Com Port (RS232 Tanıtamama sorunu)

Başlatan hdbox, 20 Ekim 2009 - 01:03:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hdbox

ttyS0 , ttyS1 , ttyS2 , ttyS3 ubuntu en fazla 4 adet com tanıyor auto olarak linuxsun diyer işletim sistemleride aynı ayrıca burda benim örenmek istedim ttyS4 ve sonrasını ubuntuya nasıl tanıtacaz manuel olarak bu konuda yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar saygılar............

heartsmagic

mknod ile oluyor o iş. Eğer sistemin destekliyorsa eklemek için

man ttys
ile görebilirsin nasıl olacağını.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hdbox

ben ubuntu 9.04 desktop sürümü kullanıyorum güncelemeredi sürekli yapıyorum destekleyip desteklemedini nasıl anlayabilirim sistemin ve ayrıca ana karttın comunu kapatınca biostan pci slota takmış olduğum 4 lü com tam olarak devreye giriyor yani ubuntu 4 com otomatik tanıyor ondan sonrasını manuel tanıtmak gerekiyor ama nasıl ? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar........

heartsmagic

Ben sistem derken dörtten fazla donanım desteğin varsa demek istemiştim. Sen harici takıyorsun anlaşılan. O zaman elle eklemeye çalışabilirsin. O da dediğim şekilde man sayfasına bakılarak yapılabilir.

hdbox

evet pci slota 4 lü rs 232 uptech kart takıyorum 1 adet ise bordun kendisinde var yani topmlam 5 rs 232 com oluyor linuxsa göre 0-1-2-3-4 burda 0-1-2-3 ok tanıyor kendisi auto ama 4 tanımıyor onuda manuel tanıtmak lazımbilsem yapacam bilemedim için yapamıyorum eskiden biri yapıvermişti şimdi kendisini bulamıyorum yapan arkadaşı nasıl yapılaca konusunda bilgi gerekli araştırıyorum başka yerlerde ama net cevap alamıyorum nedense veya yardım etmek istemiyor kimse takıldım kaldım burda 4 lü pci kart arızalı değil çünkü biostan ana kartın com kapatınca 4 lü pci kartın tamamı çalışıyor ana kartın com açınca tekrar biostan ise pci 4 lü kartın 3 tanesi çalışıyor 0-1-2-3 ten sonraki comlar için linuxta manuel yol göstermek gerekli oldunu biliyorum ama nasıl yapılacanı bilmiyorum sıkıntım bu saygılar.....

heartsmagic

@hdbox, ilk iletimi okuyabildin mi? Orada örnek var.

hdbox

ilk yazdınız mesajı okudum linux konusunda yeterli değilim açıklamanız için tşk ler yol gösterek detay verirseniz uygulayabilirim ayrıca yabacı forumda şu şekilde bir açıklama var konuya biraz yabancı olduğum içinde yapamadım........

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=788461

heartsmagic

dmesg | ttyS çıktını bir görebilir miyiz? Şu adresleme meselesini anlarsak yardımcı olmaya çalışırız.

hdbox

o çıktıyı size gönderebilirim ama nasıl alacam bilmiyorum bazı konularda yardımcı olmaya çalışıyorsunuz bana ama ben bilmiyorum tam olarak bilgi veririken komutları ile birlikte yazarsanır sevinirim bende sizin istediniz bilgiyi gönderebilirim........

localhost

Terminal(Ucbirim) acip @heartsmagic`in verdigi komutu uygulayacaksiniz. Kopyala yapistir yapin.
Linux LPIC1 - MCSA

hdbox

kopyala yapıştır yaptım karşıma çıkan bu:

pcpower@pcpower-desktop:~$ dmesg | ttyS
bash: ttyS: command not found
pcpower@pcpower-desktop:~$

herhangi bir detay vermedi başka yolu olmalı.........

heartsmagic

Ben eksik vermişim:

dmesg | grep ttyS

Ancak şu an vaktim yok ne yazık ki. Başka bir zamana yardımcı olmaya çalışırım.

hdbox

bu com tanıtma olayı harbiden bela görünüyor linuxta çıldırtacak adamı uraş uraş tam bilgi yok dediniz komutu girdim böyle bir cevap aldım bu sefer:

pcserver@pcserver-desktop:~$ dmesg | grep ttyS
pcserver@pcserver-desktop:~$

komutu girince başa dönüyor yine sonuç alamadım...........

localhost

http://blog.mypapit.net/2008/05/how-to-use-usb-serial-port-converter-in-ubuntu.html  link ise yararmi? Konu basligi aynen bu sekilde: How to enable USB-Serial Port adapter (RS-232) in Ubuntu Linux
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

Bu çıktıyı anakarttaki portları kapatıp, harici aygıtı taktığında mı aldın?

hdbox

bu komut işe yaradı : man ttys  ilk komut karşıma çıkan liste:

TTYS(4)                    Linux Programmer’s Manual                   TTYS(4)

NAME
       ttys - serial terminal lines

DESCRIPTION
       ttyS[0-3] are character devices for the serial terminal lines.

