[Çözüldü] R50 E'ye ubuntu nasıl kurulur

Başlatan faceoff, 18 Temmuz 2009 - 12:24:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

faceoff

Arkadaşlar bende r 50 e var ve Ubuntu hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Şimdi Ubuntu yükleme sayfasında 32 bit notebook için olan Ubuntu'yu mu indireceğim ? Kurduktan sonra hemen internete bağlanabilir miyim ? Lenovo'nun sitesinden yüklemem gereken bir sey var mı varsa neler yardımcı olursanız sevinirim.
su anda 32 Bit İşlemci Destekli Türkçe Masaüstü/Dizüstü Sürümü (CD Kalıbı) indirmeye başladım umarım doğrudur

umutubuntu

Ubuntu 32 yada 64 bit (bilgisayarınız destekliyorsa) olanı indirip live CD ile açarak nelerin çalışıp çalışmadığını gözlemleyebilirsiniz.
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

faceoff

teşekkürler şimdi indirmeye başladım ama nasıl kontrol edeceğim onu anlamadım indirdikten sonra mı çalıştıracağım windowta işler daha kolaydı
birde windowsta harddiski c d diye ikiye bölmüştüm windows kurarken c dekiler siliniyor d normal kalıyordu ubuntuda da aynısı oluyormu yoksa hepsi silinir mi

bytan

CD'yi md5sum kontrolünden sonra canlı cd olarak kullanabilirsin. Bu sırada internete girip girmediğni görebilirsin. (Md5 kontrolü ve diğerleri hakkında bilgiyi acemiler bölümünde bulabilirsin.)

Kurulum sırasında, hangi alana kuracaksan, o alan yeniden biçimlendirilecek. Bu yüzden gerekli yedeklemelerini yapmalısın. Kabaca yapman gereken, bir kök dizin (/) ayırmak bir de takas (swap) alanı oluşturmak. İsteğe bağlı olarak /home dizini de ayrı bir bölüm olarak sisteme bağlanabilir. Benim tercihim de böyle.

Kurulum öncesi ve sonrası bölümünde ise bu tür sorularına yanıtlar var. Aramalarında bir şey bulamazsan ya da takıldığın yer olursa yardımcı olmaya çalışırız.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

umutubuntu

İndirdiğiniz Ubuntu kalıbını bir CD'ye yazdırdıktan sonra bilgisayarınızı CD'den başlatın, bir kaç dakika sonra masaüstünde olacaksınız.
İnternet bağlantınızı, ses vs şeylerin çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Çok beğenirseniz kurulum simgesi masaüstünde :)
Nasıl bölümlendirme ve kurulum yapacağınıza dair bilgiler Wiki'de bulunuyor.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum

faceoff

kurulumu inceledim hardiski 3 bölüme ayırın diyor 40 gb lık bir hardiski üç parçaya nasıl bölmek daha iyi olur

umutubuntu

@bytan'ın da dediği gibi
1 - sistem dosyaları ( / )  için yaklaşık 8-10 gb yeterli olur.
2 - takas ( swap ) alanı için 2-3 gb.
3 - kullanıcı dosyaları ( /home ) için 40 gb diskin geri kalanı kullanılabilir.

faceoff

ustat programı indirdim yanlız bu uzantıyı bilgisayar tanımadı bu programı direkt cd ye mi yükleyeceğim

ns

hangi programı indirdin? program dediğin ubuntu mu?

eğer ubuntuyu indirdiysen onu cdye yazdıracaksın.(eğer nasıl yazdıracağını bilmiyorsan forumda yada googleda iso yazma diye arat. normal veri cdsinden biraz farklı)
inşallah açmamamışsdır dosyayı. eğer winrar ile filen açıldıysa tekrar indirmen gerekir.
Madem ki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik...

