Ubuntu' yu yeni kurdum. Hiçbir şey yapamıyorum

Başlatan crazboy, 05 Aralık 2009 - 18:07:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

crazboy

hayır

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Aralık 2009 - 10:45:22

ben ubuntuda yeniyim hiç bişey yüklemedim 2 gündür 3b arıyorum daha ses kartı falanda tanınmadı

erginemr

@BayboraKaan'a ek olarak, son durumu görebilmemiz için, şu komutların çıktılarını tekrar verebilir misiniz?
lspci | grep VGA
glxinfo | grep render
cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers

Ayrıca, şunlar da gerekiyor:
dpkl -l | grep intel
compiz --replace
gedit /etc/X11/xorg.conf &
(Dosya içeriği nedir?)

crazboy

lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":1.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":1.0"

cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers
ilker@ilker-desktop:~$ cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so
(II) Unloading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so
(EE) No drivers available.

dpkl -l | grep intel
No command 'dpkl' found, did you mean:
Command 'dpkg' from package 'dpkg' (main)
dpkl: command not found

compiz --replace
Checking for Xgl: not present.
xset q doesn't reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.1.log
No whitelisted driver found
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity
Pencere yöneticisi uyarısı: Yapılandırma veritabanında bulunan "<Shift><Control>", "run_command_2" tuş bağı olarak geçerli bir değer değil
Pencere yöneticisi uyarısı: Yapılandırma veritabanında bulunan "<Shift><Alt>", "run_command_3" tuş bağı olarak geçerli bir değer değil
Pencere yöneticisi uyarısı: Yapılandırma veritabanında bulunan "<Control><Alt>", "run_command_4" tuş bağı olarak geçerli bir değer değil
Pencere yöneticisi uyarısı: Yapılandırma veritabanında bulunan "<Shift><Control><Alt>", "run_command_5" tuş bağı olarak geçerli bir değer değil

gedit /etc/X11/xorg.conf &
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Disable "dri2"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
EndSection

erginemr

Bilgi Alma Faslı

Özür dilerim, yukarıdaki komut şöyle olmalıydı:
dpkg -l | grep intel

Bir şekilde "nvidia" sürücüsü kurulmuş. Eğer sisteminizde NVidia ekran kartı yoksa, hatanın kaynağı bu demektir:
dpkg -l | grep nvidia

Bir de elimizde eski yedek kalıp kalmadığını görmek için, aynı dizindeki ayar dosya yedeklerini listeleyen şu komutun çıktısını rica edeceğim:
ls -l /etc/X11/*xorg*

Hareket Faslı

Xorg ayar dosyasını root yetkileriyle aşağıdaki komutla açtıktan sonra;
gksu gedit /etc/X11/xorg.conf &

Aşağıdaki hale getirin:
Alıntı YapSection "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
EndSection

Dosyayı kaydedip oturumu yeniden başlatın.

crazboy

dpkg -l | grep intel
ii  libdrm-intel1                         2.4.14-1ubuntu1                            Userspace interface to intel-specific kernel DRM services
ii  whois                                 4.7.34ubuntu2                              an intelligent whois client
ii  xserver-xorg-video-intel              2:2.9.0-1ubuntu2                           X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver

dpkg -l | grep nvidia
ii  nvidia-173-modaliases                 173.14.20-0ubuntu5                         Modaliases for the NVIDIA binary X.Org driver
ii  nvidia-185-kernel-source              185.18.36-0ubuntu9                         NVIDIA binary kernel module source
ii  nvidia-185-libvdpau                   185.18.36-0ubuntu9                         Video Decode and Presentation API for Unix
ii  nvidia-185-modaliases                 185.18.36-0ubuntu9                         Modaliases for the NVIDIA binary X.Org driver
ii  nvidia-96-modaliases                  96.43.13-0ubuntu6                          Modaliases for the NVIDIA binary X.Org driver
ii  nvidia-common                         0.2.15.1                                   Find obsolete NVIDIA drivers
ii  nvidia-glx-185                        185.18.36-0ubuntu9                         NVIDIA binary Xorg driver
ii  nvidia-settings                       180.25-0ubuntu1                            Tool of configuring the NVIDIA graphics driver

ls -l /etc/X11/*xorg*
-rw-r--r-- 1 root root 208 2009-12-06 13:19 /etc/X11/xorg.conf
-rw-r--r-- 1 root root 207 2009-12-06 09:56 /etc/X11/xorg.conf-backup-091206095621
-rw-r--r-- 1 root root 130 2009-12-05 23:03 /etc/X11/xorg.conf_backup_2009125233
-rw-r--r-- 1 root root 207 2009-12-06 11:27 /etc/X11/xorg.conf_backup_20091261127
-rw-r--r-- 1 root root 208 2009-12-06 13:19 /etc/X11/xorg.conf_backup_20091261319
-rw-r--r-- 1 root root 269 2009-12-05 23:04 /etc/X11/xorg.conf.failsafe

Not: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14283.0

erginemr

Evet, NVidia sürücüsü kurulu ve etkin. Halbuki sizin ekran kartınız Intel'di. "/etc/X11/xorg.conf" üzerindeki yukarıdaki değişikliği (Hareket Faslı) yapar ve bilgisayarı yeniden başlatırsanız, büyük ihtimalle sorun çözülecektir. Yani masaüstü efektlerini etkinleştirebilmeniz lazım.

