KDE4 ve Masaüstündeki geleceğimiz

Başlatan hasansahin, 14 Mayıs 2008 - 23:05:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasansahin

Enixma şubat sayısında KDE4 hakkındaki yazıyı okudum ve açıkcası etkilendim. O ana kadar hiç KDE4 kullanmamıştım. Hemen Opensuse 10.3 altından KDE4 paketlerini kurdum (zaten tek tıklama ile kuruluyor ;D) ve gerçektende o yazıyı yazan arkadaşa hak verdim. Bilmiyorum suse özenip bezenip süslemişmi ama KDE4 beni çok etkiledi. Yani kde 3.5.9'da çok güzel ve stabil çalışıyor ama KDE4 gerçektende üzerinde çok çok çalışılmış gibi duruyor. Gnome 2.22 tek olur diyordum ama sözümü geri alıyorum  :D
Elimizdeki birçok güncel dağıtım KDE4 destekliyor (ubuntu hardy, fedora9,opensuse 10.3 ve üstü vs vs) vaktiniz ve kotanız varsa denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

ufuk_k

Ben her sürümünü denedim 3.5ten beri neredeyse. 4.0.1 ve sonraki sürümlerde tonlarca eksik vardı, ama temelde çok güzel olacağı belli. Şu an 4.1 alpha aşamasındaymış. Dün heartsmagic bir kaç link verdi, 4.1 alpha sürümü ile ilgili videolara baktım, panel (plasma sanırım) gelişmiş, eksiklikleri tamamlamışlar ve compiz kadar olmasa da efektler bile var :) 4.1 alpha deb pakedi şu an bulunmaz ama, en son 4.0.3 ubuntu depolarında olmasa da .deb olarak bulunabiliyor başka yerlerde. Kararlı 4.1, 4.0.x sürümleriyle gelen işlevsizliği ve eksiklikleri giderecek gibi görünüyor.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Eren

Canonical doğru kararı vermiş o zaman :)

Mohikan

Üzülerek söylüyorum ama KDE 4 gerçekten kararlı hale geldiğinde diğer masaüstü ortamlarının hali harap olacak. Çünkü KDE 4 minimum sistem gereksinimleri KDE 3 den daha az olacak ve bilindik KDE çökmeleri (uyarı sinyali) tarih olacak. Ayrıca bilmem takip ediyor musunuz ama Gnome geliştirirken artık KDE geliştirmeye başlayan geliştirici sayısı bir hayli fazla. Gnome 1 sene içinde iyi bir atak yapmaz ise XFCE gibi az kullanılır bir masaüstü ortamı halini alacak.

Özellikle Ubuntu'nun ön tanımlı masaüstü ortamı KDE olunca Gnome büyük bir kalesini kaybetmiş olacak. Redhat da artık KDE'yi düşünüyor. Umarım Gnome iyi bir atak yapar da KDE piyasada tek başına kalmaz.

munirekinci

Güzel birşeye benziyor. Umarım dahada güzelleşir. Ancak tabiki diğerlerininde ilerleme göstermesi temennimdir.

KDE 4.1 çıktığında iyi bir Gnome - KDE savaşı çıkacak gibime geliyor. Bakalım 4.0 sürümündeki kararsızlıkları düzeltebilecekler mi.

MURATSPLAT

  Kde bana her zaman sıcak gelmiştir. Linux ilk kullanmaya başladığımda  kde'i linux kullanmayı  benim için kolaylaştıran bir yardımcıydı. Benim fikrimce  linuxla ilk tanışan bir kullanıcı için bulundurduğu döküman desteyi  ve uygulamalarıyla(amarok, kaffeine, konqueror, vs ) daha da kolaylaştıran bir masaüstü yöneticisidir.  Kde ve  kde tabanlı yazılımlara gnome ye göre daha kullanıcı dostu geliyor bana.

