pic programlama

Başlatan dgtlygtabi, 14 Ekim 2009 - 21:24:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

Alıntı yapılan: mcyegen - 11 Eylül 2012 - 02:47:32
uzun mesaj yazabilecek kadar vaktimin olması klavyede çok hızlı yazdığımdan kaynaklanıyor.

Benim de vaktim değerli inan, ben de hızlı yazarım biraz da bununla övüneyim. Fakat senin aksine hızlı yazdığımda dahi Türkçe kullanımına özen gösteririm. İmlâya riayet etmeye çalışırım, zira düzgün konuşmak nasıl önemliyse düzgün yazışmak da böyledir. Uzatmayayım, eğer hızlı yazma konusunda bir şey yarıştırılacaksa gülümseyip geçeyim şimdilik. Sen hızlı yazma bahanesiyle şu değerli vakit meselesi için kıvırıyor olmayasın sakın?

Alıntı Yap
web programcısıyım yaklaşık 8 senedir, evet ubuntuda pic programlayamamak benim becerisizliğim, bir işletim sisteminde uzmanlaşmak apayrı * bir şey, ben yaptığınız işi küçümsemedim aksine özellikle sizden çok yardım aldım ubuntu ile ilgili sorunlarımda, siz belki hatırlamayabilirsiniz yardım aldığım konuları, sadece tartıştığımız konuları hatırlayabilirsiniz fakat ben onları da hatırlıyorum.

Bakış açım genelde tarafsızdır. Daha önce yardım ettiğim veya aldığım insanların yanlışlarını da söylemekten çekinmem. Sen otoriteye karşısın işte, bununla övünüyorsun ben de haksızlığa karşıyım, huyum kurusun.

Alıntı Yap
egoist olmaya gelince, ben arkadaşın "2 pic programladın da uzman mı oldun" lafına karşın yazmıştım mesajımı. daha düzgün bir üslupla eleştiri yapsaydı cevap verme gereği duymazdım.

@Erdem gelince kendi egoist sözünü açıklar, hatta diğer iddialarını da cevaplar. Ben hâlâ egoist sözümün arkasındayım. Zira sen kendini düşünüyor, sırf PIC programlamayı istediğin şekilde yapamadığın için Ubuntu'yu da karalamaya çalışıyorsun. Bunu nasıl yaptığını da şu alıntıyı yaparak geçeyim:

Alıntı Yapubuntu dedicated serverımda özelleştirilmiş sunucumda kullanıyorum güzel bir işletim sistemi fakat pic programlama veya genel desktop masaüstü uygulamaları için sinir bozucu bir sistem. kaynak ise hiç yok.

Şimdi sen PIC programlama yapıyorsun veya yapamıyorsun Ubuntu üzerinde, ancak tutup bunu masaüstü olarak sinir bozucu bir sistem demeye kadar getiriyorsun. Ardından da hâlâ benim neye itiraz ettiğimi sorguluyorsun.

Alıntı Yap
sadece mesajın bir bölümünü görmeye gelince, dün akşam ubuntuyla ilgili yaşadığım bir sorun nereniyle foruma girdim. ara sıra sorun yaşadıkça buraya bakıyorum ve bir yandan programlama yapıyordum bilgisayarımdaki sorunu çözmeye uğraşırken. bu yüzden mesajları genel okudum, üzerinde düşünmedim.

Sorun zaten bence üzerinde düşünmemen bu konuları. Tekrar düşün ve bence yazmak için bilemem ancak düşünmek için bir dakikadan daha fazla zaman ayır.

Alıntı Yapyazdığınız herşeye tek tek uygun cevabı verebilirdim, bu saygıyı gösterebilirdim fakat kusuruma bakmayın diyerek sadece arkadaşın yazdığı o cümleye hitaben yazdım mesajımı.

Ben hâlâ cevapları ve saygı olarak addeddiğin o şeyi bekliyorum.


Alıntı Yapayrıca son olarak bana egoist diyorsunuz fakat ben bu forumda nedense %90 sizle tartışıyorum tartıştığım zaman. ters * bir şey görürsem görüşümü söylerim otoriteye karşı bir yapım var bundan da memnunum, böyle de olması gerekir bence. bu sizin için bir sorunsa bununla ilgili yapacak birşeyim yok, bunla yaşamayı öğrenin. ama yok forum kurallarına aykırı * bir şey yapıyorsam gerekli işlemi yaparsınız. yok ben sadece seni sevmedim o yüzden siteye girmeni istemiyorum diyorsanız da bu sizin ahlaksığınızdır derim, ahlaki üstünlük bende kalır :)

Dediğim gibi sen otoriteye karşısın bense haksızlığa karşı. Haksızlığı otorite veya otorite olmayan yapar, yaparsa o zaman otorite veya değil benim gözümde haksızdır. Ahlakî değerlerimizi sorgulayacaksan bence kendinden başla bu duruma. PIC programlama yapamadın diye bir işletim sistemini haksız yere "masaüstünde sinir bozucu" diyerek karalamak sence ne kadar ahlâk değerlerine sığıyor? Bizim ahlâksızlığımızı sorgulayacak insan, önce kendi şapkasını önüne koymalı.

