İkiside Aynı Disktte Olan Ubuntu (9.10)'dan Windows (Vista) Formatlama

Başlatan EsatYuce, 24 Kasım 2009 - 11:57:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

EsatYuce

Bilgisayarıma Windows Vista yüklemiştim. Ardında Ubuntu 9.10'u kurdum. Kurarken farklı bir birim oluşturmadı. Vistanın olduğu birime kurdu. Vistaya Ubuntu'dan format atmak istiyorum. Nasıl yapabilirim. Ayrıca Ubuntu'ya * bir şey olur mu?

bytan

Wubi olarak mı kurdun? Yoksa gerçek kurulum mu yaptın? Gerçek kurulum yaptıysan ve aynı disk birimi ile kastın aynı diskin aynı bölümü ise vista zaten silinmiştir. Fdisk -l çıktısı disk bölümlerin hakkında bize daha fazla bilgi verir.

Başlıklara [Nasıl] etiketini anlatım yapacağın zaman eklersen daha uygun olur.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

EsatYuce

Esat@Esat:~$ Fdisk -l komutunu çalıştırdım. Şu sonucu verdi:
No command 'Fdisk' found, did you mean:
Command 'fdisk' from package 'gnu-fdisk' (universe)
Command 'fdisk' from package 'util-linux' (main)

zeitgeist

Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

EsatYuce

sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xbb7d9e87

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1         192     1536000   27  Unknown
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2   *         192        8126    63733756    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3            8126       12048    31500726    7  HPFS/NTFS
/dev/sda4           12049       14594    20443737+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5           13319       14594    10240000    b  W95 FAT32
/dev/sda6           12049       13258     9719293+  83  Linux
/dev/sda7           13259       13318      481918+  82  Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order

zeitgeist

EsatYuce

heartsmagic

Alıntı yapılan: EsatYuce - 24 Kasım 2009 - 11:57:18
Bilgisayarıma Windows Vista yüklemiştim. Ardında Ubuntu 9.10'u kurdum. Kurarken farklı bir birim oluşturmadı. Vistanın olduğu birime kurdu. Vistaya Ubuntu'dan format atmak istiyorum. Nasıl yapabilirim. Ayrıca Ubuntu'ya * bir şey olur mu?

Bir şey olur mu derken? Format atıp da bir şey olmayacağını umarım beklemiyorsundur :)
Soru Windows sorusu. Eğer biçimlendirmek istiyorsan o alanı Vista disk yönetimini bulup yapabilirsin. Son olarak elbette Ubuntu'ya bir şey olacaktır. Bölümü sileceğine göre tüm bilgiler de beraberinde silinecektir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

EsatYuce

Ubuntu'yu yüklerken seçenekte sunmadı. Farklı bölüme kurardım. Şimdi benim Ubuntu'ya birşey olmadan Windows'tan nasıl kurtulurum?

zeitgeist

@EsatYuce,

Öncelikle Ubuntu ile biraz tanışıklığının olması lazım. Yaptığın kurulumu en iyi sen bilirsin, Wubi ya da normal kurulum olması önerileri de etkileyecektir.

Şimdi eğer Wubi ile kurulum yaptıysan, yani; Windows açıkken Ubuntu cd sini takıp herhangi bir program kurarmış gibi Windows içinde Ubuntu kurulumunu yapmışsan Ubuntu'dan Windows'u silemezsin daha doğrusu diski silmiş olursun hem Ubuntu hem Windows silinir. Yok eğer Ubuntu cd sini takıp normal kurulum aşamasında Ubuntu için bir bölüm ayırıp oraya Ubuntu'yu kurmuşsan, Ubuntu altında hangi diskte/disklerde Windows olduğunu görebilirsin; Gparted ile bu bölümleri biçimlendirebilirsin.

Ayrıca sorununla ilgili olduğu için Ubuntu ile tanışıklığını artırman anlamında Acemiler için ilk Durak bölümü okumanı tavsiye ederim. Oradaki kurulum belgeleri de işine yarayacaktır.

EsatYuce

Haklısın o konuda. Ama CD önyükleme ile Ubuntu'yu kurdum. Aslında Ben ilk önce şu durağa bir göz gezdireyim. Uyarın için teşekkürler.

heartsmagic

Alıntı Yap/dev/sda6           12049       13258     9719293+  83  Linux
/dev/sda7           13259       13318      481918+  82  Linux swap / Solaris

Bu çıktıya göre sende zaten bir Linux bölüm var ayrı olarak. Ubuntu buraya mı kurulu? Bir de ben ilk iletinden durumu yanlış mı anlıyorum. Sen önce Ubuntu'yu silmek istiyorum demişsin, sonra Windows'tan nasıl kurtulurum demişsin. Sanırım ikinci isteğini soruyorsun :)

Burada da bir iki soru ön plana çıkıyor. Windows nereye kurulu? sda2? sda3? sda5?
Kurtulmaktan kastın ne? Mesela bu bölümleri silip tek bir bölüm mü yapmak istiyorsun, yoksa her birini biçimleyip yedek olarak mı kullanacaksın?

EsatYuce

df | grep -e /$ | egrep ^.........
çıktısı
/dev/sda6              9566520   8027816   1052740  89% /

sudo os-probe çıktısı
/dev/sda2:Windows Vista (loader):Windows:chain

Buradaki açıklamalara göre formatlayabilir miyim Vista'yı ve nasıl?

Herkese iyi bayramlar. Bayramdan sonra görüşmek üzere.

heartsmagic

İstediğin şey Windows olan bölümü silmekse açarsın Gparted'ı silersin bölümü. Daha sonra bir biçimleme yapıp istediğin şekilde kullanırsın o bölümü. Fakat hangi bölüm olduğunu öne doğru bir şekilde belirle.

EsatYuce

EsatYuce

Teşekkürler arkadaşım şimdi yükledim. Formatlama işlemini başarılı bir şekilde tamamlandı. Moderatörlere sesleniyorum. Bu konuyu [Çözüldü] olarak işaretleyebilirsiniz. Arkadaşın dediği gibi GParted ile bu işlem ve daha birçok işlem yapılabiliyor.