100 MB'lık Hayat Kurtarıcınız, Puppy Linux

Başlatan tony_almeida, 28 Ağustos 2009 - 21:53:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tony_almeida

Bayanlar baylar bugün belki çoğunuzun hayat kurtarıcısı olacak hatta bir kısmınızın normal işletim sistemi bile olmaya aday bir sistemle tanıştırmak istiyorum sizleri

Puppy Linux

Küçük boyutlu taşınabilir işletim sisteminin son sürümü.

Puppy Linux oldukça küçük boyutlu, CD den ve flash disk üzerinden çalışabilen bir linux dağıtımıdır. 100 MB'lik boyutuyla eski pentium işlemcilerde ve 32 MB Ram'la çalışabilir(Kurulumsuz sürümü 128MB Ram). Tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsizdir.

Esnek ve taşınabilir olmasıyla acil ihtiyaçlarınızda ve sistem kurtarmak için kullanabilirsiniz. Kendisi her türlü (NTFS ve FAT32 de dahil) sistemleri tanıyor.

Yaptiginiz ayarlari isterseniz sakliyor. Live CD olduğu için Hard diskinize format atmanıza gerek yok. CD üzerinden çalışıyor ama tabi isterseniz kurabilirsiniz de. Çok kolay kullanımlı. Tamamen otomotik diyebilirim. Komut konsoluna hiç ihtiyac duymuyorsunuz. Her şeyi otomatik taniyor. Ram'e yerlesiyor, hard diske siz istemediğiniz takdirde en ufak değişiklik bile yapmıyor. O yüzden pek harddiskle isi olmuyor ve dolayısıyla cok hızlı.

Bastan ekran ayarlarını ve klavye ayarlarını yapıyorsunuz tamam. Bütün driverlarınızı otomatik olarak tanımlayan Puppy Linux tam 100 saniyeden daha kısa sürede bütün ayarlarını yapıp açılıyor. Ayrıca yazdırdığınız CD'yi kapatmadığınız takdirde geriye kalan 600MB'lık alana ayarlarınızı veya Puppy Linux için indirdiğiniz diğer programlarınızı kaydedebilirsiniz.

Ayrıca Puppy Linux acil durumlarda kullanılması dışında bilgisayarı sadece internet, müzik, resim, video, ofis, msn gibi ihtiyaçlar için kullanıyorsanız sürekli kullanabilirsiniz. İçinde her türlü video, resim ve müzik oynatıcıların yanısıra düzenleyicileri bile geliyor.(100MB'a bu kadar çok şeyi nasıl sığdırmışlar şaşıracaksınız)

Günlük hayatta kullanılan her tülü programı içinde barındıran gelen Puppy Linux'teki dahili program sayısı kesmezse intenetten linux için derlenmiş programları indirip Puppy Linux'un gücüne güç katabilirsiniz.

Teknolojiden geri kalmamak için sürekli güncellenen Puppy Linux her 6 ayda bir yeni sürümünü çıkartıyor

İndirmek için

4.2.1 Stabil Sürümü
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/puppy-4.2.1-k2.6.25.16-seamonkey.iso

4.3 Beta 1
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/test/puppy-4.3beta1/puppy-4.3beta1-k2.6.29.6-v423.iso

5.0 Alpha 9
http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/test/woof-alpha9/upup-476.iso

Güncelleme: pentium 2 ve öncesi için özel modifiye edilmiş versiyon

ftp://ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/puppy-4.2.1retro-k2.6.21.7-seamonkey.iso

güncelleme 2
arkadaşlar flash bellek ile yükleyemeyenler için kesin metodu buldum
ben kendimde denedim oldu(windows'ta)

