Ubuntu kuramıyorum

Başlatan nmtd09, 01 Kasım 2009 - 13:07:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nmtd09

Öncelikle hayırlı günler dilerim.

Ben windows konusunda uzman hatalarından bıkmış  biriyim. Pc konusunda elime almadığım tek şey linux tu ve bende bundan mahrum kalmayayım diye işe ubuntu 9,04 ile başlamak istedim. İşyerimdeki pcde Windows 7 üzerinden disk ayırdım ve boş alan oluşturup tarifteki gibi ubuntuyu sorunsuz kurdum ve hakikaten çok beyendim. Ve dedimki bunu evdede kullanmalıyım.

Amma velakin evdeki pcde bir türlü oluşturduğum boş alanı ve xp yüklü diski göremiyorum. Pc de 2 adet sata hdd mevcut 750 lik hdd üzerinde 40 gb xp alanı var 40 gb da ubuntuya ayırdım kalanı ise resim müzik film ağzına kadar dolu.

Cd üzerinden ubuntuyu açtığım zaman xp yüklü alanı ve dosyalarımın olduğu diğer alanı görüyorum ama boş alanı kesinlikle ne kurulumda nede cdden açtığımda görmeiyorum. Ne yapmam lazım yardımlarınızı acilen beklemekteyim.

kerimagil

Anlattığınıza göre Live CD'den görülmesi lazım. Herhalde bölümlendirme başarılı olmamış olabilir.
Ubuntu live CD ile de boyutlandırma ile de yeni boş alan oluşturabilirsin. yani diğer diskleri küçültüp sıkıştırarak yapabilirsin Yalnız dikkat hata yapma diğer kısımlara zarar verebilirsin...

bytan

Cd üzerinden açınca çıktısı ne oluyor?

sudo fdisk -l
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

nmtd09

Şimdi  750 gb lık hddnin  650 gb si kişisel dosyalarıma ayrılmış durumda. 40 gb xp kurulu 40 gb boş alan ayırdım fakat kuruluma geçtiğim zaman resimdeki görüntü ortaya çıkıyor ubuntuyu kurmak istediğim boş alan seçeneği görünmüyor.

bytan

Bölümleri elle belirt dediğinde ne oluyor? Bir sonrakı ekran nasıl? Ve istediğim çıktıyı aktarır mısın?

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

nmtd09

bir sonraki ekran resimdeki gibi ayrıca dediğin çıktıyı nasıl alabilirim ben daha 2 günlük linux kullanıcısıyım onuda eve kuramadım daha :D

bytan

Uygulamalar -> Donatılar -> Uçbirim yoluyla açılan uygulamaya komutu yazabilirsin.

İki günlük kullanıcı olarak, hatta kullanıcı adayı :) olarak, Acemiler Bölümümüzü ziyaret edebilirsin. :)

PF @ ST

bijehr

Alıntı yapılan: nmtd09 - 01 Kasım 2009 - 14:39:47
Şimdi  750 gb lık hddnin  650 gb si kişisel dosyalarıma ayrılmış durumda. 40 gb xp kurulu 40 gb boş alan ayırdım fakat kuruluma geçtiğim zaman resimdeki görüntü ortaya çıkıyor ubuntuyu kurmak istediğim boş alan seçeneği görünmüyor.

Aynı görüntüyü almamdan dolayı 9.10'u kuramıyorum. Sorunu halledebildin mi? 2,3 gece baya bir site dolandım da çözümünü bir türlü bulamadım.

zeitgeist

İstenilen çıktıları vermeden yardımcı olmak zor.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

bytan

PF @ ST

bijehr

Konuyu ben açmışım gibi davranayım :)

Şuan 8.10 mevcut bende. 8.10 ve ya 9.04'de

durna@durna-desktop:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for durna:

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x41934192

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       18704   150239848+  83  Linux
/dev/sda2           18705       19457     6048472+   5  Extended
/dev/sda5           18705       19457     6048441   82  Linux swap / Solaris
durna@durna-desktop:~$

Çıktıyı alabiliyorum. Yalnoz 9.10 cdsini taktığım zaman hiçbir çıktı gelmiyor. Harddiski görmüyor. System / Administrator kısmında Disk bilmem nesi var sanırım oralarla oynadım ama oynattırmadı :) Dolandığım sitelerde ( ingilizcem yok sadece içgüdü diyeyim ) anladığım kadarıyla sorun bios ile alakalı olabilir diye düşünüyorum. Mesela bios ayarlarında harddiskin ata ve ya sata olup olmadığını biz girebiliyormuyuz ? AZ karıştırdım biosu ama öyle birşey göremedim.