Seni istemiyoruz der miyiz? Eğer bu gibi konuları sürekli çıkartacaksan yani PIC programlama konusunda güzel güzel eleştiri yaparken tutup Ubuntu'yu tümden sileceksen, üzerine bir de sorularımızı cevaplamayacaksan elbette buyur bu "provakasyonu" başka forumlarda yap deriz. Bunu üzerine ısrar da edersen ben gerekeni yaparım. O saatten sonra da istersen bana ahlâksız dersin istersen başka bir şey, benim gözümde pek bir değeri olmaz. Olmamasının nedenlerini de eğer kendine bir dakikadan fazla zaman ayırır da yazılanları okursan anlarsın.

Alıntı Yapkonu pic programlaydı fakat farklı yerlere geldi. ubuntu forumunda çok zaman biri harcamış biri olarak ubuntunun kötülenmesinin, kötü yanlarının belirtilmesinin hoşunuza gitmemesi normal, ubuntuyu seven biri olarak buna karşı çıkmanız normal. ama biryerde farklı insanların farklı görüşleri olabileceğini kabul etmeniz lazım. tartışıyorsak benim kadar sizin de konuyu uzattığınızdan kaynaklanıyor bu.

Yine aynı şeyleri yazacağız ancak acaba konuyu "benim açımdan" buralara kim getirdi? Bir insan PIC programlama yapamıyorken -ki o konuda da bilgim olmadığım için cevap veremiyorum, yapanlar varmış görülebileceği üzere- tutup Ubuntu'yu karalarsa masaüstü sistemi olarak ben o konuya itiraz ederim. Hani herkes masaüstünde PIC programlama yapıyor değil mi @mcyegen. Kısacası bir mühendis PIC programlama yapamamasından Ubuntu'nun masaüstü olarak sinir bozucu sistem olması çıkarımını nasıl yapıyor anlayabilmiş değilim. Tutup uygulama kurmak için 50 komut verdiğimizi, Windows'ta ise bu işi tek tıkta yaptığımızı falan iddia ediyorsun. İşte bu durumda benim gözümde senin bu işletim sistemi üzerindeki bilgin ortaya çıkıyor. Ayrıca Windows tarafı için de şüpheyle yaklaşıyorum, zira ben hiç bir tıkla kurmamıştım Windows'ta uygulamaları, gördüm ki hâlâ öyle. Ubuntu'da ise cidden bir iki tıkla yapılabiliyor bunlar.

Kısacası sorun Ubuntu'nun sorunları olması, eleştirilmesi falan değil. Eğer sorunları olduğunu kabul etmesem bu forumda işim ne? Neden vakit harcıyorum sorunları çözmek için? Ben sorun olan şeyler üzerinden saçma bir şekilde genel eleştiri yapılmasını eleştirdim. Bekliyorum hâlâ bakalım işinin uzmanı olarak bunu ne zaman anlayacaksın ve bana cevap vereceksin.

Alıntı Yap
tekrar uzun yazdığımı zamanım olmamasına rağmen çok uzun yazarak zaman harcadığımı düşüneceksiniz fakat bu yazıyı yazmam 1dk sürmemiştir. bunu da diyorum çünkü bir önceki söylediğimle çelişmediğimi belirtmek istiyorum, klavyede hızlı yazmak özel bir yetenek istediğinden, kendimi övdüğümden değil. bunu da yanlış anlamamanız için belirteyim. teşekkürler.

Dediğim gibi, yazmak için ne kadar vakit harcarsın bilemiyorum ancak okumak için bence biraz vakit ver kendine.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mcyegen

@burk, teşekkür ederim durumu anlamışsınız. ubuntu konusunda bilgim pek yok bu doğru ve bilgim olmadan "ubuntuda pic programlamayın" şeklinde yaptığım bir öneriyi yersiz bulabilirsiniz, buna birşey diyemem. fakat şunu diyebilirim. bu tartışmadaki çoğu arkadaşın benden ve diğer birçok insandan daha fazla ubuntu deneyimi var. belki sizin yaşadığınız sosyal çevre çerçevesinde ubuntu yaygın bir işletim sistemidir ama ben elektronik çevresi bulunduğu ile göre fazla olan biri olarak, ve daha öncediğim gibi pic programlamak çok büyük bir maharet olmasa da elektroniğin binde birlik bir kısmı olsa da, kolaylıkla windows ortamında yapılabilecek birşey olsa da , bununla ilgili çokça kaynak olsa da, bu çok basit bir işlem bir elektronikçiye göre. böyle basit bir işlemken ben yapamadıysam çevremdeki elektronikçilerin de yapamayacağını düşündüm ve hala bundan eminim. benim söylediğim söz bundan ibaretti. ama bilgi göreceli bir kavram benim çevremdeki elektronikçiler yapamaz da sizin çevrenizdekiler yapıyordur belki. buna diyecek birşeyim yok, ben kendime ve yaşadığım çevreye kıyasla bu yorumu yapmıştım, bu kadar uzayacağını bilsem zaten yapmazdım, fakat sırf uzadı diye başta söylediğim şeyin yanlış anlaşılmasına veya farklı anlamlara çekilmesine izin vermeyeceğim. öneriniz için teşekkürler.

