[Nasıl] Apache,MySQL,PHP5,PhpMyAdmin kurulumu - LAMPP

Başlatan heartsmagic, 08 Aralık 2009 - 05:19:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alquirel

PHP dosyası herhangi bir yerde olabilir, ancak Apache sunucusu herhangi bir yerdeki PHP dosyasını sana sayfa olarak sunmaz tarayıcıda.
Bunun için, varsayılan dizin olarak /var/www dizini içerisine koymalısın PHP dosyasını. Daha sonra tarayıcıda http://localhost/dosyaismi.php şeklindeki bağlantılarla PHP dosyanda dünyaya merhaba dedirttirebilirsin. ;)

heartsmagic

Alıntı yapılan: Heisenberg - 20 Şubat 2012 - 00:01:55
neyse teşekkürler bu günkü azar hakkımıda doldurduktan sonra..

@alquirel aslında azarlama değil demiş, tamam azarlama olmasın. Fakat forumda bundan sonra yine "4 saat içinde destek alamadım bu nasıl iş" tarzında cümleler sarf edersen, o aldığın tepkiyi yine alırsın. Yetmez, üzerine gelir muhtemelen bir iki arkadaş daha tepkisini ortaya koyar. Bunlardan biri de ben olurum mesela.

Kızmaca, gücenmece yok: Burası paralı teknik destek forumu değil. Yapılan yardımlar için karşılık beklemiyoruz ama vakit bulunmayıp da yardım edilmediğinde bir zahmet kimse tepkisini ortaya koymasın. Çok şey istemiyoruz.

Son not, yine azarlama yapıldı, bilmem ne oldu denilecekse denilmesin. Forum ortada, yardım etmeye çalışanlar da ortada. Eğer memnun değilse insanlar bu "servisten" daha güzelini veren herhangi bir X forumuna gidebilirler.

Başlıkta şu an yazıştığını biliyorum, bunları da yazıyorum ki şunu anlatmak istiyorum. "Üzgünüm o an işim cidden sıkışıktı, o sıkışıklıkta yazmışım, haksızlık etmişim." yazmak yerine insanları hâlâ tepki koymaya zorluyorsun @Heisenberg.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Heisenberg

şimdi ben aşağıdaki komutla www klasörüne sınırsız yetki verdim sanırım bunu kapatmak için aşağıdaki kodda 777 yazan yeri nasıl değiştirmem gerek:

sudo chmod -R 777 /var/www/

sanırım buldum olması gereken izin aşağıdaki gibi mi olmalıdır doğru yapmışmıyım acaba :

sudo chmod -R 555 /var/www/
ALLES WAR DIE SEKTE !

cagriemer

Wikimizdeki chmod basligina goz atarsaniz, o sayilarin ne ifade ettigini cok rahatlikla anlayabilirsiniz. Boylelikle verdiginiz komutu ezbere uygulamamis, ne is yaptigini ogrenmis olursunuz. Ayrica su anda ne de olsa yerel makinenizde islem yapiyorsunuz. 777 yapinca ne oluyor, 555 yapinca ne oldu, tum bunlarin 440'tan farki ne gozlemleyebilmeniz icin mukemmel bir firsat. Elinizi korkak alistirmayin, (chmod icin) hepsini deneyin. Ornegin bazi web sayfalarinda bir adrese gittigimizde o adresteki butun dosyalar listelenirken bazilarinda erisiminiz yok der. Bu nasil yapiliyordur acaba chmod ile kurcalayin. Daha sonra tum etkileri gordugunuzde hem komutun ne is yapmis oldugunu goreceksiniz hem de sizin ihtiyaciniza en cok uyani, hizmetiniz icin en guvenlisini secebileceksiniz.

Heisenberg

Alıntı yapılan: alquirel - 20 Şubat 2012 - 00:55:03
PHP dosyası herhangi bir yerde olabilir, ancak Apache sunucusu herhangi bir yerdeki PHP dosyasını sana sayfa olarak sunmaz tarayıcıda.
Bunun için, varsayılan dizin olarak /var/www dizini içerisine koymalısın PHP dosyasını. Daha sonra tarayıcıda http://localhost/dosyaismi.php şeklindeki bağlantılarla PHP dosyanda dünyaya merhaba dedirttirebilirsin. ;)

var/www klasörüne izin verip içine yazdığım kodları kayıt etsemde onun yerine home/kullanıcıadı/mysite.public adlı dosya oluşturup kayıt etsemde localda sayfa 404 hatası veriyor bunun nedeni ne olabilir.
ALLES WAR DIE SEKTE !

alquirel

Öncelikle /home dizinini kullanabilmen için Apache'de gerekli ayarları yapmış olman lazım.

