Ana Bilgisayardan internet dağıtımı?

Başlatan MC_MaCESte, 16 Ekim 2009 - 23:41:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MC_MaCESte

Yaklaşık 110 PC nin bulunduğu bir yut için bir ağ yapılandırması gerekli. Bu öğrenci yurdunda iki adet 8 Mb adsl hat  ve 4 adet switch var ancak bilincsiz kullanım ve aşırı download yüzünden  int kitlenme durumunda geliyor.

benim sorum şu; bu işi, yani internet (ağ hizmeti) ni bir ana bilgisayar (server) üzerinden MAC adereslerine yönelik  kısıtlı band aralıklarında paylaşım yaptırmak.

Yani bu yurttaki her  PC nin MAC adresinin belirlendiği var sayılırsa bu kişilere  bu interneti ne şekilde eşit ve kendi kontrolum altında paylaştırabilirim. Bir ana bilgisayat server oluşturup bunun üzerinden dağıtılabileceğini düşünüyorum ancak bu konuda detaylı bilgim yok.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim, Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar
Göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten,
affet senden habersiz aldığım her nefesten...

heartsmagic

Bu işlerden pek anlamasam da sanırım bu işin ismi "load balancing" oluyor. Önüne internet veya net eklendiğinde güzel sonuçlar veriyor Google. Yalnız biraz Linux'a hakim olmak gerekebilir. En azından ne yaptığını biliyor olman lazım. Örnek bir belge:

http://blog.taragana.com/index.php/archive/how-to-load-balancing-failover-with-dual-multi-wan-adsl-cable-connections-on-linux/

İstediğinin bu olduğundan emin olamasam da fikir üretmek istedim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

MC_MaCESte

verdiğiniz linki inceledim anladığım kadarıyla burada iki ya da daha fazla adsl bağlantısını birleştirip bir ağa daha hızlı bir net olarak sunuyor ancak benim istediğim tam olarak bu değil. ben her kullanıcıya sınırlı bir bağlantı hızı verirken her kullanıcıyı internet bazında kontrolüm altında turmak istiyorum

bu tür uygulamalar resmi kurumlar ve üniversitelerde yaygın olarak kullanılıyor portlar kapatılabiliyor veya bağlantılar sınırlanabiliyor. yardımın için saol
Göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten,
affet senden habersiz aldığım her nefesten...

heartsmagic

Kurumlarda kullanılan network üzerindeki router/switch çözümlerinden biri de olabilir. Gerçi bu işi senin istediğin türden sadece Linux sunucular ile yapan da var yanlış hatırlamıyorsam. Senin aradığın şu o zaman anladığım kadarıyla:
http://lartc.org/howto
http://www.faqs.org/docs/Linux-HOWTO/Bandwidth-Limiting-HOWTO.html

Squid de bulaşabiliyormuş bu gibi durumlara. Ancak genelde "bandwidth" sınırlaması için farklı yollar kullanılıyor yukarıdaki gibi.

Bunlar da tahmini arama neticelerim.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

wiper

Bu işte uzman Ertan Erbek var forumda. Soruyu ona sorabilir veya ücreti karşılığında bu işlemleri ona yaptırabilirsiniz.

chopper

endian firewall var firewall yanında proxy hizmetide verebiliyor her kullanıcıya mac adresli ayar atayabiliyorsunuz bu na bir bakın isterseniz belki işinize yarar

sdincsoy

Pfsense ya da endian kuabilirsin. tüm isteklerini karşılar.
senin dediklerinin hepsini kolaylıkla yapabiliyor.

kolay gelsin.

garafatma

Alıntı yapılan: coni - 21 Ekim 2009 - 03:14:26
Pfsense kurulumunu anlatan bir link var

Benimde önerim ve dün akşamki testlerime dayanarak, bu işi en iyi ve rahat olarak pfSense ile yapabileceğiniz. @coni'nin verdiği linki incelemenizi öneririm. Gerçekten elle yapmaya çalıştığm birçok şeyi web arabiriminden rahatlıkla yapabilirsiniz.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

AhmetB

Arkadaşlar Merhaba;

Ben ubuntu server kurdum. fakat pfsense kullanarak ağ üzerindeki bilgisayarlara çift ethernet kartlı ve ubuntu server kurulu olan bilgisayarım üzerinden internet yayını yapmak istiyorum. Donanımlarım hazır. Fakat pfsense i nasıl ubuntu server üzerine kuracağımı tam olarak bilemiyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Saygılarımla

andirinli

Alıntı yapılan: AhmetB - 27 Haziran 2010 - 19:15:00
Arkadaşlar Merhaba;

Ben ubuntu server kurdum. fakat pfsense kullanarak ağ üzerindeki bilgisayarlara çift ethernet kartlı ve ubuntu server kurulu olan bilgisayarım üzerinden internet yayını yapmak istiyorum. Donanımlarım hazır. Fakat pfsense i nasıl ubuntu server üzerine kuracağımı tam olarak bilemiyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Saygılarımla

Pfsense BSD tabanlı bir dağıtım. ubuntu ise debian-linux tabanlı.
o yüzden pfsense nin ubuntu üzerine kurulması gibi bir durum sözkonusu değil.
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

AhmetB

peki ozaman 2 sorum olacak.