@heartsmagic,
mesajlarınızı okudum daha önce de sadece oturup düşünecek vaktimin olmadığını belirttim. çünkü dediğim herşeyi en uç noktasına kadar sorguluyorsunuz, adil bir tartışma olması için benim de aynı özeni göstermem gerek fakat bu özeni gösteremeyeceğimi söyledim, mesajlarınızı okumadığımı değil, genel olarak okuduğumu söyledim.

imla kuralları için, buna istesem de dikkat edemem, büyük küçük harf vs bu tarz şeyleri gerekli bulmadım hiç ve klavyede yazış şeklim buna uygun gelişti, bunu size kasti bişe olarak yapmıyorum, oturup tek tek kontrol edemem yazdıklarımı düzgün mü diye. kusurua bakmayın.

erdem beye gelince kendi cevabını verir demişsiniz. ben gerekli cevabı verdim o sözüne karşılık. burada ne kadar bilgili olduğumu kanıtlamak zorunda değilim kimseye zaten, özellikle elektronik konusunda başkalarıyla uzun uzun atışacak değilim kendimden bu kadar emin olduğum ve emek verdiğim bir alanda, bu kendime hakaret olur. o tarz bir sözü de ancak elektroniğe yeni başlamış çoluk çocuk söyler zaten. verdiği linke de baktım, yayınladığı uygulamaları lise1 de yapıyorduk. o yüzden o arkadaşın yazdıklarına cevap vermeyi düşünmüyorum.

haksızlık yaptığımı söylüyorsunuz, ben ubuntuya kötü bir işletim sistemi demedim. masaüstü uygulamaları ve buna bağlı olarak(pic programlamak da çoğu elektronikçi için bir masaüstü uygulamasından ibarettir, gerekli yazılımı yazarsınız donanımı kurarsınız biter, işletim sistemiyle pek işiniz olmaz.) pic programlama için yetersiz olduğunu söyledim. ubuntu kaynak ve yapı olarak yeterli olabilir benim bundan pek haberim olduğunu söyleyemem bu tartışmadan önce, fakat ubuntuda yeterli kaynak olması bu uygulamaya hazır olduğu anlamına gelmiyor.

windows ortamında bile çoğu kişi ilk programlama deneyimlerinde zorluk çekebiliyor. ben bundan 8 sene önce ilk picimi programlamıştım. çok da büyük bir olay değildi fakat daha 14-15 yaşlarında yapabildiysem diyorum o kadar da zor değil demek ki? ubuntuda pic programlamayı bu konudaki yorumumu yapmadan bir süre önce denemiştim, ne kadar süre önce bilmiyorum fakat yapamamıştım. ben kendime göre kıyasladığımda windows ortamına kıyasla ubuntuda çok zorlandım. buna senin beceriksizliğin, biz yaptık diyebilirsiniz. fakat ben şundan eminim ki çevremdeki çoğu insan da yapabilecek kapasitede değil bunu, en azından 1-2 gününü bunu araştırmak için harcamadan. ayrıca bu forumdaki arkadaşların ubuntuda zorlanmadan pic programlamış olması(tekrar diyorum çok büyük bir olay değil elektronik bilgi istemeyen bir uygulama biçimi) çok becerikli olduklarını göstermiyor. çünkü ubuntu kullanımına iyice alışmış kişilersiniz sizin yapabilmeniz çok doğal.

ayrıca söylediğiniz kaynakları da okumuştum, oradaki işlemleri harfi harfine yaptığımda bir hata almıştım, google a yazdığımda herhangi bir kaynak bulamadım bu hatayla ilgili. ne oldu peki? tıkandım bir yerde. windows olsa tıkanmayacak mıydım? evet tıkanmayacaktım çünkü windows ortamında komut girilmiyor, herşey arayüzle, ister uzun sürsün ister kısa arayüzü karıştırdığınızda birşeyler yapıyorsunuz, yapamazsanız google'a windowsun ufak bir sorununu yazdığınızda bir sürü türkçe + ingilizce konu çıkıyor. çünkü herkes windows kullanıyor. ben bunu windows ubuntudan iyidir anlamında demiyorum, alakası yok. sadece orada kendi deneyimimi yazdım benim durumumda olan arkadaşların da aynı deneyimi yaşayacağından emin olduğumdan öyle birşey söyledim, ve arkasındayım.

ubuntu masaüstü uygulamarı için kötüdür yorumuma gelince bunu sadece ben demiyorum, ubuntuyu ilk kullandığımda çok sevdim windowsta paralı, cracklenmiş çoğu şey burada bedavaydı. hala da bilgisayarlarımdan bir tanesinde ubuntu kurulu evde, yardım konusuna gelince buraya yazdığımda gerçekten cevap alıyorum ubuntu ile ilgili sorunlarıma fakat ubuntunun genel olarak sorunlarına gelince masaüstü uygulamalar için bilgisayar bilgisi az olan kullanıcılar açısından yetersiz. bunu pic programlama ile nasıl bağdaştırıyorum? çünkü çoğu elektronikçi için pic programlamanın yazılım kısmı için kullanılan işletim sistemi ve programlar sadece bir aracı, programların iyi olması kullanışlı olması bir etki yaratmıyor yaptığınız sistemde. bir an önce programlayıp bitirmek istiyorsunuz ki işin elektronik kısmına geçesiniz.

