[Nasıl] Apache,MySQL,PHP5,PhpMyAdmin kurulumu - LAMPP

Başlatan heartsmagic, 08 Aralık 2009 - 05:19:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

Sadece bir örnek mi arıyorsun? Hem bizim forumda hem de Google'da birçok örnek vardır @MaTh1ens. Kaldı ki crontab için man belgelendirmesine de bakabilirsin:
man 5 crontab

Tam olarak ne yapmak istediğini söylersen ona göre de yönlendirme yaparız. En basitinden saatlik mi çalıştıracaksın, belirli bir saat ve dakikada mı çalıştıracaksın, 10 dakikada bir mi çalıştıracaksın, haftanın belirli günlerinde mi çalıştıracaksın gibi?

00 * * * * /nerede/ne/çalışacaska

Örneğin yukarıdaki cron girdisi saat başı çalışacak şeyi yürütür.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gokhanyildiz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Ağustos 2013 - 15:09:28
Sadece bir örnek mi arıyorsun? Hem bizim forumda hem de Google'da birçok örnek vardır @MaTh1ens. Kaldı ki crontab için man belgelendirmesine de bakabilirsin:
man 5 crontab

Tam olarak ne yapmak istediğini söylersen ona göre de yönlendirme yaparız. En basitinden saatlik mi çalıştıracaksın, belirli bir saat ve dakikada mı çalıştıracaksın, 10 dakikada bir mi çalıştıracaksın, haftanın belirli günlerinde mi çalıştıracaksın gibi?

00 * * * * /nerede/ne/çalışacaska

Örneğin yukarıdaki cron girdisi saat başı çalışacak şeyi yürütür.

localhost ta çalışan bir rezervasyon sistemim var. Kişi gelip bu rezervasyon sistemi aracılığı ile 15:00 ile 17:00 arasını rezerve ettiyse bu salonda çalışacak olan cihazlar için benim 14:50 de aç ve 17:10 da kapat şeklinde otomatik komut vermem gerek. Bunun için de cron job a ihtiyacım var. Yani cron job un çalışacağı zamanı benim rezervasyon sistemimdeki girilen saatler belirleyecek.

heartsmagic

O durumda cron biraz anlamsız olmaz mı? Yani zaten değişecekse sürekli olarak bu saatler cron'a ihtiyaç var mı? Şunun için söylüyorum, eğer çalışmasını istediğin şeyi başka bir şeyden gelecek veri tetikleyecekse buna uygun bir betik yazarsın olur biter. Meselâ, X rezervasyonu yapıldı, şu saatte çalışması lazım bilgisini aldın, betiğe yüklersin bu işi, belirli bir saat sonra çalışır ne çalışacaksa.

Eğer sürekli 14:50 ve 17:10 gibi bir saatte olacaksa işlem o kolay zaten. İki satırlık cron girişine bakıyor.

gokhanyildiz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Ağustos 2013 - 15:26:27
O durumda cron biraz anlamsız olmaz mı? Yani zaten değişecekse sürekli olarak bu saatler cron'a ihtiyaç var mı? Şunun için söylüyorum, eğer çalışmasını istediğin şeyi başka bir şeyden gelecek veri tetikleyecekse buna uygun bir betik yazarsın olur biter. Meselâ, X rezervasyonu yapıldı, şu saatte çalışması lazım bilgisini aldın, betiğe yüklersin bu işi, belirli bir saat sonra çalışır ne çalışacaksa.

Eğer sürekli 14:50 ve 17:10 gibi bir saatte olacaksa işlem o kolay zaten. İki satırlık cron girişine bakıyor.

Cron job a ihtiyaç var çünkü çalışacak olan cihaz bu php dosyasından gelecek komuta bakıyor. Her rezervasyon saatinden 10 dakika önce de kimse gidip cihazlara bu komutu vermez veremez. Sürekli başında durması lazım. Yani benim aklıma cron job tan başka bir çözüm gelmiyor.

heartsmagic

@MaTh1ens, süreci tekrar ayrıntılarıyla anlatır mısın? Önce ne olacak, sonra ne olacak, zamanı ne belirleyecek, belirlendikten sonra ne olacak gibi?

Dediğim gibi cron'a girmek istediğin süre sabitse hiç sorun değil, fakat ha bire gün içinde değişecekse ve bunun cron'a işlenmesi gerekiyorsa cidden makul değil cron'a yıkmak, bence yani. Zira cron zırt pırt sen bir şeyler yapmayasın diye o işi görüyor. Ha bire değişecekse anlamı kalmıyor sanki, onun yerine başka şeyler düşünülür bence.

gokhanyildiz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Ağustos 2013 - 15:59:20
@MaTh1ens, süreci tekrar ayrıntılarıyla anlatır mısın? Önce ne olacak, sonra ne olacak, zamanı ne belirleyecek, belirlendikten sonra ne olacak gibi?

