[Çözüldü] Kişisel Bilgisayarı Server'a Çevirmek

Başlatan messengerone, 07 Aralık 2009 - 18:38:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

messengerone

Merhaba, yeni bir linux kullanicisi sayilirim. Sorum su: son zamanlarda online film izlemenin bayagi populer oldugunu biliyorsunuzdur.Film siteleri birbirleriyle yarisiyorlar.Bir siteye giriyorsunuz filmlere bakip istediginizi tiklayarak izliyorsunuz, yuzlerce binlerce film var boyle. Bense bir proje olarak hayatimda izleyipde hosuma giden filmlerden olusacak bir film sitesi yapmayi dusundum,tas catlasa film sayisi 100 olur.Hani fotograf albumlerimizden arsiv yapariz ya onun gibi bir sey.
Fakat konuyu arastirmaya basladigimda film sitelerinin filmleri belli islemlerden gecirdikten sonra 'video upload sitelerine' upload ettiklerini ve embed kodlarini da sitelerine yapistirarak film gosterebildiklerini ogrendim.Pek cok sikintidan dolayi ben bu yolu denemek istemiyorum.Kendi kisisel bilgisayarimi bir server'a donusturerek filmleri kendi server'imdan yayinlamak istiyorum.Boyle bir proje icin bilmem gerekenler nelerdir? İlk etapta aklima gelen sorulari yazmak istiyorum:Bilgisayarimi bir server'a donusturmeme gerek varmi, server'a donusturmeden ama guvenli bir sekilde video yayinlamak yapilabilirmi,server'a donusturdugum takdirde yine ubuntu kullanmam mumkunmu,ne gibi guvenlik tedbirleri almak gerekir vs..
Daha cok sormak istedigim kendi bilgisayarimdan film yayinlamak icin bana ne onerirsiniz, isin garibi bilgisayar da fazla bilmiyorum.
Açık kaynaklı özgür yazılımların topluma en büyük faydası hırsızlıktan kurtarmasıdır..

bytan

Kullandığın ubuntu'yu birkaç  sunucu pakedi yükleyerek sunucu olarak kullanabilirsin. İllâ sunucu sürümünü indirip kurmana gerek yok. Genel olarak LAMP gibi toplu paketler yüklenerek tüm servisler tek seferde çalışır hale getiriliyorlar. Forumda ve vikide bununla ilgili anlatımlar vardı.

Makinanın IP adresinin sabit olup olmamasına göre ilave işlem yapman gerekebilir. Ayrıca makinan dışardan gelecek istekleri karşılayabilecek kadar güçlü olmalı.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

brooqs

öncelikle bu işin yasal olmadığını söylemek istiyorum yani o filmleri senin sitende yayınlama haklarını film şirketlerinden alman gerekiyorki anladığım kadarıyla bu yok sende.

Kendi makinanı ubunutu kurarak bir web sunucusuna çevirebilirsin bu kolay ama zor tarafı şu eğer Türkiye'de yaşıyorsan internet bağlantıları daima 4/1 yani indirme 4 gönderme 1 olarak geçerlidir bu durumda en yüksek gönderme hızı 1024 kbps dir ve buda saniyede ortalama 100 kb veriyi gönderebilirsin anlamına geliyor şimdi sen elindeki filmleri flv formatına çevirerek sitende izleyebilir hale geitrebilirsin ancak dediğim 100 kb lik gönderme hızı sana yetmeyecektir neden varsayalım 4 kişi aynı anda film izliyor buda senin bağlantı hızının 4 e bölünmesi anlamına geliyorki kişi başı 25 k yapar 25 lık bir hızla kimse akıcı bir şekilde film izleyemez yani eğerki senin bağlantın 1 mbit bile olsa yani 1024 kbps sen bu hızın 4 1 ini kullanacaksın tabi bu durum istemci için geçerli bu rakam 10 olduğunda kişi başı 10kbps 20 kişi olsa 5 kbps olacak ki kimse bu hızda film indirmekle uraşmaz çok vakit alır filmlerin yuklenmesi

bu durumda senin izlemen gerekn yol video sitelerine film i yuklemek film sitelerinin sunucularının internete çıkış gücü yüksek olduğundan kişi saysısı ne kadar çok olursa olsun hizmet verebilir ama senin kullandığın adsl ile bu çok zor artı filmleri yukleme sitesine yuklediğinde yasal hakları ihlal ettiği için kısa bir süre sonra silincektir. o dediğin sitelerdeki filmlerin ömrüde kısa oluyor zaten sonra gidip başka siteye yükleyerek linkleri canlı tutuyorlar umarım faydalı olmuştur. hadi kolay gelsin.
Linux is an adventure!!!

