Neden Linux Mint?

Başlatan matafleur, 19 Mayıs 2008 - 06:26:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 12 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ihtiyar said

Alıntı yapılan: Fuzûli - 21 Nisan 2009 - 16:40:35
Ubuntu'dan Mint'e geçerken, Ubuntu'da kullandığımız programları Mint'e atıp, sonra da ev klasöründen bu programların ayar dosyalarını alsak bir sorun yaşar mıyız ki? Değişiklik olsun istiyorum da biraz :)

Yazılımların sürüm farkları olabiliyor. Örnek olarak, mplayer'i taşıdım Smplayer'in içine ve hata verdi. Belki toplu taşımada sorun yapmaz. :)

iKo

Alıntı yapılan: empax - 21 Nisan 2009 - 03:50:03
Sanirim 10 gun oldu, Mint kullaniyorum. Ubuntu 8.10 'a gore daha stabil calisyor. Firefox daha az kasiyor. Ses kodekleri,java,flash,kendi mint menusu,resimli Mint deposu vs. bunlarin uzerinde hazir gelmesi daha cazbedici  :)
Umarim Ubuntu 9.04 te mint kadar stabil calsirda ubuntu ile devam ederiz.Olmazsa Mint 7 ile yola devam edecegim...

Bende katılıyorum, özellikle ses kodekleri ve resimli mint deposu, mintupdate i... yani bunları nasıl mint ubuntu nun kodundan alarak geliştiriyorsa ubuntu da aynı şekilde daha farklı şeyler yapmalı yoksa ben de mint 7 ile devam edeceğim zaten onun da çıkmasına 1 ay var sanırım...

iKo

Şunu da eklemek isterim ki (sadece Mint için değil buna Ubuntu da dahil) Microsoft ne zaman bir işletim sistemi çıkaracak olsa acaba çalıştıracak mı benim bilgisayarım deniyor. Ya ram yetişmiyor ya da grafik özelliklerini kullanabilmek için ekran kartı...

Hatta office 2003 den sonra 2007 daha da karmaşık hale geliyor kullanıcının kolaylığını sağlamak yerine daha da zora sokuyor. E ne anladım ben bu işten?

Ubuntu ve Mint her zaman, her yeni versiyonda daha da düşük bilgisayarlara hitap edebilmeyi daha düşük sistemlerde daha performanslı çalışmayı başarıyor.Open office de gittikçe daha iyi oluyor...

Önemli farklardan bir diğeri de budur bence...

xwes

Alıntı yapılan: empax - 21 Nisan 2009 - 03:50:03
Sanirim 10 gun oldu, Mint kullaniyorum. Ubuntu 8.10 'a gore daha stabil calisyor. Firefox daha az kasiyor. Ses kodekleri,java,flash,kendi mint menusu,resimli Mint deposu vs. bunlarin uzerinde hazir gelmesi daha cazbedici  :)
Umarim Ubuntu 9.04 te mint kadar stabil calsirda ubuntu ile devam ederiz.Olmazsa Mint 7 ile yola devam edecegim...

Kodeklerin hazir gelmesi cezbedebilir, resimli mint deposu hoş olabilir, kendi mint menusu gelişmiş olabilir ancak ubuntudan daha kararli olduguna pek ihtimal vermiyorum açikçasi.

empax

9.04'e gecmekle beraber ubuntu'nun stabilite hakkindaki goruslerimi geri aliyorum. 9.04 kesinlikle olmus!  ;D
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

iKo

Alıntı yapılan: empax - 24 Nisan 2009 - 18:48:02
9.04'e gecmekle beraber ubuntu'nun stabilite hakkindaki goruslerimi geri aliyorum. 9.04 kesinlikle olmus!  ;D

Herkes 9.04 ile ilgili problem belirtiyor ama...Sanırım sende hiç problem çıkmadı ne güzel. Fakat şöyle de bir problem var sende problem oluyor bende oluyor başkasında olmuyor. Donanımsal problemler mi var acaba ?

empax

Alıntı yapılan: iKo - 24 Nisan 2009 - 20:01:32

Herkes 9.04 ile ilgili problem belirtiyor ama...Sanırım sende hiç problem çıkmadı ne güzel. Fakat şöyle de bir problem var sende problem oluyor bende oluyor başkasında olmuyor. Donanımsal problemler mi var acaba ?

