[çözüldü ]yeni taşınabilir hdd hangi format atayım? ntfs - ext3 - hiçbiri

Başlatan ibokozan, 30 Ekim 2009 - 22:14:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kozanibo

yeni aldığım taşınabilir hdd için ne önerirsiniz?

agritux

İyide bu senin kullanışına göre değişir.
Mesela Ext3 yaparsan evde kullanır, başka yerde (win olan biryerde) kullanamazsın.

tab

fat 32 olabilir hem windows hem de linux turevlerinde kullanabilirsiniz

agritux

Ozmo

linux işletim sistemleri arasında kullanmak için ext4 öneririm yok linux windows arası kullanacaksan ntfs öneririm... secim senin :)

canosayan

ntfs sistem derim.
yada fat32
yada yarısı ntfs yarısı ext4
yada yarısı ntfs yarısı ext3....
Chmod bizim işimiz.

kozanibo

aslında ben ext3 yada 4 düşünüyorum.

veri kaybına tahammülüm yoktur benim. harddiski ordan oraya taşınayı düşünmüyorum ki zaten 3.5"

ext3 olunca winfoslar görmeyecek bunu değil mi :D bu da iyi aslında. harddisk gelir gelmez sınıfta benle alakası olmayan kişiler format - yedek peşine düştüler  >:(  :-X

böylece onları ubuntu yüklemeye zorlarım :D

hardiskin içinde 700 mb felan programlar atmışlar win için yedek galiba işe yarar uygulamar mıdır?

çok kararsızım

agritux

Bir de; hd yi takınca windowsun ext3 ü tanıyamayınca, direk "biçimlendirilmemiş bu! biçimleyimmi?" sorusuna evet diyecek arkadaşın yoktur umarım :)

erkuserdem

Alıntı yapılan: sessizce - 31 Ekim 2009 - 00:01:51
Bir de; hd yi takınca windowsun ext3 ü tanıyamayınca, direk "biçimlendirilmemiş bu! biçimleyimmi?" sorusuna evet diyecek arkadaşın yoktur umarım :)

:D :D

kozanibo

Alıntı yapılan: erkuserdem - 31 Ekim 2009 - 00:04:57
Alıntı yapılan: sessizce - 31 Ekim 2009 - 00:01:51

:D :D

oooo çok tehlikeli bu ya :( malesef öyle arkadaşlarım çok :D

şimdi benim kafam acayip karıştı.
bilgiler:
bilgisayarımda ubuntu 9.04 ve win7 var
taşınabilir harddiskim geldiğinde içi fat32 olarak biçimlendirilmiş (orjinal hali)
dosya sisteminde henüz bir değişiklik yapmadım

olaylar
9.04 ext3 ten fat32 ye kopyalama saniyede 24mb
9.04 fat32 den ext3 e kopyalama saniyede 26mb
9.04 ntfs den fat32 ye kopyalama saniyede 19 mb
win7 ntfs den fat32 ye kopyalama saniyede 4 - 5 mb

ubuntu kopyalama konusunda ext3 müç ayırmıyor maşallah, ama windows kendi sistemine bu hızda atıyorsa yuh diyorum.

ve taşınabilirimi ext3 yapmam bu hızı azda olsa artıracaksa varsın hiçbir windows benim sürücümü görmesin ben dahil. rezalet ya :(

biçimlendirilme konusuna tekrar gelecek olursak:

win7 ubuntu yüklü ve ext3 olan kısmı hiç görmüyor? tamamını ext3 yapsam taşınabilirin görmemesi lazım değil mi hiç?

heartsmagic

Windows üzerinde eğer güç yönetimi performans olarak değil de, güç koruma olarak ayarlıysa bunu değiştirip kopyalama yapmayı tekrar bir dene.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

agritux

Alıntı yapılan: heartsmagic - 31 Ekim 2009 - 01:47:55
Windows üzerinde eğer güç yönetimi performans olarak değil de, güç koruma olarak ayarlıysa bunu değiştirip kopyalama yapmayı tekrar bir dene.

ŞŞşşt yanlış destek :D

kozanibo

dengeli ayarlı :)

konu dışı: bu arada kars'a acayip yağmur yağıyor :)

Alıntı yapılan: sessizce - 31 Ekim 2009 - 01:54:29

:D :D :D

bunlar da resimler kanıt olsun :)

heartsmagic

Alıntı yapılan: sessizce - 31 Ekim 2009 - 01:54:29

Arada olur :) Düşman yok, her şey kullanıcı için :)

@ibokozan, performans ya da ona benzer bir seçenek varsa onunla dene. Neyse Ubuntu'cuların hışmına uğramadan kaçayım başlıktan :P

kozanibo

yüksek seçmeme rağmen ubuntu gibi atmıyor.

neyse boşverelim windowsu :) ben ext3 format attığımda ubuntuda hızlanma olur mu? hızlanma olmazsa ext3ün farkı nedir?

heartsmagic

Bence o kopyalama değerleri gayet güzel. ext3 farkı nedir diye sorma, kocaman bir hikâye olur o.
Fakat en güzeli disk eğer boşsa, kendince biraz oyna. Dosya sistemlerini dene. Böylece ilk elden görmüş olursun.