messengerone

Cok faydali olduguna emin olabilirsiniz.Teknik sebeplerden dolayi server felan kurmaktan vazgectim.Yasal konudaysa sunu soyleyebilirim: Bazi ulkelerde bildigim kadariyla (hollanda gibi) uyusturucu kullanmak serbest.Cogunda ise yasak.Serbest olan yerlerde "kisinin bireysel ozgurlukleri" olarak olaya bakiyorlar. Otenazi olayi veya A.B.D'deki "silah edinebilme hakki" da ayni tartisma havuzunda bulunuyor. Ustelik anayasalari silah edinme hakki veriyor. Bu ornekleri vermekteki amacim, bazi genel kabuller disinda aslinda hukukun nasil da degisken bir yapi arz ettigini anlatmak.
Film konusuna donersek, sahsen ben hep orjinal film alirim,parami verip icime sine sine filmi izlemek beni hep memnun etmis ve rahatlatmistir.Ama parasini verdigim seyin (filmin) tamamen kullanim hakkininda bende oldugunu dusunmekteyim. Server kursaydim zaten parasini vererek aldigim orjinal filmleri siteme yukleyip yayinlayacaktim. Kanun yapicilarin bu noktayi dusunmesi gerek bence. 1kg muz aldiktan sonra ister misafirlerime ikram ederim ister sadece ben yerim. Bu da onun gibi birsey gibi geliyor bana.Telif hakki tabi ki onemli ama parasini verip aldigim film hakkinda kimsenin bana karismamasi gerektigini dusunuyorum. Herneyse, politik veya hukuki tartismalarla basinizi agritmak istemem, yeri burasi degil zaten.Ama yardiminizdan dolayi tesekkur ederim, sagolun. Iyi aksamlar. 

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Aralık 2009 - 12:36:28

Tekrar merhaba, yeni bir soru ile yine sizi mesgul edicem. Bir arkadasin bir onerisi oldu siz ne dersiniz acaba? Diyor ki, kendi hostumdan filmleri yayinlayabilirmisim? Bunun anlami bir hosting sirketi ile anlasarak ve duzenli odeme yaparak filmleri -kiralamis bulundugum- serverlarina yuklemek mi?
Eger oyleyse 100 tane film bayagi bir space gerektirmez mi? Ve sizce yerli mi yoksa yabanci bir hosting sirketiyle mi ticari iliskiye girmek gerekir?
Açık kaynaklı özgür yazılımların topluma en büyük faydası hırsızlıktan kurtarmasıdır..

foma

Yerli de olsa yabancı da olsa yalandan yere cebinden para çıkacak. Hadi alan sorununu bir şekilde tatlıya bağlarsın ama bandwith cebini yakar. Sitenden film izleyen ziyaretçilere göre aylık 300-500 dolar host parası ödeyebilirsin. Neden kendi sunucunda barındıracaksın ki filmleri. Ekle youtube'a ordan çek filmleri.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

ytgn

"1kg muz aldiktan sonra ister misafirlerime ikram ederim ister sadece ben yerim." demişsiniz.

Fikir ve sanat eserleri için ürünün bedelini ödediğinizde sadece kullanım hakkına sahip oluyorsunuz. O ürünün CD içinde olması ona sahip olduğunuz anlamına gelmez. Siz sadece CD ye sahip olabilirsiniz.  1kg muz ile Telif Hakkı olan ürünleri aynı kefeye koymamalısınız.

Sizin bakış açınızdan yaklaşırsak, korsan ürün satan kişiler gayet namuslu ve dürüst insanlar. Ne de olsa onlar ilk seferinde 1 tane orjinal ürün alıp istedikleri kadar çoğaltıyorlar :)
Gelecek için ubuntu ile yeni bir adım..

foma

Alıntı yapılan: ytgn - 09 Aralık 2009 - 02:14:04
"1kg muz aldiktan sonra ister misafirlerime ikram ederim ister sadece ben yerim." demişsiniz.

Fikir ve sanat eserleri için ürünün bedelini ödediğinizde sadece kullanım hakkına sahip oluyorsunuz. O ürünün CD içinde olması ona sahip olduğunuz anlamına gelmez. Siz sadece CD ye sahip olabilirsiniz.  1kg muz ile Telif Hakkı olan ürünleri aynı kefeye koymamalısınız.

