Nvidia Geforce4 mx 440 agpb8x ubuntu 9.10 çözünürlük problemi

Başlatan sosyalserdar, 01 Aralık 2009 - 12:17:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sosyalserdar

Nvidia Geforce4 mx 440 agpbx

çözünürlüğü 640x480 dan yukarı çıkmıyor driver yüklü * her şey tamam yönetim bölümünden nvidia ekran kartı ayarlarındanda düzeltmeye çalıştım yok olmuyor orada da en yüksek çözünürlük 640x480 olarak ayarlanmış ne yapmama gerek yardımcı olursanız sevinirim

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13589.0

bu konuda yazılanları yapmayı denedim bu seferde hepden gitti xorg.conf

tam olarak xorg.conf ayarım ne olmalı yardımcı olabilir misiniz windows da 1024x768 kullanıyorum yine öyle olsun istiyorum

xorg.conf u xorg.conf.yedek şeklinde aynı dizine yedeklemiştim  

sudo mv /etc/x11/xorg.conf.yedek /etc/x11/xorg.conf    şeklinde yazdığımda düzelir mi?

erginemr

Evet, bu şekilde eski haline dönmesi gerekiyor. Masaüstü açıldıktan sonra /etc/x11/xorg.conf dosyasının içeriğini buraya yapıştırın:
gedit /etc/X11/xorg.conf

Monitörünüzün marka ve modeli nedir?

sosyalserdar

17 inç vestel

xorg.conf un içeriği şu şekil

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

erginemr

Şu mesajda yazdıklarımı dener misiniz?
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14085.msg172804#msg172804

İlk denemede ModeLine satırını eklemeyin. Her deneme sonunda oturumu yeniden başlatın.

sosyalserdar

linktekinleri yaptım modilne ekleyince bozuluyor xorg.conf modeline eklemeden denedim bu sefer
inanmayacaksınız ama uç birim bozuldu neden anlamadım komut satırı gelmiyor  uç birime tıklayınca bomboş ekran geliyor haydaa :)

heartsmagic

Alıntı yapılan: sosyalserdar - 01 Aralık 2009 - 14:03:40
linktekinleri yaptım modilne ekleyince bozuluyor xorg.conf modeline eklemeden denedim bu sefer
inanmayacaksınız ama uç birim bozuldu neden anlamadım komut satırı gelmiyor  uç birime tıklayınca bomboş ekran geliyor haydaa :)

Uçbirim açılmıyorsa Ctrl+Alt+F1 ile sanal terminale düşebilirsin. Masaüstüne geri gelmek içinse Alt+F7.

Ben bir de Envy'ye şans tanı diyorum sürücü konusunda.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sosyalserdar

bu konularda pek bilgili değilim envy'e şans tanı demişsiniz ama :D anlamadım ben

uç birimin açılmaması şimdi kötü oldu baka baka kopyalayarak yapıyordum terminalde yapamıyorum

heartsmagic

Envy için:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=115.0

Konsol kipinde denersen çalışacaktır. Önce var olan sürücüyü kaldırıp, ardından yeni sürücü denersin. Gerçi çözünürlük meselesi için de uğraşabilirsin. Halledemezsen envy'ye yönel. Sevgili @erginemr, zaten bir yol gösterecektir bu konuda :)

sosyalserdar

envy i kurdum çözünürlük yükseldi eskiye nasaran 800X600 oldu sanırım şuan kaç olduğunu da göremiyorum fakat yönetim bölümünde çözünürlükayarladığım nvdia ayarları bölümü açılmıyor

bu sayfa geliyor

ayrıca sistem araçlarında gözüken envyg açılmıyor

işin ilginç yanı bir sorun hepsini etkilemiş anlayamadım empati mesajlaşma progrmaıda çalışmıyor 

erginemr

Acaba şimdi de "nvidia" sürücüsü kullanılmıyor mu? Şu anki xorg.conf dosyasının içeriği ve aşağıdaki komutun çıktısı nedir?
cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers

sosyalserdar

Section "Screen"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "dri"
Load "GLcore"
EndSection