   Bu aralar kde'nin rakibi gnome gibi  görünüyor ama ben buna inanmıyorum. Gnome yi çoğu kişi hızlı olduğu için kullanıyor. kde özelliklerinin 1/4 bile  gnome de yok. Çoğu kişi diyecek ki  " zaten ben bunların çoğunu kullanmıyorum" ama bunu söyleyenler  Gnu/linux'a  hakim olmuş kulnıcılar, yani ileri seviye kullanıcılar.

   Sonuç olarak ben kde nin her zaman ayrı bir yeri olacağını düşünüyorum;   linuxu sadece günlük işler için kullanan kullanıcılar için ki , bu  kullanıcıların   sayıca ezici bir üstünlüğü var.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

munirekinci

KDE'nin özelliklerinin çeyreğinin Gnome masaüstü ortamında olmadığını belirtmişsiniz. Bunları biraz açıklasak nasıl olur?

Sypro

Geçen gün IEU Help Desk / Serkan ile görüştük öyle 10-15 dakika. Okulda -daha önce de belirttiğim gibi- openSuSe 10.2 kullanılıyor. Neden SuSe diye sordum, neden Ubuntu dedi bana. KDE bana çok garip geliyor alışamadım sanırım dedim, ben de gnome için aynı düşüncedeyim dedi. Konuşmanın sonuna doğru Şeyda geldi, KDE 'den gnome'a geçen biri olarak onun da fikrini sorduk, "tamamen alışmak ile alakalı" dedi ve konu kapandı:)

Olay tamamen alışmak ile alakalı.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: munirekinci - 22 Mayıs 2008 - 20:15:04
KDE'nin özelliklerinin çeyreğinin Gnome masaüstü ortamında olmadığını belirtmişsiniz. Bunları biraz açıklasak nasıl olur?

Selam,
  Bunları anlatacak zamanım yok. İlk aklıma gelen kubuntu ile gelen Puplic File Server  ile 5 saniyede dosyalarınızı paylaşabiliyorsunuz. Ve bu uygulama sadece kde panelde ki bir uygulama. Daha 10 larca son kullnıcıya hitap eden uygulama var kde ile gelen  paketlerde.
  Gnome de  karmaşık son kullnıcı için ayarlanması işkence olan samba ile uğraşmak zorun kalıyorsunuz.

   Ön yargı olmadan kde kullanırsanız  göreceksiniz. Buna neden şaşırdınız?  Bunu anlıyamıyorum.  Kde yada  herhangi bir masaüstü ortamınin  ne kadar  iyi olduğunu zaman ve kullanıcılar gösterecek. Bunu  tartışmanın fazla  bir anlamı yok.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

Eren

Tartışma güzeldir ancak KDE4 ile üstünlük iyice KDE lehine dönecek ve Ubuntu'nun ön tanımlı olarak KDE4 ile gelmesi düşünülüyor. Gnome'un en büyük kalesi Ubuntu ve Gnome bu kalesini kaybederse Gnome için pek iyi olmayacak.

heartsmagic

#11
Sessiz kalmak istedim ancak kalamayacağım :)

KDE4 veya hadi KDE diyelim Gnome'a göre daha derli toplu gelişmekte, özellikle Qt alanında ciddi atılımları var. Bunda KDE'nin Trolltech gibi bir şirket aracılığıyla QT liderliğinde hazırlanmasının büyük payı var. Kurumsallaşma havasında işlerini sürdürmekteler. Azıcık tecrübeme binaen şunu söyleyebilirim ki evet KDE son kullanıcı için daha kolay bir masaüstü ortamı. KDE araçları ve bu araçlar arasındaki bütünlük Gnome'da yok. Ayrıca KDE'nin eski hantallığı da geride kaldı. Şu an Gnome kadar hızlı bir masaüstü kendisi.