9.04 surumu benim icin cikti sanirsam  :) Saka bi yana, 8.10 da kamera problemim vardi ama 9.04 ile bu sorunda ortadan kalkti. Bu sefer 4 4'luk ve sorunsuz bir kurlum oldu diyebilirim  :) PackardBell Mx66-003 Laptop ile 64bit kullaniyorum. Performansi, ayni bilgisayarda daha once kullandigim Windows ve linux surumlerinden kat ve kat daha iyi. 9.04 ile ubuntu'yu daha cok sevdim  :D
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

xwes

@iKo, tabi ki donanimlarimiz farkli oldugu için boyle oluyor. 8.10 çiktiginda çok daha fazla problem çikmişti ancak bu problemlerin hemen hepsi zamanla çozuluyor. Bu açidan bence de 9.04 olmuş.

terrarin

ben de yaklaşık 1 yıldır masaüstü bilgisayarımda ubuntu kullanıyorum.bunun sebebi debianın kararlılığını alıp son kullanıcıya yani herkesin kullanabileceği şekle sokup problemsiz bir şekilde sunmalarıdır benim için(Bunu söylerken azımsanmayacak şekilde distroyu makineme kurup denedim).Yaklaşık 1 hafta kadar önce de dizüstüme Linux Mint'i kurdum.Gördüm ki Linux Mint Ubuntu'nun yaptığını daha da ileri götürmüş.Bir nevi bayrak yarışı gibi.Sonuçta harika bir şey ortaya çıkmış(görsel olarak da).Tavsiye ederim.
Öğreniyorum..

iKo

Alıntı yapılan: empax - 24 Nisan 2009 - 20:30:52
Alıntı yapılan: iKo - 24 Nisan 2009 - 20:01:32

9.04 surumu benim icin cikti sanirsam  :) Saka bi yana, 8.10 da kamera problemim vardi ama 9.04 ile bu sorunda ortadan kalkti. Bu sefer 4 4'luk ve sorunsuz bir kurlum oldu diyebilirim  :) PackardBell Mx66-003 Laptop ile 64bit kullaniyorum. Performansi, ayni bilgisayarda daha once kullandigim Windows ve linux surumlerinden kat ve kat daha iyi. 9.04 ile ubuntu'yu daha cok sevdim  :D

Bende HP Pavilion dv2190ea kullanıyorum, 2gb ram 1,83ghz işlemci core2duo 250gb hard disc... yani 64 bit için de sürekli sorunlar çıkıyor, takılıyor diye yazıyordu genelde forumda ama...

ne yapsam bilemedim

iKo

bu arada ilgilenenlere duyurulur Linux Mint 7 için bir link... http://www.linuxmint.com/blog/?p=753

hazırlıklar başlamış en kısa zamanda o da aramıza dönecek olley :)

kerimagil

Evet bir tesadüf eseri minti indirdim.. Açıkçası ubuntunun hatalarını düzelterek çıkmış gibi. Ve çok güzel.. Ubuntunun kodek problemini halletmiş.. Ubuntuda hangisini yükleyeceğini bilemiyorsun.. Ubuntunun bu huyundan usandım (çünkü ben evde tv bulundurmuyorum radyo düşkünüyüm radyoyuda internette dinliyorum)....bir kaçı çalışıyor.. hangisi kurulmalı yol göstermiyor.. ama mint yüklenecekleri derlemiş toplamış.. Ama bu hususta en iyisini Pardus yapmış direk kodekleri entegre olarak veriyor.. bu en güzeli ama onunda başka hususlarda eksiği çok fazla Gerçi ben pardusa ayrı bir yer verip onuda yüklü tutuyorum...
Kısaca Mint eksik bırakmamış...

heartsmagic

"Codec" meselesi bir problem değil, lisans meseleleri yüzünden bilinçli olarak sistemden hariç tutulan paketler bunlar.

