[Nasıl] Ubuntu kurulum sürecinde diskleri bağlama

Başlatan zeitgeist, 12 Kasım 2009 - 15:44:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zeitgeist

Forumda sık sık Ubuntu altında diğer disklere nasıl bağlanılacağı ile ilgili sorular soruluyor. Elbette bunun yöntemleri var, gerek aracı yazılımlarla gerekse fstab dosyasına işlenen bilgilerle bu sorunu aşmak mümkün ancak diskleri kurulum esansında bağlamak çok daha sağlıklı olduğu için bunu kısa bir şekilde açıklamak istedim. Böylece kurulumdan sonra sistemdeki diğer disk/diskleri bağlamak için uğraşmak zorunda kalınmaycak. Ayrıca Ubuntu'yu Windows işletim sistemiyle birlikte kullanıyorsanız sonradan bağlanılan bölümlerde bir aksilik yaşandığında,  mesela elektirik kesintisinden sonra Ubuntu'yu açtığınızda ntfs disklere tekrar bağlanmakta sorun yaşayabilirsiniz oysa kurulum esnasında bağlanan diklerde bu sorun olmuyor.

Forum ve Wiki'de bulunan Ubuntu kurulum belgelerinde disk bölümleme tablosuna geldiğinizde bu aşamada diskleri şı şekilde bağlayabilirsiniz:

Öncelikle bölümleme tablosuna geçmeden önce size diskler üzerinde işlem yapabilmek için ayırmak gerektiğini bunu onaylayıp onaylamadığınızı sorabilir buna evet diyerek işlemlere başlıyoruz.

Yine forum ve Wiki belgelerinde bu adımdaki diğer seçenekler anlatıldığından dolayı ben sadece bölümleri elle belirt sekmesine değineceğim. Bu bölümü seçtikten sonra sisteminize bağlı disklerin sayısına ve boyutlarına göre tablonun gösterim süreci uzayabilir.



Resimde sistemde olan birincil (primary) diskin bölümleme tablosunu ve içeriğini görüyoruz. Burada diskin adının bulunduğu sekmeyi açarsanız diğer diskleri görebilirsiniz. Unutmayın ki burada gösterilen disk bilgileri fiziksel diske aittir. Yani bir diski 4 parçaya da  bölmüş olsanız disk adının göründüğü kısımda bir disk olacaktır dörede ayrılmış diskin bölümleri ve içeriği ise en tepede çeşitli renklerle ifade edilmiş olan disk bilgilerinde görünecektir.



Ubuntu'yu kuracağımız diski seçtikten sonra ileri diyoruz. Görüldüğü gibi tabloda tüm bölümler ve disk/diskler var. resimdeki tablo benim bilgisayarımın bir özeti niteliğinde yani daha önce Ubuntu, Xp yüklenmiş ve gerekli şekilde bağlamıştım dolayısıyla disk formatları sizde değişik olabilir ancak temel görünüm bu şekilde olacaktır. Öncelikle ubuntuyu kuracağımız diski ve swap alanını belirliyoruz ki bunu nasıl yapacağınızla ilgili bilgiyi zaten diğer belgelerden öğrenmiştiniz. Eğer diskte yapacaklarınızı daha önce planlamış ve bölümleri oluşturmuşsanız size düşen sadece alanları uygun yerlere bağlamak olacaktır. Yok oluşturmamışsanız buradaki adımda yeni disk bölüm veya bölümleri de oluşturabilirsiniz. Benim disk bölümlerim daha önce oluşmuş durumda olduğu için sadece gerekli bağları yapacağım eğer ham bir diskiniz varsa ve bu aşamada bölümleyeceksiniz disk bağlama adımlarını izleyerek sizler de yeni disk bölümü aracıyla istediğiniz tabloyu elde edebilirsiniz.

Ben her zaman Windows ve Ubuntu'yu bir arada kullanırım ve her zaman Windows'u diskin ilk bölüm/bölümlerine kurarım çünkü ikincil ya da uzatılmış bölümlerde ya da ya da ikincil disklerde kurulduğu vakit sorun çıkabiliyor. Unutmayın sisteme bağlı olan ilk diskiniz yani biosta görünen primary disk sda, secondery yani ikinci disk sdb dir ve diğer diskler de bu mantığı takip ederek isimlendirilir. Şimdi bölümleri bağlamaya başlayalım.