Gelelim kendime. Bu kadar KDE için olumlu şey yazmama rağmen ne kullandığımı forumda defalarca söyledim: Gnome. Uzun bir süre de kullanacağımı düşünüyorum. KDE4 benim için geçiş sebebi olmaz sanırım. Nedenini anlatmak güç. Ancak @Sypro olayın biraz kapısını aralamış: Alışkanlık. KDE altında kendimi bir türlü huzurlu hissetmedim ben. Yanlış hatırlamıyorsam seneler önce Slackwaredeyken kullanırdım KDE'yi. Sonra orada da Gnome'a geçiş yaptım ve öylece kaldı. Yapısına alıştım, paneldeki eklentilerine alıştım, her ne kadar KDE araçları çok iyi bütünlüğe sahiptir desem de Gnome için yazılmış kendi ve harici uygulamaların da Gnome ile mükemmel bir beraberliği var. Burada elbette GTK olayı devreye giriyor.

Bir başka kriter ise Gnome cephesinin aslında KDE'ye bir cevap olarak zamanında tamamen özgür bir proje olarak çıkmış olması. Kolej havası var hala Gnome'da. KDE son zamanlarda ilk senelerdeki "acaba ileride KDE veya QT'nin durumu ne olur" şüphelerini bertaraf etti. Artık kimsenin QT'nin veya KDE'nin ileride özgür yazılım mantığından ayrılacağını düşünmüyor fakat bu bağlamda Gnome zamanında çok iyi bir atak oldu. Kim bilir belki Gnome bu kadar iyi bir atak yapmasaydı günümüzde durum bu şekilde olmayacaktı. Bunu kimse bilemez. Etrafınıza bir bakın KDE'ye rakip kim görülüyor? Tabi ki Gnome. Meselenin özü bu aslında, KDE ne kadar iyi olursa olsun her zaman ensesinde Gnome'un nefesini hissedecektir. Nasıl dağıtımlar arası tercih imkanımız hatta çekirdekler arasında da seçim hakkımız varsa masaüstleri ortamında da bu olacaktır, olmalıdır. KDE ne kadar zirvede olursa olsun mutlaka Gnome kullanan birileri olacaktır.

Ekranımın sol üst köşesine baktığımda o şirin ayağı görmekten her zaman mutlu oluyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Eren

KDE4 ile performans artışı da olacağını okudum (görsel uygulamalar kapalıyken) Sırf bu sebeple terfiler olacaktır diye düşünüyorum. Gerçekten alışkanlık fena şey. 8 senedir KDE kullanıyorum ve Gnome'a geçince bir garip oluyorum.

Aktif olarak Gnome kullanmasam bile Gnome'un desteklenmesi taraftarıyım, özellikle Trolltech'in son zamanlarda yaptığı MS temasları beni oldukça rahatsız ediyor. Seninde dediği gibi Gnome her zaman KDE'nin ensesinde olacak ve olmalı. Gnome'un ensesinde de XFCE var :)

matafleur

#13
Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Mayıs 2008 - 14:29:17

Bir başka kriter ise Gnome cephesinin aslında KDE'ye bir cevap olarak zamanında tamamen özgür bir proje olarak çıkmış olması. Kolej havası var hala Gnome'da. KDE son zamanlarda ilk senelerdeki "acaba ileride KDE veye QT'nin durumu ne olur" şüphelerini bertaraf etti. Artık kimsenin QT'nin veya KDE'nin ileride özgür yazılım mantığından ayrılacağını düşünmüyor fakat bu bağlamda Gnome zamanında çok iyi bir atak oldu. Kim bilir belki Gnome bu kadar iyi bir atak yapmasaydı günümüzde durum bu şekilde olmayacaktı. Bunu kimse bilemez. Etrafınıza bir bakın KDE'ye rakip kim görülüyor? Tabi ki Gnome. Meselenin özü bu aslında, KDE ne kadar iyi olursa olsun her zaman ensesinde Gnome'un nefesini hissedecektir. Nasıl dağıtımlar arası tercih imkanımız hatta çekirdekler arasında da seçim hakkımız varsa masaüstleri ortamında da bu olacaktır, olmalıdır. KDE ne kadar zirvede olursa olsun mutlaka Gnome kullanan birileri olacaktır.