peki ubuntuda ne oluyor? evet birkaç kaynak var o kaynaklara bakarak programlayabilirsiniz ama ilk önce ubuntu kullanmayı bileceksiniz. yoksa bir iki kısayol tuşuna basıp format atmak zorunda kalabilirsiniz(daha geçen akşam yaşadım). ister kabul edin ister etmeyin ubuntuda çok bug var, dikkatli ne yaptığnı bilen kullanıcılar için sorun olmayabilir fakat sıradan bilgisayarla pek işi olmayan bir an önce işini halledip bitirmek isteyen kullanıcılar için ubuntu daha oturmamış bir sistem. bu ubuntu kötü bir işletim sistemi anlamına gelmiyor, kullanıcı dostu olmayan bir işletim sistemi anlamına geliyor.

sizin windows7 de driver yükleyememiş olmanız windows7 nin eksikliğinden kaynaklanmıyor. aksine windows7 de bütün driverlar otomatik yüklenir, tıpkı ubuntu gibi. driver yüklemenize gerek kalmaz. çok eski bilgisayar donanımlarını bile tanır. oldu da tanımadı diyelim herhangi bir donanım söz konusu olduğunda windows driverlarının ubuntu driverlarından fazla olduğuna kimse karşı çıkamaz.

tartışırken aynı yerlerde takılıp kalıyoruz. sizin kabul ettirmek istediğiniz düşünce ubuntu masaüstü uygulamaları için ve diğer bilimsel uygulamalar için windowstan daha yeterli bir işletim sistemidir şeklinde bir düşünce. bu bazı insanlar için doğru olabilir bazıları için de doğru olmayabilir. benim için ubuntu yeterli bir sistem artıları da var eksileri de. ben ubuntuyu özellikle bilgisayar virüslerinden korunmak için ve açık kaynaklı, tamamen ücretsiz olduğu için kullanıyorum. ama windows7 ye yetersiz demeniz de benim ubuntuya yetersiz dememle aynı şey. bana göre windows 7 şuana kadar dünya çapınca oluşturulmuş en kullanıcı dostu ve en stabil işletim sistemidir. buna karşı çıkanlar olabilir aranızda, normaldir ubuntu kullanan insanın fazla windows7 tecrübesi olması beklenemez. fakat bu genel bir görüştür. ubuntu windows7 den iyidir veya windows7 ubuntudan iyidir diyemez kimse. ama şu denilebilir. ubuntu iyi bir işletim sistemidir, windowsun sağlamadığı ve asla sağlamayacağı avantajları vardır. windows7 ubuntuya göre masaüstü uygulamaları için daha stabil ve daha kullanıcı dostudur. bunlar konunun biraz dışında fakat daha önce söylediğim sözden bahsettiğiniz için açıklama yapmak istedim.

benim görüşlerim bu şekilde, sizin söylemek istediklerinizi anladım, umarım siz de benim söylemek istediklerimi anlamışsınızdır.
Hello World!

heartsmagic

Alıntı yapılan: mcyegen - 11 Eylül 2012 - 18:03:03
sizin windows7 de driver yükleyememiş olmanız windows7 nin eksikliğinden kaynaklanmıyor. aksine windows7 de bütün driverlar otomatik yüklenir, tıpkı ubuntu gibi. driver yüklemenize gerek kalmaz. çok eski bilgisayar donanımlarını bile tanır. oldu da tanımadı diyelim herhangi bir donanım söz konusu olduğunda windows driverlarının ubuntu driverlarından fazla olduğuna kimse karşı çıkamaz.

Hızlı okumanın ya da okumamanın neticeleri bunlar. Ben sürücü yükleyemediğimi söylemedim, zorla yüklediğimi söyledim. Ayrıca şu yukarıdaki ifade de ne yazık ki doğru değil. Windows 7 demek ki her makineye sürücü yüklemiyormuş. Hani bunu okuduğum, duyduğum bir şey olduğu için değil henüz bir ayın içerisinde bir makineye kurduğum için söylüyorum. Kısacası o "sürücüleri yükler, eder" kısmı biraz fos. Gözümle görmesem araştırayım derim de, gözümle gördüğüm uğraştığım şey için bunu yapacak değilim.

Konu Linux/Windows sidik yarışına dönmeden önce bu meseleyi kapatayım. Diğer yazılanları alıntılamayacağım zira alıntılayıp cevaplamam da işe yaramamış. Ta en başta patinaj yapıp duruyoruz, daha doğrusu duruyorsun @mcyegen. Anlamıyorsun işin özünü. Bak şu eleştiriyi oku eğer anlam verirsen daha sonra devam edelim. Mühendis olduğun için anlam verebileceğine eminim.

"Ben Uzay Mühendisiyim. Windows üzerinde X işlemlerini yapamıyorum. Windows bu durumda kaka bir işletim sistemi, masaüstünde de berbat. Zira ben Uzay Mühendisi olduğum için masaüstü demek benim için uzay mühendisliği işindeki uygulamalar demek. Bundan ötürü Windows sux. Ubuntu bu konuda çok kral. Windows'un birçok hatası var. Çok uğraşmıştım eskiden. Ah o mavi ekranlar yok mu, ah o hata verdiğinde apışıp kalmam yok mu. Ben uzay mühendisi olduğum için o mavi ekranda yazan kodları çözebiliyordum ama. İnternete yazınca da çok çok kaynak çıkıyordu, kaynak bol yani. Gerçi hepsinde aynı öneri vardı: format. Olsun çözüm çözümdür işte"

Laf ola beri gele... Pek fazla yazmayı düşünmüyorum bu başlığa artık, tabi fazlaca tahrik görmezsem. Yazılanları okumayandan bana hayır gelmez. Kendisine hayır geliyorsa onun bileceği iştir.