önce şu adresten syslinux'u indiriyoruz(4.5 MB)
http://www.kernel.org/pub/linux/utils/boot/syslinux/syslinux-3.82.zip
bunu masaüstünde syslinux isimli bir klasöre açıyoruz(ismi önemli)

daha sonra başlat-çalıştır(çalıştır görünmüyorsa windows tuşu + r)

cmd yazıyoruz

komut satırına diskpart yazıp
list disk yazdıktan sonra ve sizin usb belleğiniz hangisi ise
select disk 0/1/2... numarasına göre seçiyoruz, sonrasında sırasıyla
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs=fat32 quick
assign
exit
cd Desktop
cd syslinux

cd win32
syslinux.exe -ma x: (buradaki x sizin usb sürücünüz hangisi ise e,f,g,h... olarak değişecek)

daha sonra 7zip programı ile puppy iso dosyasına sağ tıklayın
dosyaları çıkart deyin(buraya çıkart falan değil)
çıkartılacak yer bölümüne flash diski gösterip hiçbir ayara dokunmadan tamam diyin(aynen bu şekilde yapın önce isoyu yeni klasöre açar sonra flash'a kopyalarsanız falan olmaz)

daha sonra flash belleğe girip isolinux.cfg dosyasının ismini syslinux.cfg, isolinux.bin dosyasını ise syslinux.bin olarak değiştirin

isolinux.cfg dosyasını wordpad ile açın(notepad ile değil)
pmedia=cd
yazan bölümü
pmedia=sda1
olarak değiştirip kaydedin

daha sonra gerekli bios ayarlarını da yaptığınızda işlem tamamdır, ben kendim denedim oldu

agritux

Güzel anlatımın için teşekkürler :)
Sayende mtPaint in farkına vardım :) Onun tarzında bir şey arıyordum.

kuleyni

benden format atmamı isteyen 64 mb ram i olan bi arkadaşım var hayatımda ilk kez  millennium formatını o arkadaşa attım çok berbat bişey :) bi daha format isterse bu sistemi yüklerim :)

agritux

ScaryMan

Peki bunu flash belleklere kurarsak, eskiden olduğu gibi flash diskle herhangi bir bilgisayardan veri aktarımı yapabilecek miyiz? Yani demek istediğim Puppy Linux yüklü bir 1 GBlık flash belleği taktığımızda Windows yüklü bilgisayarlar bunu algılayacak mı?

agritux

Puppy'i kurduğun dosya sistemine bakar bu durum

tony_almeida

knoppix boyutu çok fazla
kısa olsun, öz olsun ve daha çok sistem kurma değil de kurtarma istiyorum diyorsanız Puppy daha güzel
demek istediğini anlayamadım scaryman
puppy varsayılan olarak ram'e kuruluyor, hard disk ile alakası yok isterseniz ram'e kurduktan sonra(100 saniyeden az sürede) hard disk'e de kurabilirsiniz

agritux

Diyor ki, usb den çalıştırılabilir bir sistem yaparsam; windows ortamında bunu kullanabilir miyim...

ScaryMan

Yanlış anlattım sanırım. Hani flash belleklerden virüs taşınmasını önlemek amacıyla flash belleklere Linux kurmak gibi bir durum var ya (geçerliliğinden emin değilim, işe yarar mı yaramaz mı bilmiyorum), buna yarayacak mı demek istiyorum. Yani amacım flash belleği işletim sistemi olarak kullanmak değil de veri aktarım aracı olarak kullanmak. Fakat bunu yaparken Linux'un dosya yapısından yararlanarak taktığım Windows bilgisayarlardaki virüslerden korunmak.

Yani evet, özetle sessizce'nin dediği gibi.

tony_almeida

evet anladım scaryman
kesinlikle yapabilirsin
ancak virüslerden bu kadar korkma, ben özellikle antivirus yüklemiyordum windows kullanırken, kendim çıkarmaya çalışıyordum virüsleri birkaç kez başarılı oldum, sevincimi görseydiniz virüsü yendim diye 8)

babamın işyerinde windows'unda birçok şey yasaklanmış, bunu verdim babama artık istediğini yapıyor ve patron gelince hemen cd'yi çıkarıp bilgisayarı yeniden başlatıyor eski windows :D
tabi normal işletim sistemi olarak kurulum yapıp kullanabilirsiniz de, seçim sizin

agritux

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=9064.msg111331#msg111331

Okursan faydası olur diye düşünüyorum. Okumaktan üşenmeyelim, okuyarak öğreniyoruz :)