Ben temiz bir kurulumdan sonra gerek mp3 olsun, gerek film olsun bu gibi meseleleri halletmek için sadece ubuntu-restricted-extras kuruyorum. Şu ana kadar açamadığım bir şey olmadı. Eğer olursa medibuntu deposu da el altında duruyor zaten.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kerimagil

Linux mint tercihinde bir çok sebeb var ama en önemli sebepleri bahsi geçmiş
1- En önemlisi benim bu bahsedilen kodek meselesi... şimdiye kadar  çalıştırdığım farklı linux versiyonlarında bu problemi en iyi halleden biri Pardus diğeri Mint ....  Bir arkadaşın bahsettiği gibi bende tesadüfen keşfettim. indirdim yükledim * her şey tamam dı. internet radyosunu çalıştırabildim, eksik olan hiç bir şey kalmadı.
2- Stabilitesi tam.. yani sağlam çökmüyor.. kilitlenme yaşamadım..
3- Görselliği yerinde.. mintart ile temalar yüklenip daha da şirinleştirilebiliyor.... klasik gnome masaüstünü aşmış güzel menüsü var. daha çok open suse/suse linux gibi ama ondan daha basit ve kullanışlı Suse de kontrol merkezi ve yast karışık görünümlü ve çok fazla profesyonellik istiyor.. benim gibi acemilere gitmez..  Bir çok şey manuel ayar istiyor...
4- Kendisini eksiksiz yeniliyor... güncellemede erteleme yok..
5- Dili tam eksik bulunmuyor... tam türkçeleştirilmiş
6-Kurulumu anlaşılır ve basit
7- Ubuntu temelli gibi ama daha çok kendine haslık var özgünleşmiş...
8- Sistem dosyalarına root olarak girme kolaylığı getirilmiş...
    Genel olarak Gnome masaüstünü daha başarılı gördüm, KDE sinde tam işlerlik görmedim..  kurulurken denileni yapmıyor bazen tüm harddiskimi sildi.. halbuki kendimden emin olarak bir disk parçasını tercih etmiştim... yine bir arkadaşa da öyle oldu...

Ben iyice minte aşık olmuşum belli... yukarıdaki yazımı unutmuşum tekrar yazdım....
YAŞASIN MİNT * tabi ki yaşamasına yardımcı olalım derim...

maxxblade

Alıntı yapılan: kerimagil - 10 Temmuz 2009 - 17:54:34
3- Görselliği yerinde.. mintart ile temalar yüklenip daha da şirinleştirilebiliyor.... klasik gnome masaüstünü aşmış güzel menüsü var. daha çok open suse/suse linux gibi ama ondan daha basit ve kullanışlı Suse de kontrol merkezi ve yast karışık görünümlü ve çok fazla profesyonellik istiyor.. benim gibi acemilere gitmez..  Bir çok şey manuel ayar istiyor...
yast zaten ayarları kolaylaştırmak için yapılmıştı :D
1-2 kere kullandıktan sonra yast çok kolay geliyor :D
KDE sevmediğim için opensuse kullanmıyorum gnome'un kararlılığı ve kullanışlılığı iyi değil...
birde mint'te pulseaudio'da kartımı tanıdı ;D
ubuntuda son seste cızırtılı çıkan ses(belki alsadandır yada amaroktan...) mintte fıstık gibi :D

Gimp Uzmanı

Linux'un hastasıyım. Mint'in sevdalısıyım. :D Güzel sistem ve adamlar yeni özelliklerler ekliyor. Her dağıtım oluştıran linux'e bir iki yararlı özellik ekleseydi şimdi Linux dünyada bir numara olurdu.

kernel

Ubuntu, dünya çapınca GNU/Linux dağıtımlarının kolaylığını gösterdi. Ama kullanıcıların ön yargısını bir anda yıkamadı.. Linuxmint ise, hiç linux kullanmamış kişiler tarafından bile bir anda kabul ediliyor. Bunu kurulum yaptığım bir kaç arkadaşımda şahsen gördün. Ubuntu halen ciddi olan yüzünü tam bırakamadı. Ama Linuxmint herkesin kabul edebileceği kadar esnek bir yapıda gelişti. Bu Ubuntu kötü demek değil tabii ki.. Ama gelişim, dizayn ve kullanıcının alışma hızı açısından Linuxmint 8 ile Ubuntu'nun birinci sırasını alabilir Distrowatch listesinde. Her halukarda kazanan özgür yazılım topluluğu olucak tabii.
Dünyada herkese yeticek kadar kaynak var. Ama açgözlüleri doyurucak kadar kaynak yok..