Dediğim gibi cron'a girmek istediğin süre sabitse hiç sorun değil, fakat ha bire gün içinde değişecekse ve bunun cron'a işlenmesi gerekiyorsa cidden makul değil cron'a yıkmak, bence yani. Zira cron zırt pırt sen bir şeyler yapmayasın diye o işi görüyor. Ha bire değişecekse anlamı kalmıyor sanki, onun yerine başka şeyler düşünülür bence.

Gün içerisinde minimum 1 saatlik rezervasyonlar yapılıyor. Bu rezervasyonlarda giriş çıkış saatleri belli yani kullanıcının form doldururken seçtiği saatler rezervasyon süresini belirliyor. Süresi geldiği zaman kullanıcı salona girerken kartını okutuyor ve içeriye giriyor. Fakat kullanıcı salona girmeden 10 dk önce benim ışıkları ve klimayı çalıştırmam gerekiyor. Yani benim cihaz kontağına bir komut vermem gerek. Gün içinde 10 rezervasyon da olabilir 1 rezervasyon da olabilir. Ama yapılan her rezervasyonun başlangıç saatinden 10 dakika önce çalıştır komutu verip bitiş saatinden 10 dakika sonra da kapat komutu vermem gerek. Yapılan rezervasyon bilgilerini direk cron job a işletmem mümkün değil mi? Herhangi bir zararı mı olur ya da gereksiz mi olur? Cron job bu iş için gereksiz olursa ne tavsiye edersin. Yani cron job dışında bir yöntem bilmiyorum daha doğrusu aklıma da gelmiyor.

heartsmagic

Bu tür bir iş için cron kullanmak gerekir mi bilemiyorum, bana pek elverişli gelmiyor. Rezervasyon bilgisi her ne şekilde alınıyorsa bu bilgiyi alıp sistem üzerindeki bir uygulama veya betik sayesinde süreci yönetmek daha makul gibi. Örneğin müşteri rezervasyon yaptırdı, bu aşamadan 10 dk. sonra betik/uygulama/vs. açma işini yapar, rezervasyon bitiş süresinden sonra da kapanışı yapar.

Sistem ne üzerinde çalışıyor, bilgiler nasıl tutuluyor gibi bilgileri paylaşırsan kodlama yapan arkadaşlar belki fikir verir. Sonuç olarak cron'a işlemek için de o bilgileri alman lazım bir şekilde. Bilgileri aldıktan sonra cron'la yapmışsın, cornsuz yapmışsın sende bitiyor iş. Fakat cron'a ekleme yapacaksın diyelim ki, sonra bu girdiyi silmen gerekecek? İki defa iş yapmış olacaksın ki çok da kolay değil bu sanırım. Bunun yerine aldığın bilgileri doğrudan kullanmak daha makul bence.

cagriemer

Cron'u periyodik isler icin dusunmelisiniz. Sizin tarif ettiginiz sekliyle, @heartsmagic'in de dedigi gibi cron kulagi tersten gostermek olur. Baska bir cozum aramalisiniz.

gokhanyildiz

Bu işi MySQL Event Scheduler ile yapabileceğimi öğrendim. Teşekkürler ilginiz için.

burk

@MaTh1ens ihtiyacınızı giderdiğiniz yapı veya yöntemi burada da paylaşırsanız daha sonra bu ihtiyaçla gelecek olanlara hazır cevap olur.

gokhanyildiz

Alıntı yapılan: burk - 04 Eylül 2013 - 20:47:45
@MaTh1ens ihtiyacınızı giderdiğiniz yapı veya yöntemi burada da paylaşırsanız daha sonra bu ihtiyaçla gelecek olanlara hazır cevap olur.

