USB Memory'lerde yazma hızı problemi

Başlatan romanticking, 26 Kasım 2009 - 10:15:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

romanticking

Arkadaşlar ;

Ubuntu altında hep yaşadığım bir problemi sizlerle paylaşmak istedim.Yaklaşık 6-7 versiyondur ubuntu kullanıyorum.Ama usb memory lerde yazma hızı hep sıkıntı oldu.USB memory üzerine bir dosya kopyalamayı başlattığım zaman başlangıçta 25-30 mb/sec olarak görünüyor.Ama birkaç saniye sonra 20-15-10-5 derken 1 mb /sec altına düştüğünü görüyorum.Böylece 4 gb lık bir dosyayı usb memory ye kopyalamak yaklaşık 2-2.5 saat kadar sürüyor.Usb 2.0 memoryler ile deneme yaptığımı söylememe gerek yok sanırım.Ayrıca okumada da problem yok sadece yazma hızı için bu durum geçerli.

Aynı problem usb external disklerde hiçbir zaman olmadı.External diskler gayet stabil olarak başladığı hızda kopyalamayı bitiriyor.

Böyle basit bir problemden dolayı usb memoryler ile işim olduğu zaman mindoz'u kullanmak zorunda kalıyorum.

Kullanan varmı bilmiyorum ama Mindoz altında teracopy adında bir program var.Maksimum hızda veri kopyalamayı sağlıyor.Ubuntu altında bu tarz bir program bulmak mümkün mü??

heartsmagic

Bu problemi bazı arkadaşlar (ve bir süre de ben) 9.04 ile yaşadık. Ancak 9.10 ile ben deneme fırsatı bulamadım. Nedenini çözememiştik, forumda bir ara uzun uzadıya konuştuk durumu. Herkeste bu problem yok gibi ama anladığım kadarıyla.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

miles

Ubuntu altında benzer bir sorunu bende de sürekli yaşıyorum. Bende ise 3 mb civarında bir hız gözükmesine rağmen kopyalama işlemi duruyor bir süre sonra tekrar devam ediyor.

Sorunun nerden kaynaklandığını bulmak zor: Ya dosya sistemi ile ilgili bir sorun yada sürücü sorunu. Fakat iki ihtimale de yer veremiyorum çünkü usb bellek sürücüler ve FAT dosya sistemi tam olarak destekleniyor diye biliyorum.

Ama Linux üzerinde teracopy gibi yazılımlara hiç ihtiyacınız yoktur. Linuxun dosya sistemi yeterince iyidir zira teracopy nin kadar güvenli kopyalama yaptığı da başka bir tartışma konusu.

heartsmagic

Şu an deneme ikânım yok ancak 4-5 gün sonra bir deneme yapabilirim.

zeitgeist

Aynı sorunu 9.10 üzerinde ben de yaşıyorum. Kopyalama hızı 24 ten 3 e kadar düşüyor. Flash diske çok küçük dosyalar kopyaladığım için pek önemsemedim, daha çok harici diski kullanıyorum.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

miles

Ben hatalı kopyalama işlemi olabileceğini düşünüyorum. Mp3 üme kopyaladığım şarkılar mp3playerda bozuk çalarken aynı dosyaları windows üzerinden kopyaladığım zaman hiçbir sorun olmuyor(bunu en az 5-6 kere denedim). Başta dediğimin aksine FAT dosya sistemi ile bir anlaşmazlık olduğunu düşünüyorum. HDD sinde FAT kullananların sorun yaşadıkları oluyormu acaba ? Forumda böyle bir sorun ile karşılaşanlar varmı ?

romanticking

Yeni bir kullanıcı açarak o kullanıcıyla login oldum ve kopyalamayı tekrar denedim.Sonuç başarılı oldu.Hız düşmeden gayet güzel kopyalamayı başardım.Sonuç olarak benim anladığım kadarıyla kendi hesabımda kurmuş olduğum diğer yazılımlar (awn,virtualbox v.b.) kopyalama hızını etkiliyor ama default bir kullanıcı hesabı altında problem olmuyor.