@Erdem gelince kendisine karşı söylediklerine illa ki cevap verecektir. O zaman damlarım başlığa.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mcyegen

yazılarınızı okudum fakat okumuş olmam aynı fikirde olmam gerektiği anlamına gelmiyor. siz birşeyleri empoze etmeye çalışmadan önce kendinize bakın ne derece objektifsiniz. herkes görüşlerini belirtti daha fazla tartışacak * bir şey yok "ubuntuda pic programlama" veya "ubuntu masaüstü uygulamaları için yeterli midir" soruları üzerine.

3-4 gün önce heves ettim tekrar ubuntu kurdum, bu yüzden foruma bakayım dedim hatta. bir hatayla karşılaştım, format atmak zorunda bırakıyordu bu hata belli bir süre sonra. 7-8 kere format atmak zorunda kaldım bu süre içerisinde. konu açtım bu forumda hatayla ilgili. bazı arkadaşlar donanım uyumsuzluğu dedi fakat sorunun ne olduğunu tam olarak bulamadık. en sonunda bıkkınlık geldi windows7 64 bit kurdum mecburen tekrar. ben ubuntuyu yararsız bulsam heves edip de kurmazdım zaten, o kadar uğraşmazdım 7-8 kere format atacak kadar. fakat her insanın bir uzmanlık alanı var ve windows'a alışmış biri için ubuntu çok zorlayıcı olabiliyordur belki, bilemiyorum. tekrar windows'a döndüğümden bir sonraki ubuntu versiyonuna kadar foruma girmezsem erdem arkadaş kusuruma bakmasın gerekli cevabı veremeyeceğim için. eğer cevap beklerse yazdığım 2 mesajı okusun onun hakkında, ilgili cevabı alacaktır.

son olarak, her ne kadar görüş ayrılığı yaşasak da ben yaptığınız işe çok saygı duyuyorum, açık kaynak kodlu bir işletim sistemini yaymak, karşılık beklemeden sorunlara çözüm bulmak güzel bir iş, ubuntuyu veya yaptığınız işleri küçümsediğimi düşünmeyin, bunu da belirteyim.
Hello World!

heartsmagic

Sorun buradan çıkmıyor mu zaten? Bize empoze etme ithamında bulunuyorken sen "Pic programlama yapılamıyor" konusunu empoze ediyorsun ancak bu senin gözünde yanlış olmuyor. Konuyu oradan "Ubuntu masaüstü ortamı açısından sinir bozucu" noktasına getirebiliyorsun fakat bizim savunma yapmamız empoze oluyor. Bize sorduğun soruyu kendine sorman lazım @mcyegen, ne kadar "obejektifsin" cidden? Bunlar senin için gerçekler fakat bizlerin söylemleri salt "savunma" ve nesnel değiliz yani öyle mi? 


Saygı duymana ben de saygı duyarım, karşılıklı yani bu işler. Fakat bazı şeyleri "empoze" etmemiz bize fayda sağlamıyor. Bunlar dayatma değil, gerçekler. Benim işimi görmüyor diye bir işletim sistemine tümden sinir bozucu demem, diyemem ben.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Erdem

Alıntı yapılan: mcyegen - 10 Eylül 2012 - 03:00:33
ubuntu'da pic programlayamamış olmam elektronik bilgimin olmadığını göstermez. bunu biliyorum çünkü üniversitedeki çok değerli, elektronik konusunda kendini kanıtlamış hocalarımın bile ubuntuda pic programlamada zorlanacağını bildiğimden kendimde bu açıdan bir eksiklik hissetmiyorum.

Hangi üniversitenin elektronik mühendisliğiymiş bu. Merak ettim doğrusu.

Alıntı yapılan: mcyegen - 10 Eylül 2012 - 03:00:33
ayrıca, elektronik konusunda yeterince bilgiliyim ama daha beni tanımadan "2 tane pic programladın da uzman mı oldun?" şeklinde bir önyargıyla giriştiğiniz için egoist ve kendini yetiştirmemiş biri olduğunuzu düşünüyorum.

Aslında böyle genelde haber gruplarında, forumlarda kırıcı bir üslup kullanmamaya dikkat ederim.

Ama burası çeşitli meslek gruplarından insanların bir arada bulunabileceği bir forum. Yazdıklarınız @hearstmagic'in 'bre nadanlar eğer yapabiliyorsanız bir uzay mekiği yapın da görelim' demesi gibi komik ve gereksiz.

Eğer elektronik konusunda bilginize güveniyorsanız bilginizi böyle emektar, bu konunun uzmanı mühendis arkadaşların olduğu forumlarda paylaşın.

Alıntı yapılan: mcyegen - 10 Eylül 2012 - 03:00:33
ayrıca siz nerede elektronik eğitimi aldınız bilmiyorum ama elektronik konusunda kendini yetiştirmiş insanın linux sistemleri üzerinde uzmanlaşması beklenemez, buna vakti olmaz zaten. bu düşüncenizden yola çıkarak zaten elektronik konusunda pek bilgili olmadığınızı önyargısız bir biçimde söyleyebilirim.

Benim mikrodenetleyiciler konusunda ders aldığım hocam Hacettepe Üniversitesi mezunu bir elektronik mühendisiydi.

Ayrıca MIT'den sertifikam var.

