Realtek AC97 sorunu.

Başlatan Linux, 08 Mart 2008 - 02:15:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linux

ubuntu 7.10 kullaniyorum, XMMS 'den mp3 dinlerken bir sorun olmuyor ama,  MPlayer'den herhangi bir film veya video actigimda ;

Alıntı YapCould not open/initialize audio device -> no sound

hatasiyla karsilasiyorum. ayrica, mozilla ile, örn: youtube'de video izlerkende, sesler gelmiyor.

sudo apt-get install linux-backports-modules-generic

yaparak, düzeltmeye calistim. sorun düzeldi sandim, hersey normaldi, bilgisayari sabah actigimda ayni sorun tekrar basladi.

anlayabilmis degilim. öneri ve fikirlerinizi bekliyorum.

Sypro

sanıyorum ki o durum MPlayer ile alakalı bi problem, AmaroK ve Kaffeine gibi playerlar ile ses ve vidyo dosyalarını dener misiniz?
ona göre sorunun MPlayer kaynaklı olup olmamasına ve eğer değilse alternatif çözüm yollarına bakalım.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

heartsmagic

Mplayer seçeneklerine bakarsan ses çıkışı için farklı tercihler göreceksin. Oraları kontrol et bakalım ne durumda.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Linux

tamam sorun mplayer'den farzedelim, ki zaten kaldırdım mplayer'i audio ayarları altında kurcalamadıgım yeri kalmadı hala düzelmedi.

peki, youtube'de izledigim video'ların sesi neden gelmiyor olabilir, ben sorunun ses kartından veya driverin tam yüklenmedigi düşüncesindeyim..

şu an için bilgisayarımdan sadece, XMMS 'den ses geliyor ve mp3 dinleyebiliyorum, başka hiçbir şeyden ses gelmiyor.

Ses ayarlarında,

Volume Kontrol : Realtek ALC655 rev 0 (OSS Mixer)
Volume Kontrol : Intel 82801DB-ICH4 (Alsa mixer)

seçeneklerinden de kurcalamadıgım noktası kalmadı, her türlü değişikligi yaptım ama
sorun hala devam ediyor malesef. 

Ses kartım Realtek AC97 olmasina karsin
Realtek ALC655 olarak gösteriyor, ses ayarlarında, bu da bi garip geldi bana.

Yani, şu an XMMS'de mp3 dinlemekten başka bir ses aktivitem yok :)

heartsmagic

O zaman aynı anda sesi kullanamıyorsun gibi?
lspci çıktısına göre bir kontrol edebiliriz.

Linux

Ispci çıktısı.

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P PCI to AGP Controller (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 82)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DB/DBL (ICH4/ICH4-L) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DB (ICH4) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 4000] (rev a4)
02:00.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)
02:0a.0 Communication controller: Conexant HSF 56k HSFi Modem (rev 01)

Sypro

Ubuntu kurulumundan sonra Update Notifier tarafından belirtilen güncellemeleri yaptınız mı?

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

Linux

dipnot eklemek istiyorum,

Alıntı YapO zaman aynı anda sesi kullanamıyorsun gibi?

XMMS 'yi kapattım ve Mplayer'deki hatayı almadım ses gayet normal deldi.

XMMS'yi açtım, MPlayer aynı hatayı tekrar verdi.

aynı anda, kullanamıyorum, bende postunu okuyunca denedim ve yeni farkettim.

Edit :

Sypro ; En son 1 hafta güncelledim. yani 1 hafta önce de güncel şekildeyken hatayı yine alıyordum.

heartsmagic

Hmm, alsaconfig de yok Ubuntu altında, olsa tekrar bir yapılandıralım derdim. Ufak bir arama yapalım senin kart için müsait bir zamanda.

Sypro

komik ama hep şunu söylüyorum, ubuntu ile ilgili offical güncellemeler özellikle harici kartlarda (on board olmayan) ve ati chipset'li anakartlarda ses sorunu yaratıyor. yani bu güne kadar hep öyle oldu. bunun da temel sorumlusu güncellemelerde bulunan kernel güncellemesi. elle tekrar kerneli derleyin diyecem ama çok gereksiz ve zahmetli bence. bu yüzden güncellemelerden sadece güvenlik güncellemelerini indirip kalan kısımları es geçerek sorunun üstesinden gelmek mümkün.
aklıma da başka çözüm gelmiyor.