Bu arada, her ihtimale karşı (hani Compiz için başka parametre eklemek gerekiyor mu diye), eski yedekleri de sondajlama yolu ile inceleyelim:
gedit /etc/X11/xorg.conf-backup-091206095621 &
gedit /etc/X11/xorg.conf_backup_2009125233 &
gedit /etc/X11/xorg.conf_backup_20091261127 &

crazboy

Section "Screen"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Disable "dri2"
EndSection

Section "Device"
Driver "nvidia"

EndSection

yaptım ama yine olmadı :S

erginemr

Şu şekilde yapmanız gerekiyor:
   Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
EndSection

Driver "nvidia" satırı olmasın.

Eğer yine olmazsa, bir de şunu deneyin:

Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
   Driver   "intel"
EndSection

erginemr

Bu arada, şu eski dosyaların içeriklerini de buraya aktarır mısınız?
gedit /etc/X11/xorg.conf-backup-091206095621 &

crazboy

gedit /etc/X11/xorg.conf-backup-091206095621 &Section "Screen"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Disable "dri2"
EndSection

Section "Device"
Driver "fglrx"
EndSection
[br][br][size=1]Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : [time]Sun Dec  6 21:44:44 2009[/time][/size][hr]
Section "Module"
Load "dri"
Load "GLcore"
EndSection

Section "Device"
Driver "vesa"
EndSection

[br][br][size=1]Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : [time]Mon Dec  7 07:45:14 2009[/time][/size][hr]
Section "Screen"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Disable "dri2"
EndSection

Section "Device"
Driver "fglrx"
EndSection

erginemr

"nvidia", "vesa", "fglrx" (ATI), ... Kurulmadık sürücü bırakmamışsınız.  :D

Sistemin bileşenlerini (bu arada ekran kartını) gösteren şu komutu bir daha vermenizi rica edeceğim:
lspci

Dosyayı yukarıdaki şekilde düzenleyerek bilgisayarı yeniden başlattınız mı?

localhost

Linux LPIC1 - MCSA

crazboy

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
03:01.0 Multimedia audio controller: Yamaha Corporation YMF-724F [DS-1 Audio Controller] (rev 03)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 31 Aralık 1969 - 15:59:59

walla bu 3b yi yapaminca hepsini yüklemiş oldum bu arada ilginiz için çok teşekkür ederim 3byi yapim ben bunu bütün arkadaşlarıma kurarım ubuntu kullanıcısı fazlalaştırmış oluruz :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 31 Aralık 1969 - 15:59:59

http://linuxondesktop.blogspot.com/2008/05/transforming-your-ubuntu-804-desktop-to.html
bu sayfanın türkçesi varmı

ironic

Wikide ve Forumda MacOSX görünümü için anlatımlar mevcut.

Forum başlığı : http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=4060.0

crazboy

son birşey sormak istiyorum her şeyi yaptım olmayınca pc formatladım tekrar kurdum şuan özel efektler açık allaha şükür yanlız bu masa üstü sayısını artıramıyorum masa üstünden masa üstüne geçerkenki 3 boyutu yapamıyorum yani önceden bir yer vardı geçmek için tuşlar belirliyorduk şimdi oralar yok onu nereden bulabilirim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 08 Aralık 2009 - 22:07:26

bide seskartı tanınmamış heralde xple birlikde kullanıyorum xpde tanınmıştı ses kartı için kod verirmisiniz

localhost

Linux LPIC1 - MCSA

crazboy

masa üstünü nasıl çoğaltıyoruz ve ses kartı nasıl yüklüyoruz

HAL9000

Öncelikle yukarıda size verilen cevapları yeniden okuyun. Birçok sorununuzun çözümüne ilişkin başlangıç anahtarları, arkadaşların verdiği yanıtlarda yer alıyor. Birincil olarak; forum logosunun yanında, sağ üst köşede yer alan arama kutucuğunu kullanarak, karşılaştığınız sorunlara ilişkin çözümleri -biraz gayret ile- bulabilirsiniz.