Çok önemli bir noktaya değinmişsin.Çeşitlilik gelişimin yolunu açar.Ve özgür yazılımın gelişmesinin hayati noktası ise bu çeşitliliktir.

İşin doğrusu KDE kullanmama rağmen KDE4 ile yaptıkları bu atak beni rahatsız etti.Aslında rahatsız eden KDE4 ün yaptığı atak değil gnome'un bildiğim kadarıyla hala buna sessiz kalması.Umarım iyi birşeyler düşünüyorlardır.

Altında linux kerneli çalıştıktan sonra üst tarafın KDE veya gnome olmasının çok ta büyük farkı yok.Sonuçta ikiside aynı yoğurdu yiyorlar.Sadece kaşık tutuş şekilleri farklı.  (:

Elimizin altında shell olduktan sonra bunun çok ta bir önemi kalmıyor.İkisinde de aynı işi yapabiliyoruz (:

munirekinci

#14
Alıntı yapılan: MURATSPLAT - 23 Mayıs 2008 - 13:28:44
Alıntı yapılan: munirekinci - 22 Mayıs 2008 - 20:15:04
KDE'nin özelliklerinin çeyreğinin Gnome masaüstü ortamında olmadığını belirtmişsiniz. Bunları biraz açıklasak nasıl olur?

Selam,
  Bunları anlatacak zamanım yok. İlk aklıma gelen kubuntu ile gelen Puplic File Server  ile 5 saniyede dosyalarınızı paylaşabiliyorsunuz. Ve bu uygulama sadece kde panelde ki bir uygulama. Daha 10 larca son kullnıcıya hitap eden uygulama var kde ile gelen  paketlerde.
  Gnome de  karmaşık son kullnıcı için ayarlanması işkence olan samba ile uğraşmak zorun kalıyorsunuz.

   Ön yargı olmadan kde kullanırsanız  göreceksiniz. Buna neden şaşırdınız?  Bunu anlıyamıyorum.  Kde yada  herhangi bir masaüstü ortamınin  ne kadar  iyi olduğunu zaman ve kullanıcılar gösterecek. Bunu  tartışmanın fazla  bir anlamı yok.


Gnome'u KDE'nin çeyreği bile olamayacak kadar kötü olarak iddaa eden ve ileri düzey fanatiklik yapan sizsiniz. Bunun sebebini sorduğumda neden kötü adam oluyorum? Benim bütün mesajlarımı okuyun, hiçbirinin içerisinde şu mutlak iyidir şu mutlak kötüdür gibi ifade göremezsiniz. Bana önyargılı demişsin, acaba neyim önyargılı? Şimdi bu sorularımada sıkıştığınız için büyük ihtimalle kıytırık bir cevap vereceksiniz.

Dikkat ederseniz, ben hiçbirşeyin fanatikliğini yapmıyorum, önyargılı değilim. Eğer bir şeyi iddaa ediyorsanız bunun sebebinide söyleyebilmelisiniz, ancak yukarıda saydığınız 1 sebep yüzünden Gnome KDE'nin çeyreği olacak kadar aşağılık bir masaüstü ortamı değildir. Eğer sadece 1 tane sebep söyleyerek bunu ispatladığınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Benim size önerim, önyargılarından kurtulup mesajlarımı birkaç kez daha okuyun. Belki anlarsınız.

matafleur

Şu masaüstü yöneticisinin neden bu kadar önemli olduğunu bir anlasam (:

Sypro

Son kullanıcı için önemli. Terminal üzerinden herkes işlem yapamaz, bunun yapılmasını beklemek de çok saçma olur zaten. Bu yüzden bir masaüstü yöneticisi olması gayet gerekli, olmuşken güzel olması çekici olması daha da önemlisi esnek olması da kullanımını arttıran sebepler arasında olur haliyle.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: munirekinci - 23 Mayıs 2008 - 17:43:12
Alıntı yapılan: MURATSPLAT - 23 Mayıs 2008 - 13:28:44
Alıntı yapılan: munirekinci - 22 Mayıs 2008 - 20:15:04
KDE'nin özelliklerinin çeyreğinin Gnome masaüstü ortamında olmadığını belirtmişsiniz. Bunları biraz açıklasak nasıl olur?