maxxblade

Alıntı yapılan: kernel - 10 Temmuz 2009 - 22:55:58
Ubuntu, dünya çapınca GNU/Linux dağıtımlarının kolaylığını gösterdi. Ama kullanıcıların ön yargısını bir anda yıkamadı.. Linuxmint ise, hiç linux kullanmamış kişiler tarafından bile bir anda kabul ediliyor. Bunu kurulum yaptığım bir kaç arkadaşımda şahsen gördün. Ubuntu halen ciddi olan yüzünü tam bırakamadı. Ama Linuxmint herkesin kabul edebileceği kadar esnek bir yapıda gelişti. Bu Ubuntu kötü demek değil tabii ki.. Ama gelişim, dizayn ve kullanıcının alışma hızı açısından Linuxmint 8 ile Ubuntu'nun birinci sırasını alabilir Distrowatch listesinde. Her halukarda kazanan özgür yazılım topluluğu olucak tabii.

linux mint bence ubuntu için bir ek paket :)
özellikler vb.
sonuçta orjinali ubuntu...

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: maxxblade - 11 Temmuz 2009 - 19:57:21

özellikler vb.
Ubuntunun orjinalide debian :D

maxxblade

Alıntı yapılan: samurai - 11 Temmuz 2009 - 20:07:14
Alıntı yapılan: maxxblade - 11 Temmuz 2009 - 19:57:21

özellikler vb.
Ubuntunun orjinalide debian :D
ama ubuntu debiandan ayrılalı çok oldu mint hala ayrılamadı...
bence ayrılmasında :D

Yusuff

Alıntı yapılan: Semih - 19 Mayıs 2008 - 08:30:47
Tüm kodekler yüklü gelmekte.Envy ön tanımlı geliyor,Zaten Ubuntu ile aynı,hiç farkı yok.HEr sürümde ayrı tema ile geliyor.Amarokta yüklü geliyor.

Ha gelelim şimdi Linux Mint nedir?
Hani biz Ubuntu kurunca kodekler falan filan yüklüyoruz ya bunda o yok.

Mübarek sen niye başta söylemiyorsun. Benim bağlantısı olmayan arkadaşlarım var ve bu codec gibi eksikler yüzünden onlara Ubuntu veremiyorum.

Oh be! Yarın hemen indireyim bir tane. ;)
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: yusufsan21 - 11 Temmuz 2009 - 23:55:48
Tüm kodekler yüklü gelmekte.Envy ön tanımlı geliyor,Zaten Ubuntu ile aynı,hiç farkı yok.HEr sürümde ayrı tema ile geliyor.Amarokta yüklü geliyor.

Mübarek sen niye başta söylemiyorsun. Benim bağlantısı olmayan arkadaşlarım var ve bu codec gibi eksikler yüzünden onlara Ubuntu veremiyorum.

Ben farklı * bir şey söyleyeceğim. İnternet bağlantısı olmayan bilgisayarlar için en iyi sistem bence yerli dağıtım olan magma linux'tür. Benden tavsiye. Nedenleri.

Sürücüler , Codecler , Bir sürü ek program ve tam türkçe dil desteği kurulu gelmekte. KDE ile geliyor. Hatırlatayım.
http://www.magmalinux.org/

maxxblade

Alıntı yapılan: Gimp Uzmanı - 12 Temmuz 2009 - 07:21:27
Alıntı yapılan: yusufsan21 - 11 Temmuz 2009 - 23:55:48

Ben farklı * bir şey söyleyeceğim. İnternet bağlantısı olmayan bilgisayarlar için en iyi sistem bence yerli dağıtım olan magma linux'tür. Benden tavsiye. Nedenleri.

Sürücüler , Codecler , Bir sürü ek program ve tam türkçe dil desteği kurulu gelmekte. KDE ile geliyor. Hatırlatayım.
http://www.magmalinux.org/
katılıyorum.

if

Bu tür soruları konuşmak için yeni bir başlık açılmıştır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0

O başlıktan devam edelim lütfen. Bu konuyu kilitliyorum.