Web Kamerası Sorunu

Başlatan myveysel, 27 Mayıs 2008 - 19:54:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

myveysel

Alıntı yapılan: heartsmagic - 18 Ağustos 2008 - 15:21:35
@myveysel denedin mi sen bu sürücüleri? Gerçi deneyenler mızıldanmışlar biraz ama svn yolları verdiğin sayfada mevcut. Bir kere derlenip denenebilir diye düşünüyorum.

Hayır denemedim. Daha doğrusu deneyecek bişey bulmadım.

FACTOR2

A4 Tech'in hangi modelini kullanıyorsun?

heartsmagic

Ben buldum oralarda deneyecek bir şeyler de, derlemelerde çok hata yaşayanları görünce vazgeçtim. Biraz daha beklemekte fayda var gibi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

myveysel

Valla ben zaten yeni bir kamera(A4tech PK 635 M) satın aldım. Kamera problemini çözdüm ama yine de notbook un üzerindeki kamera da çalışsa fena olmaz hani. Driver geliştirme çalışmaları şuan beta4 aşamasındaymış herhalde yakın bir zaman içinde nihai sürüm çıkar. Şuan bekliyorum, zaten başka çaremde yok. Saygılar.

fotomusa

Alıntı yapılan: erginemr - 20 Ağustos 2008 - 15:41:54
gspca modülünü kalıcı olarak yüklemek için, sanırım  /etc/modules dosyası içine eklemeniz gerekiyor:
gksu gedit /etc/modules
ile dosyayı açın ve son satırına
gspca
satırını ekleyin. Kaydedip bilgisayarı yeniden başlatın.

bu işlemi yaptım yanlız kamera için her defasında aynı işelemi yapmam gerekiyor. Yani kaydetme işlemini yapamadım. Şuan kubuntu kullanıyorum yoksa onun içinmi olmadı bilemiyorum ama kamera için o ayarları her defasında yapmam gerekiyor. Bunun yani ayarları korumanın başka yolu varmı.(gspca komutunu enalt satır olarak yazdım yoksa en alt satırın önünemi yazmam gerekiyordu?)

heartsmagic

Bu kayıt işlemini yapıp sistemi yeniden başlattıktan sonra

lsmod | grep gspca

komutu ne diyor?

erginemr

@heartsmagic'e ek olarak, eğer sistem Kubuntu ise, gedit yerine kate editörünü;
kdesu kate /etc/modules
ya da konsolda nano editörünü kullanmanız gerekebilir:
sudo nano -w /etc/modules

Eğer yeniden başlattıktan sonra "lsmod | grep gspca" komutunun çıktısında modülü görüyorsanız tamamdır.

[IMG]http://img203.yukle.tc/thumbs/832Clipboard01.png[/img]  [IMG]http://img203.yukle.tc/thumbs/3320Clipboard02.png[/img]

fotomusa

lsmod | grep gspca komutunu yazıgım zamanki çıktı altta
gspca                 643920  0
videodev               29440  2 gspca,zc0301
usbcore               146028  7 gspca,zc0301,usb_storage,libusual,ehci_hcd,uhci_hcd   

ayrıca kdesu kate /etc/modules bu komutlada kaydetme işlemini yaptım sonuç aynı olumsuz yani. Bu arada kubuntuda olmadıgım için daha erken cevap yazamadım kusura bakmayın

heartsmagic

Sorun zc0301 modülünden kaynaklanıyor sanırım.

Eğer Ubuntu kullanıyorsan gedit, Kubuntu ise kate ile aç. Ben gedit ile tarif ediyorum.

sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist

Dosyanın en altına:

blacklist zc0301

ekle. Sistemi tekrar başlat, sorunu bir kontrol et bakalım. Olmadı rc.local'e elle betik ekletiriz.

fotomusa

bu sefer oldu sanırım en azından bilgisayar başlatılınca kamera çalıştı. bu arada size bir soru daha yönelteyim Ubuntu kullanıyorsan gedit, Kubuntu ise kate demişsiniz ben şuan kubuntu kullanıyorum kubuntuda o komutu sudo gedit deyilde  kdesu kate şeklinde giriyorum deyilmi (bu şekilde girdim ve oldu ) bundan yola cıkarak terminalden prıgram kurmak için ubuntuda sudo apt-get program adı şeklinde giriyorduk acaba kkubuntuda da aynı şekildemi girmem gerekiyor yoksa kdesu apt-get program adı şeklindemi girmem gerekiyor?

heartsmagic

sudo ortak bir araçtır. Konsoldan iki masaüstü üzerinde de

sudo komut falan felan

diyerek yapabilirsin.

kdesu Alt+F2 ile de çalışan bir KDE uygulamasıdır, sudo çalışmaz örneğin öyle. Gnome muadili ise gksu'dur.

fotomusa