Mesa driver güncelleme ?

Başlatan xxx02, 21 Ağustos 2009 - 13:09:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xxx02

Herkese selam arkadaşlar yaklaşık 3 haftadır ubuntu kullanıyorum. Bu güne kadar kendi başıma ufak tefek sorunları çözdüm. İnsanın takıldığı yerlerde oluyor illaki. Benim sorum mesa driverlarını güncelleme hakkında.

Asus x51r laptopumda desteksiz "ati radeon xpress 1100 | 200m" kartına sahibim. Bu yüzden Ubuntu 9.04 ü mesa driverları ile kullanmaktayım. Birkaç yerde gördüm. Bu driver için bazı ayarlamalar yapılarak performans arttırımı yapılabiliyormuş. Biraz araştırma sonucu beninm kullandığım dürümün 7.4 olduğunu ve güncel sürümün 7.5 olduğunu gördüm. Güncellemek istedim ama paket yöneticisinde güncel sürücüleri göremedim. Bende 7.5 için tar.bz2 li dosyayı indirdim. Bir türlü kurmayı beceremedim. Acaba bu sürücüyü güncelleyerek performansımda bir artış yakalayabilirmiyim? Eğer bu mümkünse nasıl güncelleyebilirim?

Herkese teşekkürler...

bytan

Başlıklara [Nasıl] etiketini sadece anlatım yaparken veriyoruz.

Tar içindeki dosyalarda kurulum için yapılması gerekenler yazar. Performans içinse, denemeden bilemeyiz.  Benim önerim, depoya düşmesini beklemen.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

xxx02

Başlık için özür dilerim.

Kurulum için yapılması gerekenler şurada yazıyor. Yeni bir kullanıcı olduğum için ne yapmam gerektiğini tam olarak anlayamadım. Siz uzmanlardan kurulum için yardım bekliyorum.

Sürücü çıkalı bir aydan fazla olmuş. (çıkış tarihi: 17 Temmuz 2009) Depoya nezaman düşer acaba?

Ayrıca belirtmek isterim;
bu konunun benim gibi ati kartlarda sıkıntı çeken arkadaşlar için çok yararlı olacağını düşünüyorum.

localhost

sudo apt-get install build-essential
Download: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/m/mesa/mesa_7.5.orig.tar.gz
tar xvfz mesa_7.5.orig.tar.gz
cd mesa_7.5.orig
./configure
make && make install

Hazir deb paketleri icin
http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/m/mesa/
Linkten sisteme uygun mesa sürücüleri kuracaksin.
Linux LPIC1 - MCSA

xxx02

İlginiz için teşekkür ederim.

Verdiğiniz hazır paket dosyalarından hangilerini kurmam gerekiyor.
Sisteme uygun olanlar demişsiniz ama sistemime uygun olanları nasıl ayırt edebilirim?

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope 32 Bit İşlemci Destekli Türkçe Masaüstü/Dizüstü Sürümü kurmuştum.

Sistemimde şu an kurulu olan paketler şunlar:

Sadece bu paketleri indirip yüklemem yeterlimidir?

Birde make komutu hata veriyor. Ekranın sonu şöyle:

localhost

dpkg -l | grep mesa
Bu komut ciktisindaki mesa paketlerini kuracaksin.
Linux LPIC1 - MCSA

xxx02

Verdiğiniz komuttan sonraki ekran görüntüm şöyle:

Aynı ada sahip 7.5 paketlerini indirdim. Peki bu paketlerin bir kurulum sırası var mı? ve 7.5 leri kurmadan önce diğerlerini kaldırmam gerkiyor mu?

heartsmagic

Kurmadan önce kaldırmana gerek yok. Tüm paketleri bir dizine topla ve:

sudo dpkg -i * komutunu ver.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

xxx02

Dediklerinizi yaptım şöyle bir hata verdi:

heartsmagic

Çıktıları resim olarak değil de, kopyala yapıştırla verip kod etiketi içine alırsan seviniriz.

libdrm-intel1 paketi eski kalıyor sistemde, eğer yenisini bulabilirsen -orada istenen sürüm- kurman lazım.
Fakat şunu ekleyeyim mesa kritik bir pakettir sistem için. Dallanır budaklanır gittikçe olaylar. Öyle bir noktaya gelir ki işin içinden çıkamazsın, geri dönemezsin ve elinde kalır X öylece. Bunları göz önünde bulundurduğunu varsayıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

xxx02

Azmetmiştim ama bu iş sıkmaya başladı. Dediğiniz gibi dallanıp budaklanıyor olaylar. Sizden bir öneri istiyorum. ati radeon xpress 1100 | 200m kartım ile ubuntuyu olağan mesa driverları ile kullanmaya devam edeyim mi? yoksa Bu kart için sürücü çıkmasını bekleyeyim mi?

Son olarak bu kart için bir performans arttırma yöntemi var mı?

Sabrınız için teşekkürler.

Khan

Sürücü çıksa çıkardı. Sürücüyü unutun. Artık "X" kartlara sürücü çıkmayacak. Windows tarafında da bu böyle. Yani tüm platformlarda destek kesildi.
Ya kartı satıp, Nvidia alırsınız; ya da benim gibi 8.04.2'ye dönüp, hiç bir güncelleme yapmadan bilgisayarı kullanırsınız...

xxx02

Arkadaşlar şu sayfada radeon 200m için bir iyileştirme (glxgears komutu sonrası çıkan fps değerini arttırma) var. Daha önce uygulayan ve nasıl yaptığını anlatabilecek olan bir arkadaş var mı acaba?

localhost

Orada radeon driverini source koddan kurulum yapmaya calismis. Ne kadar basarilidir bilmiyorum. Budaki sürücünün aynisi: https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver
Linux LPIC1 - MCSA