Alıntı yapılan: mcyegen - 10 Eylül 2012 - 03:00:33
bu yazdıklarımdan sonra da yok ben ubuntuda pic programlamayı denemek istiyorum, haklılar diyen arkadaşlar olursa buyursunlar denesinler.

Anlaşıldı. Derslerin yoğunluğu azaldıktan sonra bu konuda bir şeyler karalamam gerekecek.

ulusoyab

#31
Linuxta pic programlama için benim kullandığım programlar

1- picprog (http://hyvatti.iki.fi/~jaakko/pic/picprog.html)

2- picpgm (http://picpgm.picprojects.net/)

3- gputils (gpasm) ( http://gputils.sourceforge.net/ )

bunlar konsoldan kullanılıyor. Zaman olsa picpgm ve picprog  içinde bir arayüz yazardım.

gpasm  ile asm kodu hexe ye çevirebilirsiniz.konsolda kod

ulusoy@ulusoy:~$ gpasm /home/ulusoy/program.asm

tabii ki ulusoy olan yerlere kendi bilg.adınızı yazarsınız.

picpgm ile sadece pici siliyorum.

ulusoy@ulusoy:~$ picpgm -e

picprog ile programlıyorum.

ulusoy@ulusoy:~$ picprog --erase --burn --input /home/ulusoy/orn.hex --pic /dev/ttyS0

anlaşılacağı üzere --erase ile sil diyorum. (Sadece erase kodunu verirsem hata veriyor. Ama bu şekilde kod içinde hata vermiyor yinede silmiyor :) )

-- burn ile programla diyorum

-- input /home/ulusoy/orn.hex  ile dosyayı gösteriyorum

-- pic /dev/ttyS0 ile seri portu gösteriyorum.(Burada ttyS0 yerine pic programlama kartının bağlı olduğu port tanımlanıyor. sizde ttyS1 ... vb olabilir.)

gnukarabatak

#32
Arkadaşlar; ortada algı ve iletişim açısından bir problem var. Bir taraftan içinden çıkamadığı sıkıntılar için biraz fazla refleks sergilemiş, diğer tarafta (koca çınar @heartsmagic) anlaşılamamazlık ve ön yargıdan dolayı serzeniş durumunda. Hepiniz haklısınız :D Ben olaya farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak istiyorum; Çünkü pic programlama ve ubuntuyla yeni tanışıklığı olan biriyim. Ama Programlama konusunda epey bir tecrübem var (mütevazi olduğumu dünya alem bilir :D).

Birincisi pic programlama için geliştirme ortamı IDE. Proteus başı çeker. Windows programı olmasına rağmen benim en son yaptığım denemede wine ile çok uyumlu çalışmıştı. Kaldı ki bir sürü de Açık kod alternatifi mevcut. Bunda sıkıntı yok.

İkincisi Programlayıcı donanım ve bu donanımı sürecek yazılım. Dünyanın en kararlı programlacıyısı brenner.  Malumunuz üzere elektronikte almanlar zirvedir ve kamusal alanda linux kararı alıp devlet olarakda kullanırlar. http://hasanyavuz.ozderya.net/?p=64 adresinde linux üzerinden windows gibi grafik ekranda programlamayı sağlayan bir araç. Bu adrestede linux üzerinde sıkıntı çekenlere çok güzel yol gösterilmiş.

Pic programlama için yukardaki maddelere göre bir sıkıntı gözükmüyor. Ancak ubuntu üzerinde bende bir hafta debelenme süreci yaşadım. Buda ubuntunun zor olmasından değil, bizim onunla tanışıklığımızın olmaması, dolayısıyla iletişim dilimizi henüz geliştirmemiş olmamızdandır. Yoksa inanın at ile deve değil bu iş. Her şeyde bir kalıp var. Terminalde "sudo apt-get install <programadı>". bitti. :) program adı yerine * bir şey yaz ve entırla. Yanlış yazarsan yada düzeltme yapman gerekirse Terminal seni uyarıyor. Birde -f komutuyla dene gibi.

Sonuç olarak @Erdem arkadaşımızın engin bilgilerini de ihtiyacımız var. Enerjimizi "öğreticiler" ve "rehberler" yazarak harcayalım. Şeytanın salıncağına binersek sonsuza kadar birbirimizi kırmaktan öte *bir şeyler yapamayız. Ben ubuntu felsefesine saf bir şekilde inanıyorum. "Kendin için paylaştığını, başkası içinde paylaş". Paylaşmaya çok ihtiyacımız var..

Düzeltme : Ekleme yapıyorum.

IDE dediğim den kastım benzetim (simulasyon) Programı olarak Proteus. Ares zaten onunla ayrılmaz parça. Kod geliştirme kısmında C dili neredeyse vazgeçilmezdir. Ancak Assembly de PIC üzerinde kullanabilirsiniz. Çok şey söylemeye gerek yok; C ile herhangi bir editörde yazıp, envai çeşit C derleyicilerinden (linux üzerinde çalışanlardan) birini seçerek amaca ulaşmanız mümkün. Önce şu fikri benimseyelim, ubuntu korkulacak bir öcü değil. Bu benim içinde, yeni tanışan herkes içinde geçerli.
Şunu da eklemek isterim; İyi elektronik bilmekle PIC yazılım geliştirme bilmek farklı kulvarlardır. Biri donanım geliştirme, diğeri yazılım geliştirmedir. Benim temel elektronik bilgim sıfıra yakındır :) ledin bağlantısını duvara çizdim karşımda duruyor. Bağlayacağım zaman ona bakıyorum. Ama programcılık konusunda hamd olsun sıkıntım yok..
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

bugra9

Bir mühendisin elinin altında bulunması gereken başlıca programın Matlab/Simulink olduğunu düşünüyorum. Dikkat ederseniz Elektrik-Elektronik Müh. veya Bilgisayar Müh. yazmadım çünkü tüm mühendisler için olmazsa olmaz, herşeyi yapabilen ve hiçbir alanda alternatifi bulunmayan bir program.