Bu olaya hangi yazılımın neden olduğunu tespit etmek zor olduğundan Usb disklere kopyalama yaparken default bir kullanıcı açıp o hesapta kopyalamaları yapmak şimdilik bir çözüm..

heartsmagic

İlginç bir durum bu. Aslında kurulan herhangi bir şeyin buna neden olacağı hiç aklıma gelmezdi, gerçi kurulumu değil ancak arka planda çalışması etki edebilir.
Dün ben denedim kopyalama işlemini, bende de 7MB'ye kadar düştü yazma hızı. Fakat daha aşağılara sanırım inmedi, tabii olması gerektiğinden daha yavaş bir hız bu.

Bir de farklı bir kullanıcı ile deneyeyim bir süre sonra, bakalım durum bende nasıl olacak.

KimimBeNKi

aynı sorun ile karşılaşmaktayım kalıcı bir çözüm yokmudur ?

heartsmagic

Farklı bir şey denemek istiyorum ancak ben sorayım herkese dosya sistemi herkeste Fat mi?

garafatma

Ben ne 9.04'te ne 9.10'da kopyalama hızı konusunda bir sıkıntı yaşamadım 9.04'ü ilk kurduğumda vardı ancak güncellemelerle geçmişti. FAT,NTFS,EXT3,EXT4' de test yaptım 2 farklı bilgisayarla ve harici disk, flash disklerle denediğim zaman bir sıkıntı yaşamadım. Kullandığım harici disk Seagate 500GB, flash disk - kingston 2GB, Sandisk 4GB ve 8GB. Acaba kullanılan donanımlamı alakalı, veya anakart kaynaklı olabilir mi?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

zeitgeist

Harici diskte sorun olmuyor zaten, flash disklerde oluyor bu ve bilgi vermek için belirteyim evet benim flash fat formatlı.

garafatma

@Zzeitgeist, ek olarak yazdım belki oda vardır diye.

Anakartın Chipsetiyle alakalı olabilir gibime geliyor.

heartsmagic

Anakart etkiliyor olabilir mi acaba? Zira bendeki parmak bellek 8GB'lik bir Sandisk ve bu problem var. Çok kötü değil aslında bende, öyle saatler falan sürmüyor fakat başladığı hızla bitiremiyor veri kopyalamayı sistem.

zeitgeist

@keiser_soze,

Sende bu tür bir sorun yaşanmıyorsa ve bazı kullanıcılarda yaşanıyorsa evet donanımsal bir sorun olabilir.

@heartsmagic,

Evet, aslında kopyalamada o denli btüük bir sorun teşkil etmiyor ancak benim kullandığım bellek 2 gb ve boyutu küçük dosyaları kopyalıyorum. Dosya boyutu ne denli büyürse süreç için hız o denli düşüyor. Açıkçası benim yaşadığım kopyalama sürecindeki hız düşüsü rahatsız edeci hale gelebiliyor çünkü yukarıda da belirtildiği gibi 25 lerden 3 mb/sn lere düşmesi biraz tatsız. Kendi adıma büyük boyutlu dosyalarla harici disk/lerde işlem yaparak meseleyi göz ardı ediyorum ama özellikle son dönemler flash belleklerin boyutu düşünüldüğünde ciddi bir soruna dönüşebilir bu.

Disk formatını neden sorgulamıştın?

garafatma

O zaman durum muhtemel olarak anakartların kullandığı çipsetlerle alakalı.

heartsmagic

@zeitgeist, acaba dosya sistemi ile alakalı mıdır diye sormuştum. Fakat gördüm ki Windows üzerinde benim parmak belleği NTFS olarak biçimleyemiyorum.

@kesier_soze, anakart çipseti buna nasıl neden olabilir? Kaldı ki USB bağlantısı kullanan büyük disklerimin ikisinde de bu sorun yok. Aynı anakart, aynı USB yuvası. Küçük parmak bellekleri ayırt edebilecek bir şey söz konusud mudur? Bunu soruyorum zira donanımla aram cidden çok iyi değildir. Bu konuda sıradan son kullanıcı gibiyim.

garafatma

@heartsmagic, bende çok iyi süper bilgili değilim. Ancak tecrübelerime dayanarak anakartların cihaz seçtiğini söyleyebilirim. Yani Harici disklerde yapmıyor, usb disklerde yapıyor, benim aklıma açıkçası sadece bu geldi. Kaldı ki seninle aynı flash diski kullanıyoruz, ancak PC lerimiz farklı.

