Kim? Neden?

Başlatan cengizun, 16 Ekim 2009 - 01:17:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xwes

Direkt olarak insanlar kendilerine referans ve reklam olsun diye bunlari bedavaya yapiyor dersek bence dogru olmaz. Ama şu var, mutlaka yaptiklari kendisine buyuk bir tecrube oluyordur. Mesela dun bir arkadaşimla sohbet ettim; kendisi bir donem ingilizceden turkceye 10-15 bolum dizi çevirip yayinlamiş. Hem hobi olarak yaptim diyor, hem insanlara biraz da olsa hizmet ettim hem de tecrube oldu diyordu. Şimdi ise ucretli olarak bilimsel metin çevirisi yapiyor :)

tgulen

Aslında konu nereden nereye geliyor ama; her ne kadar herkes yaptığı işin karşılığını maddi olarak alsa da alamasa da sonuçta başka bir insana hizmet ediyor. Belki de görülmesi ve hatırlanması gereken konu bu... Microsoft'ta çalışan en üst düzey programcı da para vererek de vermeyek de onun geliştirdiği bir windows kullanıcısına hizmet ediyor. Ubuntu'da da aynı durum diye düşünüyorum. Sonuçta herkesin çalışma kriterleri veya amaçları farklı olsa da her birimizin yaşamları ile ortak çözüm üreten üreticileriz. Üretilen müzik de olabilir bilgisayar programı de elma da ekme de... BElki de insanlık günün birinde "para" kavramından bu yöntem ile vazgeçebilecek ve işte o zaman Windows ile Ubuntu arasında özde hiç bir fark olmadığı anlaşılacak... :)
"Müziksiz bir hayat hatadır" - Nietzsche

cengizun

Ubuntu ne kadar sosyal bir bilgisayar programı da olsa. Bilgisayarı kapatınca sosyal bir ortamda değiliz. İnşallah bir gün bu Gnu/Linux zihniyeti ve yaklaşımı sosyal hayatımızı da aynı zihniyetle düzene sokar.

Bu arada Yalnızca Eğlenmek İçin adlı kitabı albım Eğlenceli bir kitap Gnu/linux severler okusunlar...
Cengiz ÜNAL
www.cengizunal.com.tr

cengizun

Geçen gün Oracle şirketi ile bir toplantıda bulundum ve bu Ubuntu meselesini hemen sordum "Ubuntunun sponsorlarından biri olarak görünüyorsunuz aranızda nasıl bir ilişki var?" dedim "biz sadece destekcisiyiz bir sponsorluk desteğimiz yok" dediler ama birbirlerine bakıp "öyle bir sponsorluğumuz mu var?" diye sordular. Canonical den de haberleri yoktu. ama hemen eklediler "support departmanı ile görüşseniz daha iyi bilgi alırsınız" dediler. Üstündeyim mevzunun merak ediyorum arıyacağım.

Bir de şöyle bi şey oldu; Bu yazıda okuduklarım ve Linus' un kitabı ve Stallman ın derneği beni o kadar etkiledi ki bulunduğumuz semte yeni tanıştık ve komşularımızı yeni yeni tanıyoruz karşı komşumuz (dışarıdan varlıklı olarak görünüyor) ile asansörde karşılaştım ve sohbet anında kendisine ne iş yaptığını sordum "Microsoft ta çalışıyorum" dedi birden sanki düşmanımı görmüş gibi oldum :)  :D. Bu sohbetlerden sonrada karşıma böyle birden çıkması nedeni ile ondan ayrıldıktan sonra uzun süre kendi kendime güldüm. Yazılanlar nedeni ile paylaşmak istedim.
Cengiz ÜNAL
www.cengizunal.com.tr

umutubuntu

Alıntı yapılan: cengizun - 24 Ekim 2009 - 19:53:31
Bir de şöyle bi şey oldu; Bu yazıda okuduklarım ve Linus' un kitabı ve Stallman ın derneği beni o kadar etkiledi ki bulunduğumuz semte yeni tanıştık ve komşularımızı yeni yeni tanıyoruz karşı komşumuz (dışarıdan varlıklı olarak görünüyor) ile asansörde karşılaştım ve sohbet anında kendisine ne iş yaptığını sordum "Microsoft ta çalışıyorum" dedi birden sanki düşmanımı görmüş gibi oldum :)  :D. Bu sohbetlerden sonrada karşıma böyle birden çıkması nedeni ile ondan ayrıldıktan sonra uzun süre kendi kendime güldüm. Yazılanlar nedeni ile paylaşmak istedim.
İlk zamanlar o his bende de vardı sonradan yerini acıma duygusuna bıraktı :)

sabian

Ya aslında gereken tüm açıklamalar yapılmış ama ben de bir belgeyle destekleyeyim :) Her ne kadar Ubuntu'nun parayla satılan bir yazılım olmayacağına inansam da, sermaye çağının ekonomik gerçekleriyle de karşıkarşıya olduğumuzu göz önüne alırsak olmayacak şey değil. Ortada redhat gibi bir örnek varken...

