığı için chkdsk /f komutu ile düzenleme yapmasını sağladım lakin bir süre sonra bazı dosyalara erişim kesildi. Ubuntudan tekrar açıp düzenlemek istedim bu sefer tanımadı, sistemden tamamen kaldırıp tekrar tanıttım tanıdı içeriğini göstermedi, bir chkdsk daha attım bu sefer içeriği de gösterdi ama ortalama 250gb kullanım varken bunun belki 100üne erişebildim diğerleri erişilmez dedi. Şu an da ubuntu üzerinden de windows üzerinden de hdd içeriğine erişemiyorum. Direkt hata veriyor. İçeriğe zarar vermeden kurtarma şansım büyük ihtimal yok ama yine de sormak istiyorum, böyle bir durumda önerileriniz ne olabilir.
Not: Önermeden önce yapılanları iyi okursanız sevinirim.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

ufuk_k

Sypro

Temel problem şu: elimde 250gb kadar veri var ama 40gb bir hdd var. onun da max. 10gb alanı kullanılabilir durumda. Bu yüzden recovery pek de yarar sağlar mı ya da sağlasa da nereye kaydederim bilmiyorum.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

Sypro

Denemediğim yol kalmadı (ubuntu ve xp üzerinde). HDD hiç bir şekilde açılmıyor. Xp disk yönetimi %100 boş olduğunu söylese de erişim olmadığı için format atıp recovery yapma imkanım da kalmadı.

Recovery'yi de böylece eledikten sonra yeni bir fikri olan var mı acaba? :)

munirekinci

Harici diskin kutusunu açıp IDE veya SATA arabirimi ile bağlayıp göstermeyi denedin mi?

Sypro

Eğer HDD yi açarsam garanti kapsamından çıkar.

maxspacemax

Alıntı yapılan: Sypro - 28 Mayıs 2008 - 19:28:58
Eğer HDD yi açarsam garanti kapsamından çıkar.

Selam aslında verileri kurtaramayacağını tahmin ediyorum. ubuntu altında gpartedi kur aç gerekli işlemleri ona göre yap ama sanırım verilerini kurtaramayacaksın.

munirekinci

Anladığım kadarıyla, Gparted ile hiçbir şey yapamaz, zira hem windoze hem Ubuntu diski hiç görmüyor.

maxspacemax

Alıntı yapılan: munirekinci - 28 Mayıs 2008 - 19:42:36
Anladığım kadarıyla, Gparted ile hiçbir şey yapamaz, zira hem windoze hem Ubuntu diski hiç görmüyor.

Diski algılıyordur ama açmıyordur bu olabilir eğer öyle ise bende flash disklerde olan bir sorundu flash diski takıyorum ubuntu algılamamış gibi davranıyor gparted ile biçimlendiriyorum kaldırıp tekrar taktımmı çalışıyor sanırım  gparted HDD' yi görecek

Sypro

hmm bir kaç deneme sonrası edinilen bilgileri paylaşayım biraz moraller yerine gelsin.

bebek@bebek-laptop:/media/Sypro$ ls -l
ls: dizin . okunuyor: Input/output error
toplam 0
bebek@bebek-laptop:/media/Sypro$

bebek@bebek-laptop:/media/Sypro$ df -h
Dosyasistemi            Boy   Dolu Boş   Kull% Bağlanılan yer
/dev/sda2              18G  8,9G  7,9G  53% /
varrun                221M  108K  220M   1% /var/run
varlock               221M     0  221M   0% /var/lock
udev                  221M   96K  220M   1% /dev
devshm                221M     0  221M   0% /dev/shm
lrm                   221M   34M  187M  16% /lib/modules/2.6.22-14-generic/volatile
/dev/sda1              19G   18G  1,6G  92% /media/Bebek
/dev/sdb1             699G  266G  434G  38% /media/Sypro

son satıra dikkat, % olarak kullanımı gösteriyor, yani içinde bir yerlerde halen veri var.

Şimdi bu son gelişmeler ışığında mümkünse format atmayı/biçimlendirmeyi önermeden (saolun ama o kadar bilgim var önemli olan verinin kurtulması) yeni önerilere açığım. :)
İçindeki veri 266gb. Format attıktan sonra tekrar toparlanması bütün yazımı alacak. Bu yüzden isterse 10 gün sürsün geri geleceği ile ilgili en ufak bir işaret görürsem devam etmeyi düşünüyorum, bu yönde öneri alabilirsem sevinirim.

Hatta bu da /media/Sypro 'dan girmeye kalkınca çıkan sonuç:
[IMG]http://img79.imageshack.us/img79/3130/blahblahsy4.th.png[/img]

Sypro

Biz nargileye gitmeye karar verdik, bakalım dönünce sakin kafa ile devam etmek bişeyi çözecek miymiş. Şimdilik herkese teşekkürler, dönünce yine önerilere açık olacağım.

:)

erginemr

Alıntı Yap...Denemediğim yol kalmadı (ubuntu ve xp üzerinde). HDD hiç bir şekilde açılmıyor...

Merhaba,

Testdisk'i deneyip denemediğinizi bilemiyorum; yukarıdaki yazılardan tam anlaşılmıyor. Ama denemediyseniz, belki verilerinizi kurtarabilir; zira kullanan pek çok insan bu program için İnternet üzerinde çok olumlu yorumlar yapmış. Testdisk, @ufuk_k'nın önerdiği System Rescue CD paketi içinde de var.

heartsmagic

Testdisk bence de denenmesi gereken ilk yazılım.
Ha Linux üzerinden fsck yaptın mı bilmiyorum? chkdsk demişsin de fsck görmedim. Fakat fsck yapıp da düzeldi diye sevinen fakat düzelmeyen, tüm verisini kaybeden insanlar biliyorum ona göre!
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sypro

Uzun (mu acaba) sürdü ama ssorun çözüldü. Gparted ile açıp flag'ler ile oynamayı düşündüm, windows üzerinden chkdsk /f çalıştırıp iki kere tanıtın tarzı bir açıklama yapıp bitmap ile ilgili bir hata raporu çıkardı. Bu sefer windows açılışından hata ayıklama modunu seçip c'yi atlayarak ext hdd üzerinde otomatik chkdsk çalıştırmasını sağladım (normal yollarla hdd'ye erişim yoktu, özellikler ya da komut satırı üzerinden hiçbir şey yapılamıyordu) baya bi uzun sürdü öncekilere göre ama işlem bittikten sonra hdd üzerinde erişilmeyen bir veri kalmadı.
Şu an bir sorun görünmüyor. Yardım etmeye çalışan herkese teşekkürler. Topic'i düzenleyip kilitliyorum:)