Section "Device"
Option "NoLogo" "True"
Driver "nv"
EndSection

şuanki içerik bu
verdiğiniz komutta da böyle * bir şey çıktı

serdar@serdar-desktop:~$ cat /var/log/Xorg.0.log | grep drivers
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nv_drv.so
serdar@serdar-desktop:~$

nvidia ayarlarına girmeye çalıştığımda verdiği hatadaki şeyi yaptım ondada bu çıktı

serdar@serdar-desktop:~$ nvidia-xconfig
'nvidia-xconfig' programı aşağıdaki paketlerde bulunabilir.
* nvidia-glx-173
* nvidia-glx-185
* nvidia-glx-96
Şunu deneyin: sudo apt-get install <seçili paket>
nvidia-xconfig: command not found
serdar@serdar-desktop:~$

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Aralık 2009 - 05:47:44

EnvyNg de install nvidiayı seçtiğimde karşıma bu çıkıyor

1
+----------------------------------------------------------------------------+
| Number | Candidate Version  | Installed Version | Compatible | Recommended |
|----------------------------------------------------------------------------|
| 0      | 185.18.36-0ubuntu9 | -                 | -          | -           |
| 1      | 173.14.20-0ubuntu5 | -                 | -          | -           |
| 2      | 96.43.13-0ubuntu6  | -                 | +          | +           |
+----------------------------------------------------------------------------+
Please select the number corresponding to the desired driver and press ENTER
(or type another number and press Enter to go back to the previous menu):

ben bu 3 ünden hangisini seçeceğim onuda bilmiyorum 0 ı seçtim sistem hiç açılmadı 2 yi seçtim sıfır halenie döndü 1 i de seçmeyi korkuyorum bu sefer hiç kurtaramayacağım diye :)

zeitgeist

Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

sosyalserdar

yok olmuyor ne yaptıysam :( korkuyorum bu sorun beni soğutacak özgür işletim sistemlerinden :'(

şimdide envy hata veriyor

Downloading the packages...
dpkg-exec: Running dpkg

ureadahead (0.90.3-2) kuruluyor...
ureadahead: Configuring ureadahead

dpkg (altişlem): installed post-installation script çalıştırılamıyor: Exec format error
dpkg: error processing ureadahead (--configure):
installed post-installation script alt işlemi çıkış durumunda hata döndürdü : 2
Errors were encountered while processing:
ureadahead
Traceback (most recent call last):
  File "interface.py", line 432, in <module>
    a.mainMenu()
  File "interface.py", line 295, in mainMenu
    a.driverMenu('nvidia')
  File "interface.py", line 333, in driverMenu
    self.process(self.abstract.install, package)
  File "interface.py", line 391, in process
    myFunction(myArgs)
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/Envy/abstraction.py", line 155, in install
    self.pkg.install(packages, self.widget)
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/Envy/packagemanager.py", line 164, in install
    self.cache.commit(UiFetchProgress(widget, self.isText), UiInstallProgress(widget, self.isText))
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/apt/cache.py", line 318, in commit
    raise SystemError("installArchives() failed")
SystemError: installArchives() failed

sosyalserdar

sildim tekrar baştan kurdum driver yüklü değilken 800x600 olarak çalışıyor driveri yükleyince 640x480 den yukarısı ayarlanmıyor  envy kurarken normal driveri silip te mi envy den kurmalıyım acaba yoksa silmesemde olurmu birde normal driver nasıl silinecek envy için donanım güncellemelerinden etkinliğini mi kaldıracağım

lütfen yardımcı olun bana 2 gündür debeleniyorum adeta saatlerimi harcadım bir türlü halledemedim bu sorunu

zeitgeist

Eski sürücüyü silmene gerek yok. Kullandığın ekran kartıyla ilgili daha önceleri konuşulmuş şöyle bir başlık var. Tabi bu başlıkta Ubuntu/İntrepid sürümü üzerinden konuşulmuş. Sanırım en doğrusu Ubuntu yüklendiği an sana sunulan "nv" sürücülerle devam etmek.

Ben olsam eğer ekran kartıyla ilgili herhangi bir sürücü kurulumu yaptıysam bunu kaldırırım ve "nv" sürücüleri kullanmaya devam ederim. "nv" sürücüleri kullanılıyorken xorg'a çözünürlük ekleyip denemiş miydin?