Selam,
  Bunları anlatacak zamanım yok. İlk aklıma gelen kubuntu ile gelen Puplic File Server  ile 5 saniyede dosyalarınızı paylaşabiliyorsunuz. Ve bu uygulama sadece kde panelde ki bir uygulama. Daha 10 larca son kullnıcıya hitap eden uygulama var kde ile gelen  paketlerde.
  Gnome de  karmaşık son kullnıcı için ayarlanması işkence olan samba ile uğraşmak zorun kalıyorsunuz.

   Ön yargı olmadan kde kullanırsanız  göreceksiniz. Buna neden şaşırdınız?  Bunu anlıyamıyorum.  Kde yada  herhangi bir masaüstü ortamınin  ne kadar  iyi olduğunu zaman ve kullanıcılar gösterecek. Bunu  tartışmanın fazla  bir anlamı yok.


Gnome'u KDE'nin çeyreği bile olamayacak kadar kötü olarak iddaa eden ve ileri düzey fanatiklik yapan sizsiniz. Bunun sebebini sorduğumda neden kötü adam oluyorum? Benim bütün mesajlarımı okuyun, hiçbirinin içerisinde şu mutlak iyidir şu mutlak kötüdür gibi ifade göremezsiniz. Bana önyargılı demişsin, acaba neyim önyargılı? Şimdi bu sorularımada sıkıştığınız için büyük ihtimalle kıytırık bir cevap vereceksiniz.

Dikkat ederseniz, ben hiçbirşeyin fanatikliğini yapmıyorum, önyargılı değilim. Eğer bir şeyi iddaa ediyorsanız bunun sebebinide söyleyebilmelisiniz, ancak yukarıda saydığınız 1 sebep yüzünden Gnome KDE'nin çeyreği olacak kadar aşağılık bir masaüstü ortamı değildir. Eğer sadece 1 tane sebep söyleyerek bunu ispatladığınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Benim size önerim, önyargılarından kurtulup mesajlarımı birkaç kez daha okuyun. Belki anlarsınız.
Sizinle kişisel bir sorunum yok beni yanlış alıyorsunuz. Lafımı ortaya konuşuyorum  Benim şaşırdığım ve üzüldüğüm nokta şu ;

Bu forumda gnome göklere çıkarıp kde yi  kötü  gösteren acımasız eleştiriler vardı. O  forum konusunu hatırlayamıyorum. Ben de zannetmiştim ki  kubuntudaki kde stabil değil. 1 aydır kubuntu kullanıyorum.  bahsedilen  her yerde çıkan hatalar  şu ana kadar karşılaşmadım. Ara sıra kde de  uygulamalar çöküyor, bu gnome de  yada başka bir masaüstünde sanki hiç olmuyor mu? Bu güne kadar çok masaüstü denedim ve hepsinde oluyor.

   Sizi kırdıysam özürdilerim ama amacım bu değildi..
Kolay Gelsin..
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

UBUNTUNA

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Mayıs 2008 - 14:29:17

Gelelim kendime. Bu kadar KDE için olumlu şey yazmama rağmen ne kullandığımı forumda defalarca söyledim: Gnome. Uzun bir süre de kullanacağımı düşünüyorum. KDE4 benim için geçiş sebebi olmaz sanırım. Nedenini anlatmak güç. Ancak @Sypro olayın biraz kapısını aralamış: Alışkanlık. KDE altında kendimi bir türlü huzurlu hissetmedim ben. Yanlış hatırlamıyorsam seneler önce Slackwaredeyken kullanırdım KDE'yi. Sonra orada da Gnome'a geçiş yaptım ve öylece kaldı. Yapısına alıştım, paneldeki eklentilerine alıştım, her ne kadar KDE araçları çok iyi bütünlüğe sahiptir desem de Gnome için yazılmış kendi ve harici uygulamaların da Gnome ile mükemmel bir beraberliği var. Burada elbette GTK olayı devreye giriyor.