404 hatasının tek sebebi, tarayıcıda /var/www dizinine koyduğun dosyayı açmıyor olman. Daha doğrusu, tarayıcıda açmaya çalıştığın dosyanın mevcut olmaması. Gerekli kontrolleri yapıp tekrar dene.

Heisenberg

şimdi eskiden var klasörü altında www kayıt etmeden ne php çalışıyordu, ne html kodları; format sonrası masa üzerine kayıt ettiğim html çalışıyor ancak phpyi başaramadım çalıştırmayı php nin çalışması için illa var altında www klasörüne mi kayıt etmek gerek, ancak www erişime açılması güvenlik açısından sıkıntılı diye biliyor nasıl yapmam gerek önceki hatayı tekrar etmemeye çalışıyorum

birde bende php my admin kurulmadı son aşamada o "hayır" denmesi gereken kısmada hayır dedim yani kurulumda hata yapmadım ama php my admini açmaya çalıştığımda 404 hatası veriyor nasıl kurabilirim. Asdlında normal kuruldu ilk aşamada sorunsuz şekilde ancak açılmıyor demek daha doğru olur.
ALLES WAR DIE SEKTE !

ct

sudo gedit /etc/apache2/apache2.conf

Son satırına şunu ekleyin:

Include /etc/phpmyadmin/apache.conf

Yeniden başlatın apache2'yi

Heisenberg

"   Not Found

The requested URL /phpmyadmin/ was not found on this server.
Apache/2.2.20 (Ubuntu) Server at localhost Port 80"

halen bu uyarıyı almaktayım
ALLES WAR DIE SEKTE !

ct

Belki kurulumda apache'yi seçmemiş olablirsiniz. Şuradan Apache2'yi server olarak seçebilirsiniz:

sudo dpkg-reconfigure -plow phpmyadmin

Heisenberg

Peki hallettim sayende çok teşekkür ederim az önce olmadı demiştim apacheye restart yapınca php my admin geldi eğer çok zamanını almayacaksam bir şey daha sormak istiyorum şimdi php içerikli kodları çalıştırmak için normalde var klasörü altında www kayıt etmemiz gerek çalışmamızı bunun yolunu değiştirip masa üzerinde bir dosya yaratıp o doyanında veri tabanınca görülmesini sağlayıp hiç www klasörüne dokunmadan-bulaşmadan php kodlarını kaydedebileceğim ve çalıştırabileceğim bir yol var mıdır?
ALLES WAR DIE SEKTE !

ct

Merhaba, şurada "Virtual Hosts" kısmında anlatmış:

https://help.ubuntu.com/community/ApacheMySQLPHP

Daha önce yapmadığımdan ve şu an deneyecek ortamım olmadığından deneyip öğrenemiyorum. Temel olarak bir dosya kopyalaması yapıp ardından dizin konfigürasyonunu değiştirmiş. Daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirler.

Heisenberg

peki teşekkürler

"Merhaba..
Bugün PHP diline genel bir giriş yapacağız..
PHP anlatımlarına başlamadan önce ufak bir ayarlamadan bahsetmek istiyorum..
Bir önceki anlatımda "PHP, MYSQL, APACHE, PHPMYADMİN" kurulumlarını gerçekleştirmiştik.Bu kurulumlardan sonra web sunucumuz
"/var/www" dizini altında barınmaktadır.
Ben erişimi kolay olması için masaüstünde bir dizin oluşturarak bu dizini kullanacağım.Bunun için gerekli ayarlamaları yapalım..
Terminali açıyoruz..
Kod: [Seç]

sudo gedit /etc/apache2/sites-enabled/000-default

Açılan ayar dosyamızda "/var/www" gördüğümüz yerlere kullanmak istediğimiz dizin yolunu gireceğiz..Ben "/home/serhat/Masaüstü/web" olarak ayarladım.
Şuanda geçerli web dizinimiz "/home/serhat/Masaüstü/web" dir.
Apache üzerinde yaptığınız değişikliklerden sonra sunucumuzu yeniden başlatmamız gerekir.Aksi taktirde hata ile karşılaşırız..