Ama asıl olan Debian'ın duruşudur diye düşünüyorum. Ubuntu debian tabanlı bir işletim sistemidir ve debian paket sistemiyle kurulum yapıyor. Yani anladığım kadarıyla debian sözünü tuttuğu sürece Ubuntu'nun böyle birşey yapacağını düşünmüyorum, yapsa bile KAPI GİBİ (kaya gibi denir genelde) :)  İŞLETİM SİSTEMİ DEBİAN ne güne duruyor. Onlar internet dünyasının ilk demokrat topluluğu olma özelliğini ve güzelliğini halen ellerinde tutuyorlar. Aşağıda linki ve içeriğini vereceğim metin debian'ın manifesto olarak Debian.org.tr adresinde sergileniyor. Yeterince açık ve kullanıcısına sınırsız güven veren bir dil... Bir yerde başka bir manifestoyu da çağrıştırmıyor değil hani :)

http://www.debian.org.tr/Debian_Manifesto

Bu da içeriği


Alıntı YapÖzgür Yazılım Topluluğu ile Sosyal Sözleşme

1. Debian %100 özgür kalacaktır Bir eserin özgür olup olmadığını belirlemede kullanacağımız yönergeleri Debian Özgür Yazılım Yönergeleri başlıklı belgeyle bildiriyoruz. Debian sistemi ve bütün bileşenlerinin bu yönergeler uyarınca özgür olacağına söz veriyoruz. Özgür olmayan yazılımları geliştiren ve kullanan kullanıcılarımıza destek vereceğiz. Sistemi özgür olmayan yazılımlara ait bir unsura asla bağımlı kılmayacağız.

2. Ürettiklerimizi yine özgür yazılım topluluğuyla paylaşacağız Debian sistemine yeni bileşenler yazdığımızda, bunları Debian Özgür Yazılım Yönergeleriyle uyumlu bir şekilde lisanslayacağız. Özgür eserlerin yaygın şekilde dağıtılması ve kullanılması için elimizden gelen en iyi sistemi yapmaya çalışacağız. Sisteme dahil ettiğimiz eserlere ilişkin hata düzeltmeleri, iyileştirmeler ve kullanıcı isteklerini eserlerin sahipleri olan "üst geliştiricilere" ileteceğiz.

3. Sorunları gizlemeyeceğiz Hata-bildirimi veritabanının tamamını her zaman, herkese açık tutacağız. Çevrimiçinde olan kullanıcılardan gelen hata bildirimleri aynı anda diğer kullanıcılar tarafından da görülecektir.

4. Önceliklerimiz, kullanıcılarımız ve özgür yazılımdır

Bizi, kullanıcılarımızın ve özgür yazılım topluluğunun ihtiyaçları yönlendirecektir. Önceliklerimizde onların istekleri ön sırada yer alacaktır. Kullanıcılarımızın, çok sayıda farklı bilgisayar ortamındaki çalışmalarında ortaya çıkacak ihtiyaçlarına destek sunacağız. Debian sistemlerinde çalıştırılması düşünülen özgür olmayan eserlere karşı çıkmayacak veya, bu tip eserleri hazırlayan veya kullanan insanlardan ücret talep etme girişiminde bulunmayacağız. Başkalarının, Debian sistemi ve diğer eserleri içeren dağıtımlar oluşturmasına herhangi bir ücret talep etmeksizin izin vereceğiz. Bu hedefleri desteklemek gayesiyle bu tip kullanımlara engel hiçbir yasal kısıtlama taşımayan yüksek kalitede unsurlardan oluşturulmuş tümleşik bir sistem sağlayacağız.