Bu program windows, mac ve linux sistemlerin hepsinde çalışıyor. Dolayısıyla projelerinize de rahatça her ortamda devam edebiliyorsunuz.

Şimdi bu program ubuntuda çalıştığına ve her elektronik ile ilgilenen kişilerin her isteğini karşılayabildiğine göre Ubuntu, elektronik ile ilgili kişiler için harika bir ortam sunar diyebiliriz. :)

Peki böyle bir programın ücreti nedir?

MATLAB, Simulink, Control System Toolbox, Simulink Control Design, Image Processing Toolbox, Optimization Toolbox, Signal Processing Toolbox, DSP System Toolbox, Statistics Toolbox, Symbolic Math Toolbox, Data Acquisition Toolbox and Instrument Control Toolbox
programlarının hepsi $89.

Geri kalan eklentilerin her biri $26.

https://www.mathworks.com/store/link/products/student/

Bu kadar mükemmel bir program için istenen ücret çok çok az. Kullananlar bilir.

@gnukarabatak
Matlab/Simulink kullanırsan proteusun ne kadar basit ve yetersiz bir program olduğunu anlarsın.

freeman

@bugra9;
Matlab/Simulink ile devre çizilip, devreyi simüle edip, baskı devreyi hazırlayıp hatta PIC ler için yazılmış programları atıp deneme yapabiliyor muyuz?
Proteus bana biraz eski bir programmış gibi geliyor. Matlab gerçekten mükemmel bir program.
Ben PIC programlarken, MPLAB X IDE sini kullanıyorum. Bu programın Linux üzerinde çalışma ihtimali var mı?

Şu anda elektronikle ilgili tüm işlerimi Windows üzerinde hallediyorum. Linux, elektronik konusunda hangi aşamada pek bilgim yok. PIC programlama kartı olarak, PicKit in kartlarını kullanıyorum. Bunlar sadece Win üzerinde çalışıyor herhalde. 
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

gnukarabatak

 @xFoxMulder;
Google amcaya şimdi sordum. Mİcrochip Pickit ile ilgili linux ve ios desteğini 2009 yılında http://www.microchip.com/forums/m396218.aspx bu kendi formunda duyurmuş. Dolayısıyla linux için olanı var.

@bugra9;
Matlab/Simulink duymuştum. Ama küçük çaplı çalışmalar yaptığım için açıkçası matlab ile uğraşma gereği hiç duymadım. Fakat Gazi Evrenkentindeki Otomasyon hocamın Matlab ile proje geliştirdiğini duymuştum. Yine de tavsiyen için müteşekkirim. Belki ileride neden olmasın. ;)
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

freeman

Bu habere rastlamamıştım daha önce. Cidden sevindim. :D
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

bugra9

@xFoxMulder
Açıkçası programı kullanmayalı 4 yıl oldu ama hatırladığım kadarıyla yazayım.
- Baskı devre hazırlar mı: Bilmiyorum
- C ile yazılmış programı belirteceğimiz mikrodenetleyicinin komut setine göre derleyip mikrodenetleyicinin içine gönderir mi? Bilmiyorum

Devreyi çizip simüle etmek bu programın ana görevi. Bu işi o kadar mükemmel yapıyor ki proteus gibi yazılımlar çok basit kalıyor.

Örneğin, opamplı, kondansatörlü, dirençli bir devre çizdin diyelim. Proteustan bu parçalardan geçen akım ve gerilimleri kontrol ettin ve devreyi gerçekleştirmek için okuduğun değerlere göre parçaları aldığını düşün. Devreyi gerçekte uyguladığında çoğu zaman parçaların bozulduğunu göreceksin. Çünkü akım veya gerilimde t=0 anından itibaren çok çok küçük zaman diliminde ani pik yapmış ama proteus bunu farketmemiştir. Proteus, akımın veya gerilimin düzene girdikten sonraki halini göstermiş ve kararsız yapıları hiç göstermemiştir.

Matlab/Simulink sana her şeyi detayıyla gösterir ve gerçek hayatla program arasında farklılık olmaz.

@gnukarabatak
Matlabı, milyarlarca lira verilerek oluşturulmuş bir laboratuvar olarak görüyorum. Sonuçları her zaman pratikte yapılanlarla aynı oluyor. Gerçek hayatta üretilmiş çoğu parça içinde bulunuyor. Dolayısıyla bir insanın kendini geliştirmesi için harika bir ortam sunuyor. Büyük projeler için kullanıldığını düşünmemek gerek.

plazma

Pic programlama ile ilgil bisiler sorucaktım başlıkta çok eskide kamış birde hortlatıcaz ama tartışma oluşmuş, Pic programlaam ile ilgili şuan aktif olan arkadaş var mı acaba  forumumuzda ?

gnukarabatak

Şu an aktif olmaktan kasıt uğraş halinde olmaksa ben hiperaktif durumdayım :D Birde şu derleme problemimi giderebilsem..
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

plazma

Alıntı yapılan: gnukarabatak - 15 Eylül 2014 - 16:23:03
Şu an aktif olmaktan kasıt uğraş halinde olmaksa ben hiperaktif durumdayım :D Birde şu derleme problemimi giderebilsem..