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Şimdi bir deneme yapalım bakalım çalışacak mı ?
Geçerli dizinimizde bir .PHP dosyası oluşturup tarayıcımızda "http://localhost" adresine gidelim..Sanırıım yazdığınız rastgele yazıyı görüyorsunuz :)

Gerekli ayarlamayı yaptık ve artık php anlatımlarına geçebiliriz :)"

var/www klasörünün yetkisini değiştirmek için yukarıda başka bir konuda ilgili kısmı buldum denileni yaptım ancak masa üzerine attığım php uzantılı kodlar çalışmıyor daha doğrusu çalışıyor firefoxda açılıyor ama indirme dosyası veriyor sabit diske bişey kaydetmek istiyor her yazdığım php kodu
ALLES WAR DIE SEKTE !

heartsmagic

@Heisenberg, tam olarak bu başlıktaki anlatımdan mı yararlandın? Normal şartlar altında /var/www dizinindeki PHP kodların çalışıyor muydu? Dizin değişikliği yaptıktan sonra mı çalışmaz oldu?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Heisenberg

@heartsmagic kurulumu tamamen bu başlıktan yaptım son olarak anlatmaya çalıştığım şey şu; şimdi normalde bir php dosyasının  ya da html nin çalışması için www klasörü altında olması gerekiyor ya oraya kayıt yapmak içinde www klasörünün okuma ve yazmaya açılması gerekiyor bu noktada güvenlikle ilgiili sorunlar orataya çıkıyor bende bunu çözebilmek adına başka bir konuda yukarıdaki son mesajımda tırnak işareti içerisinde verilen çözümü denedim henüz php çalışmadı sorun benim yazdığım kodlarda mı onuda çözmüş değilim.

mesela şöyle bir kod yazdık diyelim
<html>
<head>
<title>ubuntuforum</title>
</head>
<body>
<?php
echo "ubuntuforum" ;
?>
<body>
</html>

misal bu kod çalışıyor çalıştığını titleın doğru olarak gözükmesinden anlıyorum, ancak şu kodlar yazılınca ve firefoxla açınca direkt açar açmaz bir dosya inmeye çalışıyor aynısı windowsda da oluyor son dediğim durum aşağıdaki kodlarda olmaktadır:

<?php
echo "ubuntuforum";
?>
ALLES WAR DIE SEKTE !

alquirel

» Sadece /var/www dizininin iznini değiştirmek güvenlik sorununa yol açmaz. O da olmasın derseniz 777 değil 755 yaparsınız olur biter.
» Masaüstündeki PHP dosyasını Firefox'ta nasıl açıyorsunuz? http://localhost önekiyle mi açıyorsunuz, doğrudan mı açıyorsunuz?

Ayrıca;
Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Nisan 2012 - 22:39:34
Normal şartlar altında /var/www dizinindeki PHP kodların çalışıyor muydu? Dizin değişikliği yaptıktan sonra mı çalışmaz oldu?

Heisenberg

@alquirel şimdi ben mysql php felan komple bu başlıktaki verilere göre sorunsuz kurdum hepsi çalıştı bir tek phpmyadminde sorun çıkmışta o da yukarıda başka bir üyenin yardımıyla çözüldü. Fakat ben hiç www klasörünü erişime açıp orada php uzantılı yahut html uzantılı kod yazmadım direkt www klasörü yerine masa üzerinde nasıl böyle bir klasör oluştururum dedim ve yukarıdaki mesajlarımdan birinde yazdığım yöntemle o klasörüde oluşturdum yani kısaca ben www klasöründe çalışıyor mu diye denemedim ancak www nasıl yazma ve okumaya açılıcanıda bulamadım

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=11784.0

bu konuda ertan erbek www yazmaya ve okumaya açmanın zararlı olduğundan felan bahsetmiş bence ukalalık etmek istemem ama /home/desktop/phpçalışmalarım şeklinde ilgili php conf dosyasına www terine eklediğim bu konum çalışıyor mu ondan bir emin olsak?
ALLES WAR DIE SEKTE !