Eğer ekran kartıyla ilgili bir sürücü yüklemesi yapmışsan şu komutla tekrar Ubuntu kurulumunda sana sunulan "nv" sürücüleri kullanabilirsin:

sudo apt-get install xserver-xorg-video-nv

sosyalserdar

xorga çözünürlük ekleyerek denemedim çünkü nasıl ekleniyor bilmiyorum.
ama dediğiniz komutu kullandım zaten en yeni sürümde uyarısı verdi  

şayet çözünürlüğü elle nasıl ekleyebileceğimi belirtirseniz 1024x768 olarak ayarlanırsa çözmüş olacağım saygılarımla

şuanki xorg.conf un içeriği;

Section "Screen"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Disable "dri2"
EndSection

Section "Device"
Driver "nvidia"
EndSection

zeitgeist

İlk sayfada verdiğin xorg çıktısında "nv" sürücüleri kullanılıyordu şu an verdiğinde "nvidia" sürücüsü var. Daha önceki mesajımda anlatmak istediğim de buydu, eğer aşağıdaki dosya sorunu çözmezse tekrar "nv" sürücülerini kullanabilirsin, sonrasında tekrar xorgu aşağıdaki belgeyi örnek alarak düzenlemen işe yarayabilir.

Xorg dosyasının yedeğini aldıktan sonra şu komutla belgeyi düzenleyip bilgisayraı yeniden başlatmalısın.

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Section "Screen"
DefaultDepth 24
     SubSection "Display"
        Depth   24
        Modes    "1024x768"
  EndSubSection
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Disable "dri2"
EndSection

Section "Device"
Driver "nvidia"
EndSection

sosyalserdar

çok Teşekkür ederim halloldu  sorunum

zeitgeist

Şu an kullandığın ekran kartı sürücüleri Ubuntu'yu ilk kurduğun andakiler mi yoksa harware drivers tan sürücü yüklemiş miydin, ya da envy ile? Bu arada sende

sudo nvidia-settings

çalışmıyor mu? Çalışıyorsa çözünürlük seçeneklerinde 1024*768 yok mu?

Şu adımları takip ederek bir kaç deneme daha yapabiliriz.

xorg'un yedeğini al, bu arada yedeklerin birikmiş olabilir, her seferinde en son beğendiğin xorg'un yedeğini alarak hareket et.

Şu kodla açık kaynak nvidia sürücüsünü kur.

sudo apt-get install xserver-xorg-video-nv

Ardından xorga daha önceki belgelerde yaptığımız çözünürlük değerini ekle:

SubSection "Display"
        Depth  24
        Modes  "1024x768"

Bilgisayarı yeniden başlat, bakalım faydası olacak mı?

Düzeltme: Sorun halledilmiş, nasıl yaptın?

sosyalserdar

verdiğiniz kodu yazdım  sorun halloldu tam halloldu sayılamaz ama şuan istediğim çözünürlükte açılıyor ama arayüze geçerken grafig inglizce bir hata vermekte   her seferinde oradna bir seçenek seçerek giriyorum

sudo nvidia-settings
yazdığımda

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14223.msg173862#msg173862

buradaki hatayı vermekte

şuan nasıl oldu bilmiyorum açıkçası

rüyamda sudo ve xorg diye sayıklayacağım kesin bu kadar uğraşmaya :)

xserver-xorg-video-nv mu kurulu yoksa normal driver mi şuan bilmiyorum nvidia ayarı bozuk şuan o hatayı vermekte

yoksa 2 sidemi kurulı acaba da ondan böyle yapıyor

zeitgeist

Benzer bir sorun yaşadığımız takdirde neler yapabileceğimiz anlamak adına soruyorum:

Hangi kodu yazdın da oldu? Hangi arayüze geçerken nasıl bir hata alıyorsun? Nasıl bir seçenek, ne diyor?

nvidia-settings de yaşadığın sorunu bir yerlerden hatırlıyorum, bunu yorumlayabilmek adına daha önce belirttiğim ama yanıt alamadığım soruyu yineleyeceğim: Ubuntu'yu yükledikten sonra ekran kartı için herhangi bir sürücü yükledin mi, yüklediysen hangi yöntemle? Belki kod çıktıları ve xorg daki verilerden bu anlaşılabilir ama emin olmak adına soruyorum.

