[Çözüldü] Farklı disk bölümünden Ubuntu kurmak?

Başlatan xxx3, 11 Mayıs 2008 - 15:43:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xxx3

Arkadaşlar; arkadaşomın bilgisayarına farklı bır disk bölümünden Ubuntu kurmak istıyorum bılıyorum forumda bulunla ilgili çok yer var ama ben anlayamadım bır türüu biri bana gereken seylerı anlatabilir mi? Biraz ayrıntılı anlatırsanız sevinirim grup otomatıkman yuklenır mi, yoksa benim mi yüklemem lazım. Ayrıca 20 gb ayırmayı planlıyorum Ubuntu ıcın buna dıkkat ederek anlatırsanız sevınırım yada benı ıyı anlatan bır kaynağa yönlendirirseniz iyi olur şimdiden teşekkürler.  ;D

#Lütfen Türkçe konusunda biraz özen gösterin.

munirekinci

Arkadaşının disk bölümleri nasıl?
Windows kurulu bölümden başka bölüm var mı yok mu?
Windows'u silip mi Ubuntu yüklemek istiyorsunuz?
Yoksa Windowsla birlikte mi Ubuntu mu kurmak istiyorsunuz?

ufuk_k

Kurulum sırasında bölümleri elle düzenlemeyi seçin. Orada eğer boş bir bölümünüz var ise orayı / (kök) dizini olarak belirleyip kurabilirsiniz. Ama yoksa da önceden bölümlendirmenize gerek yok, var olan büyük bir bölümünüzü diyelim 100 gblık, boyutunu küçültebilirsiniz. Küçültme sırasında o diskin bilgilerini kaybetmezseniz. Yeniden boyutlandır diyerek o diski 78 Gb yaptık diyelim. Açığa çıkan boş 22 gblık bölümün 20 gb'ı ile bir ext3 bölümü oluşturalım ve ext3 dosya sistemi ile biçimlendirelim. Kalan 2gb boş bölümden de bir swap dosya sistemi yaratalım. Swap linux için bir zorunluluktur, 1-2 gb civarı bir yer gerekir. Sonra 20gb bölümü / (kök) dizini olarak belirleyip Ubuntu'yu kurabiliriz.

Not: Bu örnek bir biçimlendirmedir. Disk boyunu küçültünce bilgileriniz gitmez ancak dikkatli yapın, yanlışlıkla küçülttüğünüz 100 GBlık bölümün "biçimlendir" şeklinde işaretlenmediğinden emin olun. Kök dizin olarak 20gblık bölümü seçtiğinizden de emin olun, o bölüm formatlanarak Ubuntu kurulacaktır. 100 GB bölümden 20gb boş bir parça koparılıyormuş gibi farzedin.

xxx3

Alıntı yapılan: munirekinci - 11 Mayıs 2008 - 16:48:09
arkadasımın ıkı dısk bolumu var c ve d ben windowsla beraber linux kullanmak ıstıyorum grub menusu sayesınde ıstedıgımı acabıleyım

heartsmagic

Alıntı yapılan: xxx3 - 11 Mayıs 2008 - 19:41:12
Alıntı yapılan: munirekinci - 11 Mayıs 2008 - 16:48:09
arkadasımın ıkı dısk bolumu var c ve d ben windowsla beraber linux kullanmak ıstıyorum grub menusu sayesınde ıstedıgımı acabıleyım

Ufuk_k'nın mesajına baktın mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

xxx3

Baktim ama biraz daha aytinlatici olabilirmi çünkü arkadasimin bilgisayarina kuruyorum ve hataya pek yer veremem benim bilgisayarim olsa sorun deyil ama konu arkadas olunca işler deyişiyor

munirekinci

Bence sen Ufuk arkadaşımızın mesajını birkaç kez daha oku.

heartsmagic

Daha fazla ayrıntı oraya gelip bölümlemeyi yapmak demektir. Ufuk güzel güzel anlatmış, dikkatli olduktan sonra hiçbir şey olmaz ancak dikkatli olmak lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lseker

Bu bölüme geldiğinde el ile (Manual ) seçeneğini seçerek gelen pencerede kurulmasını istediğin yeri göstererek kuruluma devam edebilirsin.

Alıntıdır..
Dünya Güneş'in yardımı ile yaratıldı...Olduğu gibi kalmalı.
Toprak yaratıldığında üzerinde sınır çizgileri yoktu, onu bölmek insanlara düşmez.

xxx3

ufuk_k

Konuyu çözüldü olarak etiketleyip kilitledim.