Buyrun http://www.prototurk.com/video/mysql-event-scheduler-kullanimi/53

gokhanyildiz

Şuanda localhostuma yaptığım sorguda o anki saati alıyorum fakat mevcut sistem saatinden 2 saat geride görünüyor. Yani saat 11:00 ise php dosyası içinde aldığım anlık saat 09:00 olarak görünüyor. Bunu sistem yani ubuntunun kendi saatiyle aynı olmasını nasıl sağlarım? Ayrıca bu neden böyle oldu onu da anlamadım nereden düzeltmemiz gerekiyor?

alorak

Alıntı yapılan: MaTh1ens - 30 Ocak 2014 - 10:55:52
Şuanda localhostuma yaptığım sorguda o anki saati alıyorum fakat mevcut sistem saatinden 2 saat geride görünüyor. Yani saat 11:00 ise php dosyası içinde aldığım anlık saat 09:00 olarak görünüyor. Bunu sistem yani ubuntunun kendi saatiyle aynı olmasını nasıl sağlarım? Ayrıca bu neden böyle oldu onu da anlamadım nereden düzeltmemiz gerekiyor?

php.ini dosyanızdaki aşağıdaki satırı bulunuz. (php.ini'nin nerede olduğunu bilmiyorsanız phpinfo(); ile görebilirsiniz veya örneğin bende /etc/php5/apache2/php.ini içerisinde bulunmakta. Yönetici olarak açmanız gerekmekte dosyayı değişiklik yapmak için)
date.timezone =
Başında ";" varsa onu silip,
date.timezone = Europe/Istanbul
olarak değiştiriniz. Böylelikle sorununuz çözülecektir. php.ini'de değişiklik yapmak istemezseniz her yazacağınız kodda:
date_default_timezone_set('Europe/Istanbul');
kullanabilirsiniz.
özgürlük için

yavuz21

arkadaşlar en kolay ben şöyle kurdum EOSda sorunsuz çalışıyor. Aşşağıdakileri seacure.liste ekliyoruz ve
deb http://ppa.launchpad.net/upubuntu-com/xampp/ubuntu precise main
deb-src http://ppa.launchpad.net/upubuntu-com/xampp/ubuntu precise main

sudo apt-get update
sudo apt-get install xampp

komutlarını çalıştırdığımızda yüükleme tamamdır

heartsmagic

@yavuz21, senin kurduğun XAMPP oluyor, bu konu ise LAMPP konusu. Aynı şeye hizmet ediyorlar fakat yöntemler farklı.

mehmet66

arkadaşlar ben 5. adıma kadar geldim http://localhost/info.php yazdım herşey normal ama ondan sonra yani 5. adımda ne yapacağımı bilemedim http:/localhost/phpmyadmin yazdığımdada not found hatası alıyorum lütfen yardım edin az kaldı zafere ....

heartsmagic

Diğer her şey normalse, sorun sadece Phpmyadmin'se forum araması ile sorunu çözebilirsin. Örnek:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=11724.msg145094#msg145094

mehmet66

bende işe yaramadı bu komut :( komut bulunamadı yazıyor.

heartsmagic

Lütfen komutu aynen uyguladığın şekliyle ve aldığın sonucu da içerecek haliyle buraya aktar.

mehmet66

sudo ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www uyguladım  sudo ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www komut bulunamadı

heartsmagic

@mehmet66, elle mi kopyalıyorsun bu çıktıyı? Fare ile kopyalayıp buraya aktar lütfen. Şunun için söylüyorum, bu işlem için komut bulunamadı demez, dese dese böyle bir dizin yok der, dizin bulamadım der. Lütfen aynen uyguladığın komutu, uçbirimden kopyalayarak buraya yapıştır. Aktarırken kod etiketini kullanırsın: kodetiketi

mehmet66

sudo ln-s/usr/share/phpmyadmin/var/www   sizin de dediğiniz gibi bunu yazdım sudo: ln-s/usr/share/phpmyadmin/var/www: komut bulunamadı  bu sonucu verdi.
en son 4. adımda bunu yaptım /etc/init.d/apache2 restart çalıştı localhost/info.php 'e girdim sonra da apt-get install phpmyadmin
  yaptım phpmyadminde yüklendi ama localhost/phpmyadmin/ sayfasını açmadı :(

heartsmagic

Elle yazmaya çalıştığın için yanlış yazmışsın, işte bu gibi hataları görmek için senden doğrudan yaptığın her şeyi buraya kopyalamanı istiyoruz. Dikkatli bakarsan benim verdiğim komut ile senin verdiğin komut arasında fark var. Sen birçok yerde bir "boşluğu" yemişsin. Komut şöyle olacak:

sudo ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www

Bunu aynen kopya ve yapıştır. Aradaki boşluklara dikkat et lütfen. Bu nedenle elle yazma, kopyala yapıştır.

mehmet66

Hocam var ya süpersin beynine sağlık girdim :)
hocam şimdi sizden bi isteğim daha olacak joomla kurabilmek için bütün gerekli programları kurduk buradan sonra ne yapmam gerekiyor ?

heartsmagic

Onu Joomla'yı açtığın başlıkta konuşalım. Oraya bir not düşüyorum.