Felâsife

/var/www 'un izinleriyle oynamayın orası root olarak veya ilk başta ne ise öyle kalsın.

Ev dizinize (başka bir yerde olabilir) public_html diye bir dizin açın ve bunu  /var/www altına kısayol olarak atın.

örn.
# ln -s /home/$USER/public_html /var/www

Şimdi 777 yazma izni vereceğiniz zaman sadece ev dizininde ki public_html 'e verirsiniz, /var/www ile uğraşmazsınız. :)

# chmod 777 -R /nerede/bu/public_html

Böyle yapınca adres değişebilir, Ubuntu kullanmadığım için bilemiyorum denme yanılma ile bulursunuz.

Ek:
Servislere restart'ta gerekecektir.
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

alquirel

Ben sadece yerelde çalışılacağını varsayarak, yani bilgisayara kurduğu sunucuyu dışarıya açmadan kullanacağını varsayarak "farketmez" dedim, not düşmüş olayım.

Heisenberg

arkadaşlar sorunumu çözmüş bulunuyorum yukarıda serhat adlı üyenin başka bir başlık altında açtığı konu sayesinde çözdüm vimeodaki php derslerinden birinde dikkatimi çeken şey; misal isimsiz2.php diye bir kod yazdık diyelim onu firefoxda çalıştırırken "localhost/isimsiz02.php şeklinde direkt tıklamak yerine elle girerek ve "localhostu" yazarak açmak gerekir yoksa bendeki gibi çalışmaz.

ikinci mevzuya gelecek olursak felasifenin yöntemi denemedim apache ve mysql in komle uçmasından korktum çünkü kendiside zaten demiş "şu an free bsd deyim ve tam olarak bilmiyorum diye" peki nasıl çözdüm www klasörünü erişime açmadan mysql ve apache nin masa üzerindeki dosyayı nasıl gördüğünü:
Alıntı Yap
"Merhaba..
Bugün PHP diline genel bir giriş yapacağız..
PHP anlatımlarına başlamadan önce ufak bir ayarlamadan bahsetmek istiyorum..
Bir önceki anlatımda "PHP, MYSQL, APACHE, PHPMYADMİN" kurulumlarını gerçekleştirmiştik.Bu kurulumlardan sonra web sunucumuz
"/var/www" dizini altında barınmaktadır.
Ben erişimi kolay olması için masaüstünde bir dizin oluşturarak bu dizini kullanacağım.Bunun için gerekli ayarlamaları yapalım..
Terminali açıyoruz..

sudo gedit /etc/apache2/sites-enabled/000-default

Açılan ayar dosyamızda "/var/www" gördüğümüz yerlere kullanmak istediğimiz dizin yolunu gireceğiz..Ben "/home/serhat/Masaüstü/web" olarak ayarladım.
Şuanda geçerli web dizinimiz "/home/serhat/Masaüstü/web" dir.
Apache üzerinde yaptığınız değişikliklerden sonra sunucumuzu yeniden başlatmamız gerekir.Aksi taktirde hata ile karşılaşırız..

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Şimdi bir deneme yapalım bakalım çalışacak mı ?
Geçerli dizinimizde bir .PHP dosyası oluşturup tarayıcımızda "http://localhost" adresine gidelim..Sanırıım yazdığınız rastgele yazıyı görüyorsunuz :)

Gerekli ayarlamayı yaptık ve artık php anlatımlarına geçebiliriz :)"

Düzenleme Notu: İmlâya riayet edin, komut ve çıktılarını [code][/code] etiketi içerisinde verin.

ALLES WAR DIE SEKTE !

alquirel

Alıntı yapılan: Heisenberg - 23 Nisan 2012 - 20:42:34
misal isimsiz2.php diye bir kod yazdık diyelim onu firefoxda çalıştırırken "localhost/isimsiz02.php şeklinde direkt tıklamak yerine elle girerek ve "localhostu" yazarak açmak gerekir yoksa bendeki gibi çalışmaz.

Bu kısmı tam anlamadım.