ubuntu server üzerinde pfsense gibi kaabiliyetli bir uygulama çalıştırmam ve istediğim işlemleri yapabileceğim bir app varmıdır?

bir diğer sorum ise, pfsense ayrıca bir işletim sistemi olarak kurduktan sonra, ubuntu server da olduğu gibi pfsense da da masa üstü giydirebiliyormuyuz sisteme?

andirinli

Alıntı yapılan: AhmetB - 27 Haziran 2010 - 19:45:07
peki ozaman 2 sorum olacak.

ubuntu server üzerinde pfsense gibi kaabiliyetli bir uygulama çalıştırmam ve istediğim işlemleri yapabileceğim bir app varmıdır?

bir diğer sorum ise, pfsense ayrıca bir işletim sistemi olarak kurduktan sonra, ubuntu server da olduğu gibi pfsense da da masa üstü giydirebiliyormuyuz sisteme?

ubuntu üzerinde hem web sunucusu hem firewall gibi işlemlerini rahat bir şekilde yaptıracak EBox Platform isimli bir yazılım mevcut. yalnız benim gördüğüm tek kusuru, biraz fazla bellek tüketiyor :)

adresi : http://www.ebox-platform.com/

AhmetB

peki bsd tabanlı pfsense a masaüstü geçirebiliyormuyuz ubuntuda olduğu kadar kolay bir şekilde??

andirinli

Alıntı yapılan: AhmetB - 27 Haziran 2010 - 20:02:21
peki bsd tabanlı pfsense a masaüstü geçirebiliyormuyuz ubuntuda olduğu kadar kolay bir şekilde??

maalesef.
bir dünya uğraşı gerekiyor.
ebox u denemenizi öneririm. ubuntu tabanlı ve web arayüzüyle yönetiliyor.

AhmetB

teşekkür ederim kuracağım hemen.fakat bir soru daha :) komut satırından, kütüphane üzerinden nasıl kurabilirim? varmı komutla kurulum imkanım

Ozmo

endian firewall senin için biçilmiş bir kaftan :)

andirinli

Alıntı yapılan: AhmetB - 27 Haziran 2010 - 20:21:52
teşekkür ederim kuracağım hemen.fakat bir soru daha :) komut satırından, kütüphane üzerinden nasıl kurabilirim? varmı komutla kurulum imkanım

deb http://ppa.launchpad.net/ebox/1.5/ubuntu lucid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/ebox/1.5/ubuntu lucid main

bu iki satırı sources.list dosyana ekle
daha sonra

sudo apt-get update
sudo apt-get install <profile-name>

şeklinde profillerden istediğini kur.

profil listesi :

* ebox-office: ebox-samba, ebox-printers, ebox-egroupware, ebox-antivirus, ebox-ebackup, ebox-software, ebox-monitor
    * ebox-communication: ebox-mail, ebox-jabber, ebox-asterisk, ebox-mailfilter, ebox-antivirus, ebox-ebackup, ebox-software, ebox-monitor
    * ebox-security: ebox-firewall, ebox-ids, ebox-squid, ebox-openvpn, ebox-mailfilter, ebox-antivirus, ebox-ebackup, ebox-software, ebox-monitor
    * ebox-gateway: ebox-network, ebox-squid, ebox-firewall, ebox-trafficshaping, ebox-l7-protocols, ebox-ebackup, ebox-software, ebox-monitor
    * ebox-infrastructure: ebox-network, ebox-dhcp, ebox-dns, ebox-openvpn, ebox-webserver, ebox-ntp, ebox-ebackup, ebox-software, ebox-monitor

AhmetB

andirinli teşekürler bunu deneyeceğim...

Ozmo Peki endian firewall u kurduktan sonra komut satırından masaüstü giydirebiliyormuyuz?

andirinli

Alıntı yapılan: AhmetB - 27 Haziran 2010 - 21:07:17
andirinli teşekürler bunu deneyeceğim...

Ozmo Peki endian firewall u kurduktan sonra komut satırından masaüstü giydirebiliyormuyuz?

buna da ben cevap vereyim
endian , ipcop , ipfire gibi firewall için tasarlanmış dağıtımlarda masaüstü bileşeni gerekli görülmediğinden masaüstü yoktur.

ebox (ubuntu tabanlı) , ClearOS (fedora,centos tabanlı) ,  untangle (debian tabalı) gibi dağıtımlarda ise tabandan gelen özellik sayesinde grafik ekran yükleyebilirsin.
şimdilik aklıma gelen dağıtımlar bunlar
:)

AhmetB

andirinli çok teşekkür ederim .. kurulumlara başlıyorum. her iki güvenlik duvarınıda kurucam. bakalım hangisi daha hoş olacak

localhost

Alıntı yapılan: AhmetB - 27 Haziran 2010 - 19:15:00
Arkadaşlar Merhaba;

Saygılarımla

Sadece Internet paylasimi yapmak istiyorsan asagidaki linkler yardimci olur. 

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,7430.0.html (Eski sürümlere göre anlatilmis. Senin mantiginda ayni ise cok yer kurcalamadan cözersin sanirim.)

https://help.ubuntu.com/community/Internet/ConnectionSharing
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=91370
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=713874

Linux LPIC1 - MCSA