Forumda aktif olarak anlamında uğraşan vardır elbette en son aktif olma zamanları aylar öncesine dayanıyor ondan öyle sordum :)

arduino ile aran nasıl ?

gnukarabatak

#41
Arduino ile uğraşmadım henüz , Ancak Proteus, Ares ve brenner8 ile feci halde uğraşmaktayım :) İşin en zevkli kısmı yazılım boyutuyla uğraşmak. 16x2 LCD üzerinde 4 butondan oluşan bir klavye girişi imkanıyla en kullanıcı dostu menüyü dizayn etmek gerçekten çok zevkli bir iş. Biraz "bitim kanlansın" (param çoğalsın) kendime pickit3 yapmayı hedeflemekteyim. Beni en çok sıkıntıya sokan ise windows tarafına geçmek zorunda olmak durumu. İnşaallah bir daha geçme zorunluluğu kalmayacak :)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Eylül 2014 - 22:42:23

Yaptığım araştırma ile Arduino ortamının ubuntu ile tam uyumlu olması beni şaşırttı. Eğer brenner8 linux sıkıntısı olduğunu bilseydim aylar önce brenner pic programlayıcı yerine bir Arduino geliştirme kartı alırdım. Ama işte acemilik ne yaparsın :) Buradan mikrodenetleyici geliştirmeyi düşünenlerede en azından yol göstermek adına kesinlikle Arduino düşünün demekde bize düşmüş olsun.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

plazma

Arduino bir yere kadar devam ama iyide anlayan biriyse senin gibi rasberry pi daha iyiymiş o konuda, bizim gibi çaylaklar arduino başlangıç kiti ile başlayabilirler led yakıp söndürürz bayağı bir :) hem rassperi de debian ubuntu kurulabilyor, çalıştırabiliyorda. Piccircuit ten cevap gelmiş eposta kutuma "AVR programmer" yetiyormuş destek ekibinin yazdığı cevaba göre çokta anlamıyoruz inşllah öyledir :) üründe buymuş tavsiye etikkerli daha doğrusu : http://www.piccircuit.com/shop/avr-development-kits/169-mrp01-avr-usb-programmer.html

kartvizit

#43
konuyu hortlatmak gibi olmasın ama ilk postum olarak sıkıntıda oldugum ve yardıma ihtiyacım oldugu icin yazıyorum

elimdeki bir c kodunu sdcc -mpic14 -p16f877a hop.c olarak compile etmeye calişiyorum #usesları görmüyor hatta #include "pic16f877a.h"
bile görmüyordu ama bi şekilde onu hallettim nasıl #uses kullanabilirim hadi kullanmadım #define _WDT_OFF   0x3FFB gibi * bir şey yaptım ama bunu pic16f877a.h kütüphanesinden yararlanarak buldum #uses rs232 kısmını bulamadım.

delay.h kütüphanesinide eklemek istiyorum bunu 16f877anın bulunudugu klasöre taşıdım ama görmüyor işten anlayan arkadasları beni aydınlatmaya çagiriyorum

hop.c:3:19: delay.h: No such file or directory
hop.c:15:2: invalid preprocessing directive #use


teşekkürler

heartsmagic

Hani konudan hiç anlamıyorum ancak senin gibi delay.h kullanmak isteyen birine verilen öneri:
http://stackoverflow.com/a/21424505
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kartvizit

Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Haziran 2015 - 01:01:16
Hani konudan hiç anlamıyorum ancak senin gibi delay.h kullanmak isteyen birine verilen öneri:
http://stackoverflow.com/a/21424505

pek tutmadı tavsiyen soruya devam olarak mplab x ide deniyorum ama c de yazıp kütüphaneleri elle ekleyebilir miyim fikri olan ?

heartsmagic

Tutmadı derken? delay.h kullanamazsın denmiş zaten orada, diğer seçenekler de iş görmedi mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Amenofis

Alıntı yapılan: heartsmagic - 24 Haziran 2015 - 15:00:43
Tutmadı derken? delay.h kullanamazsın denmiş zaten orada, diğer seçenekler de iş görmedi mi?

Arkadaş pic için delay sormuş, siz linux için vermişsiniz. O yüzden olmamıştır.

ekremsenturk

sdcc'nin (bende kurulu değil) muhtemelen /usr/lib/ dizininde kendi alt dizini vardır. Ve o alt dizin içinde bir yerlerde bir include dizini vardır.  delay.h dosyasını o include dizini içine kopyalayıp denenebilir.

heartsmagic

Alıntı yapılan: AmenofisAlıntı yapılan: heartsmagic - 24 Haziran 2015 - 15:00:43Tutmadı derken? delay.h kullanamazsın denmiş zaten orada, diğer seçenekler de iş görmedi mi?
Arkadaş pic için delay sormuş, siz linux için vermişsiniz. O yüzden olmamıştır.
Bilenin hali başka oluyor, ayrışacakları dahi gelmedi aklıma.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.