Çok uç/spesifik bir donanıma sahip değilseniz, doğru bir Ubuntu yüklemesi sonucunda sorusuz olarak ses kartınızın -ya da en azından birkaç ayar ile çözülebilecek biçimde- tanınmış olması gerekir. Sorununuzun çözümü için, donanımınız hakkında daha fazla bilgi vermeniz gerekebilir. Tavsiyem, öncelikle "ses", "ses kartı", "ses sorunu" gibi başlıklarla (forum arama kutucuğunu kullanarak) arama yapınız. "Acemiler İçin" bölümünü okuyunuz. Temel bilgilere sahip olunuz. Edindiğiniz temel bilgilerle "alsa-base.conf" dosyasında ayar yapmak durumunda kalabilirsiniz.

Masaüstünü çoklamak oldukça kolaydır. Alt panelin sağında, çöp kutusu simgesinin yanında yer alan "çalışma alanı" simgesine sağ tıklayın. Açılan diyalogda "Tercihler"i seçin. Açılacak pencerede yer alan "Çalışma Alanları -> Satırlar ve Sütünlar" bölümünden ilgili sayıları arttırarak istediğiniz sayıda çalışma alanına  sahip olabilirsiniz.

Altını yeniden çizerek size vereceğim temel tavsiye; "Acemiler İçin" bölümündeki ve Wiki'deki temel bilgileri okumanız ve forum arama özelliğini kullanmanız.

Edit: İmlâ
HAL9000 system standby

crazboy

[ftp][/ftp]alsamixer
burada hep ses ayarları var ses kartı kurulumu yok benden hiç bir ses çıkmıyor ordaki yorumlarıda okudum pat pat ses geliyor falan diyorlar ama benden oda gelmiyor

erginemr

Sizin lspci çıktısına göre ses kartınız:
Alıntı Yap03:01.0 Multimedia audio controller: Yamaha Corporation YMF-724F [DS-1 Audio Controller] (rev 03)

Ubuntuforums'da güncellemelerle sesin gitmesi sorununu birkaç hafta önce başka bir arkadaş yaşamış. Yani bu konuda yalnız değilsiniz. (Not: Şu an Ubuntuforums devre dışı olduğu için, Google önbellek sayfasına olan bağlantıyı veriyorum.)
http://209.85.129.132/search?q=cache:K30MVjpLLZcJ:ubuntuforums.org/showthread.php%3Ft%3D1313602+Multimedia+audio+controller:+Yamaha+Corporation+YMF-724F+[DS-1+Audio+Controller]+%28rev+03%29+karmic+no+sound&cd=1&hl=tr&ct=clnk&gl=tr&client=firefox-a

Sanırım çözüm ALSA güncellemesinden geçiyor. Karmic'te yüklü mevcut sürüm v.1.0.20, güncel ALSA sürümü ise v.1.0.21. Kurulu sürüm numarasını aşağıdaki komutla görebilirsiniz:
alsactl -v

ALSA'yı kaynaktan güncellemek için @heartsmagic'in açmış olduğu efsanevi başlık şu:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=5753.0

Ancak siz henüz yeni bir kullanıcı olduğunuz için kaynaktan derleme yapmakta zorlanabilirsiniz.

Neyse ki, PPA depolarından birinde "*.deb" paketi olarak yüklenebilecek böyle bir kaynak buldum:
http://www.webupd8.org/2009/11/ubuntu-karmic-upgrade-alsa-to-1021-from.html

Buna göre, aşağıdaki komutla ilgili PPA deposunu ekleyin:
sudo add-apt-repository ppa:ricotz/unstable

Ve sisteminizi güncelleyin:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

En son sisteminizi yeniden başlatın. Konsolda ""alsactl -v" komutunu deneyerek ALSA'nın güncellendiğinden emin olun. Ve ses durumunu (aygıtın tanınma durumu, sesin açık olduğunu ve ses seviyelerini) kontrol edin.

crazboy

alsamixer
bu komutu giriorum yüklemeleri yaptım fakat ses sorunu yaşıorum ubuntu 9,10 kullaıyorum sistemi başka bi pcye kurdum onda kendiliğinden aktif olmuştu kendi bilgisayarımda bütün sistemleri yüklesemde çalışmıyor ses kartını deyiştirmiştim ondan kendisi yüklemiyor olabilirmi o taktirde ne yapmam gerekir bilgi vere bilirmisiniz bütün fotumu gezdim ama böle bi başlık göremedim hepsi ses ayarı için

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

crazboy

bazı komutlar yaptım ama tam bilmiorum yapmış olabilirim yani

heartsmagic

Alıntı yapılan: crazboy - 13 Şubat 2010 - 10:48:24
bazı komutlar yaptım ama tam bilmiorum yapmış olabilirim yani

Alsa başlığımız var, adım adım anlatılmakta.
Eğer yapıp yapmadığını söyleyemezsen konuyu detaylandıramayız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

crazboy

alsa derlemesini yaptım fakat yaparken yaptıklarım uymadı yani orda olması gerekenleri yazmışsınızki bnm o yazılanlarla uymadı