ubuntu 8.0 windows domainine alınabilir mi?

Başlatan pisagor, 15 Mayıs 2008 - 17:44:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pisagor

İş yerimde ubuntu kullanarak tecrübemi arttırmak istiyorum. Ubuntu 8.04 kurdum ve networke bağladım. Gündelik işlerimi yapabilmek için domaine almak istiyorum. Bu mümkün müdür?

Windows ağında sistem yöneticisiyim ve özellikle kullanıcılara uzaktan yardım için dameware kullanıyorum. Araştırdığım kadarı ile dameware'in linux versiyonu yokmuş, yine de ben kendi vista bilgisayarım yerine gündelik işlerimi ubuntu ile yapmak istiyorum.

Sypro



"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

pisagor

hayır, vista bilgisayarım gibi kullanmam gerekmiyor mu?
printerlerdan çıktı alabilmek için yada ağ kaynakalrına erişimde sürekli şifre yazmamam için domaine üye olmam gerekmez mi?

ufuk_k

Samba konfigurasyonunda erişim için "users" "everyone" benzeri bir parametre ekleyince şifre sormadan networktan makinayı görüp browse edebiliyorsunuz. smb.conf dosyasını biraz inceleyin. Yok network erişimi dışında uzaktan erişim sağlamak istiyorsanız, heralde VNC, vino diye bir program var (ayrıntılı bilmiyorum) uzaktan grafik erişim sağlıyor.

pisagor

Biraz tecrübe sahibi olduktan sonra bakmakta fayda var belki de. İş yerimdeki bilgisayarlara dameware ile domain admin olduğum için şifresiz, bilgisayarlara herhangi bir müdahale de bulunmadan ve güvenli olarak bağlanıyorum.

Belki de soruyu şu şekilde sormalıydım, Ubuntu kullanarak Windows ağımı yönetebilir miyim? VNC windows versiyonunu kullanmıştım, Linux tarafında nasıl olduğuna bakacağım. İlginiz için teşekkürler.

ufuk_k

#5
Tabii ki yönetebilirsiniz. Aynı ağ kuralları/mantığı geçerli sonuçta. Samba ile bunu yapabilirsiniz. Linux olmasının tek farkı windowsta yaptığınız network/erişim ayarlarını linuxta grafik arabirimli Samba yönetim programı ile (gnome ve kde masaüstlerinde bulunur mutlaka, bağımsız uygulamalarda var) ya da /etc/smb.conf dosyasını elle düzenleyerek yaparsınız.

pisagor

bu konuyla ilgili tecrübem yok. Kaynak göstermenizi rica edebilir miyim?

ufuk_k

https://help.ubuntu.com/community/SettingUpSamba
https://help.ubuntu.com/6.06/ubuntu/serverguide/C/configuring-samba.html
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=202605

Buralarda bişeyler var. Bilgiler hafif eski gibi gelebilir, ama mantığı değişmedi. Yalnızca Hardy'ye kadar network manager grafik arabirimi ve samba ile paylaşım yapılan kullanıcı arabirimlerinin görünümü değişmiştir. Gerisi çoğunlukla aynı.