They are typically created by:

mknod -m 660 /dev/ttyS0 c 4 64 # base address 0x03f8
              mknod -m 660 /dev/ttyS1 c 4 65 # base address 0x02f8
              mknod -m 660 /dev/ttyS2 c 4 66 # base address 0x03e8
              mknod -m 660 /dev/ttyS3 c 4 67 # base address 0x02e8
              chown root:tty /dev/ttyS[0-3]

FILES
       /dev/ttyS[0-3]

SEE ALSO
       mknod(1), chown(1), getty(1), tty(4)

Linux                             1992-12-19                           TTYS(4)

heartsmagic

@hdbox, bir önceki sorumun cevabını alamadım. Gerçi alsam da durumun böyle olmaması lazım. dmesg ile bir çıktı almalıydık.

hdbox

alalım ustam nasıl alacam ancak yol gösterebilirseniz alabilirim hakkaten bu com olayı bela bir olaymış uraşıp duruyorum sonuç alamıyorum........

çıktığı sizin vermiş oldunuz komutları kopyala yapıştır yaparak uzak uçtan yaptım onun haricinde hiçbirşey yapmadım........

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Ekim 2009 - 03:12:41

sonuncu com 232 tanıtamayacaz galiba böyle giderse 2 aydır araştırıyorum hala sonuç alamadım araştırmayada devam ediyorum........

heartsmagic

Bir önceki sayfada sormuştum soruyu. dmesg çıktısında hiç bir ttyS sonucu görünmüyor. Bunu irdelemek istemiştim. Yapılmayacak bir şey değil aslında, man sayfasında görüldüğü üzere son derece basit. Bizim senin var olan com portlarını görmemiz lazım ki IRQ çakışması gibi bir şey yaşanmasın. Bunu sadece tahmin ediyorum zira daha önce yaptığım bir şey değil.

hdbox

sadece bir şekilde döküm alabildim diyer komutları girince sonuç ne oldunu gönderdim şimdi benim yapmam gereken başka birşey varsa onu yapayım yoksa böyle kalacak görünüyor araştırmaya devam edecem buluncaya kadar şunu söyleyim %100 oluyor daha evel biri yaptı bana o kişiyi bulamıyorum şimdi bazı sebeplerden dolayı yeniden kurulum yapmak zorunda kaldım...........

heartsmagic

Tamam o zaman çıktı olmadığı için biz standart yolu deneyelim.

sudo mknod /dev/ttyS4 -m 660 c 4 68
olarak bir tane ekleyip dene bakalım. Eğer bu doğru olursa diğer üçünü de ekleyip kalıcı hale getirmenin yoluna bakarız.

Bu arada bir de şunu yap:

sudo aptitude install setserial
setserial -g /dev/ttyS[01234567]
ve çıktıyı buraya geç.

hdbox

yardımınız için tşkler usta verdiniz komutları denecem yalnız bide diyer 3 nüde kalıcı hale getirirz derken neyi kastettiniz anlamadım benim şimdi ki sıkıntım sadece 1 tane tanımıyor diyer 3 nü tanıyor zaten bir anlaşmazlık olmasın veya benmi yanlış anlıyorum acaba
bende anakartta 1 ader 232 com çıkışı var  pci slota ise 4 lü 232 com kart takılı ana kartın 1 tanesini tanıyor ve pci slota takılı 4 lü kartın 3 tanesini tanıyor sonuncuyu yani 1 tane tanımıyor yani 0-1-2-3 ok 4 off saygılar.......

heartsmagic

Ben yanlış anlamışım o zaman. Eğer sıralama doğruysa bu senin tanınmayan portu tanımlar. Dediğim gibi hiç uğraşmadım bu konuyla, sadece gördüğümü denetmeye çalışıyorum sana.

localhost

Benim verdigim link ise yaramadimi acaba?
Linux LPIC1 - MCSA

hdbox

Alıntı yapılan: localhost - 24 Ekim 2009 - 00:05:43
Benim verdigim link ise yaramadimi acaba?

sizin verdiniz linke baktım usta ama orda usb 232 com çevirici için açıklama var benim yapmak istedim pci kartı tanıtmak daha doğrusu 0-1-2-3 ten sonraki 4 olan 232 com portu tanıtmak saygılar..........