5. Özgür yazılım standartlarımızı karşılamayan eserler Bazı kullanıcılarımızın Debian Özgür Yazılım Yönergeleri'ne uymayan eserlere de ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Bu tip eserler için paket arşivimizde "contrib" ve "non-free" alanlarını oluşturduk. Bu dizinlerdeki paketler, Debian'la kullanılacak şekilde yapılandırılmış olsalar bile, Debian sisteminin parçası değildir, CD üreticilerinin, bu alanlardaki paketleri CD'lerinde dağıtmaya karar vermeden önce lisanslarını okumalarını öneriyoruz. Sonuç olarak, özgür olmayan eserler Debian sisteminin bir parçası olmamakla birlikte, kullanımlarını destekliyor ve hata-takip sistemi, e-posta listeleri gibi servisleri özgür olmayan paketler için de sağlıyoruz.

Debian Özgür Yazılım Yönergeleri (DFSG)

1. Özgür Yeniden Dağıtım Debian'da bulunan bir eser'e ait lisans, herhangi bir şahsın çok sayıda farklı kaynaktan program içeren bir yazılım topluluğunun (dağıtım) parçası olarak yazılımı satmasını veya bağışlamasını kısıtlayamaz. Lisans, böyle bir satış için telif bedeli veya başka bir ücret şart koşamaz.

2. Kaynak Kod Program kaynak kodu içermeli ve kaynak kodla birlikte derlenmiş formda dağıtıma da izin vermelidir.

3. Türetilmiş Eserler Lisans; değişikliklere, türetilmiş eserlere ve bunların orijinal yazılımın lisansında belirtilen şartlarla dağıtımına izin vermelidir.

4. Orijinal Kaynak Kodun Bütünlüğü Lisans, kaynak kodun değiştirilmiş halde dağıtımını, _sadece_ yeniden oluşturma sırasında programın değiştirilmesini sağlayan "yama (patch) dosyaları"nın kaynak kodla birlikte verilmesine müsaade etmesi halinde kısıtlayabilir. Lisans, değiştirilmiş kaynak kodla oluşturulan yazılımın dağıtımına sarahaten izin vermelidir. Lisans, türetilmiş eserlerin orijinal yazılımdan farklı bir isim veya sürüm numarası taşımasını şart koşabilir. (Bu bir uzlaşmadır. Debian grubu, program yazarlarını kaynak veya derlenmiş halde olsun herhangi bir dosyanın değiştirilmesini kısıtlamamaya teşvik eder.)

5. Kişi veya Zümre Ayırımı Gözetmemek Lisans, hiçbir kişi veya zümre arasında ayırım yapmamalıdır.

6. Çalışma Alanı Ayırımı Yapmamak Lisans, herhangi bir özel çalışma sahasında programın kullanımını kısıtlamamalıdır. Örneğin, programın ticari sahada veya genetik araştırmalarda kullanılması kısıtlanamaz.

7. Lisans'ın Dağıtımı Programın ilişiğinde bildirilen haklar, kendileri için ilâve bir lisans gerektirmeden, yeniden dağıtımla programın ulaştığı herkes için geçerli olmalıdır.

8. Lisans Debian'a Özel Olmamalıdır Programın ilişiğinde bildirilen haklar, programın Debian sisteminin bir cüzü olması şartına bağlı olmamalıdır. Programın Debian'dan çıkartılması ve Debian olmaksızın, fakat program lisansının öngördüğü şartlar altında kullanılması veya dağıtılması halinde programın yeniden dağıtımla kendilerine ulaştığı bütün taraflar Debian sisteminde tanınanlarla aynı haklara sahip olmalıdır.

9. Lisans Diğer Yazılımların Kullanım Haklarına Karışmamalıdır Lisans, birlikte dağıtıldığı diğer lisanslı yazılımlar üzerine kısıtlama koymamalıdır. Örneğin, lisans aynı ortamda dağıtılan diğer programların özgür olması gerektiğinde ısrar etmemelidir.

10. Örnek Lisanslar "GPL", "BSD", ve "Artistik" lisanslar "özgür" olduğunu değerlendirdiğimiz lisanslardır.

"Özgür yazılım topluluğu ile sosyal sözleşme" kavramı Ean Schuessler tarafından önerilmiştir. Bu belgenin taslağı Bruce Perens tarafından yazılmış ve diğer Debian geliştiricileri tarafından Temmuz 1997'de bir ay süren bir e-posta konferansı boyunca düzenlenerek Debian Projesinin resmî hareket tarzı olarak kabul edilmiştir.

Bruce Perens, daha sonraları Debian'a özel bölümleri Debian Özgür Yazılım Yönergelerinden çıkararak "Açık Yazılım Tanımı"ını yazmıştır.

Diğer kuruluşlar bu belgeyi aynen veya değiştirerek kullanabilirler. Böyle yapmanız halinde, lütfen Debian projesine referans verin
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com