şöyle bir topic buldum ubuntuforums'ta. belki bir faydası olabilir. çevirmek konusunda sıkıntı yaşarsanız yardımcı olabiliriz.

Linux

ingilizcem oldukça iyidir bir bakayım, teşekkür ederim :) ilgi ve alakanız için. bende araştırmaya devam edicem. Sorunu giderebilmeyi başarırsam sizinle paylaşırım.. şimdilik, görüşmek üzere.

nepjua

bende aynı ses kartını kullanıyorum bende de sorun var ses ayarlarına girip test sesi cıkar dedigimde hicbir ses cıkarmıyor, hicbi programla mp3 dinleyemiyorum. sorunu çözersen bizimle paylas lütfen :D

garafatma

peki ubuntunun başlangıç sesleri falandamı duyulmuyo?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Linux

başlangıç seslerinde problem yok, aslında tüm sesler geliyor yalnızca aynı anda kullanılamıyor. mesela XMMS'den mp3 dinlerken aynı zamanda, MPlayer'den, Youtube'de video izlerken veya başka bir yazılımdan ses gelmiyor. 2 sesi aynı anda alamıyorsun..

garafatma

aklıma şöyle birşey geldi. çoğumuz biliriz eski ses kartlarında (onboard veya değil) aynı anda sesi kullanamıyoduk. en azından ben hiç kullanmadım o zaman windows kullanıcısıydım. ses kartının modelinden olabilirmi acaba? yani şimdiki ses kartlarında böyle bir problem yok ama eski ses kartlarında vardı iki sesi kullanamama gibi
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

heartsmagic

Birkaç soru.

1. Bu bir dizüstü mü? Eğer öyleyse markası ne?
2. Kernel sürümün ne?
3.
Alıntı Yapcat /etc/modprobe.d/alsa-base
komutu ne döndürüyor?

Linux

Hayir diz üstü degil normal masaüstü.
Kernel sürümüm 2.6.22.14 sanırım.

buda komutun döngüsü.

Alıntı Yap# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; : ; }
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm && { /sbin/modprobe --quiet snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer && { /sbin/modprobe --quiet snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq-oss ; : ; }
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb saa7134-alsa ; : ; }

# Load snd-seq for devices that don't have hardware midi;
#   Ubuntu #26283, #43682, #56005; works around Ubuntu #34831 for
#   non-Creative Labs PCI hardware
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options snd-bt87x index=-2
options cx88-alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388

heartsmagic

Acaba meşhur backports modüllerini kurmak senin de işine yarar mı?

Linux

admin@admin:~$ sudo apt-get install linux-backports-modules-generic
[sudo] password for samet:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
linux-backports-modules-generic is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 228 not upgraded.
admin@admin:~$

heartsmagic

Bu durumda derinlemesine bir araştırma yapmak lazım. Zira ses var ancak birden fazla uygulama ile kullanılamıyor. Önsezilerim ufak birkaç alsa yapılandırma dosya meselesiyle sorun hallolur diyor ancak ne yazık ki bir kaynağa ulaşamadım.

Linux

evet malesef, bende firsat buldukca arastiriyorum ancak kesin bir çözüme ulasamadim.
ilgilendiginiz icin tesekkur ederim, eger sorunun üstesinden gelebilirsem sizinle mutlaka paylasirim.
sizde herhangi birsey bulup burada paylasirsaniz sevimirim : )

areena

ya benimde sorunumda ses ama benımkı bıraz farklı ben hıc bırsey duyamıyorum.makinamda bir laptop ses kartımda bu
Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH-L/ICH-M) AC'97 Audio Controller yardımcı olabılır mısınız?

heartsmagic

Alıntı yapılan: areena - 05 Nisan 2009 - 19:34:57
ya benimde sorunumda ses ama benımkı bıraz farklı ben hıc bırsey duyamıyorum.makinamda bir laptop ses kartımda bu
Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH-L/ICH-M) AC'97 Audio Controller yardımcı olabılır mısınız?

Problemini bir başlıkta dile getirmen yeterlidir. Zira farklı başlıklarda verilecek cevaplar ancak kafa karıştırır. Lütfen diğer başlıktan devam edelim.