Ubuntu Netbook Remix!

Başlatan munirekinci, 26 Mayıs 2008 - 15:59:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

munirekinci

İngiliz Guardian gazetesi, Ubuntu projesini başlatan Mark Shuttleworth ile güzel bir röportaj yapmış ve röportajdan öğrendiğimiz bilgilerden birisi de, Ubuntu'nun ultra taşınabilir sistemler için geliştirilen dağıtımı Ubuntu Netbook Remix'in Haziran ayının ilk hatfası içerisinde duyurulacağı.

Ultra taşınabilir sistemler için geliştirilen Ubuntu Netbook Remix dağıtımı için Canonical, Intel ile de paralelden konuşmaktaymış. Bu dağıtımın ASUS Eee PC gibi ucuz ve sistem gücü sınırlı olan sistemler için de bir alternatif olup olmayacağını tam olarak bilmiyoruz; detaylar yok.

Ubuntu, şu anda en popüler masaüstü Linux dağıtımı konumunda. Dell ilk defa Linux yüklü işletim sistemi denemesini de Ubuntu dağıtımı ile yapmış ve başarılı olmuştu. Ubuntu'nun popüler olmasının en önemli sebepleri arasında, arkasında çok aktif bir topluluğun bulunması, kullanılmasının çok kolay olması ve muazzam geniş bir program deposuna sahip olması yatıyor. Ubuntu'nun hem masaüstü hem de sunucu sistemler için farklı dağıtımları var. Netbook Remix ile beraber, taşınabilir sistemlere de el atacaklar ve umarız başarılı olurlar.

Ubuntu'nın en güncel masaüstü dağıtımı 8.04 birkaç hafta evvel çıkmıştı. Linux dünyasına adım atmak istiyorsanız, deneyebilirsiniz.

Ubuntu'nun mobil cihazlar için daha evvel duyurduğu bir dağıtım vardı. Üreticilere; cep telefonu, MID gibi cihazlarda kullanılabilecek WiMax, GPS,  Wi-Fi, 3G, kamera gibi özellikleri destekleyen özel bir dağıtım planı olduğu söylemişti. Bu konuda gelişmeler nedir bilmiyoruz ancak Ubuntu Mobile projesi, üreticilere kendi markalarını oturtmaları için sundukları temel bir Linux dağıtımı gibi; yani kullanıcılar alıp yükleyemiyor ellerindeki cihazlara.

Ek bilgi: Ubuntu'nun yükselişte olduğu gösteren rastgele bir ipucu da şöyle:


Google Trends

Son dönemlerde özellike oyun dünyasından aldığımız Linux'u destekleyen bir kaç haber, önümüzdeki yıllarda masaüstü sistemlerde Windows egemenliğinin azalacağını işaret ediyordu. Linux'un son kullanıcılar tarafında biraz daha büyük ivme ile yayılmasını sağlayacak destek örneğin Adobe gibi bir firmadan olabilir. Wine gibi uygumalar ile Photoshop, Dreamweaver gibi popüler uygulamaları Linux ortamında çalıştırmak mümkün olsa da, firmalar tarafından doğrudan destekli uygulamaların olması Linux'un kullanımının daha geniş kitlelere yayılması için aracı olabilir.

Yazarı; Özkan Erden
Yukarıdaki yazının tamamı alıntıdır.
Esas kaynak; http://www.guardian.co.uk/technology/2008/may/22/internet.software

Semih

Google Trends'e göre Ubuntu kullanıcı cidden artmış.Pardus çok bazı yerlerde hareketlenmiş,sanıyorum yeni sürüm çıkınca artmıştır bir an.Suse'de azalmış.


A.Semih Türk

eren

Suse biraz hantal olduğu için eski popülerliğini kaybetmeye başladı. Birde Ubuntu'nun arkasındaki topluluk gücü başka bir hiç dağıtımda yok. Bir çok dağıtımın yerel sitesinde görev aldım ancak Ubuntu gibi güçlü bir topluluğu olan bir site/proje görmedim.
Forumda açtığım eski konularla veya belgelerle ilgili yardım gerekiyorsa lütfen ilgili konunun altına yazın, mutlaka yardım edenler olacaktır. Forum dışı ortamlardan bana ulaşıp yardım isteyenlere maalesef yardım edemiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.

Granma

Alıntı yapılan: Eren - 09 Haziran 2008 - 18:17:08
Suse biraz hantal olduğu için eski popülerliğini kaybetmeye başladı. Birde Ubuntu'nun arkasındaki topluluk gücü başka bir hiç dağıtımda yok. Bir çok dağıtımın yerel sitesinde görev aldım ancak Ubuntu gibi güçlü bir topluluğu olan bir site/proje görmedim.

bu sürüme kadar bu görüşe katılmıyordum ama son sürüm gerçekten yavaş çalışıyor, ubuntuya devam :)

kernel

en son haber sitelerinde windows 7'nin netbooklarda ubuntudan daha avantajlı bir durumda olduğunu söyleyen bir şişirme haber vardı.yapılan incelemelerde antivirüs ve spyware gibi eklenti olayına girilmeden yapıldı tabii,bu ubuntu destekli netbooklar ve avantajları hakkında biraz daha detaylı bilgi ve yazı olsa süper olur aslında tam da böyle fiyatları uygunken insanlar ubuntuya daha çabuk ve önyargısız bir mantıkla erişebilir.
Dünyada herkese yeticek kadar kaynak var. Ama açgözlüleri doyurucak kadar kaynak yok..