Sizin bakış açınızdan yaklaşırsak, korsan ürün satan kişiler gayet namuslu ve dürüst insanlar. Ne de olsa onlar ilk seferinde 1 tane orjinal ürün alıp istedikleri kadar çoğaltıyorlar :)
Herkesin düşüncesi farkı olabilir. Tartışma yeri bu başlık değil ama.
Nükleer ile yaşamaya hazır mısın? Çözümsüz atıklara, kazalara, senden gizlenecek olan radyoaktif sızıntılara hazır mısın?
http://nukleer.greenpeace.org/?page=petition

messengerone

Sevgili ytgn,
Daha once de belirttigim gibi bu konu kanun yapicilar ve hukukcular tarafindan "yeniden ele alinmasi gereken" bir konudur. Bence "bedeli odenen bir sanat eserinin bedeli odeyen kisi tarafindan kar amaci gutmeksizin cevreyle paylasilabilmesi" suc olarak degerlendirilmemelidir.
Korsancilar eger bir filmin CD'sini satin almak icin para oduyorlarsa -ki hic sanmam-, amaclari o cd'yi cogaltmak, cogalttiklarini satmak ve boylece para kazanmaktir. Hatta CD cogaltmadan para kazanmanin bir baska yolunu daha buldular: online-film siteleri kurmak ve o sitelere sponsor bulmak veya reklam almak.
Benim niyet ve amacimsa kesinlikle bu degildir.Hani bir film izler, begenir ve arkadasina cd'sini vererek "buyur sen de izle" dersin ya, iste benim durumum bunun gibidir. Muz ornegi bu bakimdan degerlendirilmelidir. Begendigim filmleri yayinlayacagim internet sitesinde herhangi bir reklam ve sponsor bulunmayacak olmasi da sanirim niyetimin anlasilmasina vesile olacaktir.
*Arkadaslar bu arada bir sorum olacak: PC'de 2 tane harddisk bulunsa ve birine windows digerine ubuntu kursam, her disk kendi icinde kendi isletim sistemiyle calissa ve bilgisayar acildiginda secim yapabilsem... Boyle bir sey var mi? Bildigim kadariyle GRUB denilen bir uygulama var ama tek disk icin gecerli. Disk sayisini 2'ye cikardigimizda bu soyledigim sey gerceklestirilebilir mi?

xwes

Alıntı Yap*Arkadaslar bu arada bir sorum olacak: PC'de 2 tane harddisk bulunsa ve birine windows digerine ubuntu kursam, her disk kendi icinde kendi isletim sistemiyle calissa ve bilgisayar acildiginda secim yapabilsem... Boyle bir sey var mi? Bildigim kadariyle GRUB denilen bir uygulama var ama tek disk icin gecerli. Disk sayisini 2'ye cikardigimizda bu soyledigim sey gerceklestirilebilir mi?
Olur ama şoyle: her girişte hangi diskteki işletim sistemi açmak istiyorsaniz BIOSa girip bu diski oncelikli disk haline getirmeniz gerekir sanirim.

ciliz02

ytgn

Alıntı yapılan: messengerone - 10 Aralık 2009 - 19:24:27

*Arkadaslar bu arada bir sorum olacak: PC'de 2 tane harddisk bulunsa ve birine windows digerine ubuntu kursam, her disk kendi icinde kendi isletim sistemiyle calissa ve bilgisayar acildiginda secim yapabilsem... Boyle bir sey var mi? Bildigim kadariyle GRUB denilen bir uygulama var ama tek disk icin gecerli. Disk sayisini 2'ye cikardigimizda bu soyledigim sey gerceklestirilebilir mi?

İki kurulumu da tek tek yaparsan hiç  bir şey olmaz. Yani sadece birinci hard diski takıp önce ubuntu kur. Sonra onu çıkar diğerini takıp istediğin işletim sistemini kur. Sonra ikisini de tak. İlk açılışta F8 tuşuna basarsan(bazı bioslarda bu tuş farklı olabiliyor,F12 gibi..) Boot menüsü karşına gelecek. Oradan hangi hard disk ile başlatmak istiyorsan onu seç. Seçtiğin hard diskteki sistem açılacaktır. Ben bunu deneyerek olumlu sonuç aldım. Yalnız kurulumları yaparken diskleri ayrı slotlara tak .

@xwes'in bahsettiği gibi hangi sistemi daha çok kullanıyorsan o sistemin bulunduğu diski öncelikli yaparsan her açılışta F8 yapmak zorunda kalmazsın.
Gelecek için ubuntu ile yeni bir adım..

messengerone

Çok teşekkürler ytgn ve diğer arkadaşlar, gerçekten beni mutlu eden bir haber oldu bu. Tek disk, bir ubuntu bir windows derken kafayı yemeye başlamıştı çünkü.

messengerone

Açmış olduğum konu başlığı kapanabilir diye yazıyorum. Çünkü sorun halledildi. 2 Hard Diskli yapı başarıyla ytgn'nin de dediği şekilde yüklendi ve kuruldu. Bu arada kişisel bilgisayarımı bir "film server"ına çevirmekten vazgeçtim. Başka yerlere upload etme seçeneğini kullanacağım, masrafsız ve kolay olanı bu.