Ekranımın sol üst köşesine baktığımda o şirin ayağı görmekten her zaman mutlu oluyorum.

heartsmagic şu yazdıklarını sanki ben yazmışım gibi.Duygularıma tercuman olmuşsun teşekkür ederim:)

erginemr

Alıntı yapılan: by_tunahan - 28 Mayıs 2008 - 17:29:11
heartsmagic şu yazdıklarını sanki ben yazmışım gibi.Duygularıma tercuman olmuşsun teşekkür ederim:)

+1

Umarım Ubuntu Gnome'u desteklemekten vazgeçmez.

Etox

Kararlı ve sorunsuz bir KDE4 kullanmak istiyorsanız Litrix Linux'u öneriyorum. http://www.litrixlinux.org

zulfikar

#21
ne diyeyim 2 hafta oncesine kadar bende gnomeden vazgecemeyecegimi zanediyordum, kde4 bana gorecok yetersiz ve kullanissiz geliyordu taki kde4.1 beta yi denemeye baslayana kadar. kde deki bu gelismeyi yorunce anladimki kde linuxu ileri gorurecek olan masaustu. bende uzun gnome macerasindan sonra artik kde de kalacak gibiyim. farkli seyler denemeyi sevenlere siddetle tavise olunur kde4.1 b deneyin.

zulfikar

Alıntı yapılan: erginemr - 28 Mayıs 2008 - 18:26:07
Alıntı yapılan: by_tunahan - 28 Mayıs 2008 - 17:29:11
heartsmagic şu yazdıklarını sanki ben yazmışım gibi.Duygularıma tercuman olmuşsun teşekkür ederim:)

+1

Umarım Ubuntu Gnome'u desteklemekten vazgeçmez.

bende isterim ki ubuntu gnome kadar kde ye de destek olur.

fadike

Heartmagic'in yazdığı son satır güzel şeyleri anımsattı bana Ekranımın sol üst köşesine baktığımda o şirin ayağı görmekten her zaman mutlu oluyorum.

Gerçekten de GNU/linux dünyasına Novell OpenSuSE 10.1 ile adım atım ilk kurulum ekranında KDE, Gnome isimlerini gördüğümde gerçekten de ikisi nedir ne işe yarar bilmiyordum. Yalnız bilmemekte değil anlam dahi veremiyordum ki!

Önce KDE ile kurdum sonra da Gnome ile. Ardından da SuSE'ye veda edip "her şey dahil 4 yıldızlı güney sahilleri otelleri" mantığı ile çalışan Pardus 1.0 (ve KDE) ile yola devam ettim.

Ubuntu ile 2005 yılında tanışınca aradığımda bu dedim ve Gnome tercih sebebim oldu her zaman ve unutmadan ekleyeyim ki GNU/Linux dünyasının önderler sayılan Debian ve RedHat dağıtımları da öntanımlı olarak Gnome masaüstü yöneticisini kullandığını öğrendiğimde açıkçası saygım daha da arttı Gnome'a. Çünkü kararlı işletim sistemi demek kendi iç uygulamalarıyla, paneliyle dahi çökmeyen bir masaüstü yöneticisi gerektirir ki, bilenler bilir KDE bunu hep yapıyor ve yapacakta!

Kısaca herhangi bir GNU/linux dağıtımı kurdauğum zaman ya da tavsiye ettiğimde arkadaşlara öncelikle Gnome içeren bir dağıtım tavsiye eder ya da kurarım. Ama tercihiniz Windows göz alışkanlığında kaldı ise o zaman KDE.

KDE4 şu anda sistemimde Kubuntu olarak yer almakta. Ancak diğer tarafta ise Gnome masaüstü yöneticisi ile Debian 4.0r3 Lenny kullanmaktayım.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

Ulath

bende çok mutluyum Linux kullandıgım için hepsi tıkır tıkır çalışıyor :D