Benim şu soruyla dikkatinizi çekmeye çalıştığım şeyden mi bahsediyorsunuz yoksa?

Alıntı yapılan: alquirel - 23 Nisan 2012 - 00:15:13
» Masaüstündeki PHP dosyasını Firefox'ta nasıl açıyorsunuz? http://localhost önekiyle mi açıyorsunuz, doğrudan mı açıyorsunuz?

Heisenberg

evet haklısınız alquirel sizin dediğiniz şeyden bahsediyorum böylelikle bu işte ne kadar acemi olduğum ortaya çıkmış oluyor bunu red edeecek değilim gün gibi ortada elimde şu an"pusula yayıncılık, erkan balaban, php ve Mysql" kitabı var tüm acemiliğim bir anlamda bu saçma kitaptan kaynaklanıyor sizlerin içerisinde bilmiyorum var mıdır bilgisayar mühendisi olan ama bana bu konuda daha sağlıklı bir kitap önerebilecek olan var mıdır en azından dili akdemik bir söylem barındırsa yeter, en temelden başlayıp açık ve anlaşılır anlatan bir kitap mesela ve bölüm bölüm kendimizi geliştirebileceğimiz bir kitap. Mesela şöyle demese "ne yapıyoruuuuuz, evvveeeet işte onu yapıyoruz" hadi pampalar bu kodu yazın modunda yazılmamış bir kitap....
ALLES WAR DIE SEKTE !

ct

Burada adım adım anlatılıyor. Sürekli örnek kod üzerinden gidiyor. Giriş seviyesi için her şey mevcut zaten:

http://www.w3schools.com/php/

Html bilmiyorsanız bu sitede o da var.

Felâsife

Alıntı yapılan: Heisenberg - 23 Nisan 2012 - 20:42:34
ikinci mevzuya gelecek olursak felasifenin yöntemi denemedim apache ve mysql in komle uçmasından korktum çünkü kendiside zaten demiş "şu an free bsd deyim ve tam olarak bilmiyorum diye"

Aslında korkmanıza gerek yoktu ama tabii tedirgin olmanızı doğal karşılıyorum, yoksa LAMP'ta da  FAMP'ta da sembolik link aynı yöntemle atılıyor ve aynı mantıkla çalışıyor.
Sadece adres satırı değişebilirdi onu bilmiyorum demiştim.

Resmi sadece örnek olsun diye ekledim, siz zaten konuyu çözmüşsünüz geçmiş olsun. :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

Heisenberg

Ha bire bu konuya gelip şu çalışmıyor bu çalışmıyor demekten bıktım, bir nedenden ötürü her şeyi yeniden kurmak zorunda kaldım ve ilk kurarken apache çalışıyordu localhosttan "it's work" yazısı çıkıyordu ama sanırım artık çalışmıyor, çalışmama kısmı sanırım ya phpmyadmin sırasında yapılan yapılandırmadan ya da www klasörünü düzenleyen conf. dosyasında www yerine masa üzerinde başka bir dosya yolu gösterdim ondan oldu gerekli, çıktılar şöyle ne yapmam gerek:

heisenberg@heisenberg-F3Sr:~$ ps aux | grep mysqld
mysql    10787  0.0  1.1 327656 34728 ?        Ssl  May19   0:05 /usr/sbin/mysqld
1000     18387  0.0  0.0   5732   840 pts/1    S+   01:07   0:00 grep --color=auto mysqld
heisenberg@heisenberg-F3Sr:~$ /etc/init.d/apache2 start
* Starting web server apache2                                                  /usr/sbin/apache2ctl: 87: ulimit: error setting limit (Operation not permitted)
Warning: DocumentRoot [/home/heisenberg/masa\xc3\xbcst\xc3\xbc/php\xc3\xa7al\xc4\xb1\xc5\x9fmalr\xc4\xb1] does not exist
[Sun May 20 01:08:29 2012] [warn] The Alias directive in /etc/phpmyadmin/apache.conf at line 3 will probably never match because it overlaps an earlier Alias.
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
(13)Permission denied: make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs
Action 'start' failed.
The Apache error log may have more information.
                                                                         [fail]
heisenberg@heisenberg-F3Sr:~$

ALLES WAR DIE SEKTE !