faceoff

Alıntı yapılan: umutubuntu - 18 Temmuz 2009 - 13:02:24
İndirdiğiniz Ubuntu kalıbını bir CD'ye yazdırdıktan sonra bilgisayarınızı CD'den başlatın, bir kaç dakika sonra masaüstünde olacaksınız.
İnternet bağlantınızı, ses vs şeylerin çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Çok beğenirseniz kurulum simgesi masaüstünde :)
Nasıl bölümlendirme ve kurulum yapacağınıza dair bilgiler Wiki'de bulunuyor.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum
burada yazılı olan programı indirdim allahtan açmamıştım daha şimdi senini dediğini yapacağım

faceoff

Alıntı yapılan: umutubuntu - 18 Temmuz 2009 - 12:38:19
Ubuntu 32 yada 64 bit (bilgisayarınız destekliyorsa) olanı indirip live CD ile açarak nelerin çalışıp çalışmadığını gözlemleyebilirsiniz.
buradan programı indirdim md5 ile kontrol ettim "the codec do not match" yazdı yanlış programımı indirdim ne yapacağım şimdi

bytan

İso kalıbı indirilir. İso kalıbı açılmadan, kalıba ait md5 değeri üzerinden bir kontrol yapılır. Kontrol işlemi eşleşme gösterirse, en düşük hızla cd'ye yazılır. Eşleşme sağlanmamışsa, yeniden indirilir.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

faceoff

md5 ile kontorl yaptım uyuşmadı cd ye yazdırdım kurulabiliyor şimdi ne yapmalıyım birde kurmadan inceleyebiliyoruz nasıl inceliyeceğiz

bytan

Kurulabiliyorsa kurmayı dene tabii. Şu an canlı cd üzerinden mi bağlısın foruma? İnternet sıkıntın yoksa, gerisi yavaş yavaş halledilir zaten.

PF @ ST

faceoff

hayır daha kurmadım canlı cd ne bilmiyorum hala windows tayım kurmadan deneyebiliyor muyum d bölümünde 12gb lık özel dosyalarım var c bölümüm 12 gb c de önemli dosyam yokta d silinir diye korkuyorum

bytan

Makinayı cd ile boot et. Karşına gelen pencereden, kurmadan dene gibi bir seçeneği kullanarak, canlı cd olarak kullanabilirsin.

PF @ ST

faceoff

ustat bilgisayar açılırken cd yi taktım direk kurulum sayfasındaki birinci adıma geçti yani dediğin yeri bulamadım kurulumdaki 3 adıma kadar live cd bölümünde mi oluyoruz 3. adımda kur demessek kurmuyor mu

ebubekirs

Wiki'deki kurulum rehberinin 3. adımında iseniz ubuntuyu canlı olarak kullanıyorsunuz demektir, yani bilgisayarınıza kurmadan. Bu haliyle deneyebilirsiniz, ses kartı, ekran kartı vb. sorununuz yoksa masaüstündeki "kur" simgesini tıklayıp kurulum adımına geçersiniz. Şu an bulunduğunuz adımda bilgisayarınızda hiç bir değişiklik yapılmamıştır.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

faceoff

evet arkadaşlar ilk önce aşağıdaki adresten ubuntuyu indiriyoruz İNDİRDİKTEN SONRA DOSYAYI KESİNLİKLE AÇMIYORUZ

daha sonra indirdiğimiz dosyayı açmadan iso yazan programla cd ye atıyoruz eğer iso programımız yok sa aşağıdaki adresten indiriyoruz
http://www.minidvdsoft.com/isoburner/download_free_dvd_iso_burner.html
evet artık ubuntu cd miz hazır
şimdi geldi kuruluma kurulum için yönledirdiğim sayfayı inceliyoruz
http://wiki.ubuntu-tr.net/Kurulum
sayfayı inceledikten sonra ubuntu cd mizi takıyoruz dil seçimi yapıyoruz sonra karşımıza sistemi değiştirmeden ubuntuyu dene bölümü geliyor onu seçiyoruz test bölümünde bilgisayarımızın testini yapıyoruz eğer tanımadığı bir yer olursa onun yazılımını arıyoruz eğer beğenirsek kur bölümünü tıklayıp kuruyoruz

faceoff

yardımı olan arkadaşlara teşekkürler ediyorum kısaca ne yaptığımı açıklayıcı yeni bir konu açtım

galot

Evet, bütün bilgisayarlara bu şekilde kurulabilir  :P

faceoff

bytan

Konuları birleştirdim. Çözümleri aynı konu altından vermeye özen gösteriyoruz.

Etiketleyerek kapatıyorum.

PF @ ST