Alıntı yapılan: sosyalserdar - 03 Aralık 2009 - 01:21:55
rüyamda sudo ve xorg diye sayıklayacağım kesin bu kadar uğraşmaya :)

;)

İlk yazdığın mesajların xorg dosyasında "nv" vardı şimdi "nvidia" var.

sosyalserdar

evet ilk kurduğumda 800x600 dü çözünürlük  sistem->yönetim donanım sürücülerinden yükledim driveri

yükledikten sonra 600x480 e düştü sonra donanım sürücüleri bölümünmden kaldır yzıyordu kaldırdım oradan sonra envy den kurayım dedim kurdum yine değişen * bir şey olmadı busefer envy den nvdia sürücüsünü kaldır seçeneği vardı konsolda 2 ye basın diyordu oradanda kaldırdım o kadar çok şey dendim ki artık aklımda da kalmadı çoğu sonra işte sizin verdiğiniz

sudo apt-get install xserver-xorg-video-nv  yazdım zaten en yüksek sürüm yüklü uyarısı oldu sonra verdiğiniz xorg kodlarını yazdım yeniden başlattım arayüz açılırken grafik bilmene diye bir hata veriyor birazdan yeniden başlatacağım o hatayı yazacağım buraya neyi seçip girdiğimide

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Aralık 2009 - 00:00:00

masasütüne geçerken

Ubuntu is running in low graphick mode hatası aldım ok dedim ona

what wold you like to do? diye bir ekran geliyor orada 4 tane seçenecek var
en baştaki run ubuntu low graphick just session gibi  bir seçeneği seçip arayüze geçiyorum her seferinde bu hatayı veriyor ama masaüstüne geçerken

Not: ARayüzden kastım masaütüne geçerken ilk şifre soran ekrana geçerken açılışta

zeitgeist

Hımm, eğer daha önceki mesajlarda belirttiğim gibi @erginemr'nin söylediği uyumsuzluk meselesi 9.10 ile hala çözülmemiş ise soruna bu neden oluyor olabilir. Bu noktadan sonra kendi adıma önerebileceğim fazla bir şey kalmadı. Son olarak şu tavsiyede bulunabilirim: Biliyorum xorg ve sürücülerle uğraşmak biraz yorucu can sıkıcı olabiliyor, bana kalırsa biraz ara verip daha sonra sakin kafayla sürücü kurulum ve çözünürlük ayarlarını adım adım temiz bir şekilde uygulayabilirsin.

Şu an açık kaynak sürücülerini kullanıyor olmalısın, bir ara buraya nvidia ve nv sürücüleri sistemden tamamen kaldırmak için "purge" içeren komutları yazarım sen de tüm sürücüleri kaldırır ardından hardware drivers tan önerilen sürücü kurulumunu yaparsın. Daha önceki mesajında nvidia-settings te yaşadığın sorun sistemde nvidia sürücülerin olmamasından kaynaklanıyordu. Bu sefer nvidia-settings le beraber çözünürlüğü ayarlamaya çalışırız.

Bir de şu hatırlatmayı yapayım sürücüleri kurman otomatik olarak tüm çöznürlükleri görmeni sağlamayabilir. 

sosyalserdar

size çok Teşekkür ederim  gecenin bu saatinde benim sorunuma bu kadar kafa yorduğunuz için açıkçası diğer sistemlerin forumları gibi sorunumu yazarım 1 hafta sürüklenir ve kaybolur gider diye düşünüyordum bu beni çok şaşaırttı hevesimi daha çok artırdı bu forum için bundan sonra elimden ne geliyorsa yaparım

soruna gelince yazacağınız kodları bekliyorum dediğiniz gibi yaparım komple siler oradan kurarım tekrar 600x480 e düşeceğinden eminim ama inşallah kullanmak istediğim çözünürlük nvidia settings ayarlarında sizinde yardımınızla hallolur uğraşmam daha fazla inanın bu sorunla uğraşmaktan ubuntunun bir çok özelliğini inceleyemeye vakit bulamadım

heartsmagic

Bence envy ile kurulumu yap. Ardından
sudo nvidia-settings ile çözünürlük ayarı dene.

Sana sorun yaparsa ki yaptığını gördük, elle çözünürlük ekleme yoluna gidersin. Onu da zaten yukarıda bir kere anlatmışlardı. @zeitgeist'in dediği gibi şimdilik bir ara ver ve sakin kafayla daha sonra bir kere daha dene bence :) Emin ol bir süre sonra bu yaptıkların sana çok kolay işlemler olarak görünecek.