Ama yanılıyorda olabilirim, iddia etmiyorum.

heartsmagic

Müsait zamanda bakmak için şu hata raporlarını bir ekleyeyim buraya. Didikleyelim bakalım şu konuyu.
@keiser_soze, senin disk Fat mi? Ayrıca kaçla başlayıp kaçla bitiriyor yazmaya? Örneğin sürekli 10-20 MB arasında yazabiliyor mu? Şöyle mümkünse 4-5GB'lık bir dosyayla dener misin?

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/184762
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/392089
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/197762

garafatma

@heartsmagic, arkadaşımdan alıcam haftasonuna kadar diski, aldıktan sonra deneyip sonucu buraya yazarım. 20'nin altına düşmüyor gibi hatırlıyorum.

Ekleme: fat ve diğer dosya sistemlerinde denedim.

heartsmagic

Tamam sen dene bakalım ben de müsait bir zamanda bakayım şu konulara.

zeitgeist

Böcek raporlarındaki kopyalam hızları da oldukça tutarsız. Bir kaç mesajda Nautilus'tan bahsedilmiş; olabilir mi acaba dedim ve Dolphin ile denedim ancak aynı şekilde kopyalama hızında yavaşlama oluyor.

if

Alıntı yapılan: romanticking - 01 Aralık 2009 - 16:14:28
Yeni bir kullanıcı açarak o kullanıcıyla login oldum ve kopyalamayı tekrar denedim.Sonuç başarılı oldu.

USB bellekten bir şeyi bilgisayarıma kopyalarken veya bilgisayardan usb belleğe kopyalarken veri aktarma hızı 300 küsür KB'a kadar düşüyordu ta ki yukarıda alıntıladığım mesajda söylenildiği gibi yeni bir kullanıcı hesabı açana kadar. Fakat ben açtığım yeni kullanıcı üzerinden yapmadım işlemleri yine de veri aktarım hızı arttı. Şu an 4.6 MB'ın altına hiç düşmüyor. Usb bellek FAT, hdd EXT3 dosya formatında.

2-33

9.10 kulanıyorum.Bende sandisk'in 2 tane flash belleği var.Farklı modellerde.Biri 4 diğeri ise 8 gb'lık.2 sindede aynı yazma hızı düşüyor.

if

Bu sorunu başka forumlarda da araştırdım ve bir kaç bug raporu ve mesajla karşılaştım.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1306333&highlight=usb

Yukarıdaki linkte bu sorun detaylıca ele alınmış ve çeşitli çözüm yolları önerilmiş. Kimilerinde işe yaramış kimilerinde yaramamış.

Bu sorunun sebebi http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=366205 linkte verilen durum da neden olablirmiş.

İlk linkte şöyle bir çözüm verilmiş:

Alıntı YapI found out a way that improves my transfer speeds, check it out than let me know:

IRQ stands for Interrupt ReQuest. When the computer is doing something, rather than always be on the lookout for other devices and processes that need its attention, it uses these interrupts or IRQ's to allow the device to say "Hey look at me -- I want to tell you something". It's a bit like a string tied to the PC so the device can tug on it for attention.

I think the slowdowns are due to the fact that after sometime the usb has difficulties to call up the attention of the motherboard, therefore the stopping of the transfer which increases the transfer timings.

To turn off the IRQ you have to add the option

pci=acpi

to the booting kernel options. So open the file

/boot/grub/grub.cfg

and edit the option line of the kernel you use to boot adding the command i've previously shown. Be careful not to add to all the kernels this option, because in case of screw ups you can boot the other ones and modify what's gone wrong.

In case you don't recognise the option line, usually it's the one which terms with quiet or bootsplash (which are other booting options of course).

Bu "pci=acpi" ve "/boot/grub/grub.cfg" çözümünü anlayamadım. Nasıl yapılacağını bilen var mı?