Yusuff

Bizim arkadaşın eski bir bilgisayarı var. Pardus 2009 yükledim kaldıramadı. Zenwalk yükledim şimdi bana dua ediyor. :D
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

agritux

Alıntı yapılan: yusufsan21 - 28 Ağustos 2009 - 22:24:46
Bizim arkadaşın eski bir bilgisayarı var. Pardus 2009 yükledim kaldıramadı. Zenwalk yükledim şimdi bana dua ediyor. :D
Linuxde yeniyse xubuntu kursaydın keşke. Zenwalk'da Türkçe destek bulması zor :)

ScaryMan

Windows kısmıma şu an erişemedim için virüsler konusunda dertli değilim açıkçası :D  

@sessizce

Evet bunu zaten okumuştum uzun zaman önce. :) Virüslerin Linux sistemlerde neden etkili olamadığını v.s. biliyorum. Fakat demek istediğim virüslü bir Windows'tan dosya aldığım zaman Linux'ta aktif olamayacağı için o diski kendi Windows'umda çalıştırdığım zaman, disk Linux çalıştırdığı için virüs benim bilgisayarıma etki edemeyecek.

agritux

Alıntı yapılan: ScaryMan - 28 Ağustos 2009 - 22:17:31
Yani amacım flash belleği işletim sistemi olarak kullanmak değil de veri aktarım aracı olarak kullanmak. Fakat bunu yaparken Linux'un dosya yapısından yararlanarak taktığım Windows bilgisayarlardaki virüslerden korunmak.

@scaryman diyelim puppy i flash diskine kurdun. (windows ortamında kullanacağın için, windowsun görebileceği dosya sistemi üzerine kurdun) Flash bellekte windows için tehlikeli virüs var. Sistemi flash bellek ile açarsan (puppy i çalıştırırsan) linux üzerinde o virüs etkili olmayacağı için sorun yok. Ama windowsu çalıştırıp, flash belleği dosya aktarımı için kullanırsan,  tabi ki zarar görürsün. Virüsün sistemine sızmasına bakar iş. Bu durumda flashtaki kurulu puppy nin bir anlamı olmaz. Windows onu sadece "flashta bulunan dosyalar" olarak görür...
Hatam varsa düzeltin.

kuleyni

ScaryMan

@sessizce

Tabii ki öyle. Ama demek istediğim, virüslü dosyayı kendi Windows'lu bilgisayarıma aktarmak yerine o dosyayı Linux çalıştıran flash diskimde çalıştıracağım. O zaman bir sorun olmaz diye düşünüyorum?

tony_almeida

kuleyni

eğer dosylarınızı linux ortamında çalıştırırsanız sorun olmaz ama tehlikeli dosyaları bulunduran flash belleğinizi windowsa takarsanız.....geçmiş olsun :)

ScaryMan

Flash belleği Windows yüklü bilgisayara taktığım zaman Flash belleği açtığımda Linux açmış olacağımdan virüsün Windows'a bulaşması mümkün mü yani?

kuleyni

o flash bellekteki linuxu boot etmeden kullanamazsınız.

tony_almeida

Alıntı Yapo flash bellekteki linuxu boot etmeden kullanamazsınız.

benim de aklıma takıldı acaba arkadaş boot etmeden mi demek istiyor diye :)

ScaryMan

Tamam baştan söylesenize onu :D Flash diski takar takmaz Linux'a erişmek mümkün değil yani?

agritux

ScaryMan sanırım yazdıklarımı okumadın. Windows'un görebileceği dosya sistemi üzerine kurduysan puppy i flash belleğe, windowsda flash belleği taktığında puppy nin bir özelliği olmayacak. Dosayalar olarak duracak.

kuleyni

flash diskteki linux kullanmak için bios dan boot önceliğini flash diske vermek gerekiyor bu sayede bilgisayarınız flash disk içinde bulunan linux ile başlamış oluyor.windows ortamına bu flashı takıp linux kullanmak mümkün değil ;)