kozanibo

disk boş hiç bir şey atmadım :) atmadan bunları halletmek istiyordum ama sanırım fat32 yi bırakacağım. bu değerler usb ve 5200 rpm harddisk :)

bilgi : ama windows ne yaptıysam hızlandıramadım dosya transferi için :),

dosya formatlarını deneyeceğim en azından ext3 :) ya da 4

kozanibo

harddiski başkalarının biçimlendirme ihtimaline karşı ntfs yaptım :D şu an 5te1i dolu :)

windowstan bir parçalanma olmuş mu diye tarattım ki yüzde 36 parçalanmış, birleştirme yapmalı mıyım? yaparsam nasıl faydası olur? her veri alışverişini ubuntuda yapsam yine de parçalanır mı? ext3te zaten parçalanma olmuyor diye biliyorum.

not: bu arada ext3 ve ntfs farkını araştırdım işte veriler meraklısına:

.-------------------------------------------------.
|File         |Disk |Copy |Copy |Tar  |Unzip| Del |
|System       |Usage|655MB|655MB|Gzip |UnTar| 2.5 |
|Type         | (MB)| (1) | (2) |655MB|655MB| Gig |
.-------------------------------------------------.
|NTFS         | 779 | 781 | 173 | 585 | 767 | 194 |
|EXT4 extents | 806 | 162 |  55 |  69 |  36 |  32 |
|EXT4 default | 816 | 174 |  70 |  74 |  42 |  50 |
|EXT3         | 816 | 182 |  74 |  73 |  43 |  51 |
|EXT2         | 816 | 201 |  82 |  73 |  39 |  67 |
.------------------------------------------------.

Alıntı Yapbütün rakamlarda küçük olan daha iyi demek

gördüğünüz gibi ntfs sadece disk kullanımında ufak arayla önde
geri kalan herşeyde ext4 ezici üstünlükte
mesela 655mb'lık bilgiyi 6 kat daha hızlı kopyaladı ext4
ikinci kopyalama süresinde ise arayı biraz kapatıyor farkı 3 kata düşürüyor
ayrıca ext4'e ayar çekilince ezici üstünlüğün eziciliği artıyor(EXT4 extents)
sadece ext4 değil ext3 hatta ext2 bile büyük arayla önde

ayrıca düzenli bir dosya sistemi olduğundan defrag(disk birleştirme) gerektirmiyor ext4

kaynak:http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems

düzeltme: bu arada bilmeyenler için ext linux'un kullandığı dosya sistemi

heartsmagic

Kullandığın dosya sistemi parçalanmaya sebep oluyorsa nereden işlem yaptığının bence bir farkı yoktur.

aperon

Cidden önemli bir konu...
Bende  harici hdd aldım,"S**GATE 500GB 8MB 5400RPM EXPANSION 2.5" TAŞINABİLİR DİSK" olarak geçiyor,umarım bir sorun çıkmaz...
Gelir gelmez ext4 ile formatlamayı düşünüyorum...varsın olsun windows sistemler tanımasın,
tanıyınca içine hemen virus vb şeyler kendini kopyalıyor
Hem bu vesile ile format atacağım harici hdd'ni ödünç verebilir misin diyen insanlarında önüne geçmek gayet basit olur:)))

kozanibo

Alıntı yapılan: aperon - 29 Kasım 2009 - 21:06:01
Bende  harici hdd aldım,"S**GATE 500GB 8MB 5400RPM EXPANSION 2.5" TAŞINABİLİR DİSK" olarak geçiyor,umarım bir sorun çıkmaz...
Gelir gelmez ext4 ile formatlamayı düşünüyorum...varsın olsun windows sistemler tanımasın,
Hem bu vesile ile format atacağım harici hdd'ni ödünç verebilir misin diyen insanlarında önüne geçmek gayet basit olur:)))

önüne geçme konusunda haklı olabilirsin. takınca biçimlendirilsin mi felan dediğinde evete basarlarsa kötü olur. ext4 açık ara ntfs nin önünde görünüyor belirttiğim tabloda. harddiskinin belirli bir bölümünü ubuntu kurup takacağın bilgisayara boot edip ubuntu açılmasını sağlayabilirsin. ben böyle yapmadığım için pişmanın ve artık çok geç :D

kozanibo

Alıntı yapılan: ibokozan - 01 Aralık 2009 - 14:20:15
Alıntı yapılan: aperon - 29 Kasım 2009 - 21:06:01

önüne geçme konusunda haklı olabilirsin. takınca biçimlendirilsin mi felan dediğinde evete basarlarsa kötü olur. ext4 açık ara ntfs nin önünde görünüyor belirttiğim tabloda. harddiskinin belirli bir bölümünü ubuntu kurup takacağın bilgisayara boot edip ubuntu açılmasını sağlayabilirsin. ben böyle yapmadığım için pişmanın ve artık çok geç :D

okuyunca farkettim ki galiba kafamı taktığım şeyi yapıyorum :)

taşınabilirin 10 gblık bir bölümünü fat32 olarak ayarlayıp içine ubuntu usb kurulumu yaptım ve boot olarak gördü... konuyu çözüldü işaretliyorum