Bağlayacağım disk bölümünü seçili hale getiriyorum ve değiştir diyorum. Çıkan pencerede nasıl kullanılacağı sekmesine gelip ntfs diyorum ve bölümü formatlamayı işaretliyorum. Böylece bölüm ntfs ile formatlanacak. Eğer bu bölümde bilgileriniz varsa ya da herhangi bir işletim sistemi kuruluysa o sistemin disk formatını işaretleyecek ve diski formatlamamasını isteyeceksiniz. Böylece diskin içeriğine dokunulmayacak. Benim sistemimde diskin bu bölümünde Xp kurulu o yüzden nasıl kullanıcağı bölümüne ntfs diyorum ve formatlama seçeneğini aktif etmiyorum.



Burada önemli olan bağlanma noktası. Diski Ubuntu'ya burada bağlamazsanız kurulumdan sonra bu diski göremezsiniz veya bağlanamazsınız. Bu diske ulaşmak için aracı uygulamalara ya da fstab dosyasında düzenlemeye gitmeniz gerekir. Bağlanma noktası olarak genel kaideye uyarak /media/xp diyorum. Burada media dan sonra istediğiniz ismi verebilirsiniz. Ubuntu kurulduktan sonra diskin bu bölümünü Ubuntu menüde yerler sekmesinde Xp diye göreceksiniz. Aynı diski dosya sistemi media klasöründe de görebilirsiniz. Aynı işlemi diğer disk/disklkere ve bölümlerine de uygulayabilirsiniz.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

garafatma

@zeitgeist eline sağlık, gerekli bir belgeydi gerçekten.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

bytan

Kurulum sonrası gerçekten bu konularda çok sorular geliyor. Dediğin gibi baştan bağlamak, kurulum sonrası için kullanıcıya kolaylıklar sağlayacak; eline sağlık @zeitgeist.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

Eline sağlık @zeitgeist. Naçizane düşüncem bu belgenin burada eriyip gitmemesi. Acemiler için olan bölüme yakışacaktır diye düşünüyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

canosayan

Alıntı yapılan: BayboraKaan - 13 Kasım 2009 - 11:39:27
Yahu @Zeitgeist bu belgeyi neden 3 hafta önce hazırlamadın :P

Çok Teşekkürler diğer kurulumda muhakkak deniyeceğim ;)

Bu belge Wikiyede çok yakışır :)

bak lafı ağzımdan aldın. wiki ellerini öper artık.

aslında benim bile işime yaradı bilgi. ben daha sonra fstab ile ekliyordum istediklerimi. artık böyle yaparız bir dahakine.
Chmod bizim işimiz.

zeitgeist

Ben de sizlere teşekkür ederim arkadaşlar.

@BayboraKaan, senin de eline sağlık. Senden ya da Wiki tayfasından bir ricam olacak kurulum rehberinde olan 7.adımda diskleri bağlama konusuna link koyabilir misin? Ben kendi üyeliğimle biraz kurcaladım ama sen daha hızlı ve kolayca halledebilirsin sanırım. Böylece acemiler açısından sonradan çıkacak ufak bir problemi daha başlangıçta bertaraf etmiş oluruz.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

zeitgeist

Ben de belgemdeki bazı yazım hatalarını düzelttim, bu haliyle pek güzel oldu  :) Teşekkürler.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

yalcin44

Selamlar
ubuntu 10.04 kullanıyordum sistemim çoktü sistemin üzerine format atmayı bilmediğim için disktede bilgi ve belgeler olduğu için  sistemin kurulu olduğu diski çıkarıp yeni bir disk takıp

sıfırdan 10.10  formatladım. Eski diski ikinci disk olarak taktım yönetimdeki dis aracı diski gördü ve sağlıklı görünüyor yanlız birimi bağla dediğimde birim bağlanma hatası veriyor

( Error mounting: mount exited with exit code 1: helper failed with:
mount: according to mtab, /dev/sdb1 is already mounted on /
mount failed
diski biçimlendirme falanda yapmaktan korkuyorum çünki bütün bilgilerim içinde bu diskteki bilgilerimi nasıl kurtarırım bana yardım edin lütfen.

Şimdiden teşekkürler.

sema

Diskinin zaten bağlı olduğunu söylüyor. İstersen CanlıCD'yi tak, çalıştır ve bilgilerini al, sonra da bize şunun çıktısını aktar, sda olması gerekir diye düşünüyorum;

cat /etc/fstab
susema

heartsmagic

@yalcin44, kendine ait bir başlığın varken neden ikinci bir başlıkta soru soruyorsun?
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,23990.0.html
Kaldı ki başlığını sanırım takip de etmiyorsun.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.